Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Οι Ιατροί του Νοσοκομείου πρέπει να συνταγογραφούν επίσημα στους ασθενείς τους.

(1/1)

Argirios Argiriou:
Μόλις έστειλα στον Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας το παρακάτω email. Φαντάζομαι όμως ότι το παρακάτω πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Καβάλα αλλά όλη την Ελλάδα:


Παρατηρείται ακόμη και στις ημέρες μας, όπου όλοι οι Ιατροί στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης σε όλους τους ασφαλισμένους της Ελλάδας, Ιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας, ιδίως στα Επείγοντα, να γράφουν τα φάρμακα που προτείνουν στον ασθενή σε ένα απλό χαρτί με την προτροπή να πάνε στον Ιατρό τους να τα συνταγογραφήσει.

Η πρακτική αυτή δεν είναι καλή γιατί δεν μπορεί να αναλαμβάνουμε, εμείς οι Ιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την ευθύνη για φάρμακα που έχει γράψει ένας άλλος Ιατρός.  Πχ αν πάθει ένας ασθενής αλλεργικό σοκ και πεθάνει από μία αντιβίωση που πρότεινε ένας Ιατρός στα επείγοντα ποιος θα φέρει την ευθύνη; Ο Ιατρός που πρότεινε το φάρμακο στα Επείγοντα του Νοσοκομείου σε μια κόλλα χαρτί ή ο Ιατρός της Πρωτοβάθμιας που το συνταγογράφησε επίσημα αλλά όμως χωρίς να έχει πάρει αυτός την απόφαση;

Τώρα όμως πια το πράγμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο γιατί ο κάθε Ιατρός έχει ένα μέγιστο χρηματικό όριο τον μήνα για φάρμακα. Αν το ξεπεράσει του κόβεται η δυνατότητα συνταγογράφησης.
 
Με άλλα λόγια όταν ένας Ιατρός στα Επείγοντα του Νοσοκομείου προτείνει ένα φάρμακο σε ένα απλό χαρτί στον ασθενή που βλέπει και του λέει, με το φυσικότερο ύφος, να πάει να το συνταγογραφήσει ο Ιατρός του στην Πρωτοβάθμια,
 
δεν μεταφέρει μόνο την επιστημονική ευθύνη στην Πρωτοβάθμια αλλά και την οικονομική.

Σας παρακαλώ να μεριμνήσετε ούτως ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά τέτοια φαινόμενα.

Αργύρης Αργυρίου,
Γενικός Ιατρός,
Καβάλα.

pzogr:
Κανονισμός ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 3054/2012 τεύχος Β') άρθρο 10 (νοσοκομειακή περίθαλψη) παράγραφος Β-5: "Η φαρμακευτική αγωγή κατά την έξοδο από τις νοσοκομειακές δομές, θα συνταγογραφείται υποχρεωτικά από τον θεράποντα−πιστοποιημένο γιατρό της κλινικής και μόνο ηλεκτρονικά." Αυτό αναφέρεται ΚΑΙ σε κρατικά νοσοκομεία όπως διευκρινίζεται στην αρχή της παραγράφου. Σε προηγούμενο τμήμα του κανονισμού ορίζονται ως ιατροί του ΕΟΠΥΥ -μεταξύ άλλων- κι όλοι οι ιατροί του ΕΣΥ.

VickyTe:
Υπερ υπερ συμφωνω! Το καταλαβαινω πως εχουν κινηση αλλα δε θελω να αναλαβω την ευθυνη της επιλογης τους!!!!! Ειναι απαραδεκτη απαιτηση- ας βρεθει μια λυση σε αυτο. Ελεος εγω θα στειλω κατευθειαν στον υπουργο για αυτο και αλλα "παρομοια" ζητηματα "απαιτησεων"- κοντευω να γραψω εξω απο το ιατρειο "γραμματεια ιατρων νομου ταδε".

VickyTe:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚανονισμός ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 3054/2012 τεύχος Β') άρθρο 10 (νοσοκομειακή περίθαλψη) παράγραφος Β-5: "Η φαρμακευτική αγωγή κατά την έξοδο από τις νοσοκομειακές δομές, θα συνταγογραφείται υποχρεωτικά από τον θεράποντα−πιστοποιημένο γιατρό της κλινικής και μόνο ηλεκτρονικά." Αυτό αναφέρεται ΚΑΙ σε κρατικά νοσοκομεία όπως διευκρινίζεται στην αρχή της παραγράφου. Σε προηγούμενο τμήμα του κανονισμού ορίζονται ως ιατροί του ΕΟΠΥΥ -μεταξύ άλλων- κι όλοι οι ιατροί του ΕΣΥ.

--- Τέλος παράθεσης ---
Ευχαριστουμε παρα πολυ για την ενημερωση.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚανονισμός ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 3054/2012 τεύχος Β') άρθρο 10 (νοσοκομειακή περίθαλψη) παράγραφος Β-5: "Η φαρμακευτική αγωγή κατά την έξοδο από τις νοσοκομειακές δομές, θα συνταγογραφείται υποχρεωτικά από τον θεράποντα−πιστοποιημένο γιατρό της κλινικής και μόνο ηλεκτρονικά." Αυτό αναφέρεται ΚΑΙ σε κρατικά νοσοκομεία όπως διευκρινίζεται στην αρχή της παραγράφου. Σε προηγούμενο τμήμα του κανονισμού ορίζονται ως ιατροί του ΕΟΠΥΥ -μεταξύ άλλων- κι όλοι οι ιατροί του ΕΣΥ.

--- Τέλος παράθεσης ---
Ευχαριστουμε παρα πολυ για την ενημερωση.

--- Τέλος παράθεσης ---

Το ζήτημα του ξεπλύματος συνταγών και παραπεμπτικών έχει ξανα-απασχολήσει το Φόρουμ. Αν θέλετε, ρίξτε μια ματιά Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση