Πέρασα χθες από την ΕΣΔΥ με σκοπό να δω τις εξετάσεις ειδικότητας των συναδέλφων,όντας παλαιός υποψήφιος και μάχιμος πλέον Γεν.Ιατρός.Αυτά που αντίκρισα και έμαθα μόνο θλίψη και απογοήτευση με γεμίζουν για τους νέους συναδέλφους και συνάμα οργή και απέχθεια για τα άτομα που καθορίζουν τις τύχες των Γεν.Ιατρών.Καμμιά 30αρια υποψήφιοι!(κάποιοι 40άρηδες στην ηλικία μου),πρόσωπα γερασμένα,σκυθρωπά,οι περισσότεροι 2ή ή 3ή φορά στην ουρά,λες και επρόκειτο για τόπο εκτέλεσης και όχι για χώρο εξετάσεων.Μου έκανε εντύπωση ακόμη και η παρουσία γονέων κάποιων εξ αυτών,λες και επρόκειτο για εξετάσεις σχολείου!!Προσπάθησα να μιλήσω με 2-3 αλλά οι περισσότεροι ήταν απορροφημένοι στις σκέψεις τους.Περιμέναν να πάρουν σειρά στην κρεατομηχανή της επιτροπής.
Είχα πάντα την περιέργεια να δω πως δίνουν πλέον εξετάσεις οι νέοι συνάδελφοι,να αφουγκραστώ τις αγωνίες τους και τα επαγγελματικά τους όνειρα.Ανταυτού απογοητεύτηκα!Ηττοπάθεια,απόγνωση και απαισιοδοξία ήταν αυτό που διακατείχε τους πλείστους.Μα καλά,είναι δυνατόν,διερωτήθηκα.
Σε λίγο φάνηκε ένα μέλος της επιτροπής-γνωστό και μη εξαιρετέο. -.Φόβος αξάφνου κατέλαβε τους πάντες,λες και εμφανίστηκε ο Πάπας.Παραμέρισα,μη θέλοντας να με δει και χαιρετηθούμε.Κοίτα να δεις,είπα,άτομα επιστημονικά ανυπόληπτα,κλινικά ανερμάτιστοι στις μέρες που εγώ έκανα εδικότητα,έφτασαν να διαφεντεύουν τις τύχες των νεώτερων,αναρριχόμενοι μέσω δημοσίων σχέσεων σε επίπεδο ιεροεξεταστών.Αφού οι υποψήφιοι στοιβάχτηκαν σε δύο αίθουσες όπως όπως(δείγμα του με πόσο ερασιτεχνισμό εξακολουθεί να μας αντιμετωπίζει το υπουργείο),ξεκίνησαν οι γραπτές εξετάσεις.Εγώ πετάχτηκα απέναντι για καφέ μέχρι τα ολοκληρωθεί η διαδικασία και επέστρεψα όταν άρχισαν να ξεπροβάλουν οι πρώτοι εκτός κτιρίου.Μου φάνηκαν λες και τους είχε διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα!Αμέσως μόλις κάποιοι συνήλθαν από το σοκ,τους ρώτησα για τα θέματα.Από τις απαντήσεις τους κατάλαβα ότι μόνο εξετάσεις γεν.Ιατρικής δε διεξάγονται εδώ.Τα θέματα περιελάμβαναν ερωτήσεις για ειδικούς(!) παθολόγους,καρδιολόγους,πνευμονολόγους,ορθοπεδικούς και χειρουργούς τα οποία ελάχιστοι από αυτούς γνωρίζουν την ύπαρξη τους και που ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με το ΕΠΙΠΕΔΟ της παρεχώμενης εκπαίδευσης στις κλινικές και στα Κ.Υ του Ε.Σ.Υ,ποσό μάλλον με την καθημέρα κλινική πράξη ενός γεν.Ιατρού και αυτό μπορώ να το διαβεβαιώσω με κλινική εμπειρία άνω της 5ετίας σαν ειδικός.Σκέφτηκα ότι ακόμη και εγώ δεν θα είχα καμμιά ελπίδα να περάσω τέτοιου είδους εξετάσεις και στοιχηματίζω ότι ΟΥΤΕ τα ίδια μέλη τις επιτροπής θα περνούσαν!
Εκνευρισμένος είπα να αποχωρίσω αλλά κάτι με κράτησε να παραμείνω μέχρι την αναγγελία των αποτελεσμάτων.Ύστερα από μια 4ωρη(!) αναμονή των δύσμοιρων και εξαντλημένων συναδέλφων οι ιεροεξεταστές εμφανίστηκαν με ύφος χιλίων καρδιναλίων για τα αποτελέσματα.Αφού έσειραν ως συμφερτό μέσα στο προαύλειο της ΕΣΔΥ τους υποψηφίους,τους συγκέντρωσαν και προφορικά ανακοίνωσαν ποιοι επέτυχαν και συνεχίζουν.Τελικά περισσότεροι από τους μισούς είχαν κοπεί..
Αρνούμενος να μείνω παρατηρητής σε αυτή την παράνοια έφυγα αλλά η ημέρα επιφύλασε μια τελευταία έκπληξη:Στην είσοδο του κτιρίου ένας 40άρης συνάδελφος να κλαίει γοερά σα μικρό παιδί:Eίχε κοπεί για 3η φορά και έπρεπε πλέον να επαναλάβει 6μηνη άμισθη ειδικότητα.Λύγισα,έσκυψα το κεφάλι από ντροπή και χάθηκα στο πλήθος της Λ.Αλεξάνδρας.Σήμερα θα ξαναπήγαινα για τα προφορικά αλλά δε μου κάνει καρδιά πλέον.
Αισθάνομαι ένοχος.Ένοχος σαν παλιός συνάδελφος που αφήνουμε σε χέρια τέτοιων ανθρώπων την τύχη των επόμενων σειρών συναδέλφων.Ανθρώπων που επαναλαμβάνω,έγιναν ειδικοί σε σκοτεινούς και χαλεπούς καιρούς της ειδικότητας και πλέον καθορίζουν τις ζωές άλλων γιατρών προβάλλοντας το προφίλ του αντικειμενικού και δίκαιου.
Δόλος;;;Αφέλεια;;Συμπλέγματα κατωτερότητας που έχουν αναδυθεί;;;Τους λόγους θα τους βρείτε εσείς οι ίδιοι συνάδελφοι που δέχεστε αυτή την επιτροπή και αυτό τον τρόπο εξετάσεων.Αυτό που ξέρω πάντως σαν ενεργός ειδικός είναι ότι τα Κ.Υ ΔΕΝ έχουν προσωπικό και οι διορισμοί εκλείπουν.
Τί καλύτερο λοιπόν από τζάμπα εργατικά χέρια απορριπτέων από τις εξετάσεις συναδέλφων υψηλού επιπέδου(με 4χρονη εμπειρία);;;
Bάλτε το μυαλό σας να δουλέψει.Αν οι ίδιοι δεν αντισταθείτε και δεν καταγγείλετε επωνύμως τους δυνάστες σας σε υπουργεία,μέσα και στην επιστημονική κοινότητα την ίδια,περισσότερα δεινά σας περιμένουν.
Οι εξετάσεις πρέπει να αλλάξουν.Οι γεν.Ιατροί έχουμε καταντήσει ανέκδοτο μεταξύ των συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων και αυτό δεν τιμά καθόλου ούτε εμάς τους παλαιότερους.Κάποιοι αναφέρουν ότι ο λόγος αποτυχίας είναι το κατώτερω επίπεδο γνώσεων(!) που έχουν οι Γεν.Ιατροί.Δε γνωρίζουν όμως την αλήθεια.Για την ακαταλληλότητα της επιτροπής και τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων.Αν θέλετε να είστε άβουλα ανθρωπάκια με κατεβασμένα κεφάλια,μην αντιδράτε.Αυτό θα χαρακτηρίζει και την μετέπειτα καριέρα σας.
Ως πότε λοιπόν αυτή η ανοχή εκ μέρους σας συνάδελφοι;;
Θα κλείσω με μια στροφή από τον Ύμνο εις την Ελευθερία:
Ἄργειε νὰ 'λθει ἐκείνη ἡ μέρα,
κι ἦταν ὅλα σιωπηλά,
γιατί τὰ 'σκιαζε ἡ φοβέρα
καὶ τὰ πλάκωνε ἡ σκλαβιά.
Υ.Γ:Tα στοιχεία μου είναι στη διάθεση του καθένα σας συνάδελφοι.