Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 16:41:33

Αποστολέας Θέμα: Ο καρκίνος στην Ελλάδα.  (Αναγνώστηκε 6243 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Μαΐου 2010, 13:16:03
Αναγνώστηκε 6243 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 11/05/2010.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου του ΕΟΦ.


Οι θάνατοι από καρκίνο στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά τις τελευταίες δεκαετίες, είναι αναλογικά με τον πληθυσμό, λιγότεροι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Χάρις σ' αυτό το γεγονός, οι Ελληνες είχαν κατά το πρόσφατο παρελθόν ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, μια που ο καρκίνος ευθύνεται για περίπου το 25% του συνόλου των θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνους στην Ελλάδα, οφείλεται πρώτα απ' όλα στη μεσογειακή διατροφή που αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για την υγεία μας. Άλλωστε, το 25% των καρκίνων προκαλείται από διατροφικούς παράγοντες. Επίσης, το γεγονός ότι πριν 30-40 χρόνια λίγες μόνο γυναίκες κάπνιζαν στη χώρα μας, καθώς και η ενασχόληση με τη γεωργία και λιγότερο με τη βιομηχανία, η ζωή στην ύπαιθρο, κ.α., συνέβαλλαν στην προστασία των Ελλήνων από διάφορες μορφές καρκίνου.

Από την άλλη, όμως, τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο μειώνονται στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα αυξάνονται γιατί παράγοντες κινδύνου, όπως η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η αστικοποίηση, έχουν επιδεινωθεί, ενώ βασικές εξετάσεις για την πρόληψη συχνών καρκίνων, όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του προστάτη, πραγματοποιούνται από τη μειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού.

Πάνω απ' όλα όμως, αυτό που μετράει είναι η αύξηση του καπνίσματος τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στις ενήλικες γυναίκες, που στο σύνολό τους καπνίζει το 33%, ενώ μέχρι την ηλικία των 65 ετών το 52% (περισσότερο από τους άντρες αυτής της ηλικιακής ομάδας).

Λόγω αυτής ακριβώς της επιδημίας του καπνίσματος και λόγω του γεγονότος ότι οι άντρες στο παρελθόν κάπνιζαν περισσότερο από τις γυναίκες, το 1/3 των θανάτων από καρκίνο στους άντρες οφείλεται στον καρκίνο του πνεύμονα, που κατά 90% προκαλείται από το τσιγάρο.

Στους άντρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, ακολουθούν ως αιτίες θανάτου από καρκίνο, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος του στομάχου, κ.α.

Στις γυναίκες προηγείται ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του παγκρέατος, η λευχαιμία, κ.α. Γενικά, οι θάνατοι από καρκίνο στις γυναίκες είναι λιγότεροι, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η καρκινογόνος επίδραση του καπνίσματος εκδηλώνεται συνήθως μετά από 20-30 χρόνια. Έτσι λοιπόν, όχι μόνο ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά όλοι οι καρκίνοι που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, του λάρυγγα, του στοματοφάρυγγα, και του οισοφάγου, και σε μικρότερο βαθμό του στομάχου, του παγκρέατος και των νεφρών, προκαλούν, προς το παρόν, περισσότερους θανάτους στους άντρες άπ' ό,τι στις γυναίκες. Κάτι που δυστυχώς για τις γυναίκες δεν Θα συνεχίζει να συμβαίνει στο μέλλον, όπου λόγω της αύξησης του καπνίσματος στις γυναίκες την τελευταία 20ετία οι θάνατοι από τους καρκίνους αυτούς θα αυξηθούν σημαντικά. Αύξηση που ήδη παρατηρείται στους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στις Ελληνίδες.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Φεβρουαρίου 2014, 12:44:51
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/02/2014.

Η Δράμα, το Κιλκίς, τα Γρεβενά καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο στη χώρα μας.

Ο καρκίνος φαίνεται να "προτιμά" κάποιες περιοχές της Ελλάδας περισσότερο από κάποιες άλλες. Η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο παθολογοανατόμος Σάββας Παπαδόπουλος.

 
"Η Δράμα μαζί με τις Σέρρες και το Κιλκίς είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη θνησιμότητα αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού (23%) μαζί με τις Σέρρες (26%) τη στιγμή που στην Ξάνθη ο δείκτης είναι μόνο 15%" αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου, με θέμα "Περιβάλλον και καρκίνος. Η παρέμβαση της φύσης στην παθογένεση- πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου", που θα πραγματοποιηθεί 14-16 Φεβρουαρίου στη Δράμα.
 
Αυξητική τάση του καρκίνου έχει παρατηρήσει περισσότερο στη Δράμα και λιγότερο στη Ξάνθη και την Καβάλα ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει στο συνέδριο τα επιδημιολογικά δεδομένα του καρκίνου στην Ανατολική Μακεδονία.
 
Ο ίδιος πιθανολογεί ότι η αυξητική τάση του καρκίνου στη Δράμα μπορεί: Πρώτον να είναι ένα δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μετανάστευση των Δραμινών κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς. Δεύτερον να έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι της περιοχής από φυτοφάρμακα ή από τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά. Τρίτον να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.
 
"Θα πρέπει όμως να γίνουν διαφορετικού τύπου μελέτες για να μπορούμε να μιλήσουμε με ακριβή στοιχεία και όχι πιθανολογώντας. Οι δικές μου μελέτες είναι περιγραφικής αιτιολογίας και βασίζονται στην παρατήρηση των τάσεων" προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης.
 
Στη διάρκεια του συνεδρίου θα εξεταστεί το γενικότερο πρόβλημα της επίδρασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των σύγχρονων πόλεων στην υγεία των πολιτών και η ατμοσφαιρική ρύπανση που θα αντιμετωπίσει στη Δράμα, ιδίως σε περίπτωση που ενδεχομένως θα υλοποιηθεί η εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη. Θα συζητηθεί και θα αναλυθεί η παρουσία ραδιενεργών κοιτασμάτων, όπως το ραδόνιο που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του νομού.
 
Θα συζητηθεί, επίσης, η πιθανή βλαπτική παρουσία των πυρηνικών εργοστασίων, όπως το γειτονικό μας Κοζλοντούι. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην επίπτωση του καρκίνου θυρεοειδούς στους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ. Θα παρουσιαστούν επίσης νεότερες μελέτες για το αν η κινητή τηλεφωνία και τα άλλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχουν επίπτωση στην αύξηση του καρκίνου στην εποχή μας.
 
Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αναφερθούν στις βλαπτικές και καρκινογόνες επιδράσεις των φυτοφαρμάκων κυρίως, αλλά και των λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες. Θα αναλυθούν οι μηχανισμοί εμφάνισης καρκίνων από κοινούς ιούς, όπως της ηπατίτιδος Β, του ιού Epstein-Bar και του HPV και θα αναζητηθούν τα αίτια και οι τρόποι που ο ήλιος, η τροφή και το αλκοόλ, μπορούν να γίνουν αίτια καρκίνου.
 
Ξεχωριστή αναφορά θα υπάρξει στην πρόοδο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου των γυναικών με τα νέα εμβόλια, καθώς και στο θέμα των γενόσημων φαρμάκων.
 
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ
Καλύτερους δείκτες υγείας στην Κρήτη και χειρότερους στην Περιφέρεια της Θράκης είχαν διαπιστωθεί από προηγούμενες μελέτες, σύμφωνα και με τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ιωάννη Τούντα.
Ο ίδιος εξηγεί: «οι νοτιότερες περιοχές τρέφονται καλύτερα και λόγω των συνηθειών τους και λόγω μεγαλύτερης οικονομικής δυνατότητας. Ο χαμηλός οικονομικός δείκτης μειώνει τις δυνατότητες πρόσβασης στα διαγνωστικά κέντρα και τα νοσοκομεία, κατ΄ επέκταση την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού αυτού».
 
Γιαυτό και μία άλλη αιτία της διαφοράς στους «δείκτες» του καρκίνου είναι το πόσο προσβάσιμες είναι οι υπηρεσίες υγείας σε έναν πολίτη.
 
«Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και οβαθμός πρόσβασης σε εξειδικευμένες ιατρικές μονάδες, στις οποίες ο ασθενής μπορεί να έχει τη δυνατότητα παροχής χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και χειρουργικής αντιμετώπισης έχει αντίκτυπο στο επίπεδο υγείας ενός πληθυσμού», εξηγεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» κ. Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο ίδιος εξηγεί: «οι νοτιότερες περιοχές τρέφονται καλύτερα και λόγω των συνηθειών τους και λόγω μεγαλύτερης οικονομικής δυνατότητας. Ο χαμηλός οικονομικός δείκτης μειώνει τις δυνατότητες πρόσβασης στα διαγνωστικά κέντρα και τα νοσοκομεία, κατ΄ επέκταση την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού αυτού».

Γιαυτό και μία άλλη αιτία της διαφοράς στους «δείκτες» του καρκίνου είναι το πόσο προσβάσιμες είναι οι υπηρεσίες υγείας σε έναν πολίτη.

«Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και οβαθμός πρόσβασης σε εξειδικευμένες ιατρικές μονάδες, στις οποίες ο ασθενής μπορεί να έχει τη δυνατότητα παροχής χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και χειρουργικής αντιμετώπισης έχει αντίκτυπο στο επίπεδο υγείας ενός πληθυσμού», εξηγεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» κ. Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο καρκίνος φαίνεται να "προτιμά" κάποιες περιοχές της Ελλάδας περισσότερο από κάποιες άλλες. Η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο παθολογοανατόμος Σάββας Παπαδόπουλος.

 
"Η Δράμα μαζί με τις Σέρρες και το Κιλκίς είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη θνησιμότητα αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού (23%) μαζί με τις Σέρρες (26%) τη στιγμή που στην Ξάνθη ο δείκτης είναι μόνο 15%" αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου, με θέμα "Περιβάλλον και καρκίνος. Η παρέμβαση της φύσης στην παθογένεση- πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου", που θα πραγματοποιηθεί 14-16 Φεβρουαρίου στη Δράμα.
 
Αυξητική τάση του καρκίνου έχει παρατηρήσει περισσότερο στη Δράμα και λιγότερο στη Ξάνθη και την Καβάλα ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει στο συνέδριο τα επιδημιολογικά δεδομένα του καρκίνου στην Ανατολική Μακεδονία.
 
Ο ίδιος πιθανολογεί ότι η αυξητική τάση του καρκίνου στη Δράμα μπορεί: Πρώτον να είναι ένα δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μετανάστευση των Δραμινών κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς. Δεύτερον να έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι της περιοχής από φυτοφάρμακα ή από τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά. Τρίτον να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.
 
"Θα πρέπει όμως να γίνουν διαφορετικού τύπου μελέτες για να μπορούμε να μιλήσουμε με ακριβή στοιχεία και όχι πιθανολογώντας. Οι δικές μου μελέτες είναι περιγραφικής αιτιολογίας και βασίζονται στην παρατήρηση των τάσεων" προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης.
 
Στη διάρκεια του συνεδρίου θα εξεταστεί το γενικότερο πρόβλημα της επίδρασης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των σύγχρονων πόλεων στην υγεία των πολιτών και η ατμοσφαιρική ρύπανση που θα αντιμετωπίσει στη Δράμα, ιδίως σε περίπτωση που ενδεχομένως θα υλοποιηθεί η εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη. Θα συζητηθεί και θα αναλυθεί η παρουσία ραδιενεργών κοιτασμάτων, όπως το ραδόνιο που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του νομού.
 
Θα συζητηθεί, επίσης, η πιθανή βλαπτική παρουσία των πυρηνικών εργοστασίων, όπως το γειτονικό μας Κοζλοντούι. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην επίπτωση του καρκίνου θυρεοειδούς στους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ. Θα παρουσιαστούν επίσης νεότερες μελέτες για το αν η κινητή τηλεφωνία και τα άλλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχουν επίπτωση στην αύξηση του καρκίνου στην εποχή μας.
 
Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αναφερθούν στις βλαπτικές και καρκινογόνες επιδράσεις των φυτοφαρμάκων κυρίως, αλλά και των λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες. Θα αναλυθούν οι μηχανισμοί εμφάνισης καρκίνων από κοινούς ιούς, όπως της ηπατίτιδος Β, του ιού Epstein-Bar και του HPV και θα αναζητηθούν τα αίτια και οι τρόποι που ο ήλιος, η τροφή και το αλκοόλ, μπορούν να γίνουν αίτια καρκίνου.
 
Ξεχωριστή αναφορά θα υπάρξει στην πρόοδο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου των γυναικών με τα νέα εμβόλια, καθώς και στο θέμα των γενόσημων φαρμάκων.
 
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ
Καλύτερους δείκτες υγείας στην Κρήτη και χειρότερους στην Περιφέρεια της Θράκης είχαν διαπιστωθεί από προηγούμενες μελέτες, σύμφωνα και με τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ιωάννη Τούντα.
Ο ίδιος εξηγεί: «οι νοτιότερες περιοχές τρέφονται καλύτερα και λόγω των συνηθειών τους και λόγω μεγαλύτερης οικονομικής δυνατότητας. Ο χαμηλός οικονομικός δείκτης μειώνει τις δυνατότητες πρόσβασης στα διαγνωστικά κέντρα και τα νοσοκομεία, κατ΄ επέκταση την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού αυτού».
 
Γιαυτό και μία άλλη αιτία της διαφοράς στους «δείκτες» του καρκίνου είναι το πόσο προσβάσιμες είναι οι υπηρεσίες υγείας σε έναν πολίτη.
 
«Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και οβαθμός πρόσβασης σε εξειδικευμένες ιατρικές μονάδες, στις οποίες ο ασθενής μπορεί να έχει τη δυνατότητα παροχής χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και χειρουργικής αντιμετώπισης έχει αντίκτυπο στο επίπεδο υγείας ενός πληθυσμού», εξηγεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» κ. Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο ίδιος εξηγεί: «οι νοτιότερες περιοχές τρέφονται καλύτερα και λόγω των συνηθειών τους και λόγω μεγαλύτερης οικονομικής δυνατότητας. Ο χαμηλός οικονομικός δείκτης μειώνει τις δυνατότητες πρόσβασης στα διαγνωστικά κέντρα και τα νοσοκομεία, κατ΄ επέκταση την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού αυτού».

Γιαυτό και μία άλλη αιτία της διαφοράς στους «δείκτες» του καρκίνου είναι το πόσο προσβάσιμες είναι οι υπηρεσίες υγείας σε έναν πολίτη.

«Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και οβαθμός πρόσβασης σε εξειδικευμένες ιατρικές μονάδες, στις οποίες ο ασθενής μπορεί να έχει τη δυνατότητα παροχής χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και χειρουργικής αντιμετώπισης έχει αντίκτυπο στο επίπεδο υγείας ενός πληθυσμού», εξηγεί ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» κ. Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Φεβρουαρίου 2014, 12:47:35
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Μήπως αυτός που δείχνει προτίμηση στους συγκεκριμένους Νομούς είναι τελικά ο στατιστικολόγος;

Αν είμαι από τα Γρεβενά, έφυγα πριν 45 χρόνια, πήγαινα έκτοτε μόνο τα καλοκαίρια και ξαναγύρισα κάποια στιγμή πιο μόνιμα εκεί, θεωρούμαι Γρεβενιώτης; Ή... τί; ???
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Φεβρουαρίου 2014, 12:50:34 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
13260 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2009, 18:13:49
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
81374 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Μαΐου 2010, 19:07:06
από Argirios Argiriou
8 Απαντήσεις
45849 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Ιουνίου 2013, 16:15:54
από Argirios Argiriou
13 Απαντήσεις
70580 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2024, 23:58:21
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6460 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαρτίου 2023, 16:11:20
από Argirios Argiriou