Το πιο συχνό λάθος είναι η θέση μας στον υπολογιστή. Ελέγξτε αν η οθόνη βρίσκεται στο ύψος του κεφαλιού σας, ώστε να κοιτάτε ευθεία μπροστά. Συνήθως είναι χαμηλότερα, οπότε ρυθμίζετε το ύψος. Το πιο εύκολο είναι να βάλετε ένα-δύο πακέτα κόλλες Α4, γιατί οι χοντροί τόμοι ιατρικών βιβλίων θα ευνοήσουν τα σχόλια ασθενών, καθώς και συναδέλφων που δεν γνωρίζουν το medscape.
Η σωστή θέση των χεριών είναι χαμηλότερα από τα συνήθη γραφεία, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται σε γωνία με τον πήχυ, όταν πληκτρολογούν ή χειρίζονται το ποντίκι. Αν προσέξετε, τα γραφεία για Η/Υ έχουν ξεχωριστό ράφι γι αυτά τα δύο. δεν υπάρχει πρόχειρη λύση γι' αυτό, δοκιμάστε όμως να σηκώσετε την καρέκλα, αν ρυθμίζεται το ύψος της.
Τέλος, για την προστασία των ματιών, τουλάχιστον κάθε μισή ώρα, πρέπει να κάνετε ένα διάλλειμμα 20 δευτερολέπτων, όπου το βλέμμα εστιάζει σε μακρινό αντικείμενο κα ανοιγοκλείνετε συχνότερα τα βλέφαρα.
Αξίζει ίσως για τέτοιου είδους ποβλήματα να επισκεφθείτε τον ιατρό εργασίας του νοσοκομείου που ανήκετε.
Μία φίλη μου, που δούλευε στην Ισπανία ως μάνατζερ προσωπικού, μου έλεγε πόσο προστατευτικές είναι οι επιχειρήσεις εκεί, ιδιωτικές και δημόσιες, απέναντι στην εργασιακή υγεία. Αυτό το έχουν καταφέρει τα σωματεία εργαζομένων, που ενδιαφέρονται όχι μόνο για τα λεφτά, αλλά και για τις συνθήκες εργασίας, κάτι που εδώ είναι άγνωστο στους συνδικαλιστές. Μου ανέφερε το παράδειγμα ενός υπαλλήλου, σε δουλειά γραφείου, που ήταν πολύ ψηλός και, όταν παραπονέθηκε για πόνο στον αυχένα, παρήγγειλαν την ίδια μέρα μεγαλύτερο γραφείο και καρέκλα, χωρίς το θέμα να φτάσει στον ιατρό εργασίας.