Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας 8.500 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ

(1/1)

Μαραγκος Μ:
Tο σχέδιο αναδιάρθωσης του ΕΟΠΥΥ που ενέκρινε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης προβλέπει επίσης ότι όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ, ενώ οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ ή θα εργάζονται ιδιωτικά και θα είναι μόνο συμβεβλημένοι.

Ειδικότερα ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε επτά κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια). Θα είναι πλέον μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και θα μπορεί με την ηγετική του θέση στο χώρο της Υγείας να αξιώνει και να προχωρά στις πιο συμφέρουσες συμβάσεις, εκτιμά η έκθεση.

Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ «περνούν» στο ΕΣΥ, καθώς η έκθεση «καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις (ΥΠΕ), και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία)».

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση οι ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι μόνο πρωινές πενθήμερες και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως σήμερα.  Επιπλέον, αναγκαιότητα χαρακτηρίζεται η «εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας» ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβειδράσεις και για τους ανασφάλιστους.

Όσον αφορά το θέμα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην ΠΦΥ, όσο και αυτό των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, η έκθεση τα αφήνει ανοιχτό. Ωστόσο, προς το παρόν, οι εργαζόμενοι -κυρίως γιατροί- στον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο, πιθανόν να μπουν σε διαθεσιμότητα έως ότου αποφασιστεί πόσοι και ποιοι μπορούν να επαναπροσληφθούν στο νέο ενιαίο σύστημα ΠΦΥ.

Πάντως, όπως αναφέρεται στην έκθεση σχετικά με τη χρηματοδότηση του νέου ΕΟΠΥΥ «οι πέντε προτάσεις δεν ξεκαθαρίζουν το πώς θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα, δηλ. ο νέος ΕΟΠΥΥ και η νέα ΠΦΥ».  Σε ό,τι αφορά τη νέα ΠΦΥ, υπάρχει συμφωνία στη δημόσια κρατική χρηματοδότη, χωρίς να αναφέρονται στους ασφαλισμένους.

Σαμαράς: Οι αλλαγές στην Υγεία δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους

«Οι αλλαγές στην Υγεία δεν γίνονται μόνο για οικονομικούς λόγους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη διάσκεψη με θέμα «Ελληνικές Μεταρρυθμίσεις στον Τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την Υγεία των Πολιτών», που οργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Βεβαίως, έπρεπε να σταματήσει η σπατάλη και πρέπει η χώρα να πάψει να παραλύει από τα ελλείμματα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργος, τονίζοντας ότι «είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες στην Υγεία, ενώ οι πολίτες καλούνταν συνεχώς να βάζουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη». «Έχουμε τα περισσότερα ιατρεία και όλοι πήγαιναν στα νοσοκομεία. Έχουμε πολλούς γιατρούς αλλά οι πολίτες περίμεναν μήνες για να επισκεφθούν έναν γιατρό. Έχουμε περισσότερες εξετάσεις σε μαγνητικές ακόμη και από τις ΗΠΑ», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε, «ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο χρειαζόταν σαρωτική μεταρρύθμιση». «Είμαστε αποφασισμένοι και θα την κάνουμε», τόνισε.

«Η μεταρρύθμιση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Δεν γίνεται γιατί μας το ζήτησε η τρόικα. Έπρεπε να το κάνουμε» σημείωσε επίσης, προσθέτοντας ότι «το ΕΣΥ, ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια, πρέπει επιτέλους να σταθεί στα πόδια του. θα υπάρξει αποκέντρωση, κάθε πολίτης να έχει τον γιατρό του, όσο πιο κοντά γίνεται. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τόσα νοσοκομεία και να είναι διαρκώς μπλοκαρισμένα. Να έχουμε τόσους γιατρούς και να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες. Σε όλα τα άλλα μπορούμε να διαφωνούμε αλλά στην υγεία δεν έχουμε άλλοθι για διαφωνίες, κομματικές ή για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Βολές Γεωργιάδη προς απεργούς

Ο υπουργός Υγείας  Άδ.Γεωργιάδης προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσικής, για τη διάσκεψημ συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον των απεργών:

«Δεν συζητώ με απεργούς, το κράτος δεν εκβιάζεται, είναι πάγια αρχή μου. Δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά. Ελπίζω οι γιατροί να το καταλάβουν. Θέλουμε να είναι μέρος της μεταρρύθμισης, να συζητήσουμε μαζί και να βρούμε λύσεις. Αν, όμως, επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς».

Αντιδράσεις από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

«Η φαινομενική υπαναχώρηση του Υπουργού από το σενάριο των αμέσων απολύσεων και η πρόταση δήθεν για ένταξη των γιατρών σε καθεστώς Π.Α.Α. αποτελεί ελιγμό για εξαναγκασμό σε αποχώρηση (και εμμέσως σε αυτοαπόλυση) των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ με τους δυσμενέστατους και ασύμφορους όρους ένταξης που προβλέπεται να τεθούν», τόνισε νωρίτερα , η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ, με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία συμμετείχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

«Οι γιατροί δεν παραπλανούνται από διασπαστικά σενάρια ή οποιουδήποτε απεργοασπαστικούς μηχανισμούς, ούτε διαπραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία πρόκειται να αφανίσει τους λειτουργούς της υγείας και να εκποιήσει τη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία», διαμηνύουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Ο Αδ. Γεωργιάδης «επιθυμεί "εδώ και τώρα" βίαιη διάλυση, ώστε να δώσει στην τρόικα 10.000 διαθεσιμότητες και να εισπράξει τα εύσημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, ασκώντας στην πρόθεση του υπουργού Υγείας να μεταφέρει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ. «Καλύπτουν τα τεράστια κενά μετακινώντας ως "ζώντα ζώα" γιατρούς και εργαζόμενους, έχουν κλειστές τις μισές χειρουργικές αίθουσες καθώς και 200 κλίνες ΜΕΘ και τώρα ετοιμάζονται να διαλύσουν τον ΕΟΠΥΥ και να μεταφέρουν τους γιατρούς στο ΕΣΥ ισχυριζόμενοι πως ενισχύουν τη δευτεροβάθμια περίθαλψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «ο πολυπράγμων Άδωνις Γεωργιάδης διατείνεται ότι θα μεταφέρει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αφήνοντας όμως να αιωρείται εάν θα είναι ισότιμοι εργασιακά και μισθολογικά με τους ήδη υπηρετούντες, αφού πιθανόν δεν θα υποστούν κρίση και αξιολόγηση, αλλά αυτόματη μεταφορά και ένταξη σε κάποια νέα βαθμίδα που θα δημιουργήσει επί τούτου».«Θέλει δηλαδή να δημιουργήσει ακόμη μία υποκατηγορία με γιατρούς παρίες, προκειμένου να διευκολυνθεί στην πλήρη διάλυση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, το ΕΣΥ έχει ανάγκη πρόσληψης νέων γιατρών στην εισαγωγική βαθμίδα και όχι μεταφορά γιατρών από την πρωτοβάθμια, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να παραμείνει στο μεταβατικό διάστημα ταυτόχρονα πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών, άποψη που -όπως είπε- «εκνευρίζει τον κ. Γεωργιάδη [...] εξ ου και οι κραυγές και οι ύβρεις».

Την Παρασκευή αποφασίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για την απεργία

Αύριο θα κριθεί το μέλλον της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς η ομοσπονδία και οι σύλλογοί τους καλούνται, υπό την πίεση της επερχόμενης διαθεσιμότητας- κινητικότητας, να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις ή θα καταλήξουν σε συμφωνία με τον υπουργό Υγείας.
.
Οι γιατροί θέλουν, όσοι από αυτούς απορροφηθούν από το ΕΣΥ, να εργαστούν όπως οι πανεπιστημιακοί και στρατιωτικοί γιατροί, με δικαίωμα δηλαδή δικού τους ιατρείου και να επαναπροσληφθούν με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, με ανακοίνωσή του, καλεί τους γιατρούς να ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών Ανικανότητας που διαχειρίζονται τις αναρρωτικές άδειες, εγκυμοσύνης κλπ και των Επιτροπών Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση