Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 06:46:06

Αποστολέας Θέμα: Βιομηχανία αδειών σε εκπαιδευτικούς με πρόσχημα την κύηση.  (Αναγνώστηκε 9292 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Φεβρουαρίου 2014, 16:25:55
Αναγνώστηκε 9292 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΕΘΝΟΣ, 02/02/2014.

Βιομηχανία αδειών με πρόσχημα την κύηση.

Ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά επαπειλούμενων κυήσεων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρατηρούνται στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν 1 στις 2 εγκυμονούσες που εργάζεται στα δημόσια σχολεία λαμβάνει μεγαλύτερες άδειες εξαιτίας προβλημάτων και επιπλοκών.

   Το γεγονός αυτό, εκτός από τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας που προκαλεί στα σχολεία, εγείρει και ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο χορήγησης αδειών μακράς διάρκειας αλλά και το καθεστώς ελέγχου των γνωματεύσεων που παρέχουν οι γυναικολόγοι.

Ο μέσος όρος παγκοσμίως των επαπειλούμενων κυήσεων προσδιορίζεται στο 15% όταν στην Ελλάδα και ειδικά στην Εκπαίδευση φτάνει σχεδόν το 50%. Από τις συνολικά 5.542 κυήσεις που καταγράφηκαν το 2012-13 οι 2.662 (ποσοστό 48%) χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες κυήσεις. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση φτάνει το 56% ενώ για τη Δευτεροβάθμια το 35%. Σε ορισμένες περιοχές τα ποσοστά που καταγράφονται είναι ακόμη πιο αυξημένα, όπως για παράδειγμα στην Α' Αθήνας Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Φαίνεται πως το περσινό έτος δόθηκαν άδειες για 273 κυήσεις εκ των οποίων οι 180 χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες. Αντίστοιχα, στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής από τις 286 εγκυμοσύνες οι 205 ήταν επαπειλούμενες κυήσεις.

   Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει αφορά στην περιοχή της Αχαΐας, όπου το 2013 στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 3 στις 4 κυήσεις χαρακτηρίστηκαν επαπειλούμενες (ποσοστό 76%). Ειδικότερα, οι άδειες που χορηγήθηκαν για επαπειλούμενες κυήσεις ήταν 249 και μόλις 56 για τις κανονικές.

Στο θέμα είχε αναφερθεί πρόσφατα στη Βουλή και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές παραπάνω ποσοστό επαπειλούμενων κυήσεων σε σχέση με όλη την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί. «Υπάρχουν, λοιπόν, οι πραγματικές επαπειλούμενες κυήσεις, αλλά υπάρχουν προφανώς και κάποιες που δεν είναι και αυτό φαίνεται από τα τεράστια ποσοστά», είχε δηλώσει.

Οι αδυναμίες
Οι άδειες πάντως που λαμβάνουν οι εγκυμονούσες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι αδύνατον να προβλεφθούν, ούτε όσον αφορά στον αριθμό αλλά ούτε και στη διάρκεια των αδειών που θα χρειαστούν έως ότου ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιπλοκών.

Το ζήτημα που προκύπτει με αυτές τις άδειες και απασχολεί την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι τα κενά που δημιουργούνται στο μέσο της σχολικής χρονιάς και η αναπλήρωσή τους με δασκάλους ή καθηγητές.

«Για τις επαπειλούμενες κυήσεις να πω ότι πρέπει και αυτό το θέμα να το εξετάσουμε. Βεβαίως, δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τέσσερις φορές παραπάνω ποσοστό επαπειλούμενων κυήσεων από ό,τι είναι σε όλη την Ευρώπη. Για κάποιους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για κάποιους, όμως, έχει βρεθεί ένας μηχανισμός ουσιαστικά για να παίρνουν την απόσπαση όπως την επιθυμούν», είχε τονίσει ο κ. Κεδίκογλου.

Το ζήτημα πάντως, όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές που έχουν γνώση του θέματος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς κανείς δεν μπορεί να παίξει με τις πιθανότητες και να μην εγκρίνει άδεια για ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί. Ο υπάρχων μηχανισμός είναι αδύνατον να ελέγξει κατά πόσον όλες οι περιπτώσεις των επαπειλούμενων κυήσεων είναι πραγματικές ή η διάρκεια των αδειών που χορηγούνται ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε, ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Το μοντέλο, τα κριτήρια και οι πρακτικές

Ενα άτυπο «μπόνους» για τις έγκυες εργαζόμενες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, είναι η αναρρωτική άδεια, λόγω επαπειλούμενης κύησης.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν στο «Εθνος» ειδικοί γυναικολόγοι, σημειώνοντας ότι -με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)- το διεθνώς αποδεκτό ποσοστό κινδύνου δεν ξεπερνά το 15% των κυήσεων. Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει κυριολεκτικά «ξεχειλώσει», με την ευθύνη να μοιράζεται σε διάφορες πλευρές:

Το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει καθορίσει συγκεκριμένα κριτήρια για τις περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να εγκρίνεται άδεια επαπειλούμενης κύησης. Αρκετοί εργοδότες δεν φροντίζουν να αναθέσουν πιο ήπια καθήκοντα στις εγκύους. Οι ασφαλισμένες κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος, με τη βοήθεια γυναικολόγων.

Η χορήγηση ψευδούς ιατρικής βεβαίωσης περί επαπειλούμενης κύησης, τιμωρείται -σύμφωνα με τον νόμο- με ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Χαλαρό πλαίσιο
Οι γιατροί εκμεταλλεύονται, ωστόσο, το χαλαρό πλαίσιο που επικρατεί και βεβαιώνουν με ελαστικά κριτήρια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πελάτισσές τους.

Χαλαρό είναι και το καθεστώς ελέγχου στις αρμόδιες επιτροπές των Ταμείων. Δεν εξετάζουν επί της ουσίας τις ασφαλισμένες που ζητούν αναρρωτική άδεια, αλλά αρκούνται σε εξετάσεις και γνωματεύσεις των γυναικολόγων τους.

«Η κατάσταση θα μπορούσε να λυθεί εάν το ασφαλιστικό σύστημα γινόταν πιο αποτελεσματικό», αναφέρει στο «Εθνος» ο διευθυντής της 6ης γυναικολογικής κλινικής του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου», Γιώργος Φαρμακίδης: «Για παράδειγμα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να έχει ζητήσει από την Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία ή από όποιο άλλο επιστημονικό όργανο κρίνει, ένα πρωτόκολλο με συγκεκριμένα κριτήρια χορήγησης αναρρωτικής άδειας λόγω επαπειλούμενης κύησης.

Η ύπαρξη του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου θα καθόριζε λεπτομερώς τις επιλογές της επιτροπής, η οποία δεν θα βασιζόταν στην υποκειμενική εκτίμηση του κάθε γιατρού».

Η επαπειλούμενη κύηση είναι πολύ συχνή στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, με κύριο σύμπτωμα την αιμορραγία από τον κόλπο. Ο γιατρός υποβάλλει την έγκυο σε εξέταση. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί καρδιακή λειτουργία, συνιστά στην έγκυο κατάκλιση, φαρμακευτική αγωγή και τακτικές εξετάσεις.

Δ. Καραγιώργος

Ποσοστά για Γκίνες.

Εξασφαλισμένη θέση στο βιβλίο Γκίνες θα είχε η Ελλάδα αν ήταν πραγματικό το πλήθος των επαπειλούμενων κυήσεων που επικαλούνται δασκάλες και καθηγήτριες για να εξασφαλίσουν άδειες. Αφού, όμως, πρόκειται προφανώς για χρήση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων και για καταχρηστική αποχή από τα καθήκοντά τους, πρέπει να ληφθούν μέτρα. Το υπουργείο Παιδείας έχει τον πρώτο λόγο. Αλλά και ο ιατρικός σύλλογος δεν μπορεί να επιτρέπει τον διασυρμό της επιστήμης και τη συνδρομή μελών του σε πράξεις που διασαλεύουν τη λειτουργία των σχολείων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3626 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιανουαρίου 2013, 22:25:43
από Δ. Κουναλάκης
3 Απαντήσεις
2448 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιανουαρίου 2016, 00:49:18
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
3049 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2018, 08:27:00
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4020 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Απριλίου 2021, 18:59:45
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6335 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2023, 00:01:03
από Argirios Argiriou