Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 05:31:54

Αποστολέας Θέμα: Στις χωματερές καταλήγουν τα νοσοκομειακά απόβλητα  (Αναγνώστηκε 4398 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Σεπτεμβρίου 2011, 09:55:33
Αναγνώστηκε 4398 φορές
Αποσυνδεδεμένος

carlita


    Στη χώρα μας παράγονται περίπου 15.000 τόνοι μολυμαστικών απόβλητων κάθε χρόνο, εκ των οποίων μόλις 7,5 τόνοι εναποτίθενται στα Λιόσια κάθε μέρα, ενώ οι υπόλοιποι αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν σε χωματερές, επισήμανε, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση για το θέμα ενεργοποιήθηκε το 2003, εξακολουθεί να επικρατεί «χάος πανελλαδικά», με αποτέλεσμα τα τοξικά απόβλητα να καταλήγουν σε ρέματα και δάση. Επίσης, ενώ κάθε νοσοκομειακή μονάδα υποχρεούται από τη νομοθεσία να έχει κατάλληλο σύστημα συλλογής αποβλήτων και να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, το 40% των νοσοκομείων εμφανίζονται να έχουν κλιβάνους αποτέφρωσης, οι οποίοι ή είναι παλιοί ή είναι ανενεργοί.

Αίσθηση ακόμη προκάλεσε μια αναφορά της κ. Καραβασίλη σύμφωνα με την οποία υπήρξαν δήμαρχοι που «έπαιρναν μίζες» για να επιτρέπουν την εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων στις χωματερές του δήμου τους.

Πάντως, η κ. Καραβασίλη τόνισε πως παρατηρείται βελτίωση της εικόνας του παρελθόντος (όταν τα φορτηγά συλλογής των νοσοκομειακών αποβλήτων έφταναν στα νοσοκομεία μέσα στον κόσμο), όμως αυτό, όπως ανέφερε, που δεν έχει βελτιωθεί είναι «το ταξίδι» που κάνουν τα απόβλητα φεύγοντας από τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση η δυσάρεστη αυτή κατάσταση επικρατεί και στις ιδιωτικές κλινικές, χειρότερη είναι όμως στην περιφέρεια από εκείνη στις νοσηλευτικές μονάδες της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την κ. Καραβασίλη, μετά την έφοδο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο Αττικό νοσοκομείο- που είχε μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης αποβλήτων από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής- μέσα σε έξι μήνες το νοσοκομείο αυτό παρουσιάζει 40% λιγότερα επικίνδυνα απόβλητα και κάνει οικονομία 150.000 ευρώ.

Διαπιστώνοντας η Επιτροπή Περιβάλλοντος πως από την προηγούμενη εξέταση του θέματος είναι μικρά τα βήματα που έγιναν για την επίλυση του προβλήματος, αποφάσισε να καλέσει σε κοινή ακρόαση τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών. «Έχουν γίνει βήματα από την Πολιτεία, δεν είναι όμως αρκετά» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης, ο οποίος πρόσθεσε πως ίσως πρέπει η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων να γίνεται με κριτήριο τη συμμόρφωσή τους στη νομοθεσία για τα απόβλητα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.
Albert Einstein

23 Δεκεμβρίου 2013, 20:29:14
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πόσο δύσκολο είναι να απαιτείται κατάθεση παραστατικών καταστροφής από κάθε φορέα που παράγει επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα;

Διαβάζουμε στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος με πρωτεύουσα πηγή το ygeia360.gr:

Σε ομολογία μίας πολύ επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία αποτυχίας στον τομέα της διαχείρισης των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) "μεταφράζεται" η απόφαση η οποία ελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, υπό την προεδρία του Άδωνι Γεωργιάδη.
Ομολογία επικίνδυνης αποτυχίας τα έκτακτα μέτρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα!Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, λοιπόν, επιβεβαιώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι η κείμενη νομοθεσία για τη διαχείριση των ΕΙΑ παραβιάζεται συστηματικά και επικινδύνως, με αποτέλεσμα η σύσκεψη να καταλήξει στην απόφαση για τη λήξη... εκτάκτων σχετικών μέτρων!
Σύμφωνα με την απόφαση της σύσκεψης, οι τόνοι των απορριμάτων οι οποίοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα νοσοκομεία, όπου θα έπρεπε να πραγματοποιείται η διαλογή τους, θα μεταφέρονται με φορτηγά στους χώρους ταφής και εκεί κλιμάκια εργαζομένων των νοσοκομείων, υπό την επίβλεψη του επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας, θα διαχωρίζουν τα απλά απορρίμματα από τα ΕΙΑ. Τα απλά, αστικά απόβλητα θα τυγχάνουν ταφής και τα ΕΙΑ θα διατίθενται στον αποτεφρωτήρα.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο δήμάρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της διαχείρισης των ΕΙΑ η Ελλάδα είναι υπόλογη έναντι του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά: νοσοκομειακά απόβλητα 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
18 Απαντήσεις
23359 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Φεβρουαρίου 2011, 00:49:20
από Harper
1 Απαντήσεις
4320 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Αυγούστου 2011, 11:53:56
από Denominator
0 Απαντήσεις
7740 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Δεκεμβρίου 2014, 11:48:34
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
2959 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουνίου 2015, 12:55:56
από Denominator
0 Απαντήσεις
6909 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιανουαρίου 2016, 20:21:27
από Argirios Argiriou