Με την ευκαιρία να βάλω και εγώ κάποια ερωτήματα σε σχέση με απεργία στον νοσοκομειακό χώρο.
Πρέπει να ορίζεται προσωπικό ασφαλείας για να είναι νόμιμη μια απεργία? (νομίζω ναι). Αυτό ποιος το ορίζει? Τα συνδικάτα ή η υπηρεσία? (νομίζω τα συνδικάτα) Ποιοι μπαίνουν προσωπικό ασφαλείας? Οι οριζόμενοι στο προσωπικό ασφαλείας κάνουν δήλωση εάν θέλουν να συμμετάσχουν στην απεργία ή όχι? (νομίζω ναι). Οι εφημερεύοντες είναι υποχρεωτικά προσωπικό ασφαλείας ή όχι? (νομίζω όχι. Η εφημερία αρχίζει μετά την λήξη του τακτικού ωραρίου).
Ποιες οι αρμοδιότητες και η ευθύνη του προσωπικού ασφαλείας? Μπορεί να είναι προσωπικό ασφαλείας και υπάλληλος που την συγκεκριμένη μέρα έχει ρεπό, ημέρα , ή δεν έχει βάρδια? (νομίζω ναι).
Αυτός που δεν απεργεί δηλώνει την μη συμμετοχή του στην απεργία ή όχι? (νομίζω πρέπει να δηλώνει την μη συμμετοχή του).Μπορεί αυτός τελικά να οριστεί προσωπικό ασφαλείας (δηλώνοντας ότι δεν συμμετέχει στην απεργία) και κάποιος άλλος που το θέλει να μπορέσει να απεργήσει? (νομίζω ναι).
Το προσωπικό ασφαλείας μπορεί να κάνει δήλωση εάν θέλει να απεργήσει ή όχι? (νομίζω ναι). Αυτός που κάνει δήλωση ότι επιθυμεί να συμμετέχει στην απεργία, αλλά είναι προσωπικό ασφαλείας, παίρνει το ημερομίσθιο ή του περικόπτεται ως σαν να απεργούσε? (νομίζω του περικόπτεται).
Αυτός που δεν συμμετέχει στην απεργία (ο απεργοσπάστης) δουλεύει στο πόστο του κανονικά (πχ στο ιατρείο του που δεν θα έχει και δουλειά λόγου απεργίας) ή μπορεί να τοποθετηθεί αλλού (ως προσωπικό ασφαλείας όπως παραπάνω) για να καλύψει ανάγκες (πχ στα επείγοντα)? (νομίζω ότι εάν κάποιος από τα επείγοντα, πχ ο αυτός που εφημερεύει, θέλει να απεργήσει, τότε η θέση του αναπληρώνετε από τον απεργοσπάστη για το τακτικό ωράριο)
Νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να αναζητήσουμε τι ισχύει στις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά και γενικά σε απεργία στον νοσοκομειακό χώρο, που δεν είναι το ίδιο με την απεργία σε άλλον χώρο (της εκπαίδευσης πχ).