Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Συνταγογράφηση Ουρολογικών και Νευρολογικών φαρμάκων από Γενικό Ιατρό.

<< < (2/6) > >>

ΑΡΗΣ:
Δεν υπάρχει τέτοια νομοθεσία. Υπάρχει ένας νόμος του 12/2013 που λέει ότι ΘΑ παρουσιαστούν οι παθήσεις και τα φάρμακα που μπορούν να γράφουν οι ειδικότητες.

Ιορδάνης Καπάνταης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ συνάδελφος κατηγορείται από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση φαρμάκων συγκεκριμένα σε υπερτροφία προστάτη και νόσο Parkinson. H κατηγορία είναι από τον ΕΟΠΥΥ, όχι από συναδέλφους, ούτε από Ιατρικό σύλλογο. Κατηγορήθηκε για συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ειδικότητας και μάλιστα με βάση ήδη υπάρχουσα υπουργική απόφαση της δεκαετίας του 90, που όντως δεν περιλαμβάνει Ουρολογικά και Νευρολογικά

--- Τέλος παράθεσης ---

Εγώ εως τώρα συνταγογραφούσα τα εν λόγω φάρμακα,κατόπιν γνωμάτευσης ειδικού (Ουρολόγου ή Νευρολόγου), αναφέροντάς το στα σχόλια της συνταγής.
Δεν γνώριζα όμως τίποτα για την υπουργική απόφαση που αναφέρετε,ούτε για το περιστατικό με την συνάδελφο  ??? και για να είμαι ειλικρινής πλέον προβληματίζομαι για το αν θα συνεχίσω να τα συνταγογραφώ.

ioannis thessaloniki:
 Ποια είναι ακριβώς τα όρια του εύρους συνταγογράφησης του γενικού γιατρού; Αυτά στην Ελλάδα έχουν καθορισθεί με την υπ' αριθμ 677/14/6/2001 γνωμοδότηση της εκτελεστικής επιτροπής του ΚΕ.Σ.Υ: «Η Γενική Ιατρική καλύπτει τις βασικές ιατρικές ειδικότητες και άρα οι ιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής δύνανται να συνταγογραφούν φάρμακα που εμπίπτουν στο γνωστικό τους αντικείμενο: παθολογία, καρδιολογία, δερματολογία, παιδιατρική, χειρουργική, ορθοπαιδική-τραυματιολογία, μαιευτική-γυναικολογία, οφθαλμολογία, ωτορινολαρυγγολογία, κλινική ψυχιατρική». Η γνωμοδότηση αυτή επικυρώθηκε με την υπ' αριθμ. Υ7/3409/30.7.2001 Υπουργική Απόφαση. Στην παραπάνω υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνονται η ουρολογία και η νευρολογία, αν και βασικές ειδικότητες, με το πρόσχημα πως η εκπαίδευση στη Γενική Ιατρική στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνει εκπαίδευση στις αντίστοιχες κλινικές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το επιστημονικό περιεχόμενο της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής διεθνώς, που σαφώς περιλαμβάνει τη διαχείριση των συνήθων χρονίων νοσημάτων (πχ της καλοήθους υπερτροφίας προστάτη, ν. πάρκινσον- παθήσεων για τις οποίες εγκαλούν τους συναδέλφους μας σε απολογία).

Σας παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από την επιστολή της ΕΛΕΓΕΙΑ για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει ολόκληρο στην ιστοσελίδα της

ΑΡΗΣ:
Η ουρολογία δεν είναι χειρουργική?

D-Michalis:
Δεν είναι μόνο η απόφαση του ΚΕΣΥ που έχει πίσω τις πολλή ζουμί.
Είναι και η Υπ. Απόφαση επί υφυπουργού Σπυράκη που, μετά τις ανάλογες πιέσεις βρήκε τη χρυσή τομή «έως να καθοριστούν τα όρια ανά ειδικότητα, οι Γ.Γ. συνταγογραφούν όπως και οι γιατροί με ειδικότητα παθολογίας» !!! Δεν θυμόνταν βέβαια ότι, ούτε ειδικότητα παθολογίας υπάρχει σε αυτή τη χώρα, ούτε το πρόγραμμα της Γ.Γ. είναι ταυτόσημο με εκείνο της ειδικής παθολογίας που προφανώς εννοούσε.

Αντί να κάτσουν και να ορίσουν τα πεδία της κάθε ειδικότητας με βάση επιστημονικά κριτήρια, όπως ορίζει σαφώς ο νόμος, βγάζουν πυροσβεστικές αποφάσεις για άλλοθι και αφήνουν το πεδίο νεφελώδες, ώστε ο κάθε «μάγκας-ξινογαλάς» να μπορεί να σε στριμώξει, όποτε κάποια του σκοπιμότητα το επιβάλει.

Αντί λοιπόν να ψάχνουμε αν ετούτο το φάρμακο μπορούμε και αν την άλλη εξέταση τη δικαιούμαστε, έπρεπε ήδη να έχουμε στείλει στη δικαιοσύνη τους αρμόδιους για παράβαση καθήκοντος, γιατί το ξαναλέω ότι προβλέπεται ρητά ο προσδιορισμός των πεδίων της κάθε ειδικότητας αλλά αυτοί χρόνια τώρα δεν προχωρούν.

Και θέλετε το κερασάκι? Αυτό δεν γίνεται γιατί, όπως σε όλο τον κόσμο, αν γίνονταν θα έπρεπε να επιτρέψουν στους Γ.Γ. και τους παθολόγους που λειτουργούν στην ΠΦΥ ως οικογενειακοί γιατροί (έστω και μετά από ταχύρυθμη «εκπαίδευση» σε επιμέρους αντικείμενα που χειρίζεται ο οικογενειακός γιατρός, πέραν του παθολογικού τομέα) να έχουν απεριόριστη δυνατότητα σε όλα τα χρόνια νοσήματα, τις αδιαφοροποίητες καταστάσεις και τα νοσήματα που είναι διαχειρίσημα σε επίπεδο κοινότητας.
Αν όμως ποτέ γινόταν αυτό, τότε θα επρόκειτο για «συμφορά» για πολλούς, κάτι που με τον τρόπο που δομήθηκε το ιατρικό δυναμικό στη χώρα μας θα ήταν πραγματικά πολύ σοβαρό. Και αυτό το δεδομένο, τρομάζει τους πολιτικούς και τους επικεφαλής των αντιστεκομένων.
Δεν θα αλλάξει λοιπόν τίποτε και έτσι θα σουρνόμαστε, αφού δεν γίνεται το πρώτο βήμα, ήτοι ο επανακαθορισμός των ειδικοτήτων και των αριθμών που θέλουμε ανά ειδικότητα.
Είναι το πρώτο βήμα που έπρεπε να γίνει, ώστε μετά από πολλά χρόνια, αφού αρχίσουν οι πρώτοι καρποί από αυτό το βήμα, να μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερη συνταγογράφηση και παραπεμπτικογράφηση των ΠΦΥ γιατρών.
Ως τότε αναμονή και ίσως δικαστικές προσφυγές.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση