Συνάδελφε,
ίσως να έχεις απογοητευθεί από την μη ανταπόκριση που είχε το θέμα που άνοιξες. Θα προσπαθήσω να γράψω μερικά πράγματα για όσα ξέρω τουλάχιστον.
Αν καποιος κανει τωρα τα χαρτια του η μικροτερη αναμονη που βρισκει ειναι 4+ χρονια...αυτο σημαινει με καποιυς υπολογισμους απο το site cso πως πριν απο εμενα θα εχουν τελειωσει 1500 γενικοι γιατροι..
Λες ότι σε 4 χρόνια θα βγουν 1500 γιατροί; Πως προκύπτει αυτό. Είμαστε (ή πρόκειται να γίνουμε) τόσοι πολλοί και δεν το ξέρουμε; Και τελικά εκλέγεται πρόεδρος με 90 ψηφίσαντες;
Αν είσαι από επαρχία ή σκέφτεσαι να δουλέψεις σε επαρχία δεν θα έχεις πρόβλημα να δουλέψεις σε Κ.Υ. ή Π.Ι. για τα επόμενα (θεωρώ) 10 χρόνια. Οι περισσότεροι γενικοί γιατροί που προέρχονται από αστικά κέντρα και μεγάλες πόλεις προτιμούν, απ’ ότι φαίνεται το ταμείο ανεργίας ή/και δουλειές σε studio αδυνατίσματος ή εμφύτευσης μαλλιών παρά να δουλέψουν στην επαρχία.
Επισης οι θεσεις που προκηρυσσονται σαν γενικος γιατρος ή παθολογος ειναι αλλες,διαφορετικες?
Οι θέσεις που αναφέρεις είναι διαφορετικές απ’ αυτές των αγροτικών. Είναι θέσεις για τις οποίες ακολουθείται η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών (προϋπηρεσία, εργασίες, κλπ) και η επιλογή γίνεται από επιτροπή κρίσεων. Οι συγκεκριμένες θέσεις έχουν τις ακόλουθες διαφορές από τις θέσεις που αφορούν αγροτικούς γιατρούς:
1. Η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης μέχρι τον –πιθανό- διορισμό. Από 6 μήνες έως 1-2 χρόνια.
2. Οι θέσεις απευθύνονται για γενικούς γιατρούς ή παθολόγους όμως –βάσει νόμου- σε περιπτώσεις υποψηφιοτήτων από γενικούς γιατρούς και παθολόγους, η θέση θα πάει σε κάποιον γενικό γιατρό. Θα πάει σε παθολόγο ΜΟΝΟ αν κανείς υποψήφιος γενικός γιατρός δεν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ή αν δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος γενικός γιατρός
3. Οι βαθμοί που προκηρύσσονται μπορεί να είναι επιμελητή Β’,Α’ και Διευθυντή ενώ οι θέσεις των αγροτικών μετατρέπονται σε θέση μόνο επιμελητή Β’
4. Πολλές φορές αφορούν επαναπροκηρύξεις θέσεων. Δηλαδή κάποιος που κατέχει μια θέση στο ΕΣΥ στο τέλος της πρώτης πενταετούς θητείας του η θέση επαναπροκηρύσεται. Καταθέτει, αυτός που κατέχει ήδη τη θέση, ξανά αίτηση, βιογραφικό, προσόντα κλπ. Τυπικά μπορέι να κάνει αίτηση κι ο οποιοσδήποτε άλλος και να διεκδικήσει τη θέση και θεωρητικά αν έχει περισσότερα να προσόντα να την πάρει. (Δηλ με απλά λόγια αυτός που κατείχε την θέση φεύγει και την παίρνει ο νέος). Όμως είθιστε, ως τώρα τουλάχιστον, να μην κάνουν αιτήσεις άλλοι γιατροί όταν η θέση αφορά επαναπροκήρυξη παρά μόνο ο παλιός, αυτός που κατέχει ήδη τη θέση, και ως μόνος υποψήφιος την ξαναπαίρνει. Σε λίγα χρόνια βέβαια αυτό το εθιμικό καθεστώς αμφιβάλλω αν θα διατηρηθεί με την πληθώρα συναδέλφων (σε όλες τις ειδικότητες)
Και κατι αλλο ,αν ισχυσει ο θεσμος του οικογενιακου γιατρου μηπως κοπουν καποιες αλλες θεσεις απο περιφερειακα ιατρεια?
Η μορφή που θα πάρει το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης τα επόμενα χρόνια (προσωπικός/οικογενειακός γιατρός, κέντρα υγείας αστικού τύπου – ή πόλεως σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο νόμου*) θα παίξει σημαντικό ρόλο, όμως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σίγουρα.
*Αλήθεια σε ποιά "έκδοση" του σχεδίου νόμου βρισκόμαστε; Είχα μείνει στην τρίτη. Ανεβήκαμε καμιά θέση στην κατάταξη ή βρισκόμαστε ακόμη στην -καταραμένη- 13η που είχαμε πέσει μετά την "πρώτη και καλύτερη";
Υπαρχουν καποιες αλλες θεσεις πλην των Κ.Υ η Π.Ι που μπορει να βρει εργασια ο γενικος γιατρος
Εννοείς να βρεί εργασία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα;
Με ανησυχει η αποκατασταση και για προσωπικους ιδιαιτερους λογους καθως δεν ξερω τι πιθανοτητες εχει σαν ιδιωτης σαν γενικως γιατρος...
Αν διατηρείς επιφυλάξεις για την άσκηση
γενικώς της ιδιωτικής ιατρικής, θα συμφωνήσω, διαφορετικά θα σε καλούσα να διορθώσεις το πιθανό ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος (άλλωστε βλέπω έχεις καταργήσει τελείως τους τόνους) που όμως είναι υποτιμητικό για την ειδικότητα μας.
Αν θέλει κάποιος συνάδελφος που δραστηριοποιείται στο ιδιωτικό επάγγελμα να δώσει περισσότερες πληροφορίες