Πήγαινε αύριο κ. Ορθοπεδικέ και πες στον ασθενή σου που έχει οσφυαλγία από 2 ημέρου με προφανές μυοσκελετικό αιτιολογικό γεγονός ότι πέρα από τα παυσίπονα του δεν χρειάζεται ούτε ακτινογραφία.
Προσωπικά, αν ρωτάτε, συχνά το κάνω. Λέω συχνά γιατί αν έχω επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις (στον ίδιο ασθενή) οσφυαλγίας προτιμάω συνήθως να κάνω ακτινογραφία (εφόσον βέβαια δεν έχει την τελευταία διετία). Σε πρωτοεμφανιζόμενη δεν δίνω έλεγχο (εκτος αν υπάρχει άλλη υποψία πέρα απο μυοσκελετικό άλγος).
Και πιστεύω ότι πράγματι είναι σχετικά εύκολο με κόστος αν όχι το 1/100 αλλά το 1/10 σίγουρα. Και θα κριθούν απο το αποτέλεσμα (στις περισσότερες περιπτώσεις ως τώρα, είχαμε απλές μεταφράσεις ξένων οδηγιών -βλέπε ΚΕΝ, ICD αλλά και οι κατευθυντήριες του ΕΟΦ- που μάλλον ήταν υπερτιμημένες). Βέβαια όταν βγουν τα αποτελέσματα θα δράσει η βραχυχρόνια μνήμη του Ελ λαού (αλήθεια ο περίφημος υγειονομικός χάρτης πόσο κόστισε; ).
- Το "Συχνά, το κάνω" πως ορίζεται; Με βάση το εάν θα βγει έξω και θα πει "Κοίτα ο άχρηστος, ούτε μια ακτινογραφία δεν μου έκανε;" ;
- Αλήθεια, πιστεύετε ότι η άδεια για μετάφραση τους και δημοσίευση τους από επίσημο κρατικό οργανισμό είναι δωρεάν;
- Επίσης, γνωρίζετε τι κρατήσεις έχει ο ειδικός λογαριασμός κονδυλίων έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια μέσω του οποίου γίνεται υποχρεωτικά η διαχείριση τέτοιων έργων;
- Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει θεσπίσει οι απολαβές των μελών ΔΕΠ και εργαζομένων από ερευνητικά έργα να μην είναι συνολικά περισσότερες από το μισθό τους. Αυτό για τους χλιμίτζουρες.
- Νομίζω ότι το συγκεκριμένο έργο έχει το συγκεκριμένο ποσό οροφή. Εάν μάθω ότι ψάχνει κόσμο για αυτή τη δουλειά και αφού μπορείτε να την κάνετε τσάμπα, θα σας ενημερώσω.
- Επί τη ευκαιρία το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι γνωστό για τις χαμηλές τιμές του σε τέτοια έργα, σε σημείο που δεν του δίνουν έργα για να μην χαλάει την πιάτσα...
- Δείτε Αθήνα και τα ξαναλέμε....
Εγώ προσωπικά είμαι της άποψης ότι επειδή η γλώσσα της ιατρικής είναι πλέον η αγγλική, εάν δεν έχεις άριστη γνωση αγγλικής (πάνω από lower) να μην έχεις άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.