Γενικά > Γενική συζήτηση

Διδακτορική Έρευνα στον τομέα της υγείας

(1/3) > >>

PanosK:
Καλησπέρα σε όλους,

Στα πλαίσια της διδακτορικής μου έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα την επίδραση των πρακτικών της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην αποδοτικότερη απασχόληση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Ελλάδος, θα ήμουν ευγνώμων αν όσοι εργάζεστε σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο,  βοηθούσατε στην συγκεκριμένη έρευνα συμπληρώνοντας το ακόλουθο ερωτηματολόγιο για την εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η ανωνυμία διαφυλάσσεται απόλυτα, ενώ η όλη διαδικασία συμπλήρωσης δεν θα ξεπεράσει τα 10 λεπτά.

Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων!

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλησπέρα σε όλους,

Στα πλαίσια της διδακτορικής μου έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα την επίδραση των πρακτικών της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην αποδοτικότερη απασχόληση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Ελλάδος, θα ήμουν ευγνώμων αν όσοι εργάζεστε σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο,  βοηθούσατε στην συγκεκριμένη έρευνα συμπληρώνοντας το ακόλουθο ερωτηματολόγιο για την εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων.

Η ανωνυμία διαφυλάσσεται απόλυτα, ενώ η όλη διαδικασία συμπλήρωσης δεν θα ξεπεράσει τα 10 λεπτά.

--- Τέλος παράθεσης ---

Καλησπέρα σας.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή χρονιά και καλή επιτυχία και με την ευκαιρία να σας ρωτήσω κάτι, σχετικά με την μεθοδολογία που χρησιμοποιείτε στην έρευνάς σας. Παρατήρησα ότι ζητάτε το δείγμα των ερωτηθέντων να προέρχεται από εργαζόμενους σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο.

Βλέποντας τον τίτλο του θέματός σας, "Επίδραση των πρακτικών της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην αποδοτικότερη απασχόληση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Ελλάδος" μου γεννάται μία απορία.

Η λέξη "επίδραση" συμπεριλαμβάνει, υποχρεωτικά, την μελέτη κάποιου αποτελέσματος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το "αποτέλεσμα" είναι η "απόδοση της απασχόλησης". Μέσα στην διαβάθμιση της "απόδοσης" υπάρχει και η "αποχώρηση", είτε με απόλυση είτε με παραίτηση. Η "αποχώρηση", ως επιλογή, μέσα σε μία κλίμακα Likert(που βάσει του τίτλου της διατριβής σας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βασικός μοχλός της στάθμισης και της διερεύνησης) απουσιάζει. Απουσιάζει, διότι έχετε αποκλείσει από το δείγμα σας τα άτομα που έχουν, σε παρελθόντα χρόνο, εργαστεί σε νοσοκομείο και σε κάποια χρονική φάση απεχώρησαν, παραιτούμενοι ή απολυόμενοι. Σίγουρα οι απαντήσεις των συγκεκριμένων ατόμων, που πρέπει να μετέχουν εάν θέλουμε να στηρίξουμε στατιστικά τα αποτελέσματα της έρευνας, θα επηρεάσουν την ισχύ της ανάλυσής σας.

Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι: πώς θα αναλύσετε μία ελλιπή κλίμακα Likert και πώς θα αποδώσετε τις "απούσες" τιμές; Και εάν τις αποδώσετε, στη συνέχεια θα στηριχτείτε σε "μοντελοποίηση" των βασικών μεταβλητών, με τα δορυφόρα ερωτήματα να παραγοντοποιούνται και πώς;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, για την απάντησή σας.     

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαλησπέρα σε όλους,

Στα πλαίσια της διδακτορικής μου έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα την επίδραση των πρακτικών της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην αποδοτικότερη απασχόληση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Ελλάδος, θα ήμουν ευγνώμων αν όσοι εργάζεστε σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο,  βοηθούσατε στην συγκεκριμένη έρευνα συμπληρώνοντας το ακόλουθο ερωτηματολόγιο για την εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων.

--- Τέλος παράθεσης ---

Καλησπέρα σας.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή χρονιά και καλή επιτυχία και με την ευκαιρία να σας ρωτήσω κάτι, σχετικά με την μεθοδολογία που χρησιμοποιείτε στην έρευνάς σας. Παρατήρησα ότι ζητάτε το δείγμα των ερωτηθέντων να προέρχεται από εργαζόμενους σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο.

Βλέποντας τον τίτλο του θέματός σας, "Επίδραση των πρακτικών της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην αποδοτικότερη απασχόληση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Ελλάδος" μου γεννάται μία απορία.

Η λέξη "επίδραση" συμπεριλαμβάνει, υποχρεωτικά, την μελέτη κάποιου αποτελέσματος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το "αποτέλεσμα" είναι η "απόδοση της απασχόλησης". Μέσα στην διαβάθμιση της "απόδοσης" υπάρχει και η "αποχώρηση", είτε με απόλυση είτε με παραίτηση. Η "αποχώρηση", ως επιλογή, μέσα σε μία κλίμακα Likert(που βάσει του τίτλου της διατριβής σας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βασικός μοχλός της στάθμισης και της διερεύνησης) απουσιάζει. Απουσιάζει, διότι έχετε αποκλείσει από το δείγμα σας τα άτομα που έχουν, σε παρελθόντα χρόνο, εργαστεί σε νοσοκομείο και σε κάποια χρονική φάση απεχώρησαν, παραιτούμενοι ή απολυόμενοι. Σίγουρα οι απαντήσεις των συγκεκριμένων ατόμων, που πρέπει να μετέχουν εάν θέλουμε να στηρίξουμε στατιστικά τα αποτελέσματα της έρευνας, θα επηρεάσουν την ισχύ της ανάλυσής σας.

Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι: πώς θα αναλύσετε μία ελλιπή κλίμακα Likert και πώς θα αποδώσετε τις "απούσες" τιμές; Και εάν τις αποδώσετε, στη συνέχεια θα στηριχτείτε σε "μοντελοποίηση" των βασικών μεταβλητών, με τα δορυφόρα ερωτήματα να παραγοντοποιούνται και πώς;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, για την απάντησή σας.     

--- Τέλος παράθεσης ---

Συμφωνώ @medicus.
Σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε κι εγώ που έχω παραιτηθεί από Νοσοκομείο (για λόγους που ενδιαφέρουν την εν λόγω έρευνα) να μπορώ να καταγραφώ.

PanosK:
Αγαπητοί Medicus και Denominator,

Να σας ευχηθώ με τη σειρά μου καλή χρονιά με υγεία και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
Αρχικά να σας ευχαριστήσω για τις παρατηρήσεις σας και για τον χρόνο σας.

Έχετε απόλυτο δίκιο με τις παρατηρήσεις σας. Θα σας απαντήσω αρχικά με τα διαδικαστικά βήματα της έρευνας.
Αρχικά, το ερωτηματολόγιο σχεδιάστηκε για ν' απαντηθεί από εργαζομένους σε επιλεγμένα νοσοκομεία, κυρίως ιδιωτικά και ορισμένα δημόσια μιας και δυστηχώς μόνο εκεί θα μπορούσαμε να βρούμε συστηματική και κυρίως συνδυασμένη εφαρμογή των πρακτικών της διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού. Ορισμένα νοσοκομεία συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην έρευνα. Άλλα όμως, δυστηχώς και πάλι, μας απέφυγαν. Η δημιουργία λοιπόν ενός on-line ερωτηματολογίου που θα παρέχει την δυνατότητα συμμετοχής από εργαζόμενους απ'όλη την Ελλάδα, κρίθηκε αναγκαία για αντικειμενικότερα αποτελέσματα.

Στο ερώτημά σας λοιπόν, θα ήταν αδύνατο έως ανέφικτο (πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψιν και την απροθυμία παροχής βοήθειας από τα νοσοκομεία) να μελετήσουμε τα άτομα που αποχώρησαν από τα νοσοκομεία (πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε πως για έγκυρα αποτελέσματα χρειαζόμαστε περίπου 200 απαντήσεις).

Συνοπτικά, σκοπός μας μέσω της έρευνας αυτής είναι να διαπιστώσουμε κατά πόσο η οργανωμένη και συστηματική εφαρμογή των πρακτικών διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού συμβάλλει στην γενικότερη απασχόληση των εργαζομένων (βελτίωση ή μη) καθώς και στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Φυσικά, με την δημιουργία τελικώς του οn-line ερωτηματολογίου θα μπορούσαμε να στραφούμε και σε αυτούς που δεν εργάζονται πια και ν'αναλύσουμε την όποια επίδραση είχαν οι πρακτικές του Ανθρώπινου δυναμικού στο αποτέλεσμα αυτό, όπως πολύ σωστά παρατηρείτε. Κάτι τέτοιο όμως δεν αφορά των πρωταρχικό σκοπό της έρευνάς μας.

Βεβαίως, τ'αποτελέσματα της έρευνας θα γνωστοποιηθούν σε όποιον ενδιαφέρεται.

Ελπίζω να κατάφερα ν'απαντήσω στις απορίες σας. Για οτιδήποτε άλλο, χαρά μου ν'αποσαφηνίσω οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Ευχαριστώ θερμά και πάλι για τον χρόνο σας και τις ερωτήσεις σας!

Παναγιώτης

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
Στο ερώτημά σας λοιπόν, θα ήταν αδύνατο έως ανέφικτο (πόσο μάλλον αν λάβουμε υπόψιν και την απροθυμία παροχής βοήθειας από τα νοσοκομεία) να μελετήσουμε τα άτομα που αποχώρησαν από τα νοσοκομεία (πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε πως για έγκυρα αποτελέσματα χρειαζόμαστε περίπου 200 απαντήσεις).
...

--- Τέλος παράθεσης ---
Αφού είναι αδύνατο, έως και ανέφικτο, τότε γιατί γίνεται η μελέτη; Οι έρευνες έχουν έναν, και μοναδικό, σκοπό. Να απαντήσουν σε ερωτήματα. Η απόκλιση από την ερευνητική μεθοδολογία δημιουργεί, αναπόφευκτα, σφάλμα και, κατά συνέπεια, πλάνη. Οπότε ή κάνουμε το ανέφικτο εφικτό ή απορρίπτουμε τη μελέτη. Δυστυχώς μέσες λύσεις δεν υπάρχουν, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

--- Παράθεση ---...σκοπός μας μέσω της έρευνας αυτής είναι να διαπιστώσουμε κατά πόσο η οργανωμένη και συστηματική εφαρμογή των πρακτικών διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού συμβάλλει στην γενικότερη απασχόληση των εργαζομένων (βελτίωση ή μη) καθώς και στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.
Φυσικά, με την δημιουργία τελικώς του οn-line ερωτηματολογίου θα μπορούσαμε να στραφούμε και σε αυτούς που δεν εργάζονται πια και ν'αναλύσουμε την όποια επίδραση είχαν οι πρακτικές του Ανθρώπινου δυναμικού στο αποτέλεσμα αυτό, όπως πολύ σωστά παρατηρείτε. Κάτι τέτοιο όμως δεν αφορά τον πρωταρχικό σκοπό της έρευνάς μας.
...

--- Τέλος παράθεσης ---
Αφού δεν αφορά στον πρωταρχικό σκοπό της μελέτης σας, θα πρέπει να αλλαχτεί και ο τίτλος.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν σας κάνω μάθημα ούτε επίπληξη, για τίποτα. Απλά υπάρχουν κάποια μεθοδολογικά κενά στην έρευνά σας και από την στιγμή που μιλάμε για διατριβή πρέπει να υπάρχει, τουλάχιστον, ακρίβεια και συνέπεια. Εξάλλου για αυτό το λόγο υπάρχει επιτηρητής, για να σας καθοδηγεί. Συζητήστε το με τον καθηγητή σας, πριν αναλώσετε άσκοπα χρόνο και χρήμα. Διότι είναι σίγουρο ότι στην πορεία τα αρχικά σφάλματα θα διογκωθούν και θα σας σταθούν εμπόδιο, τόσο από στατιστικής όσο και από ηθικής πλευράς.

Ευχαριστώ.    

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση