Χαιρετε και χρονια πολλα.
Σε συνθετα προβληματα και σε ηλιιωμενους ασθενεις,πολλες φορες,μπερδευονται οι ειδικοτητες,και παρουσιαζονται διαφορες στη διαγνωση.
Πχ,σε υπερηλικα γυναικα,95 ετων,με μεταλλικη αορτικη βαλβιδα ,αρα ληψη σιντρομ,με εισαγωγες κατα καιρους με πνευμονικα οιδηματα,με ινωση στον πνευμονες βασει αξονικης,και Ca μαστου,διαγνωσθεντος προ διετιας,που εξαφανιστηκε σε 15 μερες,μετα απο ληψη Stefaplex,εχουμε Κ =4,9 ,Να= 130 ,Ουρια= 112 ,Κρεατινινη=1,35,και αιματοκριτη 30,5,ο μεν Καρδιολογος,λεει οτι εχουμε μια ελαφρα νεφρικη ανεπαρκεια,ο δε Νεφρολογος που εφερα,λεει οτι βρισκεται στο σταδιο 4,μια θεση πριν απο αναγκη αιμοκαθαρσης,που λογω ηλικιας βεβαια,ειναι ανεφικτη.Τη γνωμη του αυτη τη στηριξε,εφαρμοζοντας τον τυπο καθαρσης Κρεατινινης.Προτεινε δε και συνταγογραφησε και 4 ενεσεις ερυθροποιητινης ,μια καθε εβδομαδα.
Τα ειπα σημερα στον Καρδιολογο,και εβαλε τις φωνες,διοτι μου ειπε οτι δε βγαινει ετσι ευκολα το πορισμα για το βαθμο της ανεπαρκειας,και οτι θα επρεπε να κανουμε ληψη ουρων 24ώρου,με ταυτοχρονη μετρηση ηλεκτρολυτων και ουριας-κρεατινινης στο αιμα,και υπερηχογραφημα νεφρων,διοτι η εικονα του νεφρου που παει για ανεπαρκεια τελικου σταδιου,φαινεται καθαρα στο υπερηχογραφημα.
Στο τελος δε μου ειπε,οτι συμφωνει με τη ερυθροποιηινη,να του πω ομως ποσες μοναδες ειναι η καθε ενεση,και αν ο νεφρολογος νομιζει οτι βρισκεται στο 4ο σταδιο,να τη βαλει μεσα στο Νοσοκομειο για μερικες μερες,να μετρηθουν ολα και να γινει και ενυδατωση αν χρειαζεται,αφου η ασθενης δεν πινει αρκετα υγρα,και να ρυθμιστει και το λασιξ που παιρνει.
Καθως καταλαβαινετε,εγω,με γνωσεις πτυχιουχου Φυσικου ,βρισκομαι στη μεση,και δεν ξερω τι να κανω,γνωριζοντας απο πρωτο χερι,οτι η γυναικα,με οξυγονο απο μηχανημα στο 3,5 ,δεν εινα ευκολο να μετακινηθει.
Αν καποιος εχει αποψη για το θεμα,τι θα εκανε αν βρισκοταν στη δικη μου θεση;
Η ασθενης,ειναι η μητερα μου.
Σας ευχαριστω για το βημα που μου δινετε να εκθεσω το προβλημα,αλλα και τον πονο μου.