Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Tips για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

(1/3) > >>

Denominator:
Εδώ και πάνω από 18 μήνες έχω αναρτήσει στο ιατρείο μία ανακοίνωση-προτροπή προς τους ασθενείς που αναφέρει τα εξής:
"Αν σας φαίνεται δυσβάσταχτη η τρέχουσα φαρμακευτική δαπάνη σας, μη διστάσετε να το κουβεντιάσετε μαζί μας. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν τρόποι να απαλλαχθείτε από σημαντικά έξοδα χωρίς ουσιαστική μεταβολή στην ποιότητα της κάλυψης της υγείας σας".
Έκτοτε πολλοί ασθενείς έκαναν πράξη αυτήν την προτροπή.
Επειδή με αφορμή τη μείωση του 80% η ανάγκη αυτή θα γίνει πιο επιτακτική, καλό θα ήταν να αναφερθούμε σε ορισμένες πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Ήδη έχουν γραφτεί αρκετά στο forum και θα μπορούαμε να τα συγκεντρώσουμε, αλλά και πολλά που θα ήταν καλό να προσθέσουμε.

Denominator:
Μετά την οριζόντια περικοπή στο 80% της αξίας έχουμε τα εξής δεδομένα:

1) Καρδιαγγειακό.
Πρώτα θύματα τα νέα αντιπηκτικά. Εφόσον πρέπει, ο ασθενής θα κληθεί να τα συνταγογραφήσει στον καρδιολόγο του.
Οι κλοπιδογρέλες θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο στους ασθενείς που το ταπεινό ασπιρινάκι έχει ένδειξη.
Οι συνδυασμοί αντιυπερτασικών θα δεχθούν πλήγμα. Τρανταχτό παράδειγμα το Exforge/Copalia 10/320/25 που αν αναλυθεί εις τα εξ'ων συνετέθη θα φύγει ο ασθενής με... τρίμηνη αντί για μηνιαία. Επιπρόσθετα, όλοι οι συνδυασμοί με διουρητικό, ειδικά των αναστολέων του RAAS.
Στα υπολιπιδαιμικά το Crestor 5mg μπορεί και να βγεί κερδισμένο. Αν ήταν γενόσημο, θα έπαιζε μόνο του. Δε συζητάμε για εναλλακτικά τύπου Ezetrol/Cholestagel που δεν ξέρω ποιος θα τα γράφει.

2) Σ/Δ.
Μέγα θύμα οι DPP-4. Και κάπως προφητικά είχαμε πρόσφατα κουβέντα για το πότε μπορούμε να τους διακόψουμε.
Ακόμη και η Lantus μπορεί να είναι ακριβή επιλογή. Πάντα έτρεμα την πιθανότητα να χρειαστεί να ξαναγυρίσω στην ΝΡΗ, αν και εδώ που τα λέμε, από το τίποτε...

3) Αντιβιοτικά.
Ίσως ένα πεδίο που η ιατρική θα κερδίσει. Από τη στιγμή που Spectracef και Avelox θεωρούνται λόγω... τιμής ασύμφορα, θα ξαναθυμηθούμε μερικές άλλες λύσεις.

4) Αναπνευστικό.
Συνδυασμοί; LAMA; Μάλλον κι εδώ ο διαχωρισμός των ουσιών θα αποφέρει όφελος. Όσον αφορά τα αντιχολινεργικά, κάτι μου λέει ότι το Atrovent θα ακριβύνει σύντομα.

5) Νευρικό - ΚΝΣ.
Χάος με πολλά σκευάσματα. Κρίμα σε όσους χρειάζονται νεώτερα αντιπαρκινσονικά και αντιψυχωσικά. Ας φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας στο Minitran, το Anafranil και άλλα παρεξηγημένα σκευάσματα, μπορούν να φανούν χρήσιμες. To Aloperidin σταθερή αξία. Τα υπόλοιπα...  

6) Πεπτικό.
Καλές λύσεις είναι η ρανιτιδίνη και η φαμοτιδίνη (που κυκλοφορεί μόνο γενόσημη).
Στους ΡΡΙ's μάλλον πιο οικονομική λύση είναι η γενόσημη εσομεπραζόλη.

samsok:
ο διαχωρισμος σκευασματων ειναι μια λυση αλλα απο την αλλη αυξανει τον αριθμο των φαρμακων και αρα μπορει να ειναι προβλημα για τους μη συμβεβλημενους ιατρους(οριο 2 συνταγων) αλλα και αιτια παραπονων για το ευρω/συνταγη

samsok:
επισης στα αντιβιοτικα μαλλον τα μακρολιδια θα χασουν εδαφος σε σχεση με πενικιλλινες-κεφαλοσπορινες(οπου βεβαια εχουν κοινες ενδειξεις).

EzeΤΡΟΛ:
Επίσης, το Λύρικα μπορεί (και πρέπει) να παραχωρήσει τη θέση του στο Neurontin. Άλλωστε, με τη διαφορά ανάμεσα στην Λ.Τ. και την ασφαλιστική τιμή του, έχει γίνει ούτως ή άλλως απρόσιτο για τον Έλληνα ασφαλισμένο ή συνταξιούχο (πλην εξαιρέσεων π.χ. Λιάπης, Κάντας, Γριβέας, Άγγελος Φιλιππίδης κ.α.)

Τώρα που το 80% μπήκε στη ζωή μας και μας την δυσκολεύει, μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να απαιτήσουμε ως Συντεχνία κι εμείς από τον Άδωνι τα δυο παρακάτω:
1ο) Άμεση εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών, από χθες κιόλας και όχι ..."από Ιούνιο και βλέπουμε". Με τη μεσοσταθμική μείωση των τιμών κατά 20% που επιφέρει, μας λύνει από μόνο του το πρόβλημα, in the first place.
2ο) Εφαρμογή του dispensing. Γιατί να χρεώνομαι με 30 δισκία αντιισταμινικού, όταν στην πραγματικότητα χρειάζομαι μόνο 2; Γιατί να χρεώνομαι με 2 κουτιά αντιβιωτικού, όταν στην πραγματικότητα χρειάζομαι μόνο 1.5;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση