Γενικά > Γενική συζήτηση

Διδακτορική Έρευνα στον τομέα της υγείας

<< < (2/3) > >>

PanosK:
Πιστεύω, επειδή έχετε στο μυαλό σας διαφορετικό 'αποτέλεσμα', ή τουλάχιστον θέλετε να πιστεύετε πως το μοναδικό αποτέλεσμα είναι η απόλυση ή παραίτηση ενός εργαζόμενου, παραβλέπετε τους δικούς μας σκοπούς. Η έρευνα έχεις συγκεκριμένους στόχους (προσπάθησα να τους αναφέρω έμμεσα). Σκοπός στις έρευνες αυτές είναι να βρούμε πώς είναι δυνατόν ν'αποφύγουμε το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο αναφέρεστε εσείς και όπως έγραψα πάλι, αν όντως η συστηματική εφαρμογή ορισμένων πρακτικών οδηγεί ουσιαστικά και στην καλύτερη απόδοση των εργαζομένων. Συνεπώς, δεν υπάρχει απόκλιση από την ερευνητική μεθοδολογία και σαφέστατα πλάνη. Θα έλεγα μάλιστα πως ο ισχυρισμός σας αυτός όσο υποθετικός και να είναι, επειδή προφανώς διαφωνείτε μαζί μας, δεν αρμόζει σε μία καλοπροαίρετη κριτική όπως η δική σας.

Ο τίτλος δεν είναι λάθος για εμάς, μπορεί για εσάς, αλλά σίγουρα όχι για εμάς. Προς θεού, πολύ καλά κάνετε και παραθέτετε τις προτάσεις σας. Θα πρέπει όμως να σας εξηγήσω με την σειρά μου πως μεθολογικά κενά ΔΕΝ υπάρχουν. Τουλάχιστον όχι από την δική μας πλευρά. Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει ετοιμαστεί κατόπιν προετοιμασίας εξαμήνου, συνεχούς και διαρκούς εργασίας κι επικοινωνίας με τον επιβλέποντα καθηγητή αλλά και στελέχους νοσοκομείου. Παραπέρα, όλα αυτά που αναφέρετε είναι τελείως αντίθετα με την διεθνή βιβλιογραφία και κυρίως με άρθρα έγκριτων επιστημόνων, δημοσιευμένα σε ορισμένα από τα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου. Συνεπώς, οι απορίες σας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την διεθνή βιβλιογραφία.

Επιμένω πως αρχική διαφωνία είναι στο 'αποτέλεσμα' όπως το ορίζετε εσείς ή τουλάχιστον όσο απλοϊκά το ορίζετε εσείς. Με την σειρά μου δεν σας κατηγορώ, απεναντίας χαίρομαι για τις συστάσεις σας και την συζήτησή μας. Πιστεύω, το τελικό αποτέλεσμα (που θα φροντίσω να σας αποστείλω) να μας δικαιώσει. Αν παρόλ'αυτά συνεχίσετε να έχετε τις ίδιες ενστάσεις, μπορείτε να γράψετε με την σειρά σας ένα άρθρο που ν'αναφέρετε στις 'κριτικές' και στους 'περιορισμούς' όλων αυτών των αντίστοιχων ερευνητικών άρθρων. (δεν ειρωνεύομαι, μην παρεξηγηθώ από το γραπτό ύφος). Η βιβλιογραφία έχει ανάγκη από τέτοιες κριτικές.

Δυστηχώς για να σας πείσω για το λάθος των ενστάσεών σας, πρέπει να σας αποστείλω είτε συγκεκριμένα άρθρα είτε τις υποθέσεις της έρευνάς μας. Κάτι τέτοιο όμως, ελπίζω να κατανοείτε, είναι ανέφικτο την παρούσα στιγμή που η έρευνά μας είναι ενεργή.

Ευχαριστώ με την σειρά μου.
Να είστε καλά

Παναγιώτης

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...Σκοπός στις έρευνες αυτές είναι να βρούμε πώς είναι δυνατόν ν'αποφύγουμε το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο αναφέρεστε εσείς...

--- Τέλος παράθεσης ---

Νομίζω ότι επιβεβαιώνετε αυτό, ακριβώς, που σας ανέλυσα παραπάνω. Πώς, δηλαδή, μπορείτε να μελετήσετε το αποτέλεσμα με ελλιπές, από ποιοτικής πλευράς, δείγμα; Πώς θα σταθμιστούν οι επιδόσεις(score) των μεταβλητών, τόσο "ανάμεσα" όσο και "μέσα";

Πιστεύω ότι για να μου απαντήσετε σε αυτό, που καλοπροαίρετα ρωτάω, δεν χρειάζεται να μου "αποκαλύψετε" τμήματα της εργασίας σας.

Ευχαριστώ και ελπίζω σε μία συγκεκριμένη απάντηση, τεχνικής φύσεως(στατιστική). Είναι κάτι που με ενδιαφέρει και μου προκαλεί το ενδιαφέρον (η τεχνική και όχι η εργασία σας).

:)

PanosK:
Και σας απαντώ και πάλι, πως το δείγμα είναι 'ελλιπές' σύμφωνα με την δική σας φιλοσοφία και τρόπο σκέψης αφού έχετε στο μυαλό σας διαφορετικό αποτέλεσμα. Έχετε ως δεδομένο το αποτέλεσμα της παραίτησης - απόλυσης, τον παραπλανητικό μας τίτλο και επομένως θεωρείτε πως το παρόν ερωτηματολόγιο δεν είναι σε θέση να συλλέξει τέτοια ποιοτικά στοιχεία. Συνεπώς, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σε τέτοια 'τεχνικής φύσεως' θέματα την στιγμή που διαφωνούμε στο όλο σκεπτικό της έρευνας, στις υποθέσεις, στο τελικό αποτέλεσμα και κατά προέκταση δεν μπορώ να κατανοήσω ούτε την 'πηγή' του προβλήματος, όπως τουλάχιστον το θεωρείτε εσείς.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να πω πως, αν και καταννοώ την καλοπροαίρετη σαφέστατα κριτική σας, ξεφεύγει από τα όρια του ερωτηματολογίου και της βοήθειας που ζητώ από το forum.  Τονίζω και πάλι πως ελπίζω το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει και με το πέρας της έρευνας να λυθούν οι απορίες σας ως προς την ανάλυση.

Παναγιώτης

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣκοπός στις έρευνες αυτές είναι να βρούμε πώς είναι δυνατόν ν'αποφύγουμε το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο αναφέρεστε εσείς και όπως έγραψα πάλι, αν όντως η συστηματική εφαρμογή ορισμένων πρακτικών οδηγεί ουσιαστικά και στην καλύτερη απόδοση των εργαζομένων.

--- Τέλος παράθεσης ---
Πάντως κι εγώ, αν και δεν έχω εμβριθή γνώση στη μεθοδολογία της έρευνας και στη στατιστική, διατυπώνω μία ίσως αφελή σκέψη:
Αν κανείς δεν συμπεριλάβει άτομα που έχουν ήδη απομακρυνθεί, ώστε να συγκρίνει σε τι διέφεραν αυτά σε σχέση με άλλα που ακόμη είναι στη θέση τους, πώς θα διατυπώσει υπόθεση σχετικά με παράγοντας που πιθανώς έχουν αιτιολογική σχέση;
Επίσης αν κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε απομάκρυνση από το χώρο εργασίας, πώς μπορεί να διατυπώσει υποθέσεις σχετικά με την τροποποίησή τους;
Από ότι θυμάμαι, αν με μία σωστή αναδρομική μεθοδολογία φτάσει κανείς σε μία υπόθεση που στέκει, μπορεί να την ελέγξει με προοπτικές μελέτες.
Έστω λοιπόν ότι αντίστοιχα μελετούμε τη νόσο Χ (καρκίνος πνεύμονα) και τους πιθανούς παράγοντες που την προκαλούν - Α (ενεργητικό κάπνισμα), Β (παθητικό κάπνισμα), Γ (φύλο), Δ (ηλικία), Ε (γενετική προδιάθεση), υπάρχει τρόπος να απαντήσουμε χωρίς να συμπεριλάβουμε στο δείγμα μας καρκινοπαθείς και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε προοπτική μελέτη που θέλει κόπο και χρόνο;

PanosK:
Αγαπητέ Denominator,

Όπως έχω αναφέρει εκτενώς παραπάνω, δεν διαφωνώ με τον τρόπο σκέψης σας (τόσο τον δικό σας όσο και του medicus). Διαφωνούμε στο γεγονός πως για εσάς το τελικό αποτέλεσμα είναι όσοι έχουν παραιτηθεί - απολυθεί. Για εμάς όμως, αυτό αποτελεί ένα αποτέλεσμα το οποίο στην παρούσα φάση δεν εμπίπτει στα όρια της έρευνάς μας. Αλοίμονο λοιπόν αν κατηγορηθούμε και για λάθος μεθοδολογία ή ακόμα χειρότερα για πλάνη. Θα τονίσω μία ακόμα φορά, πως η όλη συζήτηση ξεφεύγει από τα όρια του ερωτηματολογίου αλλά αρμόζει περισσότερο ως κριτική σε δημοσιευμένη έρευνα, ώστε να έχετε όλα τα στοιχεία και δεδομένα για να κρίνετε το αποτέλεσμα, την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και γιατί όχι και την συλλογή των στοιχείων. Από το forum ζητήθηκε απλά η βοήθεια στην έρευνά μας και φτάσαμε σε σημείο να γίνονται μέχρι και συστάσεις σε μία εμπεριστατωμένη δουλειά 6 μηνών.

Παραπέρα, σκοπός μας είναι η παρουσίαση μίας κατάστασης, η παρουσίαση των υποθέσεών μας, η ανάλυση των δεδομένων και οι όποιες προτάσεις μας, εμπεριστατωμένες επιστημονικά και ερευνητικά αποδεκτές. Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να λύσουμε κάποιες απορίες, ν' ανοίξουμε ένα νεό 'δρόμο' αν το θέλετε, να συναντήσουμε νέα εμπόδια και να κάνουμε κάποιες προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.

Στο θέμα το δικό σας λοιπόν και κυρίως στο παράδειγμά μας, προφανώς και συμφωνώ. Για να γίνει μία έρευνα όμως, πριν ασχοληθούμε με το θέμα, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν είναι και εφικτή. Για εμάς λοιπόν, η συλλογή δείγματος αποτελούμενο από εργαζομένους που δεν εργάζονται πλέον σε νοσοκομείο αποτελεί ένα σημαντικότατο εμπόδιο. Αν λοιπόν τόσο εσείς όσο και ο αξιόλογος συνάδελφός σας medicus, μπορείτε να εξασφαλίσετε το δείγμα αυτό, αρχικά σας προτείνω να διενεργήσετε την έρευνα μόνοι σας. Αν αυτό όμως δεν είναι εφικτό, χαρά μας να συνεργαστούμε μαζί σας και να καλύψουμε τα όποια κενά αφήσει ανοικτά η παρούσα έρευνα. 

Ειλικρινά σας ευχαριστώ για τα σχόλια. Κατανοήστε όμως πως πραγματικά αναμοχλεύουμε ένα θέμα για το οποίο διαφωνούμε εξαρχής στην γενικότερη λογική του και προφανώς δεν αρμόζει στο σημείο αυτό της έρευνάς μας, ενώ το μόνο που καταφέρνετε την στιγμή αυτή είναι να εναντιώνεστε στη διεθνή βιβλιογραφία.

Παναγιώτης

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση