Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 05:35:25

Αποστολέας Θέμα: Οι επιπτώσεις των χειρουργικών λοιμώξεων στον ασθενή και στο ΕΣΥ  (Αναγνώστηκε 9211 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Νοεμβρίου 2011, 16:23:28
Αναγνώστηκε 9211 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τις ζωές των ασθενών αποτελούν οι χειρουργικές λοιμώξεις, οι οποίες, παράλληλα, έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, από τους 10 θανάτους ασθενών που έχουν χειρουργηθεί, οι 8 οφείλονται σε χειρουργικές λοιμώξεις, δηλαδή σε φλεγμονώδεις παθήσεις οργάνων που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης παράλληλα με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Πρόκειται για τις τρίτες σε συχνότητα ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 14%-17%  των γενικότερων λοιμώξεων που αναπτύσσονται σε ένα νοσοκομείο.

Με αφορμή το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην  Αθήνα, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Βασίλειος Καμπορόζος δήλωσε ότι οι ασθενείς με λοίμωξη χειρουργικού πεδίου έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πενταπλάσια πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και διπλάσια πιθανότητα θνητότητας σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί από χειρουργική λοίμωξη.

Εκτός, όμως από το κοινωνικό υπάρχει και οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με τον κ. Καμπαρόζο, οι χειρουργικές λοιμώξεις αποτελούν πρόβλημα της καθ' ημέραν πράξεως και αναλίσκουν σημαντικές νοσοκομειακές παροχές, όπως υπηρεσίες των επειγόντων εξωτερικών ιατρείων, απεικονιστικές μεθόδους, χειρουργείο, εργαστήριο, αντιβιοτικά και νοσηλεία αυξημένης φροντίδας.

Η ελάττωση της συχνότητας των χειρουργικών λοιμώξεων μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη μέτρων πρόληψης, τη σωστή αντιμετώπιση αλλά και την ορθότερη χρήση των αντιβιοτικών. Η μείωση τους θα αποφέρει σημαντικά οφέλη, κυρίως όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη θνητότητα αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

19 Νοεμβρίου 2013, 20:06:27
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
7 ημέρες, 18/11/2013.

Ευρωπαϊκό ρεκόρ ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατέχει η Ελλάδα.

Περίπου 3.000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους από ενδοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ η τάση είναι αυξητική. Στα 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος επιπλέον κόστος νοσηλείας από τις ενδοσοκομειακές λοιμώξεις.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή σε εκδήλωση που παρουσιάστηκαν σχετικά δεδομένα από τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Πετρίκκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Πετρίκκου, οι ενδοσοκομειακές λοιμώξεις κοστίζουν τη ζωή σε περίπου 3.000 άτομα ετησίως, ενώ υπάρχει χρόνο με το χρόνο αυξητική τάση.

Οι ενδοσοκομειακές λοιμώξεις προσβάλλουν το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία με αποτέλεσμα να διπλασιάζεται η διάρκεια νοσηλείας τους. Το 30% των ασθενών αυτών νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το επιπλέον κόστος νοσηλείας για τα άτομα αυτά ξεπερνά κατ’ έτος το 1.200.000.000€.

Εφαρμογή πρωτοκόλλου δράσης

Για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού υγειονομικού προβλήματος το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Cambridge της Μ. Βρετανίας για την εφαρμογή στην Ελλάδα πρωτοκόλλου δράσης που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια με τεράστια επιτυχία στο Cambridge, μηδενίζοντας και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Το πρωτόκολλο αυτό θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στο νοσοκομείο Αττικό με την ευθύνη του κ. Γεώργιου Πετρίκκου και σε συνεργασία με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θανάση Τσακρή και θα είναι διάρκειας 9 μηνών.

Για την καλύτερη εφαρμογή και αποτελεσματικότητα, όπως εξήγησε στη σχετική εκδήλωση ο Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Cambridge κ. Stephen Kelleher θα έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα και θα παρακολουθούν το πρόγραμμα ειδικές ομάδες επιστημόνων του Cambridge.

Ίδρυση Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

Η υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε τη σύσταση Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων σε κάθε Μονάδα Υγείας, η οποία θα λαμβάνει οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως αρμόδιος φορέας για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Υποχρεωτική θεωρείται η παρουσία νοσηλεύτριας επιτήρησης λοιμώξεων.

Όπως επεσήμανε, κάθε Μονάδα Υγείας υποχρεούται να κοινοποιεί στο Υπουργείο Υγείας και να αναρτά στο ΕΣΥ-ΝΕΤ: α)τη συνολική ετήσια δαπάνη για τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα β) τη συνολική ετήσια δαπάνη για την θεραπεία των νοσοκομειακών λοιμώξεων στους νοσηλευθέντες ασθενείς στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η αντοχή στις λοιμώξεις είναι αποτέλεσμα της κατάχρησης και υπερκατανάλωσης των υπαρχόντων αντιβιοτικών, εξαπλώνεται ταχύτατα εξαιτίας της έντονης μετακίνησης ατόμων μεταξύ των διαφόρων χωρών για λόγους τουριστικούς, ιατρικούς ή οικονομικούς, ανέφερε ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσακρής.

Ο ιατρικός τουρισμός, τόνισε, είναι από τους κυριότερους, μια και πολίτες από τις αναπτυγμένες χώρες καταφθάνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες αναζητώντας γρήγορη και φθηνή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα, το 2012 περισσότεροι από 1.600.000 Αμερικανοί επιχείρησαν ένα «νυστεροσαφάρι», συνδυάζοντας τουρισμό και εγχείριση. Ο κλάδος γνωρίζει μια ξέφρενη ανάπτυξη, της τάξης του 35%. Έτσι η διασπορά στις διάφορες χώρες της Ευρώπης πολυανθεκτικών βακτηρίων οφείλεται κυρίως σε μετακινήσεις ασθενών-φορέων που έχουν ιστορικό προηγούμενης νοσηλείας σε χώρες όπου ενδημεί ο συγκεκριμένος τύπος αντοχής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2997 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Οκτωβρίου 2009, 14:07:17
από Μαρία Χόρτη
3 Απαντήσεις
6209 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Φεβρουαρίου 2014, 21:03:33
από Denominator
11 Απαντήσεις
6064 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2017, 10:17:30
από Denominator
6 Απαντήσεις
17157 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Απριλίου 2020, 10:16:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
13447 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2023, 19:29:30
από Argirios Argiriou