Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
Η αξία των φαρμάκων του 2014 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80% του 2013.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌπως επισημαίνουν πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, το πιθανότερο είναι να τεθούν περιορισμοί σε ειδικότητες που συνήθως γράφουν τον μεγαλύτερο όγκο των συνταγών, όπως για παράδειγμα σε παθολόγους και γενικούς ιατρούς
--- Τέλος παράθεσης ---
Eίχε πάει να γίνει κάτι τέτοιο με φάρμακα Ουρολογικά, Νευρολογικά κ.α. πριν λίγο καιρό αλλά απεσύρθη κακήν-κακώς γιατί ο ασφαλισμένος έπρεπε σε πολλές περιπτώσεις να κάνει 200 χιλιόμετρα μια να γράψει ένα Omnic ή ένα Tegretol και το θέμα προσφέρθηκε για πολύ σπέκουλα σε πρωινάδικα (ότι ταλαιπωρούν τους ηλικιωμένους κ.λπ.)
Δεν νομίζω ο Άδωνις να ξαναμπεί στην ίδια λούμπα, προεκλογικά.
Εκείνο που μπορούν να κάνουν όμως είναι να γενικεύσουν τη χρήση και ακολούθως να κλειδώσουν τα πρωτόκολλα με τρόπο τέτοιο ώστε να ξεκλειδώνουν μόνο από συγκεκριμένες ειδικότητες, ανά πάθηση π.χ. τα ψυχιατρικά πρωτόκολλα μόνο από ψυχιάτρος, τα γλαυκωματικά μόνο από Οφθαλμιάτρους-τονομέτρες, τα Χαπίτικα μόνο από Πνευμονολόγους-σπιρομέτρες και + όσους Γ.Ι. έχουν αποδεδειγμένα τα κατάλληλα skills και εξοπλισμό (τονόμετρο, σπιρόμετρο) κ.ο.κ.
Argirios Argiriou:
Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014.
Προς νέα μέτρα μετά την αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υγείας η αναστολή του μέτρου που έθετε στους γιατρούς ως ανώτατο όριο συνταγογράφησης το 80% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης ψάχνει άλλο, ισοδύναμο μέτρο ή επαναφορά του ιδίου με νόμο. Ο υπουργός μελετά τις ακόλουθες τρεις λύσεις:
- Την επιβολή οριζόντιας μείωσης 20% στις τιμές των φαρμάκων.
- Την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
- Την επαναφορά του μέτρου του πλαφόν, αυτή τη φορά με νόμο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται σε μία από τις δύο τελευταίες λύσεις, αφού θεωρεί ότι ο λόγος για τον οποίο κατέπεσε στο ΣτΕ είναι ότι δεν προβλεπόταν η εφαρμογή του μέτρου στο νόμο για τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων.
Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι ασφαλισμένοι βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, το τελευταίο διάστημα μειώθηκαν οι τιμές αναφοράς (ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή αυτές που καλύπτει το Ταμείο) των φαρμάκων. Ετσι, οι ασφαλισμένοι σε αρκετά φάρμακα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή.
Ως παράδειγμα αναφέρουν δύο φάρμακα για τη χοληστερόλη, ένα πρωτότυπο και ένα γενόσημο. Στο πρωτότυπο, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 22,25 ευρώ επί συνόλου αξίας της συνταγής 34 ευρώ και στο γενόσημο (δεν είναι το φθηνότερο της κατηγορίας) πρέπει να καταβάλει 20,66 ευρώ όταν το φάρμακο κοστίζει 26,48 ευρώ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
Αντί πλαφόν, Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμάκου.
Παρασκευή 04 Απρ 2014
Πηγή: healthview.gr
«Ενεργοποιείται» άμεσα η Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και της εφαρμογής των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, μετά και την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μην «εκτροχιαστεί» η φαρμακευτική δαπάνη, που όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία είχε περιοριστεί αλλά και οι γιατροί είχαν ...συμμορφωθεί!
Ενδεικτικό είναι ότι τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου, τον Ιανουάριο περίπου 3.000 γιατροί είχαν ξεπεράσει το πλαφόν συνταγογράφησης, τον Φεβρουάριο ο αριθμός μειώθηκε στους 1.500 γιατρούς και τον Μάρτιο μόλις 600 γιατροί ξεπέρασαν το πλαφόν.
Καθοδική πορεία παρουσίαζε και η φαρμακευτική δαπάνη που «έκλεισε» στα 192 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014 (έναντι 240 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2013) και στα 178 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο (έναντι 230 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013).
Τα μέλη της Επιτροπής είναι:
- Παπανικολάου Χριστίνα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας - Πρόεδρος.
- Σκουρολιάκου Μαρία, Συνεργάτης Υπουργού Υγείας - μέλος.
_ Λίτσα Παναγιώτα, Δ/ντρια Φαρμακευτικής Υπηρεσίας στον ΕΟΠΥΥ - μέλος.
_ Θηραίος Ελευθέριος, Γενικός Ιατρός, Γενικός Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών - μέλος.
- Φαμέλη Αικατερίνη, Αντιπρόεδρος Ε.Ο.Φ. - μέλος.
- Ασημακόπουλος Αλέξανδρος, Εκπρόσωπος ΗΔΙΚΑ - μέλος.
- Ιατρού Χρήστος, Ιατρός-Νεφρολόγος, Δ/ντής Ε.Σ.Υ. στο Γ.Ν.Νίκαιας «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», - μέλος.
Το έργο της Επιτροπής είναι:
α) επιλογή των νοσημάτων και καταστάσεων για τα οποία θα αναπτυχθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης (διαγνωστικά και φαρμακευτικά), με κριτήρια επιδημιολογικής συχνότητας (επιπολασμός και επίπτωση) και της ανάγκης παρέμβασης προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς συνήθεις νόσοι/καταστάσεις και νοσηλείες.
β)καθορισμός ενός πλαισίου και παρακολούθηση ενός μηχανισμού ελέγχου της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (δείκτες audit).
γ) πρόταση μέτρων προς τον υπουργό Υγείας σε τυχόν υπερβάσεις εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και υπερσυνταγογράφησης.
δ) καθορισμό των ειδικών θεραπευτικών κατηγοριών για την ανάπτυξη μητρώων ασθενών (registries), το πλαίσιο λειτουργικότητας του μητρώου και την πρόσβαση σε αυτό για λόγους ελεγκτικούς, ρυθμιστικούς, αλλά και επιδημιολογικούς.
ε) εισήγηση προτάσεων βελτίωσης του όλου συστήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυσλειτουργίες που θα προκύπτουν.
στ) διαχείριση τυχόν ενστάσεων από κάθε έχοντα έννομο συμφέρον.
Αναγνώστου Ι.:
Tέρμα η τρέχουσα καθώς και το όριο μηνιαίας δαπάνης από την αρχική μας σελίδα.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Από την αρχική σελίδα του e-syntagografisi
"16-01-2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
Σας ενημερώνουμε ότι από την Τετάρτη 15/1/2014 το απόγευμα, στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης εφαρμόζεται ο έλεγχος του ορίου συνταγογράφησης ανά ιατρό για συνταγές ασφαλισμένων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη σχετική απόφαση του προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ."
Για τη σχετική απόφαση του ΣτΕ και την κωλοτούμπα
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση