Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 11:44:11

Αποστολέας Θέμα: 5,2 δισ. ευρώ σε φροντιστήρια.  (Αναγνώστηκε 4066 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Ιανουαρίου 2014, 13:50:29
Αναγνώστηκε 4066 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τα φροντίστηρια που πληρώνουν οι γονείς κοστίζουν πλέον περίπου δύο φορές περισσότερα από αυτά που πληρώνει το κράτος για φάρμακα!

Καθημερινή, 26/01/2014.
του Αποστολου Λακασα.


5,2 δισ. στην «ενισχυτική» εκπαίδευση.

Παρά την οξύτατη οικονομική κρίση, οι Ελληνες γονείς συνεχίζουν να δαπανούν τεράστια ποσά για την «ενισχυτική» εκπαίδευση των παιδιών τους. Περίπου 5,2 δισ. ευρώ βγήκαν πέρυσι από τις τσέπες τους για το σύνολο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί μόλις κατά 5,4% σε σχέση με το 2010, δηλαδή με τα «προ κρίσης» επίπεδα. Από τα 5,2 δισ., τα περισσότερα –περίπου 2 δισεκατομμύρια– κατέληξαν σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας των μαθητών για τα μαθήματα του σχολείου. Αυτό αποδίδεται στα στρεβλά του εκπαιδευτικού συστήματος που ακόμα υποθάλπει την παραπαιδεία, όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί και το άγχος των γονιών να αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες τις εξεταστικές διαδικασίες του σχολείου με... φροντιστήριο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μόλις χρόνο μετά τη διοργάνωση –για πρώτη φορά– εξετάσεων εισαγωγής σε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, έχει αναπτυχθεί ο σχετικός κλάδος στα φροντιστήρια, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη. «Η επιλογή το παιδί να κάνει φροντιστήριο για όποια εξέταση συναντά στη σχολική του πορεία είναι στην Ελλάδα μία συνήθεια που φτάνει πλέον στα όρια της υπερβολής» παρατηρεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Γιάννης Αντωνίου.

Ειδικότερα, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έκανε ο κ. Νίκος Παΐζης, επιστημονικός σύμβουλος του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, προκύπτει ότι τα 5,2 δισ. ευρώ επιμερίζονται ανά εκπαιδευτική βαθμίδα: 380 εκατ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα παιδικών σταθμών και ιδιωτικών νηπιαγωγείων), 603 εκατ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και 1,7 δισ. ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια/ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες και εκπαιδευτικές επισκέψεις), 138 εκατ. ευρώ για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, Κολέγια), 1,5 δισ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (μεταπτυχιακά και φροντιστήρια, δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα ή άλλη χώρα). Στα υπόλοιπα 926 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται δαπάνες που δεν μπορούν να ταξινομηθούν  και  άλλες  όπως για φύλαξη παιδιών.

Τα περισσότερα χρήματα –περί το 1,91 δισ. ευρώ– δίνονται στα φροντιστήρια για τα μαθήματα και τις ξένες γλώσσες. Οι μαθητές συνήθως ξεκινούν τα φροντιστήρια από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού κυρίως για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Βέβαια, στα φροντιστήρια έχει δημιουργηθεί και νέος κλάδος που απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου που επιθυμούν να εισαχθούν σε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια. «Τα σχετικά φροντιστήρια ανθούν. Ομως, το φροντιστήριο είναι μία λάθος επιλογή, και κυρίως για τα παιδιά του Δημοτικού. Η πίεση της επιτυχίας, η αγωνία της αποτυχίας τρομάζουν τα παιδιά και τα εισάγουν σε μία κουλτούρα ανταγωνισμού.

Επίσης, εάν αποτύχουν στις εξετάσεις για το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο μπορεί να τους δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι δεν εισήχθησαν στο καλό σχολείο και ότι θα περιοριστούν να φοιτήσουν σε ένα κακό σχολείο. Κάτι που δεν ισχύει» λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Ράμμος, δάσκαλος στα Ράλλεια Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία του Πειραιά. «Δεν χρειάζεται φροντιστήριο για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Πειραματικά. Και αυτό διότι οι εξετάσεις αυτές ελέγχουν τις δεξιότητες των παιδιών στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες» προσθέτει ο κ. Αντωνίου, καταλήγοντας: «Η επιλογή το παιδί να προετοιμαστεί σε φροντιστήριο για τις εξετάσεις των Πρότυπων - Πειραματικών, καταδεικνύει ότι το φροντιστήριο είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας των γονιών, παρά εξυπηρέτηση μιας πραγματικής ανάγκης των παιδιών».


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιανουαρίου 2014, 18:21:15
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα φροντίστηρια που πληρώνουν οι γονείς κοστίζουν πλέον περίπου δύο φορές περισσότερα από αυτά που πληρώνει το κράτος για φάρμακα!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Όχι βέβαια... Δεν είναι φροντιστήρια το έξοδο.. Περιλαμβάνει οτίδηποτε ξοδεύεται για την εκπαίδευση (ίσως και το δεκατιανό των παιδιών): (αντιγράφω)
"""380 εκατ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα παιδικών σταθμών [οι δημόσιοι δεν πήραν όμως τα παιδιά μου] και ιδιωτικών νηπιαγωγείων), 603 εκατ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και 1,7 δισ. ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια/ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες και εκπαιδευτικές επισκέψεις), 138 εκατ. ευρώ για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, Κολέγια), 1,5 δισ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (μεταπτυχιακά και φροντιστήρια, δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα ή άλλη χώρα [έλεος] ). Στα υπόλοιπα 926 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται δαπάνες που δεν μπορούν να ταξινομηθούν  και  άλλες  όπως για φύλαξη παιδιών.""" [αμα δεν δούλευε η γυναίκα μου δεν θα είχαμε το έξοδο - να η λύση]
 
   Δεν ξέρω γιατί ο αρθρογράφος παρουσιάζει έτσι το κόστος βάζοντας μέσα ποικοίλες και άσχετες δαπάνες βαφτίζοντας τις ενισχυτική διδασκαλία. Κάποιο σκοπό θα έχει. Πάντως δεν μας λέει αυτό που θέλουμε να μάθουμε: πόσο ξοδεύονται σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα (μαύρα λεφτά) ως ενισχυτική διδασκαλία που γιγαντώθηκε απο το 1980, και όχι των Ξένων γλωσσών (που υπήρχαν πάντοτε απο το 1960+ βλέπε και Μαχαιρίτσα: Στου Στρατηγάκη την αυλή και σ’ άλλα ινστιτούτα .... με YES και SORRY και λοιπά και με σπασμένα Αγγλικά .... απ’ το εξήντα και μετά....)

26 Ιανουαρίου 2014, 20:39:57
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....Δεν ξέρω γιατί ο αρθρογράφος παρουσιάζει έτσι το κόστος βάζοντας μέσα ποικοίλες και άσχετες δαπάνες βαφτίζοντας τις ενισχυτική διδασκαλία...

Καθημερινή γαρ (λέγε με στρατευμένη δημοσιογραφία)
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

6 Απριλίου 2014, 23:12:00
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μάλλον είχατε δίκιο στα σχόλιά σας.
Αυτή τη φορά η Καθημερινή τα έξοδα για φροντιστήρια, τα βγάζει 1,05 δις.

Όπως και να έχει βέβαια, μιλάμε για τεράστια ποσά.


06/04/2014.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


« Τελευταία τροποποίηση: 6 Απριλίου 2014, 23:38:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: παιδεία φροντιστήρια κόστος ευρώ 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4963 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Μαΐου 2011, 00:07:58
από anastasios theodoridis
13 Απαντήσεις
4501 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Οκτωβρίου 2016, 15:25:19
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
7234 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2017, 16:31:29
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
5042 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαρτίου 2019, 01:09:14
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4706 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Μαΐου 2019, 06:57:10
από Argirios Argiriou