Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Δεκεμβρίου 2024, 15:01:46

Αποστολέας Θέμα: Ο τεχνητός φόβος της απελευθέρωσης.  (Αναγνώστηκε 2585 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Ιανουαρίου 2014, 21:49:07
Αναγνώστηκε 2585 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η Καθημερινή, 26/01/2014.
του Πάσχου Μανδραβέλη.


Πολλοί δεν θυμούνται, αλλά αν ψάξουν τις εφημερίδες του 2001, θα βρουν πολλά «ωραία» επιχειρήματα κατά της πρότασης Γιαννίτση για το ασφαλιστικό. Κορυφαίο όλων ήταν ότι «αυτά τα πράγματα είναι νεοφιλελευθερισμός» και αν εφαρμοστούν θα καταστραφεί η χώρα μαζί με τους εργαζομένους της. Ετσι εκπληρώθηκε η προφητεία του αρχισυνδικαλιστή κ. Χρήστου Πολυζωγόπουλου, ότι «πρώτα θα χρεοκοπήσει το κράτος και μετά το ασφαλιστικό σύστημα».

Η Ελλάδα (και μαζί της το ασφαλιστικό σύστημα) χρεοκόπησε, αλλά η «επιχειρηματολογία δεν άλλαξε. Για κάθε μία από τις 329 συστάσεις του ΟΟΣΑ σχετικά με την απελευθέρωση του ανταγωνισμού στη χώρα μας, αντιτείνεται ένας θανάσιμος κίνδυνος· πέραν, φυσικά, του «νεοφιλελευθερισμού» ο οποίος είναι εξ ορισμού «θανάσιμος». Οι συνδικαλιστές των φαρμακοποιών ανησυχούν ότι λόγω του ανταγωνισμού στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα... διπλασιαστούν οι τιμές. Οι αρτοποιοί, που πουλούν ως μισόκιλη τη φραντζόλα των 350 γραμμαρίων, ανησυχούν ότι αν αρχίζουν να ζυγίζουν τα καρβέλια και να τα χρεώνουν ανάλογα με το βάρος τους, θα έρθουν οι «καπιταλιστές» και θα τους φάνε το ψωμί. Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι εξαιρετικά χουβαρντάς. Στην πρόταση να μπορεί κάποιος να πουλάει γάλα υψηλής παστερίωσης πέραν των πέντε ημερών, ρωτά: «Για μια έκπτωση της τάξης των 5 άντε 10 λεπτών του ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια ημερησίως, θα εξοντώσουμε έναν κλάδο όπως οι αγελαδοτρόφοι;». Προφανώς, του περισσεύουν από τα αφορολόγητα που παίρνει ως βουλευτής. Οι εκδότες κλαίνε για τα «μικρά βιβλιοπωλεία», άσχετα αν οι ίδιοι ενισχύουν με μεγάλες εκπτώσεις τα μεγάλα. Γενικώς, σε μια χώρα που το εθνικό της εισόδημα έπεσε κατά 25% και οι τιμές παραμένουν στα ύψη, όλοι ανησυχούν ότι αν αλλάξουν οι δομές της αγοράς θα έχουμε... ακρίβεια και άλλες «νεοφιλελεύθερες καταστροφές».

Αυτή η χώρα έζησε τριάντα χρόνια με δόσεις τεχνητού τρόμου, μέχρι που φτάσαμε στον πραγματικό τρόμο της χρεοκοπίας. Ακούγαμε τα μύρια όσα για τις καταστροφές που θα έφερνε ακόμη και το μικρότερο μέτρο απελευθέρωσης της αγοράς. Διαβάζαμε για τα δεινά που θα έφερνε η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Απελευθερώθηκαν, κι εκεί που χρειαζόμασταν δύο με τρία χρόνια για να έχουμε τηλέφωνο στο σπίτι (βάζοντας ακόμη και πολιτικό μέσο), τώρα μας παρακαλούν οι εταιρείες για νέες συνδέσεις. Ακούγαμε για την καταστροφή της χώρας από την απελευθέρωση των εναέριων συγκοινωνιών· μέχρι και ότι δεν θα είχαμε... αεροπλάνα να στέλνουμε στα νησιά σε περίπτωση πολέμου! Η «Ολυμπιακή» ιδιωτικοποιήθηκε και οι Ελληνες φορολογούμενοι έπαψαν να χρηματοδοτούν ζημίες 1,5 εκατ. ημερησίως! Ακούγαμε ότι τα αρτοποιεία θα κλείσουν αν βγει το ψωμί από τη διατίμηση και τα αρτοποιεία πολλαπλασιάστηκαν και προσφέρουν πλέον μεγαλύτερη ποικιλία ψωμιού από εκείνο το άνοστο «λευκό 70%».

Το θέμα είναι ότι με τις διαρκείς δόσεις τρόμου η ελληνική αγορά παραμένει παγωμένη και –ακόμη και τώρα, παρά την κρίση– πολύ ακριβή. Οι συντεχνίες εξακολουθούν να «προειδοποιούν» για τα φανταστικά δεινά που θα φέρει η απελευθέρωση, οι υπουργοί σκέφτονται ως υποψήφιοι βουλευτές και ενστερνίζονται την αθάνατη ρήση του κ. Κώστα Καραμανλή «άσ’ το γι’ αργότερα» και για άλλον. Οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τους φόβους, που οι συντεχνίες (σε αγαστή συνέργεια με τα ΜΜΕ) ενσταλάζουν, και το μόνο που απομένει είναι να ξαναδούμε τηλεοπτικώς κάποια σόου για την καταπολέμηση της ακρίβειας σαν εκείνα με τα οποία μας διασκέδαζε ο κ. Κίμωνας Κουλούρης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Ιανουαρίου 2014, 22:20:38
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Την ώρα που έχει γίνει μεγάλη "φασαρία" για τις τιμές του βρεφικού γάλακτος αλλά και τη διάθεση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας μέσω των super market με το επιχείρημα της πτώσης των τιμών οι τιμές στην πραγματικότητα ανεβαίνουν. Τουλάχιστον σε ένα ευρέως διαδεομένο γάλα βρεφικής ηλικίας όπως το Almiron της Nutricia.

Πως συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά εν μια νυκτί άλλαξε το βάρος του περιεχομένου και από 900 γραμμάρια έγινε 800 γραμμάρια. Ταυτόχρονα υπήρξαν και προσφορές και εκπτώσεις ώστε ο καταναλωτής στην κυριολεξία να χάσει το μπούσουλα με την τιμή.

Έτσι σήμερα για παράδειγμα το γάλα Almiron Growing Up 2+ πωλείται στα 15,6 Ευρώ αλλά τα 800 γραμμάρια μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 900 γραμμάρια πωλούνταν 16,3 Ευρώ. Εκ πρώτης όψεως η τιμή έχει πέσει αλλά στην πραγματικότητα από 16,3 Ευρώ τα 900 γραμμάρια πωλούνται 17,55 Ευρώ. Το συγκλονιστικό είναι ότι δεν έχει αλάξει καθόλου η συσκευασία αλλά έχει μειωθεί η ποσότητα που περιέχεται στο κουτί.

Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα γάλατα σε σκόνη βρεφικής και παιδικής ηλικίας της ίδιας εταιρίας. Σημειωτέον ότι δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση της εταιρίας για αλλαγή της ποσότητας το περιεχομένου ενώ το Νοέμβριο υπήρξε ανακοίνωση για μείωση τιμών στα γάλατα σε υγρή μορφή τα οποία όμως "δεν περπατούν" στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου με κυρίαρχη σε αυτή την περίπτωση την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα στο παρατηρητήριο τιμών οι μετρήσεις που γίνονται δεν έχουν κανένα διαχωρισμό και επισήμανση για τη μείωση του βάρους.

πηγή: axiaplus.gr - Nίκος Καρούτζος
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

29 Ιανουαρίου 2014, 08:02:22
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

nkf100


Ως απαντηση στο αρθρο, και ως παιδιατρος, να σημειωσω οτι το Almiron I, που ειναι το μεγαλο κοστος για τους γονεις, μιας και στους 6 πρωτους μηνες τα μωρα σιτιζονται μονο με γαλα, ειχε σημαντικοτατη μειωση τιμης, απο 28-31 ευρω στα φαρμακεια, σε 21,5 ευρω στα Σουπερ Μαρκετ!
Το γαλα που αναφερεται στο αρθρο, αφορα παιδια > 2 χρονων!!! Εγω στο ιατρειο δεν εχω κανενα γονεα που να δινει σκονη μετα τα 2 χρονια!
Γενικα, οι τιμες στα γαλατα πεσανε, εκτος απο 1-2 που μπρει να ανεβηκαν 1-2 ευρω!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2344 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Οκτωβρίου 2010, 17:28:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1625 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Σεπτεμβρίου 2013, 00:10:32
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1187 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Νοεμβρίου 2024, 12:40:36
από Argirios Argiriou