Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Δεκεμβρίου 2024, 08:03:36

Αποστολέας Θέμα: ΜΗΣΥΦΑ, που επιτρέπεται να πουλιούνται εκτός Φαρμακείου στη Σουηδία.  (Αναγνώστηκε 19042 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

3 Φεβρουαρίου 2014, 21:55:56
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Δεν σας ρώτησα. Μια διατύπωση έκανα και περίμενα τη θέση σας επί της ουσίας και όχι κριτική για το πως θα διαλεχθώ μαζί σας. Θα συζητήσω με τον τρόπο που εγώ θα επιλέξω και θα δεν θα μου επιβληθεί από κανέναν αυτός. Δεν έβαλα λόγια στο στόμα σας και δεν σας έδωσα κανένα δικαίωμα να βγάζετε συμπεράσματα που εσείς θέλετε.

Όντως με παρεξηγήσατε καθώς τα ΜΥΣΥΦΑ, όπως λέει και ο ορισμός τους, δε συνταγογραφούνται από γιατρούς και ουδέν οικονομικό όφελος έχουμε από το αν θα πωλούνται σε φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ. Η συζήτηση που γίνεται είναι για να βρούμε τη περισσότερο συμφέρουσα λύση για τους ασθενείς μας, η οποία δεν είναι κατά ανάγκη και μόνο η οικονομικότερη. Βλέπετε, για το αν πωλούνται και άλλα πολύ πιο επικίνδυνα προιόντα, από τα ΜΥΣΥΦΑ, στα σούπερ μάρκετ, δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Εμείς ως γιατροί, χορηγούμε φάρμακα και για αυτά επιτρέψτε μας να έχουμε και άποψη.

Για το αν έπεσαν οι τιμές στα γάλατα, αποτελεί ένα θέμα μόνο ως προς την οικονομική διάστση ενός προιόντος που υπήρχε αποκλειστικά στα φαρμακεία και τώρα υπάρχει και στα σούπερ μάρκετ, παρόλο αυτά δεν μπορεί να γίνει σύγκριση καθώς τα γάλατα βρεφικής ηλικίας δεν χορηγούνται από γιατρούς και δεν μπορούν να συγκριθούν με φάρμακα. Στρατηγικές συμψηφισμού, κρατήστε τις σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, για τις οποίες το ιατρικό σώμα δεν θα τις ενστερνιστεί στα εργαλεία του λειτουργήματός μας, όπως είναι οτιδήποτε φέρει τον όρο φάρμακο .

Τέλος, για εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς, θα σας πρότεινα να δείτε για άλλη μια φορά την ελληνική ταινεία, ΄΄Η κυρά μας η μαμή΄΄ και ειδικά τις σκηνές που αναφέρονται στο φάρμακο και ποιος το χρησιμοποιεί.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

3 Φεβρουαρίου 2014, 22:06:33
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Μάρκος Φραγκάκης


Οκ λοιπόν γκούγκλαρα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αυτή είναι η έκθεση το ΟΟΣΑ. Στη σελίδα 104 είναι η τιμή της παρακεταμόλης σε 9 χώρες. Η Ελλάδα δεν είναι η φθηνότερη.



κ. Άρη έχω κάθε λόγο να είμαι καχύποπτος. Έχω κάνει μία ερώτηση, γιατί είναι κακό για τα ΜΗΣΥΦΑ να πωλούνται από τα Σούπερμάρκετ? Κανείς δε μου απαντάει ευθέως. Λέτε ότι το συμφέρον του ασθενή δεν είναι πάντα το οικονομικό, συμφωνώ. Τι φοβάσθε ότι θα γίνει αν πωληθούν τα ΜΗΣΥΦΑ από Σούπερμάρκετ. Η απελευθέρωση έχει γίνει μερικώς σε αρκετές χώρες και ολικώς σε μία. Αυτά που φοβάσθε έχουν γίνει εκεί?

Πρέπει να δω την ταινία για να πάρω την απάντησή μου?

3 Φεβρουαρίου 2014, 22:31:14
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Την ταινεία να την δείτε έτσι κι αλλιώς. Εμείς ως γιατροί δεν φοβόμαστε τίποτε, γιατί γνωρίζουμε το φάρμακο. Εσείς θα πρέπει να φοβόσαστε για την κατανάλωση ενός προιόντος, όπως είναι το φάρμακο, που θέλει ειδικές γνώσεις. Αν εννοείτε το ενδιαφέρον μας ως γιατροί για τον ασθενή μας, από τις ενδεχόμενες παρενέργειες από την λήψη φαρμάκων με ατομική ευθύνη, αυτό είναι που μας ανησυχεί.

Παρεπιμπτόντως, η αξία γνωστού σκευάσματος παρακεταμόλης με 20 δισκία των 500mg αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι 0,78 λεπτά.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

3 Φεβρουαρίου 2014, 22:39:39
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Diamantius


Πράγματι, είναι παράξενα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα, η τιμή 1 γραμμαρίου παρακεταμόλης είναι 7 λεπτά προ φόρων και όχι 15 λεπτά. Μάλιστα, είναι 7 λεπτά είτε το αγοράσετε στο κέντρο της Αθήνας, είτε στο Καστελόριζο, είτε στο Διδυμότειχο, είτε στην Άνω Ραχούλα. Και είναι 7 λεπτά στις 8 το πρωί, στις 8 το βράδυ και στις 3 τα ξημερώματα, αν καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον προλαλήσαντα και μιλώντας επί προσωπικού, το μόνο που με καίει είναι ότι μετά την απελευθέρωση θα αγοράζω τα φάρμακα ακριβότερα.

Από την πλευρά της δημόσιας υγείας και γνωρίζοντας τον "φαρμακευτικό αναλφαβητισμό" του μέσου Έλληνα, πιστεύω ότι είναι πιθανό να προκύψουν θέματα με τα φάρμακα αυτά. Είτε ως αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων συγκεκριμένων OTC με φάρμακα που ήδη λαμβάνουν ασθενείς για χρόνιες παθήσεις τους, είτε ως αποτέλεσμα χρόνιας δηλητηρίασης από την παρακεταμόλη (ΗΠΑ και Η.Β. έχουν την παρακεταμόλη ως πρώτη και με διαφορά αιτία πρόκλησης ηπατικής ανεπάρκειας).
Trying to apply the principles of Clinical Pharmacy to my daily work routine. Strong advocate of Evidence-based Medicine and stronger enemy of bad science.

3 Φεβρουαρίου 2014, 22:47:59
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Μάρκος Φραγκάκης


Αυτά είναι τα πρώτα 2 επιχειρήματα μετά από τόσα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αναφερθεί από την αρχή.

Έχω πάντως να αντιπαρέλθω ότι το πρόβλημα είναι ίσως η άγνοια του μέσου Έλληνα για το φάρμακο και την κατάχρησή του. Το ίδιο ισχύει όμως και για τις λιπαρές τροφές, για το κάπνισμα και την καθιστική ζωή. Εδώ μπαίνει και ένα θέμα προσωπικής ευθύνης.

Ίσως τα περισσότερα από τα προβλήματα που φοβάσθε αποφευχθούν με μία επικαιροποίηση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ.

Αναρρωτιέμαι αν στις χώρες που έχει υπάρξει μερική η ολική απελευθέρωση έχουν υπάρχει και σε ποιό βαθμό αυτά τα προβλήματα.

Ίδομεν.

3 Φεβρουαρίου 2014, 22:57:31
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Μαζί με την προβολή της ελληνικής ταινείας που σας πρότεινα και τα μηνύματα που περνάει για το φάρμακο, θα σας πρότεινα να αναζητήσετε και να διαβάσετε σχετικά με τον πιο σύγχρονο όρο της ασύμμετρης πληροφόρησης του καταναλωτή και την προσωπική ευθύνη.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

3 Φεβρουαρίου 2014, 23:35:44
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Κατ' αρχή, να καλωσορίσουμε θερμά στο Φόρουμ τον νέο user @Mάρκος Φραγκάκης - η φωνή του, προσθέτει έναν πλουραλισμό που έλειπε από τη συζήτησή μας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
(ΗΠΑ και Η.Β. έχουν την παρακεταμόλη ως πρώτη και με διαφορά αιτία πρόκλησης ηπατικής ανεπάρκειας).

Ως προς το παραπάνω quote, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως οι ΗΠΑ έχουν εξαλείψει την ηπατίτιδα ως αιτία της ηπατικής ανεπάρκειας και η παραπάνω στομφώδης δήλωση, έχει ισοδύναμη σημασία με το "Πρώτη αιτία καταγμάτων αντίχειρα στο Δυτικό κόσμο, είναι τα σφυριά." Εμ βέβαια, τί άλλο θα ήταν;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Φεβρουαρίου 2014, 01:20:41
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

tasath


κ. Φραγκάκη καλησπέρα, αν μπορώ να πω την άποψή μου, παρακολούθησα τα γραφόμενά σας και κατέληξα στα εξής:

- την προσωπική ευθύνη και γνώση την έχετε περίπου δεδομένη στη ...χώρα της πολυφαρμακίας
- σας ενδιαφέρει (όπως όλους) να αγοράζετε φθηνότερα φάρμακα (όπως και άλλα προϊόντα)
- κάπου στη διαδρομή "ξεχάσατε" τον όποιο ρόλο έχει ο φαρμακοποιός

Δεν θα σταθώ στο πρώτο σημείο διότι χρήζει μεγάλης συζήτησης. Για το δεύτερο όμως θα πω τα εξής:

1. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που αναφέρατε μάλλον δεν απεικονίζουν την αλήθεια. Αν θέλετε ψάξτε την αξία του απλού depon 500mg των 20 δισκίων. Βεβαίως έχει σημασία η συσκευασία που κυκλοφορεί και που ορίζει η κάθε εταιρεία. Στην Ελλάδα λοιπόν έχει 75 λεπτά σε διατίμηση.
Εδώ στοιχεία φαρμάκων και τιμών (σελίδα για depon): Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εδώ αν θέλετε να δείτε στοιχεία για τις διάφορες συσκευασίες voltaren: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κι εδώ τα αντίστοιχα των boots: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Χωρίς να έχει νόημα να πιάσουμε ένα-ένα διάφορα παραδείγματα, αυτό που θέλω να πω είναι απλό: δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ότι κρατικά διατιμημένα φάρμακα σήμερα θα είναι φθηνότερα αύριο. Αυτή την εξασφάλιση ψάχνετε αν κατάλαβα καλά.

2. Θέλω επίσης να ρωτήσω αν σας ενοχλεί γενικά η διατίμηση (που αποκλείει αυξήσεις η μειώσεις), η το σημείο πώλησης, η και τα δύο. Π.χ. θα σας πείραζε η άρση της διατίμησης των μυσυφα εντός των φαρμακείων, η θεωρείτε την πώληση στα super market ως προϋπόθεση; Και κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου, ποια ακριβώς είδη super market αγοράζετε φθηνότερα από άλλες χώρες, και νοιώθετε βέβαιος ότι και τα μυσυφα θα πωλούνται φθηνότερα; Λυπάμαι αλλά έχουμε ένα από τα ακριβότερα "καλάθια" διαχρονικά. Οι τιμές δε πολλών προϊόντων είναι εξωφρενικά υψηλές σε σχέση με πιο προηγμένες χώρες (π.χ. Γερμανία που βρέθηκα προ μηνός και έχω φρέσκια άποψη, Γαλλία, κλπ). Super market τα διακινούν και στη μια και στην άλλη περίπτωση. Αν ίσχυε η λογική σκέψη ότι, κάθε χώρα πληρώνει ανάλογα με το επίπεδό της, τότε δεν θα είχαμε διπλάσιες τιμές π.χ. σε είδη υγιεινής και προσωπικής φροντίδας.


Τέλος για το τρίτο σημείο, το μόνο που θα πω είναι το εξής: τα μυσυφα είναι φάρμακα, άλλο πως βαφτίζονται. Αν νομίζετε ότι ο φαρμακοποιός δεν έχει κανένα ρόλο στην πώλησή τους, η ότι κάλλιστα ένας υπάλληλος super market μπορεί να την αναλάβει (με η χωρίς bonus), τότε σας προτρέπω να αρχίσετε τις διαδικτυακές αγορές για να βρείτε ό,τι θέλετε σε όποια τιμή και όποιας προέλευσης αγαπάτε. Να εδώ ένα τυχαίο παράδειγμα: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.


Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

4 Φεβρουαρίου 2014, 07:09:45
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator


ΗΠΑ: Κάθε δολλάριο που δίνεται για ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. εξοικονομεί στο Σύστημα Υγείας 6-7 δολλάρια.


The Value of OTC Medicine to the United States, January 2012.

..........
...................
Each dollar spent on OTC medicines saves $6-7 for the U.S. healthcare system.
........................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Φεβρουαρίου 2014, 09:13:45
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Diamantius


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ως προς το παραπάνω quote, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως οι ΗΠΑ έχουν εξαλείψει την ηπατίτιδα ως αιτία της ηπατικής ανεπάρκειας και η παραπάνω στομφώδης δήλωση, έχει ισοδύναμη σημασία με το "Πρώτη αιτία καταγμάτων αντίχειρα στο Δυτικό κόσμο, είναι τα σφυριά." Εμ βέβαια, τί άλλο θα ήταν;

Δεν πολυκαταλαβαίνω το point. Θεωρείς ότι ο αριθμός θανάτων σε ΗΠΑ και Η.Β. από κατάχρηση παρακεταμόλης είναι αμελητέος; Οι ίδιοι πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψή σου:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Trying to apply the principles of Clinical Pharmacy to my daily work routine. Strong advocate of Evidence-based Medicine and stronger enemy of bad science.

4 Φεβρουαρίου 2014, 09:52:17
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Συνυπολογίζονται και οι περιπτώσεις απόπειρας με υπερβολική λήψη;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

4 Φεβρουαρίου 2014, 10:03:24
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Diamantius


Κάνει διάκριση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, τουλάχιστον στο paper για τα συμβαίνοντα στο UK. "Ναι μεν, αλλά" δηλαδή.
Trying to apply the principles of Clinical Pharmacy to my daily work routine. Strong advocate of Evidence-based Medicine and stronger enemy of bad science.

4 Φεβρουαρίου 2014, 10:45:14
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Φαρμακα στα μπακαλικα/

Φαρμακα χωρις συνταγη?

τα παντα για το κερδος και  συνηγορουν και γιατροι

ΑΙΣΧΟΣ

4 Φεβρουαρίου 2014, 12:02:01
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Φαρμακα στα μπακαλικα - Φαρμακα χωρις συνταγη?
τα παντα για το κερδος -  συνηγορουν και γιατροι
  (το άλλαξα λίγο...). ποιητής;  :laugh:
   Στο πνεύμα βέβαια δεν διαφωνώ πολύ...
   Πάντως το έγραψα και σε άλλο σημείο του forum ότι η διάθεση κάποιων φαρμακων ΜΥΣΥ στα S/M είναι (προσωπικά) ανεκτή αρκεί να κρατηθούν ως ανώτερες οι σημερινές τιμές. Αφού όλοι (...) είμαστε σίγουροι ότι θα πέσουν και άλλο φαντάζομαι δεν πειράζει. Αυτή υποτίθεται θα είναι και η πρόταση των δύο υπουργών στη troica (και μάλλον θα απορρηφθεί, αλλά κουβέντα να γίνεται).

10 Ιουνίου 2016, 10:36:42
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


ΗΠΑ: Κάθε δολλάριο που δίνεται για ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. εξοικονομεί στο Σύστημα Υγείας 6-7 δολλάρια.


The Value of OTC Medicine to the United States, January 2012.

..........
...................
Each dollar spent on OTC medicines saves $6-7 for the U.S. healthcare system.
........................

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

10/06/2016

«Τονωτική ένεση» 160 εκατ. ευρώ στην φαρμακευτική δαπάνη, από την διεύρυνση κατά 5% της λίστας ΜΗΣΥΦΑ

Κατά € 160 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να συμβάλλει στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης η διεύρυνση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ κατά 5%, με μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ποσό εξαιρετικά σημαντικό στην δύσκολη δημοσιονομικά  εποχή που βιώνουμε.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόμοιες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες καταδεικνύουν ότι για κάθε 1 (ένα) ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα/Αυτοθεραπεία, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη , την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ. Δηλαδή η αυτοφροντίδα, θα μπορούσε να τονώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας με 16 δισ ευρώ.

Ο ΕΦΕΧ (Εταιρεία Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης), όπως τόνισαν χθες οι επικεφαλής του πρόεδρος και γενικός διευθυντής  κ.κ. Βασίλειος Σερέτης και Γεώργιος Δόκιος, μετέχοντας με συνέπεια στο δημόσιο διάλογο καταθέτει το «Μανιφέστο για τη στρατηγική ανάπτυξης στη νέα εποχή της Αυτοφροντίδας»
Στόχοι του εγχειρήματος αυτού είναι:
- Η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η διαρκής βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς τον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον πολίτη.
- Η παροχή κινήτρων και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία κλίματος υγιούς επιχειρηματικότητας, προσέλκυσης επενδύσεων και ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά.
- Εξοικονόμηση πόρων και μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Δημόσιας Υγείας.
Ο ΕΦΕΧ μετέχει υπεύθυνα και σταθερά στο διάλογο με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς, το Υπουργείο Υγείας, τους Φαρμακοποιούς, τους Ιατρούς, το Πανεπιστήμιο και τα αρμόδια Ινστιτούτα Υγείας και Οικονομίας προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ Βασίλειος Σερέτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι προϋπόθεση για να υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα είναι:
«Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care), συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δις ευρώ».
Η ενημέρωση του κοινού μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα και σε συνδυασμό με την αρμόδια και υπεύθυνη συμβουλευτική φροντίδα των φαρμακοποιών, εξασφαλίζουν την ορθή και υπεύθυνη άσκηση της Αυτοθεραπείας, και κατ’ επέκταση της Αυτοφροντίδας, ένα ελαχιστοποιουν τον οποιοδήποτε πιθανό κίνδυνο από τη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό ο ΕΦΕΧ διοργάνωσε στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP) με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 εκπροσώπους της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας και οργανισμών σχετικών με τον τομέα της αυτοφροντίδας. Ο πρόεδρος της AESGP, Roger Scarlett-Smith, παρουσίασε το όραμα για ουσιαστικότερη αυτοφροντίδα στην Ευρώπη για το έτος 2020 και επισήμανε ότι :
«Η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία, που αποτελεί μέρος της Αυτοφροντίδας».
Πάντως για  το θέμα της αυτοφροντίδας, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές,έχει τονίσει πως όποια κίνηση γίνει, θα πρέπει να υλοποιηθεί λελογισμένα, με σεβασμό στον ασθενή και στην δημόσια υγεία. Το υπογράμμισε και στο συνέδριο της AESGP την περασμένη εβδομάδα στο Καβούρι.
Το «Μανιφέστο για την Αυτοφροντίδα» περιλαμβάνει τις προτάσεις-δράσεις του Συνδέσμου ΕΦΕΧ για την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας στη χώρα μας, όπως:
- Θέσπιση σαφών χρονικά κριτηρίων για την έγκριση και τακτή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ με έμφαση στη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα εφόσον εκπληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας.
- Άρση γραφειοκρατικών και άλλων αντικινήτρων, ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις και ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας
- Θέσπιση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ με εξειδικευμένο στην Αυτοφροντίδα προσωπικό
- Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών με την συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών εταίρων.
- Συμπερίληψη της Αυτοφροντίδας /Αυτοθεραπείας στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες
- Διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στους πολίτες με σαφείς και ευνόητες πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση τους. Ο ΕΦΕΧ επικαιροποιεί τον Κώδικα Αυτορρύθμισης για τα μέλη του, και καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές παραπλανητικές ή ενδεχομένως ατεκμηρίωτες επιστημονικά διαφημίσεις.
- Υπεύθυνη πληροφόρηση μέσα από όλα τα κανάλια που προτιμώνται από τους πολίτες (έντυπη/τηλεοπτική/ψηφιακή πληροφόρηση).
- Δέσμευση των παρασκευαστών στην ανάπτυξη τιμολογιακής πολιτικής, ώστε ν’ αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα και η αγορά να λειτουργεί ομαλά, αλλά και με σεβασμό στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση των πολιτών και της χώρας μας
- Η πρόσβαση των πολιτών στα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να γίνεται με σαφείς όρους φύλαξης, ασφάλειας, έκθεσης και πληροφόρησης σε όλα τα σημεία πώλησης.
- Έμπρακτη δέσμευση των Κοινωνικών Εταίρων στην ανάδειξη και ανάπτυξη του ρόλου, της σημασίας και της αποτελεσματικότητας της αυτοφροντίδας.
- Αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτόν του Συμβούλου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να γίνουν πάροχοι υπηρεσιών και φροντίδας με επίκεντρο τους ασθενείς, γιατί είναι αρμόδιοι και εύκολης πρόσβασης επαγγελματίες υγείας, και αποδεδειγμένα μειώνουν την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης.

Η αυτοφροντίδα μέσα από την οπτική της ΕΦΕΧ
Η Αυτοφροντίδα είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν οι πολίτες για να βελτιώσουν την υγεία τους και γενικότερα τη καλή ζωή τους, να προλάβουν ή και να μειώσουν τη πιθανότητα κάποιου προβλήματος υγείας και να βοηθήσουν την ανάρρωσή τους μετά από κάποια ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση.
Η αυτοφροντίδα είναι το πρώτο βήμα και η πρώτη επιλογή στη φροντίδα υγείας. Η αυτοφροντίδα όταν εφαρμόζεται υπεύθυνα επιτρέπει στους πολίτες να βελτιώσουν και να διατηρήσουν το επίπεδο υγείας τους.
Η αυτοφροντίδα έχει ευεργετική επίδραση στο κάθε πολίτη αλλά και στη κοινωνία συνολικά. H μεταβολή του μέσου όρου ηλικίας, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η αστικοποίηση, οδηγούν στην αύξηση των ασθενειών, προκαλώντας δραματική άνοδο του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Υπεύθυνη αυτοφροντίδα συμβάλει θετικά στην αποδοτικότερη λειτουργία των διαθεσίμων πόρων και μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο ρόλος της είναι σημαντικός στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας και στη θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη της καινοτομίας στη βιομηχανία. Στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον επιβάλλεται να εκτιμηθεί κατά πόσον επωφελείται η Κοινωνία και η Πολιτεία των πλεονεκτημάτων της αυτοφροντίδας και με ποιο τρόπο χρειάζεται να υποστηριχθεί.
Μία ενδιαφέρουσα άποψη της αυτοφροντίδας είναι η αυτοθεραπεία, η χρήση δηλ. ΜΗΣΥΦΑ από πολίτες προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα υγείας με τη καθοδήγηση του φαρμακοποιού χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα στο σύστημα υγείας. Η αποτελεσματικότητα των ΜΗΣΥΦΑ είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ευρείας αποδοχής τους από τους πολίτες. Το 25% της φαρμακευτικής αγοράς σε τεμάχια στη χώρα μας ανήκει στα ΜΗΣΥΦΑ ενώ σε όλη την Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%
Η εκπαίδευση του κοινού μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα εξασφαλίζει τη σωστή, υπεύθυνη άσκηση της αυτοθεραπείας και κατ’ επέκταση της αυτοφροντίδας και ελαχιστοποιεί τον οποιοδήποτε πιθανό κίνδυνο από τη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ. Αντιμετωπίζοντας τα ήπια προβλήματα υγείας με ΜΗΣΥΦΑ, οι πολίτες κερδίζουν χρόνο και χρήμα και συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης της κοινωνικής ασφάλισης.


Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: ΜΗΣΥΦΑ Σουηδία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6486 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Μαΐου 2010, 19:20:27
από Argirios Argiriou
341 Απαντήσεις
142707 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Δεκεμβρίου 2024, 12:48:43
από schumifer
0 Απαντήσεις
8044 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Νοεμβρίου 2013, 06:47:29
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
12380 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιανουαρίου 2016, 23:01:12
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
6632 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2015, 21:34:46
από p