Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Plafond (και) στις εργαστηριακές εξετάσεις

<< < (3/4) > >>

pzogr:
Υπήρχε είτε σε ΦΕΚ είτε σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ πρόβλεψη, που έλεγε ότι ο κάθε γιατρός γράφει εξετάσεις ανάλογες με την εμπειρία του (ή κάπως έτσι το έθετε) κι ότι οι ειδικευόμενοι δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν ακριβές εξετάσεις. Αυτά επί εποχής ελεγκτών.

Argirios Argiriou:
Οι νέοι Κανόνες Συνταγογράφησης βάση του ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 14/1/2015.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΥπήρχε είτε σε ΦΕΚ είτε σε εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ πρόβλεψη, που έλεγε ότι ο κάθε γιατρός γράφει εξετάσεις ανάλογες με την εμπειρία του (ή κάπως έτσι το έθετε) κι ότι οι ειδικευόμενοι δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν ακριβές εξετάσεις. Αυτά επί εποχής ελεγκτών.

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν υπήρχε πουθενά σαφής αναφορά περί αξονικών, οπότε δεν παρανομούσε όποιος έγραφε τέτοιες.

Τώρα το περί εμπειρίας είναι αρκετά υποκειμενικό, ναι π.χ ο αγροτικός θα ήταν παράλογο να συνταγογραφεί αξονικές, ενώ ένας Ειδικευόμενος Χειρουργός (π.χ 4ετής) διαθέτει περισσότερη εμπειρία από αρκετούς Ειδικούς.

Να αναφέρουμε άλλο παράλογο ;
Π.χ Ειδικός Χειρουργός ΔΕΝ δύναται να συνταγογραφήσει Σπινθηρογράφημα, στην Κλινική μου το κάνουμε για σταδιοποίηση, οπότε αν Ειδικός-Ειδικεύομενος δεν μπορεί να συνταγογραφήσει Σπινθηρογράφημα στέλνουμε τον ασθενή σε άλλη ειδικότητα ;

Μ' αυτά και μ' αυτά, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται, έχω παρατηρήσει ότι ο Έλλην επιθυμεί προσωπική σχέση με τον γιατρό του, να πάει δλδ σε έναν και να του τα "γράψει" όλα, και όχι να περιφέρεται στο νοσοκομείο σε διαφορετικής ειδικότητας ιατρούς...

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤώρα το περί εμπειρίας είναι αρκετά υποκειμενικό, ναι π.χ ο αγροτικός θα ήταν παράλογο να συνταγογραφεί αξονικές, ενώ ένας Ειδικευόμενος Χειρουργός (π.χ 4ετής) διαθέτει περισσότερη εμπειρία από αρκετούς Ειδικούς.

--- Τέλος παράθεσης ---

Στον 5ο χρόνο της ειδικότητάς μου αισθανόμουν ότι ήξερα σαφώς περισσότερα από τους περισσότερους ειδικούς. Όσο απομακρύνομαι από αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνω με πόσο κατανόηση αντιμετώπιζαν την υπεροψία μου κάποιοι ειδικοί που πράγματι με βοήθησαν.
Αυτό το λέω διότι είναι δύσκολο να κρίνει κανείς ψυχρά και αντικειμενικά αν δεν περάσει και τις δύο φάσεις. Όταν είσαι ειδικός, η ευθύνη καταλήγει σε σένα από όλες τις πλευρές. Κι αυτό βαραίνει την απόφαση και την εκτέλεσή της. Επίσης, με τα χρόνια στην επιστήμη, που αναντίρρητα πρέπει να υπάρχει ως προαπαιτούμενο, σιγά-σιγά αρχίζει να προστίθεται και η τέχνη, ολοκληρώνοντας τον ιατρό ως προσωπικότητα.

Αρχίατρος:
Η εμπειρία είναι αρκετά υποκειμενική έννοια, εκεί ήθελα να καταλήξω, τεσπά, άλλαξε ο Νόμος οπότε αυτή η ασάφεια δεν υπάρχει πλέον.

[spoiler]Στις χειρουργικές Ειδικότητες και ειδικά στην Γενική Χειρουργική που γνωρίζω, συχνά είναι αντίθετα τα πράγματα.
Και εξηγώ: ένας 5ετής Ειδικεύομενος σε μεγάλο αθηναϊκό νοσοκομείο, μπαίνει -και κάνει- τόσα χειρουργεία, όσο ένας μέσος (και ακόμα χειρότερα νέος) Ειδικός Χειρουργός κάνει εντός ετών.
Και αυτό είναι εύκολο να εξηγηθεί: η πληθώρα των περιστατικών είναι τέτοια, που μπορεί να πλένεται ακόμα και σε 10 μεγάλα χειρουργεία την εβδομάδα, πόσοι Ειδικοί Χειρουργοί νομίζεις ότι βάζουν τόσα και τέτοια χειρουργεία ;
Συχνά ένας νέος Χειρουργός αναγκάζεται να περιοδεύει στην επαρχία για τα ψίχουλα που δίνει το επικουριλίκι, έχοντας να αντιμετωπίσει εχθρικούς Διευθυντές και παγιωμένες καταστάσεις.
Πόσα χειρουργεία λοιπόν νομίζεις ότι βάζει ένας νέος ή ακόμα και παλαιότερος Χειρουργός κάθε εβδομάδα ; Ο ίδιος θα σου πει ότι περισσότερα χειρουργεία έκανε ως Α' Βοηθός στην Ειδικότητα, και δεν είναι διόλου τυχαίο ότι οι Διευθυντές των χειρουργικών Κλινικών συχνά επιλέγουν να μπαίνουν με τους παλαιότερους ειδικεύομενους...

Τα παραπάνω μπορείτε να τα επιβεβαιώσετε από κάποιον Χειρουργό που έχει κάνει Ειδικότητα σε Νοσοκομείο με πολλά περιστατικά και προσωπικά μου τα έχει εξομολογηθεί επιτυχημένος (κρίνοντας απ΄ τον όγκο δουλειάς του) χειρουργός, ότι δλδ σαν Α' Βοηθός στο μεγάλο νοσοκομείο που έκανε την Ειδικότητα ήταν περισσότερο "ζεστός" χειρουργικά απ' ότι τώρα σαν Ειδικός, καθώς έβαζαν συνέχεια πολλά και μεγάλα χειρουργεία.
Ομιλώ περί Χειρουργικής, στις Παθολογικές Ειδικότητες δεν αμφιβάλλω ότι με τον καιρό (σαν Ειδικός) αποκτάς περισσότερη εμπειρία.[/spoiler]

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση