Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 00:25:51

Ψηφοφορία

Πώς εξιολογείτε αδρά το μέτρο του πλαφόν στις συνταγές με βάση τον ατομικό μηνιαίο μέσο όρο;

Καλή σκέψη, καλή εφαρμογή
1 (1.7%)
Καλή σκέψη, κακή εφαρμογή
16 (26.7%)
Κακή σκέψη, καλή εφαρμογή
4 (6.7%)
Κακή σκέψη, κακή εφαρμογή
39 (65%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 60

Η ψηφοφορία έληξε: 15 Φεβρουαρίου 2014, 15:54:23

Αποστολέας Θέμα: Η αξία των φαρμάκων του 2014 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80% του 2013.  (Αναγνώστηκε 183595 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Ιανουαρίου 2014, 17:49:34
Απάντηση #180
Αποσυνδεδεμένος

george fagogenis

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επί του παρόντος δεν ξέρει κανείς τι ακριβώς υπολογίζουν κατά την εκτέλεση της συνταγής. Οι περισσότεροι συνάδελφοι υποστηρίζουν ότι υπολογίζουν την ασφαλιστική τιμή, κάποιοι δε ότι αφαιρείται και η συμμετοχή του ασθενή. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, και το πλαφόν υπολογίστηκε έτσι, τότε στη δική μου περίπτωση το όριο που μου έδωσαν είναι υπερβολικά ψηλό. Κρατείστε επιφυλάξεις μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Δεν αποκλείεται να υπολογίζουν όλη τη λιανική τιμή.

έχει ακουστεί οτι υπολογίζουν το τί θα "χτυπήσει" ο φαρμακοποιός. με άλλα λόγια, και γενόσημο να γράψεις, αν ο φαρμακοποιός δώσει πρωτότυπο, χρεώνεσαι το πρωτότυπο. Εύχομαι να μην είναι αλήθεια....

19 Ιανουαρίου 2014, 17:51:36
Απάντηση #181
Αποσυνδεδεμένος

george fagogenis

19 Ιανουαρίου 2014, 18:16:34
Απάντηση #182
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Επί του παρόντος δεν ξέρει κανείς τι ακριβώς υπολογίζουν κατά την εκτέλεση της συνταγής. Οι περισσότεροι συνάδελφοι υποστηρίζουν ότι υπολογίζουν την ασφαλιστική τιμή, κάποιοι δε ότι αφαιρείται και η συμμετοχή του ασθενή. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, και το πλαφόν υπολογίστηκε έτσι, τότε στη δική μου περίπτωση το όριο που μου έδωσαν είναι υπερβολικά ψηλό. Κρατείστε επιφυλάξεις μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Δεν αποκλείεται να υπολογίζουν όλη τη λιανική τιμή.
Eχει ακουστεί οτι υπολογίζουν το τί θα "χτυπήσει" ο φαρμακοποιός. με άλλα λόγια, και γενόσημο να γράψεις, αν ο φαρμακοποιός δώσει πρωτότυπο, χρεώνεσαι το πρωτότυπο. Εύχομαι να μην είναι αλήθεια....
   Ότι αφαιρούν την συμμετοχή του ασθενούς είμαι σχεδόν βέβαιος (φυσικά εύκολα μπορούν να το αλλάξουν) Και φυσικά ο σκοπός του άρθρου είναι περιορισμός της επιβάρυνσης της φαρμακευτικής δαπάνης (αυτού που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥς - καλή εφαρμογή του νόμοτ). Για τα γενόσημα-πρωτότυπα, όπως λέει η υπουργική απόφαση παρακάτω, θα ακολουθήσει και άλλη ανακοίνωση του εοπυυυυυ που θα μας θέτει και άλλους όρους (τι καλά, και άλλοι υπολογισμοί, λογιστική Ιατρικη πλήρως).
Για την ανακοίνωση του ΙΣΑ είμαι 100% θετικός για τους ιατρούς ΕΣΥ (θα αποτελέσει και μοχλός πίεσης έτσι). Προσωπικά θα σκεφτώ το επόμενο PROLIA που θα γράψω (κυριως στην αρχή του μήνα, στο τέλος το συζητάω πιο εύκολα).

Για τα ΦΥΚ άμα κάποιος έγραψε πρόσφατα, να μας πει αν μετράνε....

19 Ιανουαρίου 2014, 23:37:50
Απάντηση #183
Αποσυνδεδεμένος

ΜΙΝΑ

Είμαστε σίγουροι ότι το πλαφόν αφορά μόνο φαρμακευτική αγωγή; Μπήκα πριν από λίγο να περάσω ΜΤ ασθενούς με Ca-μαστού και το πλαφόν μου αναγραφόταν κάτω από τα στοιχεία μου μαζί με την τρέχουσα δαπάνη μου.Πίστευα ότι θα ήταν διαφορετικά ποσά.Άν είναι έτσι από τις 10 του μηνός θα ... Άντε γιατί θα βρωμολοχίσω τελικά!

20 Ιανουαρίου 2014, 00:16:51
Απάντηση #184
Αποσυνδεδεμένος

george fagogenis

μαζική προσφυγή στη δικαιοσύνη, ίσως να είναι κάτι    :-\

20 Ιανουαρίου 2014, 00:44:32
Απάντηση #185
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Εγώ πάλι θα είμαι λίγο εκκεντρικός ....... Είναι καθαρά προσωπικές σκέψεις.
Το ΥΥΚΑ δέχεται μια μεγάλη πίεση για μείωση των χρημάτων που δαπανώνται για φάρμακα.... Αυτό σε όλες τις χώρες γίνεται με ένα πολύ απλό τρόπο: Γενόσημα. Η αρχική σκέψη ήταν ότι θα μειωθεί η τιμή τους και οι ασθενείς και οι γιατροί θα ακολουθήσουν. Δεν επαληθεύτηκε. Από την πληρωμή της διαφοράς πρωτοτύπου-γενοσήμου περάσαμε στην ασφαλιστική τιμή. Ούτε αυτό πέτυχε. Αντίθετα, η συμμετοχή του ασθενή αυξήθηκε σε όσους επιμένουν σε πρωτότυπα. Και φυσικά, η αντιπολίτευση παρουσιάζει και μελέτες επί αυτού όπου η "συμμετοχή" του ασθενή αυξάνεται συνεχώς.... Ήρθε συνεπώς η σειρά των γιατρών....

- Δεν νομίζω ότι θα αφήσουν κανένα γιατρό χωρίς πλαφόν. Απλά η όλη ιστορία θα σου κάνει λίγο την ζωή πιο μίζερη και σίγουρα κάτι θα μειώσεις......
- Είναι σίγουροι ότι εάν είσαι οριακά και βλέπεις το πλαφόν σου να μειώνεται σίγουρα κάποια οικονομία θα την κάνεις για να μην φτάσεις τέλος του μήνα να στέλνεις e-mail και να παρακαλάς...
- Σε περίπτωση που θα πας να ζητήσεις αύξηση, αυτόματα ενοχλείς το τέρας που λέγεται ΕΟΠΥΥ. Κάποιος θα ασχοληθεί μαζί σου. Είσαι μέσα στα όρια που θέλει ο ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση γενοσήμων; Έχουν λογική οι θεραπείες σου και οι δοσολογίες τους; Ακολουθείς τις ενδείξεις στα φάρμακα; Μήπως κάπου ξεφεύγεις πολύ; Πάλι κάποιοι θα λογικευτούν έστω και για τα μάτια του κόσμου....

Γενικότερα η όλη συλλογιστική δεν είναι να σε αφήσει χωρίς πλαφόν αλλά να σε βάλει σε μια διαδικασία που εγώ τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό την έχω πολύ καιρό τώρα....
Ναι είναι ανίκανοι να το οργανώσουν και αυτό χωρίς να βγουν να τους κράζουν... Ναι, δεν μετρήσαν τις χειρόγραφες συνταγές, παρόλο που έχουν ηλεκτρονικά αρχεία στην ΗΔΙΚΑ και για αυτές. Ναι, μόνο το μέσο όρο ξέρουν και δεν τον σπάσανε ανά μήνα, να φανεί ποιοι δεν δουλέψαν όλο το χρόνο ομοιόμορφα... αλλά τι να κάνουμε... Μόνο στον ΕΟΠΥΥ είναι γκάου;
Τώρα τα πάντα θα φανούν στην πράξη....
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιανουαρίου 2014, 00:46:58 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

20 Ιανουαρίου 2014, 02:05:04
Απάντηση #186
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Συνάδελφε το συμπέρασμα ότι το πλαφόν δεν είναι για να σε αφήσουν χωρίς συνταγογράφηση δεν γνωρίζω αν είναι αποτέλεσμα εσωτερικής πληροφόρησης, αλλά το ΦΕΚ λέει εντελώς άλλα πράγματα. Σε μένα προσωπικά το συγκεκριμένο πλαφόν αντιστοιχεί περίπου στο 60% των αναγκών του ιατρείου (αισιόδοξη εκτίμηση). Και δεν γράφω άσχετα φάρμακα (πχ μαγνήσιο για κράμπες, vastarel δια πάσα νόσο, αντιβιοτικά για ιώσεις κτλ) ούτε κι αυτά που γράφω είναι εκτός λογικής (πχ Tavanic για αμυγδαλίτιδα, που είδα γραμμένο σε χαρτί με υπογραφή και σφραγίδα σε ασθενή, ενώ υπήρχαν πολλές καταλληλότερες επιλογές). Και τα περιθώρια "συμμόρφωσης" είναι ελάχιστα. Τι να κόψεις κι από ποιόν; Με τα γενόσημα δεν επηρεάζεται το αποτέλεσμα. Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς σαν αντίδραση είναι να περιορίσει συνταγές συναδέλφων, που για τον Α ή Β λόγο δεν έγραψαν οι ίδιοι (πχ εφημερίες ΤΕΠ, βαριεστημένοι μεγαλοδιευθυντές, ιδιώτες-ονόματα, που βλέπουν τη συνταγογράφηση αφ'υψηλού) και να κόψει τις δίμηνες/τρίμηνες.

20 Ιανουαρίου 2014, 10:04:10
Απάντηση #187
Αποσυνδεδεμένος

george fagogenis

δια στόματος υπουργού σήμερα το πρωί: Οποιος γιατρός λέει σε ασθενή οτι συμπλήρωσε το πλαφόν, θα του κόβεται η συνταγογράφηση....αρκεί μια απλή καταγγελία!!

πείτε μου οτι δεν αληθεύει...

20 Ιανουαρίου 2014, 10:19:29
Απάντηση #188
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

δια στόματος υπουργού σήμερα το πρωί: Οποιος γιατρός λέει σε ασθενή οτι συμπλήρωσε το πλαφόν, θα του κόβεται η συνταγογράφηση....αρκεί μια απλή καταγγελία!!

Noμίζω ότι αν γίνει τέτοια καταγγελία από ασφαλισμένο και διαπιστωθεί ότι ο ιατρός έλεγε ψέμματα, πρέπει πραγματικά να επιβληθούν κυρώσεις στον ιατρό. Δηλαδή, εγώ θα σπαζόμουν άσχημα αν ένας ιατρός μου έλεγε ψέμματα πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η έκδοση συνταγής με τα φάρμακα που (τυχόν) χρειάζομαι.

Βεβαίως, υπάρχει θέμα με τις εν εκκρεμότητα τρίμηνες συνταγές, οι οποίες εμποδίζουν τον ιατρό να υπολογίζει το διαθέσιμο budget του. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτρέπει τον ιατρό από το να εκδίδει νέες συνταγές. Προσωπικά, θα συνεχίσω να εκδίδω συνταγές (και μάλιστα τρίμηνες) όσο μου το επιτρέπει η τρέχουσα μηνιαία δαπάνη. Αν κάποια στιγμή μια συνταγή μου δεν θα μπορεί να εκτελεστεί στο φαρμακείο, ας μάθει τα μαντάτα ο ασφαλισμένος από τον φμφ. Και τότε, θα φταίει ξεκάθαρα ο Άδωνις και όχι εγώ που έκανα ό,τι μπορούσα.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Ιανουαρίου 2014, 10:41:19 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Ιανουαρίου 2014, 10:35:28
Απάντηση #189
Αποσυνδεδεμένος

george fagogenis

Noμίζω ότι αν γίνει τέτοια καταγγελία από ασφαλισμένο και διαπιστωθεί ότι ο ιατρός έλεγε ψέμματα, πρέπει πραγματικά να επιβληθούν κυρώσεις στον ιατρό. Δηλαδή, εγώ θα σπαζόμουν άσχημα αν ένας ιατρός μου έλεγε ψέμματα πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η έκδοση συνταγής με τα φάρμακα που (τυχόν) χρειάζομαι.

Βεβαίως, υπάρχει θέμα με τις εν εκκρεμότητα τρίμηνες συνταγές, οι οποίες εμποδίζουν τον ιατρό να υπολογίζει το διαθέσιμο budget του. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτρέπει τον ιατρό από το να εκδίδει νέες συνταγές. Προσωπικά, θα συνεχίσω να εκδίδω συνταγές (και μάλιστα τρίμηνες) όσο μου το επιτρέπει η τρέχουσα μηνιαία δαπάνη. Αν κάποια στιγμή μια συνταγή μου δεν θα μπορεί να εκτελεστεί στο φαρμακείο, ας μάθει τα μαντάτα ο ασφαλισμένος από τον φμφ. Και τότε, θα φταίει ο Άδωνις και όχι εγώ.

συμφωνώ ΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ οτι ο γιατρός λέει ψέμματα.
Ο υπουργός όμως, φέρεται να ισχυρίστηκε οτι "κόβεται άπαξ και χωρίς δεύτερη κουβέντα" η συνταγογραφία με μια απλή καταγγελία.
Η συνταγή σου δεν θα 'χει ποτέ πρόβλημα στο να εκτελεστεί. Θα εκτελεστεί κι εσύ μια ωραία πρωία που θα 'χεις γράψει τρίμηνη, θα δεις το πλαφόν σου ξεπερασμένο κατά λίγο....

20 Ιανουαρίου 2014, 10:39:36
Απάντηση #190
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator

Γιατί;
Αν το έχει ήδη συμπληρώσει τι θα λέει;
Ότι ο γάϊδαρος πετάει;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

20 Ιανουαρίου 2014, 10:48:38
Απάντηση #191
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Νομίζω ότι ο Άδωνις πρέπει να μας διευκρινίσει τί να λέμε στον ασφαλισμένο όταν στ' αλήθεια έχουμε ξεπεράσει το μηνιαίο πλαφόν.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Ιανουαρίου 2014, 11:00:32
Απάντηση #192
Αποσυνδεδεμένος

george fagogenis

είχα φτάσει 490 ευρώ απ' το πλαφόν μου.
Χωρίς να έχει εκτελεστεί καμία συνταγή μου σήμερα (το είδα στο "αναζήτηση"), το ποσό μου πήγε 496.
Γιατί;
παίρνω ΗΔΙΚΑ να δω τί θα μου πουν...αλλά "είμαι σε γραμμή προτεραιότητας"

20 Ιανουαρίου 2014, 11:12:33
Απάντηση #193
Αποσυνδεδεμένος

george fagogenis

είχα φτάσει 490 ευρώ απ' το πλαφόν μου.
Χωρίς να έχει εκτελεστεί καμία συνταγή μου σήμερα (το είδα στο "αναζήτηση"), το ποσό μου πήγε 496.
Γιατί;
παίρνω ΗΔΙΚΑ να δω τί θα μου πουν...αλλά "είμαι σε γραμμή προτεραιότητας"

παρντόν. Υπάρχουν δυο συνταγές μου απ' τις 14 του μήνα που δεν είχαν εκτελεστεί ακόμα.

20 Ιανουαρίου 2014, 11:25:22
Απάντηση #194
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί

Προσωπικά, θα συνεχίσω να εκδίδω συνταγές (και μάλιστα τρίμηνες) όσο μου το επιτρέπει η τρέχουσα μηνιαία δαπάνη. Αν κάποια στιγμή μια συνταγή μου δεν θα μπορεί να εκτελεστεί στο φαρμακείο, ας μάθει τα μαντάτα ο ασφαλισμένος από τον φμφ. Και τότε, θα φταίει ξεκάθαρα ο Άδωνις και όχι εγώ που έκανα ό,τι μπορούσα.

Στο ιδιο μηκος κυμματος θα κινηθω κ εγω.Το ερωτημα ομως ειναι:
Εαν ξεπερασω το πλαφον,ο ασθενης θα μαθει τα μαντατα απο τον φμφ και δε θα παρει συνταγη Ή η συνταγη θα εκτελεστει κανονικα (για να μη φωναζει ο ασθενης) και μετα ο ΕΟΠΥΥ θα με τρελανει(ως γιατρο) στις ερωτησεις και τον έλεγχο?
Μας λενε λοιπον πως θα εχουμε κυρωσεις εαν δε συνταγογραφησουμε πριν κλεισουμε το πλαφον...οκ,δεκτο και προς αποφυγη τακτικισμων απο ιατρους...γιατι δε μας λενε ομως τι θα γινει εαν το ξεπερασουμε 1,2,3 πολλες φορες...ειδικα με τις 3μηνες αυτο δεν ειναι δυσκολο να συμβει .Από την άλλη ειδικα σε ΚΥ και ΠΙ με πολυ δουλεια,εαν σταματησει η 3μηνη θα βουλιαξει το ιατρειο ...οπότε επί υπερβασης πλαφον,απλο stop στη συνταγογραφηση(και τι θα γινουν τοτε οι ασφαλισμενοι και ειδικα στο υπαιθρο???) ή και τραβηγμα στο αυτακι του γιατρου???

+

Λέξεις κλειδιά: όριο πλαφόν φάρμακα ΕΟΠΥΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
5429 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2016, 18:04:45
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
9197 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2017, 16:35:04
από Argirios Argiriou
8 Απαντήσεις
11757 Εμφανίσεις