Γενικά > Γενική συζήτηση
Ερχεται η σειρά του ΟΚΑΝΑ
(1/1)
Gatekeeper:
Ζ. Μακρή: Γίνεται έλεγχος στα πεπραγμένα του ΟΚΑΝΑ
13/11/13 - 10:48
Στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έχουν μπει οι χειρισμοί της διοίκησης του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), για μία σειρά θέματα, όπως οι ενέργειές του σχετικά με την τήρηση των διαδικασιών και για την χορήγηση θεραπείας στους χρήστες.
Η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του υπουργείου να αντιμετωπίσει «ελεγκτέες πρακτικές του ΟΚΑΝΑ», όπως αναφέρει σε έγγραφό της και ξεκαθαρίζει ότι «διερευνώ και όταν η σχετική έρευνα ολοκληρωθεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις». Διευκρινίζει δε ότι πέρα από το θέμα των φαρμάκων, που χειρίζεται ο Οργανισμός «ο έλεγχος στα πεπραγμένα του ΟΚΑΝΑ έχει προ πολλού ξεκινήσει και σε άλλες δραστηριότητές του. Για τα αποτελέσματα, που εύχομαι να είναι απαλλακτικά, θα ενημερωθείτε αμέσως».
Η παρέμβαση της κυρίας Μακρή έρχεται και ως απάντηση σε υπαινιγμούς και δημοσιεύματα, που θεωρεί ότι εκπορεύονται από την διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ότι η ίδια ζήτησε να υπάρξει απευθείας ανάθεση για προμήθεια φαρμάκων και προς τούτο αποσαφηνίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «ο ΟΚΑΝΑ έχει πλήρη αρμοδιότητα να διαχειρίζεται τα του οίκου του, ουδέποτε καθ’ πολη τη διάρκεια της θητείας της προέδρου Μ. Μαλλιώρη ‘‘μετέφερε’’ τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο Υγείας ή ‘‘απεμπόλησε’’ το αυτοδιοίκητο του νομικού προσώπου, ζητώντας άδεια ή έγκριση για να εκτελέσει δικές του ενέργειες». Και εξηγεί: «Ο ΟΚΑΝΑ προμηθεύεται τα απαραίτητα φάρμακα με ενεργό από το 2007 σύμβαση. Άρα άνθρακες ο θησαυρός της απευθείας ανάθεσης από εμένα. Μου ζητήθηκε για πρώτη φορά, προφορικά, άδεια για την προμήθεια των κατάλληλων φαρμάκων από τον ΟΚΑΝΑ. Γιατί άραγε;».
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει «πάγος» ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και του ΟΚΑΝΑ, παρότι η παραίτηση της κυρίας Μαλλιώρη από την διοίκηση του Οργανισμού δεν έγινε, προς το παρόν, δεκτή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο θέλει πρώτα να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και μετά να ληφθούν αποφάσεις για τα πρόσωπα.
Ιδίως όταν εξετάζονται ακόμη θέματα οικονομικής φύσης, όπως αυτό που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «Πρώτο Θέμα» ότι υπάρχει μία «τρύπα» ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ ανάμεσα στα χρήματα που έχει εγκρίνει το υπουργείο προς τον ΟΚΑΝΑ την περίοδο 2009 – 2013 αποκλειστικά για τη στήριξη των Κέντρων Πρόληψης και στα ποσά που τελικά διέθεσε ο Οργανισμός: Ενώ έλαβε περίπου 36 εκατ. ευρώ, έχει διαθέσει 29 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ απάντησε στο σχετικό δημοσίευμα ότι τα όσα αναφέρονται «δεν έχουν σχέση με τα όσα πραγματικά ισχύουν αναφορικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ. Ό,τι χρήματα δίνει το Υπουργείο αποδίδονται από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα με βάση τους απολογισμούς καθενός από αυτά, όπως προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑ και ΚΕΔΚΕ. Εάν για κάποιο Κέντρο δεν υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία, επόμενο είναι ότι η χρηματοδότηση καθυστερεί και τα χρήματα κρατούνται στον ΟΚΑΝΑ (2.518.000 ευρω σήμερα σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο ΟΚΑΝΑ με ΑΠ:15888/ 8-11-13 στην Υφυπουργό Υγείας), μέχρις ότου το Κέντρο του αποστείλει τον απαιτούμενο απολογισμό. Αυτό αποτελούσε και αποτελεί πάγια υποχρέωση των Κέντρων Πρόληψης. Η περιγραφόμενη διαδικασία παρακολούθησης και ο έλεγχος των Κέντρων Πρόληψης διενεργείται από ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία συμμετέχουν υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, η ΚΕΔΚΕ και στελέχη του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης».
Ωστόσο στην απάντηση του ΟΚΑΝΑ δεν γίνεται καμία αναφορά στα συνολικά ποσά, που περιγράφονται στο δημοσίευμα και αφορούν την χρηματοδότηση από το υπουργείο. Ο Οργανισμός αποφεύγει επιμελώς, όπως έπραξε άλλωστε και στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιάσει αναλυτική κίνηση ποσών κατά τα συγκεκριμένα έτη, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως πού πήγαν – εάν πήγαν κάπου – τα χρήματα, που τελικώς δεν έχουν διατεθεί στα Κέντρα Πρόληψης. Για το λόγο αυτό άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε έλεγχο, ακόμη και των κινήσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΚΑΝΑ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Argirios Argiriou:
ΕΘΝΟΣ, 16/12/2013.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ «ΤΡΥΠΑ» ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
Την παραίτηση της προέδρου του ΟΚΑΝΑ ζήτησε ο Αδ.Γεωργιάδης.
Την παραίτηση της προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Μένης Μαλλιώρη φέρεται πως έχει ζητήσει ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μετά την ανακάλυψη «τρύπας» πολλών εκατομμυρίων στα οικονομικά του οργανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απόψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, οι παρατυπίες στον ΟΚΑΝΑ διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο που διενήργησε το υπουργείο Υγείας. Την Τρίτη η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, αναμένεται να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα, ενώ όλα τα έγγραφα που έχει συγκεντρώσει, θα παραδοθούν στη δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μια "μαύρη" τρύπα εκατομμυρίων, τα οποία πιθανόν να ξεπερνούν και τα 3,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα προορίζονταν για τα κέντρα πρόληψης, όμως σύμφωνα με τους ελέγχους δεν πήγαν ποτέ στα κέντρα και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρατύπως είχε γίνει ένας εσωτερικός δανεισμός, με αποτέλεσμα τα χρήματα να έχουν διατεθεί αλλού, αλλά μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν που ακριβώς.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
19/12/2013, Καθημερινή.
Δεκτή η παραίτηση της Μαλλιώρη από τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Aποδεκτή έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης, την παραίτηση της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Μένης Μαλλιώρη.
Είχε προγηθεί η άγρια κόντρα της κ. Μαλλιώρη με την υφυπουργό Υγείας, Ζέττα Μακρή.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μία ημέρα αφότου ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιαδης είχε ζητήσει την παραίτηση της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Μ. Μαλλιώρη, η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, έκανε λόγο για κενό, ύψους 8,4 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, από τα οποία 3,4 εκατ. αφορούν αδιάθετο ποσό που βρισκόταν στα ταμεία του και πλέον έχει εξαφανιστεί.
Η υφυπουργός ανέφερε ότι έχει ζητήσει παραστατικά γι' αυτό το ποσό, αλλά δεν της έχουν δοθεί ακόμα και πρόσθεσε ότι ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα από όλους τους εμπλεκόμενους, τις οποίες δεν έχει λάβει.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα 5 εκατ., η κ. Μακρή σημείωσε ότι είναι χρήματα που δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να δημιουργήσει κέντρα πρόληψης, να προσλάβει προσωπικό και να τα λειτουργήσει. «Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε συνάψει σύμβαση 20 εκατ. ευρώ με τον ΟΚΑΝΑ. Από αυτά έδωσε την πρώτη δόση των 10 εκατ. και όταν ζήτησε απολογισμό για τα χρήματα αυτά, ο ΟΚΑΝΑ έδωσε παραστατικά μόνο για τα 5 εκατ.» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγγείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη σύμβαση. Πάντως, όπως υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας, αύριο η υπόθεση θα πάει στον εισαγγελέα.
Η κ. Μακρή προχώρησε και σε άλλη μία καταγγελία για την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, επισημαίνοντας ότι χορήγησε, με μη ενδεδειγμένο τρόπο, υποκατάστατα σε τοξικομανείς. «Ενώ το υποκατάστατο έπρεπε να λαμβάνεται υπογλωσσίως, οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ συμβούλευαν τους τοξικομανείς να το μασάνε για να λειτουργεί πιο γρήγορα» είπε και εξήγησε ότι αυτό συνέβαινε για να μην υπάρχουν μεγάλες αναμονές στα κέντρα του ΟΚΑΝΑ.
Μ. Μαλλιώρη: «Ανοιχτές για οποιοδήποτε έλεγχο οι πόρτες του ΟΚΑΝΑ»
Ανοιχτή σε κάθε έλεγχο για τον ΟΚΑΝΑ, είχε εμφανισθεί η πρόεδρός του Μένη Μαλλιώρη, τονίζοντας ότι «οι πόρτες του ΟΚΑΝΑ είναι ανοιχτές για οποιονδήποτε έλεγχο».
Σχετικά με όσα της καταλογίζονται από την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή, απάντησε πως ό,τι της ζητήθηκε «το ελέγξαμε και στάλθηκε στην υφυπουργό» και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες στον ΟΚΑΝΑ», τονίζοντας ότι η ίδια έχει κινηθεί με βάση τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Είπε, επίσης, ότι δεν αρνείται να δώσει στοιχεία ωστόσο, ανέφερε πως «από τα 73 κέντρα πρόληψης, τα 40 λαμβάνουν χρήματα χωρίς να αποστέλλουν στοιχεία για το πού τα διαθέτουν».
Όσον αφορά τη σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα 5 εκατομμύρια που αναζητούνται, η κ. Μαλλιώρη είχε πει χαρακτηριστικά ότι «θα μας απαντήσει το δικαστήριο πού πήγαν», καθώς –όπως είπε- από τον Ιανουάριο του 2013 έχει καταθέσει αγωγή κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία εκδικάζεται τον Φεβρουάριο του 2014.
Σχετικά με το γενόσημο υποκατάστατο φάρμακο, η κ. Μαλλιώρη εξήγησε ότι «όλα ξεκίνησαν, όταν η ίδια ζήτησε να γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια ενός νέου, φθηνότερου γενόσημου». Ο ΟΚΑΝΑ δεν έκανε ποτέ έκτακτη εισαγωγή, συμπλήρωσε, ενώ «η ίδια η παραγωγός εταιρεία έφερε σε συνεννόηση με τον ΕΟΦ στην Ελλάδα το χάπι αυτό, που έχει την ιδιότητα να διαλύεται πιο γρήγορα μέσα στο στόμα».
Η κ. Μαλλιώρη ανέφερε ότι παρέλαβε τον Οργανισμό το 2010 με χρέος ύψους 37,5 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση με υπερκοστολογήσεις έργων.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Gatekeeper:
Καιρός να μπει λουκέτο στον ΟΚΑΝΑ και το έργο μαζί με τους οικονομικούς πόρους να περάσουν στο ΕΣΥ.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση