ΕΠΕΙΓΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Μετά την επιστολή που απευθύναμε στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο κ. Κοντό και μου δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις θέσεις μας, ωστόσο όλα αυτά προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο λειτουργίας μας, μου ζήτησε μάλιστα να επεξεργασθούμε ένα τέτοιο πλαίσιο προκειμένου να το καταστήσει επίσημη εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.
Αφού του εξήγησα ότι το γενικό περίγραμμα του σχεδίου αναφέρεται ήδη στην επιστολή μου και του ζήτησα την συμμετοχή εκπροσώπων μας ως “συμβούλων” του ΕΟΠΥΥ στα σχετικά με συνταγογράφηση ή και άλλα θέματα, συμφωνήσαμε να συναντηθουμε επίσημα στις 18 – 19 Δεκεμβρίου προκειμένου να επιλύσουμε τελικά αυτά τα θέματα. Ταυτόχρονα δεσμεύθηκε να παγώσει τις τρέχουσες καταγγελίες μέχρι τουλάχιστον την συνάντησή μας.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να θίξω και ένα ζήτημα που μου αναφέρθηκε. Οπως ενδεχομένως γνωρίζετε, προσωπικά δεν συμμετέχω σε κανένα δίκτυο (Forum, Facebook, Linkedin κλπ). Αυτό γίνεται αφ’ ενός μεν για λόγους δικών μου αρχών (π.χ. δεν ανέχομαι την ανωνυμία) αλλά και, κύρια για λόγους χρόνου. Βλέπετε, αν πρόκειται να μετάσχω κάπου, εννοώ να μετέχω ενεργά και χρόνο γι΄αυτό δεν έχω. Πληροφορούμαι ωστόσο τα τεκταινόμενα και γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς ζητήσατε να μπει μπροστά η ΕΛΕΓΕΙΑ και να προχωρήσει σε δράσεις καθαρά συνδικαλιστικές, όπως είναι π.χ. η διακοπή συνταγογραφίας, για την οποία ήδη συλλέγονται υπογραφές.
Προσέξτε, συνάδελφοι και φίλοι. Είναι σαφής η έλλειψη συνδικαλιστικού οργάνου/εργασιακού σωματείου στον χώρο μας. Οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι κλαδικοί/επαγγελματικοί δεν αρκούν και δεν νομιμοποιούνται (σύμφωνα τουλάχιστον με τη υπάρχουσα νομοθεσία) για να καλύψουν καθαρά συνδικαλιστικές δράσεις (απεργίες, πορείες και άλλα μέσα πάλης και διεκδίκησης). Θα μου πείτε, οι νεώτεροι και πιο επαναστατικοί, ότι εδώ φουσκώνει η αγανάκτηση, εδώ αδικούμαστε κατάφορα κι εσύ «ψειρίζεις» νόμους; Μάλιστα, συνάδελφοί μου, στις αρχές μου συμπεριλαμβάνεται το Dura lex, sed lex. Αν ένας νόμος είναι άδικος, να παλαίψουμε μαζί και να τον αλλάξουμε, η παρανομία δεν θα μας δώσει τις λύσεις. Θέλω λοιπόν να σας παρακαλέσω, ιδιαίτερα τους νεώτερους από εσάς, να μπείτε μπροστάρηδες στην προσπάθεια δημιουργίας του συνδικαλιστικού οργάνου, όχι απλά των Γενικών Ιατρών αλλά –κατά την άποψή μου-όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ. Το συνδικάτο αυτό μπορεί και πρέπει να έχει σαν κύτταρο τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις (εργασιακά σωματεία) κατά Νομό, οι οποίες θα σχηματίζουν με αιρετούς εκπροσώπους τους την Πανελλαδική Ομοσπονδία των εργαζομένων στην ΠΦΥ, που με την σειρά της θα είναι μέλος της ΑΔΕΔΥ. Γίνεται συνάδελφοι, μετείχα ενεργά στα νιάτα μου σε μια τέτοια πορεία, που σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία. Ακόμη και όσοι πιστεύατε ότι μας παρείχαν κάλυψη τα Νοσοκομειακά σωματεία ( εγώ προσωπικά πάντα έλεγα ότι βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα ) πρέπει να αντιληφθούν ότι, μετά την υπαγωγή μας στις ΥΠΕ, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί ούτε καν ως δικαιολογία.
Θέλω λοιπόν να κλείσω αυτήν την επιστολή με την έκκληση να κάνετε γρήγορα το πρώτο βήμα. Οσο για μένα, ούτε καν νομικά δε μου επιτρέπεται να συμμετάσχω ενεργά, θα είμαι όμως πάντα παρών προκειμένου να σας δίνω συμβουλές για νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες, θέτοντας την όποια πείρα μου στην διάθεσή σας.
Συναδελφικά,
Μποδοσάκης Μερκούρης
Πρόεδρος ΕΛΕΓΕΙΑ