Είχα το σύστημα των ραντεβού μέχρι τον περασμένο μήνα. Οι λόγοι που πλέον δεν το έχω είναι οι εξής:
(1) είναι άτυπο με βάση αυτά που έγραψα παραπάνω, γιατί αν κλείνεις ραντεβού στο περίπου (δεχόμενος και έκτακτα) τότε στην ουσία καταργείς τα κλεισμένα ραντεβού ή τα χρεώνεσαι ως ΑΠΥ στο τέλος ή παράτυπα πάλι κλείνεις μεν το ραντεβού, τους χρεώνεις δε...
(2) είχα διαπιστωμένα μειωμένα έσοδα από την έναρξη των ραντεβού και μετά, αλλά με το αντιστάθμισμα της άνετης λειτουργίας του ιατρείου, χωρίς ούρες και τα παρεπόμενά τους.
(3) το τηλέφωνο ιδίως στη μετα-ΙΚΑ εποχή χτυπούσε 100 φορές την ημέρα (κυριολεκτικά) και οποιαδήποτε ώρα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ (ευτυχώς οι περισσότεροι κοιμούνται στο ενδιάμεσο...)
(4) ενώ είχα κλεισμένα ραντεβού (μόνο μέχρι 1 μήνα μπροστά αυστηρά) δεχόμουν ασφυκτική πίεση από ασθενείς για εξέταση ή συνταγογράφηση με πληρωμή (άρα παράνομη, αφού θα ήταν μεταξύ δωρεάν ραντεβού)
(5) αρκετά κλεισμένα ραντεβού 10 ή περισσότερων ημερών "ακύρωναν" την επίσκεψη χωρίς να ειδοποιήσουν ιδίως από τους πρωην επισκέπτες του ΙΚΑ (σπανιότατα από τακτικούς πελάτες), που γνωρίζω ότι έκλειναν ραντεβού σε ένα γιατρό κι έψαχναν αμέσως μετά κάπου γρηγορότερα ή φθηνότερα (αναλόγως την περίπτωση). Ακόμα και ραντεβού για το οποίο (κατόπιν αφόρητης πίεσης) αναγκάστηκα να πάω στο ιατρείο νωρίτερα, συμπιέζοντας το πρόγραμμά μου (και με την ψυχή στο στόμα), και το οποίο είχε κλειστεί μόλις για 2 μέρες μπροστά, ο ασθενής δεν προσήλθε (πήγε αλλού όπως έμαθα εκ των υστέρων, για συνταγογράφηση και μόνο και για μία μόλις μέρα διαφορά)...
(6) μετά το κλείσιμο του ΙΚΑ λόγω των απεργιών πολλοί ασθενείς "ξυνίζονταν" με το σύστημα των ραντεβού (κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν πως γίνεται να μην εξυπηρετηθούν αφού στο σαλόνι είναι μόνο αυτοί κι άλλος ένας). Κι επειδή οι καταγγελίες είναι τσάμπα και οι ασθενείς τις κάνουν για ψύλλου πήδημα εφάρμοσα το "ου μπλέξεις".
Γενικά επειδή στο θέμα της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ έχω κινηθεί όχι απολύτως νόμιμα, αλλά εντελώς ηθικά εξετάζοντας πολλές φορές χωρίς χρήματα ασθενείς και εξυπηρετώντας ακόμα και πέρα από τις τυπικές υποχρεώσεις μου, δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε ψυχοφθόρες διαδικασίες. Το αντίτιμο είναι η προβατοποίηση στο ιατρείο, αλλά τι μπορείς να κάνεις όταν κοτζαμ ΕΟΠΥΥ δεν ξέρει (λένε) πόσες επισκέψεις έχει ο γιατρός κι αν έχει κλείσει πλαφόν... Το να περιμένει κανείς ότι θα δέχονταν τα ραντεβού είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ας ελπίσουμε στο μέλλον...