ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Σχετικά με τα σκιαγραφικά.

<< < (2/7) > >>

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Στην αρχή εφαρμογής του e-syntagografisi θυμάμαι έναν ακτινολόγο που έλεγε ότι είχε πιστοποιηθεί και μπορούσε κι έγραφε. Ίσως να άλλαξε κάτι στη συνέχεια.
Πολύ σωστό αυτό με το μηδενικό πλαφόν που θα έχουν, οπότε φαύλος κύκλος.
Πάντως είναι οξύμωρο εκείνοι να κάνουν τις επιλογές σκευάσματος (με τα ανάλογα bonus υποθέτω αφού δεν είναι μικρής αξίας) κι εμείς να κάνουμε μόνο το "ξέπλυμα".

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜε τα νέα δεδομένα του πλαφόν κι επειδή τα σκιαγραφικά και τα παραμαγνητικά σκευάσματα συνήθως "τσούζουν", επανέρχομαι σε παλαιότερο ερώτημά μου που δεν πήρα απάντηση:
Ξέρετε αν οι ακτινολόγοι έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης για τα σκιαγραφικά; Σε τελική ανάλυση εκείνοι επιλέγουν σκεύασμα και δόση!

--- Τέλος παράθεσης ---

Μην ανησυχείς.
Τώρα που θα μπει πλαφόν στις εξετάσεις δε θα χρειάζεται πια να γράφεις CT και MRI.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Διευκρινίσεις για την αποζημίωση των σκιαγραφικών σκευασμάτων, τις ουσίες που χορηγούνται στους ασθενείς πριν υποβληθούν σε απεικονιστικές εξετάσεις, δίνει ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο Οργανισμός δέχεται συνεχώς παράπονα και καταγγελίες καθώς πάροχοι υπηρεσιών υγείας, δηλαδή ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, τους ζητούν να καταβάλλουν το κόστος των σκιαγραφικών σκευασμάτων για την εκτέλεση των απεικονιστικών εξετάσεων.   

Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ, παραπέμπει στο άρθρο 10 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, ΕΚΠΥ, (ΦΕΚ 3054/Β΄/18-11-2013), στο οποίο καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης των σκιαγραφικών σκευασμάτων για την εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων.

«Τα σκιαγραφικά σκευάσματα συνταγογραφούνται είτε από τον θεράποντα - παραπέμποντα  ιατρό προκαταβολικά, είτε και εκ των υστέρων, σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση για την αναγκαιότητα της χορήγησης» αποσαφηνίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος καταβάλλει μόνο το προβλεπόμενο ποσοστό συμμετοχής του για τη φαρμακευτική δαπάνη των σκιαγραφικών και της εξέτασης και συνεπώς, οι συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας δεν θα πρέπει να απαιτούν από τους ασφαλισμένους το κόστος των σκιαγραφικών, για την εκτέλεση των απεικονιστικών εξετάσεων. *


* Προφανώς, οι "πάροχοι" σε συνεργασία με επίορκους φμφ πάνε και ξεπλένουν μετά τα σκιαστικά σε βιβλιάρια ασφαλισμένων, και καρπώνονται ξανά τα λεφτά του σκιαστικού!

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Στο άρθρο 10 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, ΕΚΠΥ, (ΦΕΚ 3054/Β΄/18-11-2012) κι όχι 2013 όπως αναφέρει λανθασμένα ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ γράφει:

V. Διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων: Οι σκιαγραφικές ουσίες χορηγούνται ως εξής:
Στην περίπτωση που η εξέταση διεξάγεται σε ιδιωτική κλινική άνω των 60 κλινών που διαθέτει φαρμακείο, χορηγούνται υποχρεωτικά από τις ιδιωτικές κλινικές και χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ με τα νοσήλια.
Στα διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές που δεν διαθέτουν φαρμακείο, η χορήγηση των σκιαγραφικών ουσιών γίνεται ως εξής:
α) στις περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι απαιτείται σκιαγραφική ουσία για την πραγματοποίηση της εξέτασης, ο γιατρός θα αναγράφει σε συνταγή τη σκιαγραφική ουσία, στη συνήθη για την εξέταση ποσότητα, την οποία ο ασφαλισμένος θα εκτελεί σε φαρμακείο της προτίμησής του και θα προσκομίζει τη σκιαγραφική ουσία στο συμβεβλημένο εργαστήριο στο οποίο παραπέμπεται για εξέταση.
β) στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση συνταγής, τότε η απόδοση δαπάνης αγοράς της σκιαγραφικής ουσίας είναι δυνατή, εφόσον το τιμολόγιο ή απόδειξη αγοράς έχει εκδοθεί στο όνομα του ασφαλισμένου και έχει επικολληθεί η ταινία γνησιότητας της σκιαγραφικής ουσίας.
Η αναγκαιότητα χορήγησης του σκιαγραφικού σκευάσματος, πιστοποιείται με ιατρική γνωμάτευση είτε εκ των προτέρων από τον θεράποντα ιατρό, είτε σε περίπτωση που αποφασιστεί η χρήση του κατά τη διάρκεια της εξέτασης από τον υπεύθυνο ακτινολόγο ιατρό του διαγνωστικού κέντρου. Στην γνωμάτευση θα αναφέρονται υποχρεωτικά, η πάθηση για την οποία διενεργείται η εξέταση, καθώς το σκιαγραφικό σκεύασμα και η αναγκαία ποσότητά του.

Επομένως, σύμφωνα με το β αν ο ακτινοδιαγνώστης κρίνει  κατά τη στιγμή της εξέτασης ότι χρειάζεται σκιαγραφικό, μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να κόψει τιμολόγιο να επικολλήσει το κουπόνι και να το χρεώσει στον ασθενή στο σύνολο της τιμής και μετά ο ασθενής να βρει άκρη ή με το ταμείο του ή με το φαρμακοποιό.
Επίσης αν ο ασθενής προσέλθει χωρίς να προσκομίσει το σκιαγραφικό που γράφει η εξέταση (είτε γιατί δεν το έγραψε ο παραπέμπων γιατρός είτε γιατί ο ασθενής δεν εκτέλεσε τη συνταγή) τότε οι δυνατότητες είναι ή να αναβληθεί η εξέταση μέχρι να φέρει το σκιαγραφικό ή να ακολουθήσουν την παραπάνω διαδικασία.
Σε καμία περίπτωση δεν βλέπω κάτι το μεμπτό από το διαγνωστικό κέντρο που προασπίζεται τα συμφέροντά του. Αν χρησιμοποιεί δικά του σκιαγραφικά με την προοπτική να τα επιστρέψει ο ασθενής κινδυνεύει να φεσωθεί με αρκετά σκιαγραφικά που δεν θα επιστραφούν ποτέ!
Φυσικά αν ζητούν να πληρώνονται το σύνολο του σκιαγραφικού χωρίς να εκδίδουν τιμολόγιο και χωρίς να επισυνάπτουν το κουπόνι τότε είναι η περίπτωση της τελευταίας πρότασης του διακομιστή!

anasm:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜε τα νέα δεδομένα του πλαφόν κι επειδή τα σκιαγραφικά και τα παραμαγνητικά σκευάσματα συνήθως "τσούζουν", επανέρχομαι σε παλαιότερο ερώτημά μου που δεν πήρα απάντηση:
Ξέρετε αν οι ακτινολόγοι έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης για τα σκιαγραφικά; Σε τελική ανάλυση εκείνοι επιλέγουν σκεύασμα και δόση!

--- Τέλος παράθεσης ---

Μην ανησυχείς.
Τώρα που θα μπει πλαφόν στις εξετάσεις δε θα χρειάζεται πια να γράφεις CT και MRI.

--- Τέλος παράθεσης ---

Γειά σας!

Αν δεν κάνω λάθος, τουλάχιστον σε μια παλαιότερη Εγκύκλιο του (τότε) ΕΟΠΥΥ, οι (εν γένει) Εργαστηριακές ειδικότητες στερούνται του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης...
Οι Ακτινολόγοι, ως "εργαστηριακή ειδικότητα", δεν νομίζω να εξαιρούνται...

Τώρα, αυτό, του να μπεί πλαφόν (νομίζω έχει ήδη μπεί...; ) στις Διαγνωστικές εξετάσεις ανά μήνα και ανά ασθενή, δυσκολεύει, αλλά σίγουρα, έχει και τη λογική του...

Η Λογική, δηλαδή, του "στέλνω Εξετάσεις, μπας και βρώ τίποτα", είναι σίγουρα, εντελώς άκυρη και ασύμφορη...

Εννοείται, με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ σεβασμό στους κλινικούς γιατρούς, και με συναίσθηση του "άγουρου" ηλικίας και εμπειρίας μου (...)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση