ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19.10.2008
Του Χριστοδουλου Στεφαναδη*
Στην Ελλάδα, η αρχική αξιολόγηση γίνεται μεταπτυχιακά για τη χορήγηση του τίτλου ειδικότητας, τον οποίο διατηρεί ο γιατρός εφ' όρου ζωής. Και εδώ είναι η βασική αδυναμία.
Η επιστήμη τρέχει, όλο βγαίνουν νέα στοιχεία, νέα δεδομένα, που οφείλει να παρακολουθεί ο γιατρός. Εάν ένας καρδιολόγος έχει πάρει την ειδικότητα το 1960, το 2010 θα είναι σαν να μην γνωρίζει τίποτα από την καρδιολογία. Στη χώρα μας όμως η παρακολούθηση των νέων δεδομένων και των εξελίξεων της Ιατρικής επαφίεται στον πατριωτισμό του κάθε γιατρού.
Ο γιατρός δημόσιου νοσοκομείου, «σύρεται» εξαιτίας των εργασιακών συνθηκών να μείνει στην επικαιρότητα των ιατρικών εξελίξεων, ενώ αντίστοιχα οι πανεπιστημιακοί γιατροί επαναξιολογούνται, ανεβαίνοντας βαθμίδες. Ομως το μεγάλο ποσοστό των γιατρών εκτός νοσοκομείων, εάν μόνοι τους δεν ενδιαφερθούν, μένουν εκτός των εξελίξεων.
Πιστεύω ότι θα πρέπει κάθε 5 -10 χρόνια να γίνεται επαναξιολόγηση των γιατρών ίσως με την υποβολή πιστοποιητικών σύμφωνα με τα οποία ο εξεταζόμενος γιατρός παρακολουθεί τις εξελίξεις και στοιχείων σχετικά με το επιστημονικό του έργο.
Αλλο ένα θέμα που θα έπρεπε να εξετάσει το υπουργείο Υγείας αφορά την ανάγκη ύπαρξης ομοιογένειας των εξετάσεων ειδικότητας. Κατά τη γνώμη μου αυτές πρέπει να γίνονται σε εθνικό επίπεδο, όπως π.χ. οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Βέβαια το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα είναι πολύ καλό τόσο στις παθολογικές όσο και στις χειρουργικές ειδικότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι ασθενείς δεν πάνε πλέον στη Μεγάλη Βρετανία για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Ομως, αυτά είναι μέτρα που θα μας βελτιώσουν ακόμα περισσότερο ή θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε το μέλλον.
* Ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΚαι ένα ακόμη σχετικό άρθρο από το ίδιο φύλλο της Καθημερινής, με τίτλο
"Συχνοί έλεγχοι επάρκειας των γιατρών στο εξωτερικό":Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος