Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
6 Ιανουαρίου 2025, 14:23:21

Αποστολέας Θέμα: Ποιά φάρμακα επιτρέπεται να συνταγογραφεί η κάθε ειδικότητα;  (Αναγνώστηκε 91353 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Απριλίου 2018, 15:53:33
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Κείμενο του συμφορουμίστα Γενικού Ιατρού, κ. Δημήτρη Μιχάλη που δημοσίευσε στις 25/04/2018 στον τοίχο του στο facebook, και αναδημοσιεύω εδώ μετά από άδειά του:

Με ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ δεν ΣΩΖΕΤΑΙ η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ούτε η ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ του Συστήματος.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν υπάρχει για να βοηθήσει το γιατρό, τον πολίτη και το σύστημα.
Υπάρχει για να «χειραγωγήσει το ιατρικό δυναμικό και να περιορίσει τις παροχές, αποποιούμενης της εκάστοτε κυβέρνησης του ρόλου του κακού.
Και τούτο δεν είναι δικό μου συμπέρασμα. Είναι καθομολογούμενο γεγονός που γίνεται καταφανέστατο από τα πιο κάτω και για τους δύσπιστους.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία ομοβροντία κλητεύσεων σε απολογία από τον ΕΟΠΥΥ γιατρών όλων των ειδικοτήτων για «παράνομη συνταγογράφηση»
Με τον όρο αυτό (για τους μη γιατρούς) εννοούν ότι ένας γιατρός έγραψε κάποιο φάρμακο άλλης ειδικότητας.
Με αυτή την «κατηγορία» λοιπόν καλούνται να απολογηθούν και σε πολλές περιπτώσεις να υποστούν κυρώσεις (πρόστιμα) όλο και περισσότεροι γιατροί.

Όμως, ας δούμε τις αδύναμες (ή και ύποπτες) πλευρές αυτής της ιστορίας:
1. Για να απολογηθεί κανείς θα πρέπει να καλείται να εξηγήσει την παράβαση νόμου / διάταξης. Άρα απαιτείται ύπαρξη πλαισίου που καθορίζει τι είναι νόμιμο και τι παράνομο στην συνταγογράφηση.
Ως προς το θέμα όμως που συζητάμε, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Από πολλά χρόνια, έχει αναγνωριστεί η ανάγκη να προσδιοριστούν από το ΚΕΣΥ τα πεδία συνταγογράφησης της κάθε ειδικότητας, προκειμένου μετά να μπορείς να πείς σε ένα γιατρό «γιατρέ μου εδώ παρανόμησες». Όμως αυτό ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ έως σήμερα.
Συνεπώς νομικό έρεισμα δεν υφίσταται στις διώξεις αυτές.

2. Ο άνθρωπος είναι σύνολο λειτουργιών αδιάρρηκτα αλληλοεπιδρουσών και ο διαχωρισμός του σε κομμάτια «καρδιολογικά» διαβητολογικά» «ουρολογικά» κ.λπ., αποτελεί μεθοδολογία μελέτης και όχι κατάσταση λειτουργίας. Με απλά λόγια στην ιατρική δεν υπάρχουν όρια οργάνων, αλλά όρια λειτουργιών.
Συνεπώς καμία λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού –άρα και καμία θεραπεία- δεν μπορεί να μπεί κάτω από ομπρέλες οργάνων / συστημάτων και ειδικοτήτων.
Η μόνη ομπρέλα που σκεπάζει τα πάντα είναι η νοσολογία και αυτή αποτελεί οριζόντιο κτήμα όλων των ειδικοτήτων.

3. Οι γιατροί δεν έχουν άδεια ασκήσεως της τάδε ειδικότητας, αλλά άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος. Συνεπώς, έναντι του νόμου, οποιαδήποτε ιατρική πράξη, δύνανται να την εκτελέσουν νομίμως. Το μέχρι που θα φτάσουν εξαρτάται μόνο από τις γνώσεις τους και όχι από το όνομα του τίτλου ειδικότητας. Αυτά λέει ο νόμος. Και η τήρηση των ορίων με βάση τις γνώσεις δεν μπορεί να ελέγχεται από διοικητικούς μηχανισμούς, όπως αυτοί του ΕΟΠΥΥ. Είναι σαφής παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας.
Αν δεν είχε αυτή την ελευθερία η ιατρική, θα ήταν ακόμη καθηλωμένη στην άσκηση της γενικής παθολογίας γιατί θα ήταν παράνομο π.χ. να κόψουν με νυστέρι (για την ιστορία οι πρώτοι χειρουργοί ήταν οι κουρείς που τους ζητιόνταν από τους «παθολόγους» να κόψουν). Ούτε καρδιοχειρουργική θα υπήρχε αφού τις πρώτες καρδιολογικές επεμβάσεις τις έκαναν γενικοί χειρουργοί και αργότερα θωρακοχειρουργοί και πολλά άλλα.
34. Ούτε μπορούμε να υιοθετήσουμε αμυντικές απόψεις όπως π.χ. αυτή των καρδιολόγων που διαμαρτύρονται για τη δίωξη γιατρού που έγραψε για διαβήτη. «μα ο διαβήτης είναι αιτία καρδιοπάθειας» λένε. Σωστό? Όχι βέβαια. Ως συντεχνιακό επιχείρημα, ναι. Ως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, ΟΧΙ. Γιατί το θέμα δεν είναι αυτό. Αν ήταν αυτό σωστό, τότε οι Οφθαλμίατροι θα έπρεπε να είναι οι κατ’ εξοχήν συνταγογράφοι των αντιδιαβητικών γιατί πάντα σχεδόν –και συχνά πριν την καρδιά- ο διαβήτης προσβάλει τα μάτια. Δεν ασχολούνται όμως. Αυτές δεν είναι επιστημονικές προσεγγίσεις, αλλά άμυνες επαγγελματικές. Οι επιστημονική προσέγγιση είναι ότι όλα εμπίπτουν στην νοσολογία και ο κάθε γιατρός έχει άδεια άσκησης την ιατρικής γενικώς και όχι κάποιας ειδικότητας.

Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ του ΔΙΝΕΙ την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΤΙ, ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ όμως ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ.


Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να ταμπουρωνόμαστε πίσω από ειδικότητες στην ιατρική πρακτική και μάλιστα ντύνοντας με «επιστημονικότατα» την τυχοδιωκτική μας προσπάθεια για να κρατήσουμε την πίτα της ομάδας μας.
Γιατί π.χ. δεν διαμαρτύρονται οι πνευμονολόγοι για την αναγραφή απλών παλιών εισπνεόμενων από άλλες ειδικότητες, αλλά για τα νέα? Επειδή θέλουν ειδικές γνώσεις? Και ποιος τους είπε ότι δεν υπάρχουν γιατροί μη πνευμονολόγοι που τις έχουν? Μήπως για την τιμή τους και τα συνεπακόλουθα της προώθησής τους (που θα τα καρπωθούν όποιοι τα προωθήσουν?).
Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να θεωρούν «ιεροσυλία» το να ακουμπήσει κάποιος το «εργαλείο τους» (σπειρόμετρο), την ίδια ώρα που η πλειοψηφία αυτών στο ΕΣΥ, ηλικίας 55+, ούτε πως μοιάζει δεν ξέρουν και τα εκτελούν νοσηλευτές (ξέρω, θα με πετροβολήσουν, αλλά είναι αλήθεια). Όπως νοσηλευτές τα εκτελούν σε όλο τον κόσμο. Εδώ είναι «το ιερό πράμα» κάποιων !!
Γιατί οι ρευματολόγοι διαμαρτύρονται αν γράψουν άλλοι γιατροί τα «νέα» και πανάκριβα και όχι για τα παλιά και πάμφθηνα? Και άπειρα άλλα παραδείγματα.
Θέλει πολύ σκέψη να αντιληφθούμε ότι το θέμα είναι «τα ανταποδοτικά οφέλη της ομάδας»?

Και βέβαια όταν σπείρεις ανέμους, θερίζεις θύελλες.
Ομάδες που πρίν κούρδιζαν το υπουργείο να κυνηγήσει αυτούς που έγραφαν «φάρμακά τους», τώρα μπήκαν οι ίδιοι στο στόχαστρο. Τώρα θυμήθηκαν την ολιστικότητα της λειτουργίας του ανθρωπίνου οργανισμού και διαμαρτύρονται. Δικαίως, όντως. Αλλά, πριν που περιχαράκωναν τη λειτουργία αυτή για να εμποδίσουν άλλες ειδικότητες από το «εμπόρευμά» τους, το ξεχνούσαν !!
Όλα τελικά στο «παιχνίδι» αυτό είναι δούναι και λαβείν.
Οι κλίκες των βαστάζων κάποιων ειδικοτήτων, θέλουν ως χρυσοφόρες όρνιθες για πάρτη τους, ορισμένα πεδία της ιατρικής. Όχι για να προστατεύσουν τους ασθενείς, αλά για να κρατήσουν τα σκήπτρα (του ελέγχου του παιχνιδιού και της ροής των ωφελημάτων).

Και από όλα όσα βιώνει στην καθ’ ημέρα πράξη ένας γιατρός, είναι καταφανές ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν ήρθε να βοηθήσει. Ήρθε να δυναστεύσει και να αποτελέσει εργαλείο εκβιαστών.
Και λυπάμαι ειλικρινά που αποτέλεσα έναν από τους πρώτους υποστηρικτές της και εκπαιδευτές γιατρών στο σύστημα.
Από εργαλείο υποστήριξης, έγινε εργαλείο εκβιασμού. Από εργαλείο διευκόλυνσης, έγινε εργαλείο σαδισμού προς το χρήστη. 60 κλίκ και 10 πληκτρολογήσεις χρειάζεσαι για να καταχωρήσεις 10 εξετάσεις αίματος. Μηδενικός χρόνος για τον ασθενή αφού ο χρόνος του ραντεβού επαρκεί οριακά για την συνταγογράφηση. Και τούτο μόνο όταν δουλεύει κανονικά. Γιατί αυτό δεν είναι το σύνηθες !!

Και τις μέν ομάδες τις καταλαβαίνω (χωρίς να τις δικαιολογώ). Και τους προηγούμενους, άντε να καταλάβω την εμμονή τους σε μία τέτοια πλατφόρμα συνταγογράφησης και στο κυνήγι μαγισσών.
Τη σημερινή κυβέρνηση όμως, όχι. Ειδικά από αυτή την κυβέρνηση περίμενα άλλη στάση. Και εξηγούμαι:

Α. Αν ένα φάρμακο δεν πρέπει να το γράψει ένας ειδικός, τότε μπορούσε το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να του το απαγορεύει. Αυτό ακριβώς κάνει στις εξετάσεις. Όμως με τα φάρμακα, παρά τη σωρεία κλητεύσεων, αυτό δεν το ενεργοποιούν. Για μένα η εξήγηση βρίσκεται στα κατωτέρω:
1ον Δεν το μπλοκάρουμε, ώστε, οι «επιφανείς» να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
2ον: Δεν το μπλοκάρουμε ,ώστε να έχουμε πάντα στην τσίτα τους γιατρούς, ώστε με το φόβο των διώξεων να περιορίζουν στο ελάχιστο δυνατόν την συνταγογράφησή τους. Έτσι και τους καλούς στους «ιθαγενείς» παριστάνουμε, και το πάνω χέρι κρατάμε.
Τακτική παντελώς ανήθικη και πάντως προσωπικά με ξεπερνάει, όταν ασκείται από αυτή την κυβέρνηση.
Από την άλλη, αν στ’ αλήθεια ψάχνουμε για καταχρήσεις, πώς εξηγείται ότι το 70% των Ελλήνων πάσχει από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση? !! Και όμως, ο ΕΟΠΥΥ αγρόν ηγόραζε γι’ αυτό. (και πάμπολλα άλλα παραδείγματα).

Β. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να μη χαλάσουν την καρδιά των πανεπιστημιακών και των «γκουρού» ορισμένων ειδικοτήτων, δεν προχώρησαν ποτέ στην νομοθέτηση του ορισμού του εύρους συνταγογράφησης κατά ειδικότητα.. Τούτη η κυβέρνηση που επαίρεται ότι είναι φανατικός κυνηγός κεφαλών της διαπλοκής και υπέρμαχος της εντιμότητας και διαφάνειας, γιατί ολιγωρεί? Και καλά, αν ολιγωρεί. Αν κατ’ επιλογήν δεν το προχωρά?

Γ. Η αναποτελεσματικότητα και η σαδιστικότατα του υφιστάμενου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει αναδειχθεί από πολλές πλευρές και παντοιοτρόπως. Γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση σε ένα σύγχρονο και με σεβασμό στον χρήστη σύστημα? Και όχι μόνο δεν προχωράει, αλλά προσθέτει νέες εφαρμογές σ αυτή με ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις χρόνου, αλλά και προσθέτει και νέες εφαρμογές, σε ανεξάρτητε από αυτή προγράμματα, ώστε το μόνο που μπορεί να κάνει ο γιατρός τελικά είναι να ανοιγοκλείνει εφαρμογές και προγράμματα και να πληκτρολογεί άπειρα κείμενα σε πεδία, ακολουθούμενα από δεκάδες κλίκ.
Προστέθηκε π.χ. σε άλλη εφαρμογή η αναγραφή αναλωσίμου υλικού, ενώ κάλλιστα μπορούσε να είναι στην ίδια. Επίσης, ο γιατρός πρέπει κάθε βράδυ να πηγαίνει αλλού να καταχωρεί τις επισκέψεις της ημέρας , για να τις πληρωθεί, αν και όλη τη μέρα καταχωρούσε τις επισκέψεις αυτές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Λες και μιλάμε για άλλο κράτος, άλλη χώρα, άλλο εργοδότη !!

Και βέβαια η απουσία γιατρών και δοκιμών σε ιατρεία αυτών των εφαρμογών είναι «αξίωμα».
Η πραγμάτωση του σαδισμού δεν θα μπορούσε να βρεί καλύτερη έκφραση και γι’ αυτό αξίζουν εύσημα στους εφευρέτες της.

Γι’ αυτό λέω: Σ αυτό τον τόπο θα κυβερνούν πάντα οι «ισορροπίες» ομάδων, παρεών, κολλητών. Με όποια κυβέρνηση. Δυστυχώς, τα «λαμόγια» διαπερνούν οριζοντίως όλους τους πολιτικούς χώρους σε όλους τους ιστορικούς χρόνους. !!
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Απριλίου 2018, 16:04:33
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
24-04-2018

Σε κλήση για εξηγήσεις εκατοντάδες γιατροί. Τι ψάχνει να βρει ο ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Απριλίου 2018, 21:56:17
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχόλιο, συναδέλφου Γενικού Ιατρού στο facebook:

Εξακολουθεί κανένας να απορεί για τα πρόστιμα του ΕΟΠΥΥ;

27/04/2018

«Χαστούκι» για την κυβέρνηση το δυσθεώρητο clawback.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Απριλίου 2018, 22:22:00
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σχόλιο, συναδέλφου Γενικού Ιατρού στο facebook:

Εξακολουθεί κανένας να απορεί για τα πρόστιμα του ΕΟΠΥΥ;

27/04/2018

«Χαστούκι» για την κυβέρνηση το δυσθεώρητο clawback.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Ακόμη ένα σχόλιο στο παραπάνω άρθρο, του συνάδελφου Γενικού Ιατρού, Ευάγγελου Φραγκούλη που το αναδημοσιεύω μετά από άδειά του:

Αυτό που συμβαίνει τώρα έπρεπε να έχει προβλεφθεί... Με το νόμο που προσφέρει κάλυψη και φαρμακευτική, των ανασφάλιστων (θετικό αυτό φυσικά, αφού η καθολική κάλυψη του πληθυσμού είναι ζητούμενη σε κάθε πολιτισμένη χώρα, αλλά έπρεπε να γίνει αριστοτεχνικά, ώστε να μην αποτελέσει κίνητρο επιπλέον απασφάλισης...) προστέθηκαν σχεδόν 2500000 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας (χώρια οι αλλοδαποί που καλύπτονται και αυτοί σε αρκετές περιπτώσεις από το νόμο) στους υποψήφιους καταναλωτές φαρμάκων (σιγά σιγά αυτοί το συνειδητοποιούν και η κατανάλωση τους σίγουρα βαίνει αυξανόμενη...), χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση του κονδυλίου για τη φαρμακευτική δαπάνη με αποτέλεσμα να γυρνά η επιπρόσθετη αύξηση σαν claw back στις εταιρείες... Αντίστοιχα προστέθηκαν σειρά από εξετάσεις στις εξετάσεις που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ (πχ η ψηφιακή μαστογραφία κλπ, θετικό και αυτό βέβαια), χωρίς όμως να αυξηθεί το κονδύλι για εξετάσεις, με αποτέλεσμα η επιπλέον δαπάνη να γυρνά ως claw back στα εργαστήρια... Κοινωνική πολιτική στην πλάτη άλλων; Από την άλλη πόροι σπαταλώνται σε υπηρεσίες και προϊόντα που δεν χρειάζονται... Δεν είναι δυνατόν τα επιθέματα κατακλίσεων και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής να κοστίζουν στον ΕΟΠΥΥ περισσότερο από τις επισκέψεις στους γιατρούς του... Ποιος και πως θα μπορούσε να ανακατανήμει τους πόρους ορθολογικά; Γιατί η συνολική δαπάνη υγείας δεν είναι χαμηλή. Η κατανομή της είναι στρεβλή...
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαΐου 2018, 21:16:55
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από ενδιαφέρουσα συζήτηση στις 12/05/2018 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ:

- Τι έγινε παιδιά; Πρωτόκολλα άνοιας, Πάρκινσον και ΧΑΠ για τους γενικούς γιατρούς τη στιγμή που εγκαλούνται (ως άσχετοι μ' αυτές τις παθήσεις) γενικοί γιατροί που έγραψαν φάρμακα γι' αυτές; Σε λίγο θα μας βάλουν και ουρολογικά; Μας δουλεύουν;



- Τα βήματα τα έχετε δει πως λειτουργούν ;

- Προχώρησα μερικά. Στη ΧΑΠ ζητάει αποτελέσματα από σπιρομέτρηση, που εμείς λένε δεν ξέρουμε να κάνουμε, άρα αποτελέσματα απ' αυτούς που ξέρουν.

- Με τι σπιρομετρο; Αν παραγγείλω ένα κινεζικο από το e-bay και το έχω δίπλα μου και καλά, είμαι οκ;

- Έχω πάρει κι ένα παλμικό οξυμετρο, 11$ τσάμπα. Έκανε 3 μήνες να έρθει από Σαγκάη. Και επειδή άργησε, έκανα παράπονα και μου έστειλαν και δεύτερο δωρεάν. Και τα δύο δείχνουν ο,τι νάναι.

- Οι Παθολόγοι έχουν κι αυτοί πρόσβαση στα ίδια πρωτόκολλα; Οι άλλες ειδικότητες; Π.χ. μπορεί ένας ΩΡΛ ή Ρευματολόγος να ανοίξει πρωτόκολλο ΣΔ;

- Δεν το γνωρίζω αυτό. Σίγουρα όμως υπάρχουν αποκλειστικά πρωτόκολλα όπως τα ρευματολογικά, όπου εμείς δεν έχουμε προσβαση. Αν έχουν τα κότσια ας κάνουν και τα πρωτόκολλα άνοιας, ΧΑΠ κλπ αποκλειστικά για τις ειδικότητες που "ανήκουν" και να δούμε σε πόσες μέρες θα το πάρουν πίσω!

- Το πρωτο βήμα έγινε. Τώρα οι δραστήριοι συνδικαλιστικά Πνευμονολογοι θα βγουν και διεκδικήσουν την αποκλειστικότητα

- Αν ζητάει σπιρομετρικο αποτέλεσμα είναι προφανές ότι εμείς (τουλάχιστον η πλειοψηφία που δεν διαθέτουμε σπιρομετρα) πρέπει να παραπέμπουμε σε πνευμονολόγο

-  Ή θα επινοούμε τιμές από την κοιλιά μας (ή τον πωπό μας).

-  Αν όμως μπει σε εφαρμογή και το σύστημα: "Ποιος έβγαλε τα αποτελέσματα; Βάλε το ΑΜΚΑ του.", τότε τι;

- Και γιατί να μπεις σε αυτή τη διαδικασία ;;

- Για να μη μείνει ο κοσμάκης χωρίς τα εισπνεόμενα του κι έχουμε αθρόες εισαγωγές στα νοσοκομεία

- Έχω σπιρομετρο, αλλά θα είναι μεγάλη καθυστέρηση.

- Το βρήκα! Θα τα δίνω με ενδείξεις ξερωγώ βήχας (RO5), τραχειΐτιδα κ.α.

- Δεν απαντάνε όμως πού θα γράψει ο κοσμάκης τα εισπνεόμενα του αν δεν μπορεί να τα γράψει στα ΚΥ/ΤΟΜΥ/ΠΙ

- Από 16 Μαΐου υποχρεωτικό το πρωτόκολλο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Κ20, Κ21). Στις παραμέτρους θα πάει σύννεφο η "Κλινική εικόνα ενδεικτική ΓΟΠ". Μπορείτε να μου εξηγήσετε τη παράμετρο "Διενέργεια γαστροσκόπησης" τη στιγμή που υπάρχει η "Ενδοσκοπικά ευρήματα - Γνωμάτευση γαστρεντερολόγου";







« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαΐου 2018, 07:37:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Μαΐου 2018, 13:41:23
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Υπάρχει κάποια επεξήγηση για τον τρόπο συμπλήρωσης στη ΓΟΠ;

13 Μαΐου 2018, 14:40:40
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Υπάρχει κάποια επεξήγηση για τον τρόπο συμπλήρωσης στη ΓΟΠ;
Επειδή το προχώρησα λίγο ακόμη, συμπληρώνεις την παράμετρο στην παραπάνω εικόνα και στη συνέχεια σου ανοίγει όλους του PPI και διαλέγεις. Δεν προχώρησα σε ολοκλήρωση πρωτοκόλλου.

21 Ιουνίου 2018, 15:44:16
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Βέβαια, συνάδελφος Γενικός Ιατρός σχολίασε για το παρακάτω (και δικαίως ) τα εξής:

 Μην υπακουτε!Να δειξει ο Ιατρικος Συλλογος Εβρου το εγγραφο απο ΕΟΠΠΥ.Τι θα πει "Συμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ";;;

« Τελευταία τροποποίηση: 21 Ιουνίου 2018, 15:47:12 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Οκτωβρίου 2019, 12:23:08
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Προσπάθησα σε μια γιαγιά με γνωμάτευση του Νευρολόγου να γράψω  ένα Κeppra που λαμβάνει από 20ετίας και θέλει το πρωτόκολλο από Νευρολόγο πλέον!Σούπερ, όλο και καλύτερα!

29 Οκτωβρίου 2019, 15:02:47
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

gppi


Ως επαγγελματίες υγείας υποτιθεται πως οφείλουμε να προασπίζουμε τη δημόσια υγεία.Η αίσθηση πολλών είναι πως τα πρωτόκολλα -όπως έχουν εκπονηθεί- έχουν κυρίως δημοσιονομικό παρά επιστημονικό στόχο.Καθημερινα μας βάζουν τρικλοποδιές,είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και συχνά μας στοχοποιουν στα μάτια αγανακτισμενων ασθενών.Γιατι αραγε δεν κάνουμε κάτι για αυτό ως ιατρικοί σύλλογοι,ως ΠΙΣ ή άλλες ιατρικές συλλογικοτητες?Ας αφήσουμε το ερώτημα ως ρητορικό γιατί μια γενναία απάντηση μπορεί να ενοχλησει.Αδυνατω να πιστέψω πως δεν έχουμε δύναμη.Μεμονωμένοι ασθενείς ή οργανωμένοι σύλλογοι ασθενών θα μπορούσαν παντως να προσφύγουν με αγωγές εναντίον Εοπυυ και Ηδικα από τη στιγμή που η ανάλγητη και κοντόφθαλμη πρακτική των πρωτοκόλλων καταλύει το κράτος πρόνοιας και γεννά κινδύνους είτε παρεμποδίζοντας-καθυστερώντας την εύκολη πρόσβαση ασθενών σε αναγκαίες και επιτακτικές  αγωγές είτε εξαναγκαζοντας τους να πληρώνουν ιδιωτες ειδικούς (ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές).Πιστευω θα είχε ενδιαφέρον...
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Οκτωβρίου 2019, 15:04:24 από Thasio »

29 Οκτωβρίου 2019, 19:19:14
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

fanisgp

Επώνυμοι
Δεν ξέρω τι συνέβη αλλά πριν λίγο έγραψα lamictal και keppra χωρίς πρωτόκολλο.Το πρωί μου έβγαζε συνέχεια ότι η διάγνωση χρειάζεται πρωτόκολλο και  όταν προσπαθούσα να το ανοίξω  <ο συνδεδεμένος γιατρός δεν έχει δικαιώματα για αυτή την ενέργεια>.

25 Αυγούστου 2020, 23:26:20
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Να γράφουμε Ουρολογικά φάρμακα δεν επιτρέπεται, αλλά επιτρέπεται να κάνουμε εφημερίες σε Ουρολογική Κλινική...

25/08/2020

Η 7η ΥΠΕ σχετικά με την Ουρολογική Κλινική του Βενιζελείου

Σχετικά με την αναστολή εφημεριών στην κλινική
Απάντηση 7ης ΥΠΕ Κρήτης σχετικά με την Ουρολογική Κλινική του Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

"Με έκπληξη η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ σχετικά με τις δηλώσεις του Διευθυντή της ουρολογικής κλινικής του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Για τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης και την αποκατάσταση της αλήθειας, η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Λένα Μπορμπουδάκη και ο Υποδιοικητής Δημήτρης Αγαπίου, σε συνάντηση που είχαν τον προηγούμενο μήνα με το Διοικητή του νοσοκομείου εξέτασαν το θέμα και δεσμεύθηκαν για την ενίσχυση της κλινικής το Σεπτέμβριο, με έναν ειδικευμένο και έμπειρο Ουρολόγο και έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής (για την εφημεριακή κάλυψη).

Στην ίδια συνάντηση η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης υπέδειξε τον τρόπο κατάρτισης εφημεριακών προγραμμάτων άλλων κλινικών των νοσοκομείων της Κρήτης, σύμφωνα με τα οποία και ο Διευθυντής της κλινικής συμπεριλαμβάνεται και συμμετέχει ενεργά σε αυτό, ώστε να μην επιφορτίζονται με επιπλέον εφημερίες οι γιατροί της κλινικής.

Προκαλεί εντύπωση λοιπόν το γεγονός ότι ο Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Γ.Ν.Η., αντί να επιλέξει, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα εφημέρευσης της κλινικής, την οποία διευθύνει και είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της, προχώρησε σε δηλώσεις που δημιουργούν ερωτηματικά, εσφαλμένες εντυπώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου και ανασφάλεια στους πολίτες ή επισκέπτες του τόπου μας. "



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
8 Απαντήσεις
29096 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Σεπτεμβρίου 2008, 23:20:39
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
1 Απαντήσεις
5139 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Οκτωβρίου 2008, 14:58:39
από Harper
2 Απαντήσεις
4742 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2009, 20:38:56
από Argirios Argiriou
12 Απαντήσεις
37282 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Αυγούστου 2020, 23:28:09
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6364 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Σεπτεμβρίου 2024, 23:22:22
από Pharmkopt