Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 21:04:58

Αποστολέας Θέμα: Περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι (1 στους 4) εργάζονται ανασφάλιστοι!  (Αναγνώστηκε 9009 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Ιανουαρίου 2011, 16:33:23
Αναγνώστηκε 9009 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αυγή, 19/01/2011.
Πετρόπουλος Α.



ΣΕΠΕ: 500.000 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, οι μισοί σε Αττική και Β. Ελλάδα.


"Σοκάρουν" τα νέα στοιχεία για τη μαύρη εργασία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, καθώς αποδεικνύεται πλέον ότι περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι (1 στους 4) εργάζονται ανασφάλιστοι! Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους, ότι δηλαδή η οικονομική κρίση και η έκρηξη της ανεργίας σε συνδυασμό με την υποχώρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που δρομολογεί η κυβέρνηση (π.χ. κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων) πριμοδοτούν την πλέον ακραία μορφή ευελιξίας, που φαίνεται να αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις "μονόδρομο" για χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους, υποθηκεύοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, ειδικότερα του ΙΚΑ, που μετράει σε εισφοροδιαφυγή περισσότερα από 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με ανάλυση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενήργησαν τα μικτά κλιμάκια Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης για τους τελευταίους 11 μήνες του 2010 (από 1/2/2010 έως 31/12/2010), από τον έλεγχο συνολικά 27.538 επιχειρήσεων (αντιστοιχούν στο 3% του συνόλου) και επί συνόλου 77.666 εργαζομένων, οι 19.435 δεν βρέθηκαν καταχωρισμένοι στα ειδικά βιβλία, δηλαδή ήταν αδήλωτοι.



Διπλάσιοι οι αδήλωτοι ημεδαποί

 

Επιπλέον, το ποσοστό των ανασφάλιστων Ελλήνων εργαζομένων στις ίδιες επιχειρήσεις είναι διπλάσιο του αντίστοιχου των αλλοδαπών! Συγκεκριμένα, στις εν λόγω επιχειρήσεις εργάζονται 21.199 αλλοδαποί έναντι 56.467 ημεδαπών. Από τους 19.435 που εντοπίστηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι, οι 6.687 ή το 31,54% είναι αλλοδαποί και οι 12.748 ή το 22,58% ημεδαποί. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζόμενων εντοπίστηκε στην περιφέρεια Αττικής (26,29%) και ακολουθούν η περιφέρεια Μακεδονίας με 36,25%, Θεσσαλίας με 24,66%, η περιφέρεια Ηπείρου με 19,21% και η περιφέρεια Κρήτης με 17,21%.

Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ παρουσίασε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας κ. Μιχάλης Χάλαρης, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν επιβλήθηκαν πρόστιμα 9.368.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα πρόστιμα που αφορούν αποκλειστικά στην αδήλωτη εργασία και δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα που επιβλήθηκαν για άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην κατάθεση νομοσχεδίου τον επόμενο μήνα για την ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και μεταξύ άλλων προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις -που φτάνουν μέχρι και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης- σε όσους εργοδότες δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία, αλλά και σημαντικές εκπτώσεις (θα ξεκινήσουν από το 10% και θα φθάσουν το 25%) στις ασφαλιστικές εισφορές των "συνεπών επιχειρήσεων" και νέα ευνοϊκή ρύθμιση για παλαιότερες οφειλές.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

 
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Φεβρουαρίου 2012, 14:22:52
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έθνος, 01/02/2012.

Ανασφάλιστος 1 στους 3 εργαζόμενους

ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Ανασφάλιστος 1 στους 3 εργαζόμενους
Στο 30% έχει φθάσει η ανασφάλιστη εργασία στη χώρα μας, ενώ μια στις δύο επιχειρήσεις απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (ΕΥΠΕΑ).

Συγκεκριμένα, η Ειδική Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσα στο 2011 έλεγξε 21.063 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.313 επιχειρήσεις αν και απασχολούσαν προσωπικό δεν τηρούσαν Μητρώο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (αναπόγραφες- ποσοστό 6%), ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για το απασχολούμενο προσωπικό τους (Επιθεώρηση Εργασίας- ΟΑΕΔ).
Επίσης, διαπιστώθηκε η απασχόληση 20.567 ανασφάλιστων απασχολουμένων (8.225 αλλοδαποί- 12.342 ημεδαποί) σε σύνολο 68.345 απασχολουμένων που καταγράφηκαν στους επιτόπιους ελέγχους (30% ανασφάλιστοι απασχολούμενοι).
Καταλογίσθηκαν 9.216 παραβάσεις σε ισάριθμες επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 11.632.000 ευρώ.
Από τους καταγεγραμμένους ανασφάλιστους από την ΕΥΠΕΑ, το 40% είναι αλλοδαποί που διαφεύγουν οποιασδήποτε επίσημης καταγραφής δικαιολογώντας τη δυσαναλογία μεταξύ αδειών εργασίας και αιτήσεων νομιμοποίησης του μεγάλου αριθμού μεταναστών που εξακολουθούν να διαμένουν και να εργάζονται παράνομα στη χώρα.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας. Ανάμεσα στις προτάσεις αυτές είναι η δημιουργία κλιμακίων, στα οποία θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, και οι έλεγχοι σε 24ωρη βάση, η διασύνδεση του συστήματος πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το σύστημα «TAXIS», μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών.
Ακόμη να δημιουργηθεί «Τειρεσίας» για όσους δεν καταβάλουν εισφορές, να επανεξετασθούν οι διατάξεις για χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση, που να προβλέπει την αναστολή ή το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών ή δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους.

Δείτε εδώ αναλυτικά στοιχεία

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Φεβρουαρίου 2014, 23:00:03
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 21/02/2014

Γιατροί του Κόσμου: Στην Ελλάδα δεν υφίσταται πια σύστημα υγείας.

Στην Ελλάδα σημειώνεται ραγδαία αύξηση των Ελλήνων που είναι ανασφάλιστοι, με το ποσοστό τους να αγγίζει, στα τέλη του 2013, το 28% του συνολικού πληθυσμού. Στην Ισπανία, υπολογίζεται ότι το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Στη Γαλλία, περίπου 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ενώ ακόμα και στην ευημερούσα Γερμανία, η υγεία των ανασφάλιστων εγκύων και παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας.
Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία των πολιτών στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης ανέδειξαν σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα στην Αθήνα, οι πρόεδροι των «Γιατρών του Κόσμου» από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης, που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα οι πρόεδροι, οι διευθυντές και τα στελέχη των «Γιατρών του Κόσμου» από τις 14 χώρες, όπου δραστηριοποιούνται (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδά, Ιαπωνία και Αργεντινή), στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου» ζήτησαν να υπάρξουν ανοιχτά συστήματα υγείας για όλους, επισημαίνοντας ότι «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα», ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πολίτες της Ελλάδας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Ελλάδας, Λιάνα Μαΐλλη, «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ακραία κατάσταση, λόγω των περικοπών στην υγεία. Στη χώρα μας δεν υφίσταται πια σύστημα υγείας». Η ίδια τόνισε ότι περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες πολίτες είναι ανασφάλιστοι, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι μία ανασφάλιστη έγκυος χρειάζεται 650 ευρώ για προγεννητικό έλεγχο, 650 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1.200 ευρώ για καισαρική, ενώ αντίστοιχα, ο βασικός εμβολιασμός ενός παιδιού κοστίζει 1.400 ευρώ.
Στην Ισπανία υπολογίζεται ότι 873.000 άτομα έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα της υγείας, με την κυβέρνηση να μειώνει, με βασιλικό διάταγμα, τα έξοδα για την υγεία στα 7 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση όσων δεν ήταν ασφαλισμένοι, ενώ τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες δίνονται μόνο σε όσους έχουν ασφάλιση. «Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Ισπανίας, Άλβαρο Γκονθάλεθ.
Στη Γαλλία υπάρχει ενιαία κάλυψη στην ιατρική φροντίδα για όλους, ωστόσο εξαιτίας του περίπλοκου συστήματος υγείας υπολογίζεται ότι 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Από τα άτομα που επισκέπτονται τα ιατρεία των «Γιατρών του Κόσμου», υπολογίζεται ότι το 60% των ασθενών δεν κάνουν τους απαραίτητους εμβολιασμούς. «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε δικαίωμα στην πρόσβαση στην υγεία για όλους και να μην υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις στον τομέα της κοινωνικής περίθαλψης» τόνισε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Γαλλίας, Τιερί Μπριγκό.
Στη Γερμανία υπάρχει ευρεία πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ωστόσο η υγεία των μεταναστών, των εγκύων γυναικών και των παιδιών που δεν έχουν ασφάλιση, τίθεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. «Είναι ανάγκη να ασκηθεί πίεση στον Γερμανό νομοθέτη για να αλλάξουν οι περιοριστικοί νόμοι» επισήμανε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» Γερμανίας, Γιόχεν Τσένκερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι «Γιατροί του Κόσμου» στη Γερμανία συνεργάζονται για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ευαίσθητη κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, δώρισαν ένα μηχάνημα υπερήχων στο ελληνικό τμήμα.
Το μεσημέρι, εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου» από όλες τις χώρες πραγματοποίησαν δρώμενο στην πλατεία Μοναστηρακίου, με στόχο να καταδείξουν ότι τα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού δεν έχουν καμία πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Στο flash mob, εθελοντές, ντυμένοι γιατροί και έγκυες προσπαθούσαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, ωστόσο ανάμεσά τους παρεμβάλλονταν διαχωριστικά με χαρτονομίσματα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2014, 23:02:21 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Μαρτίου 2014, 13:07:30
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/03/2014.

 Α.Γεωργιάδης: Στα 700 εκατ. ευρώ το κονδύλι για την κάλυψη των ανασφάλιστων

Την δέσμευση της κυβέρνησης να καλύψει πλήρως τους ανασφάλιστους πολίτες επισήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην Βουλή σημειώνοντας ότι οι πρώτες εκτιμήσεις τους υπολογίζουν σε περίπου 2.500.000.

Σύμφωνα μάλιστα με συνεργάτες του υπουργού το κονδύλι για την κάλυψη τους ανέρχεται σε περίπου 700.000.000!

Πάντως , ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη εξήγησε ότι «Αυτά που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία ως αποθεματικά κεφάλαια είναι χρήματα που δεν φθάνουν για να καλύψουν τους ανασφάλιστους. Μετα βίας φθάνουν για τους ασφαλισμένους. Άρα ο μόνος τρόπος να καλύψουμε τους ανασφάλιστους μπορεί να γίνει από τον προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους».

Πέραν αυτών, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η θέσπιση του 5ευρου έγινε επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και πως θα πρέπει να εφαρμοστεί από 1.1.2015 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η νέα μορφή του τομέα της Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα έσοδα από το συγκεκριμένο μέτρο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ.
 

Επιπροσθέτως, ο υπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «υποκρισία» λέγοντας ότι «από την περίοδο ΠΑΣΟΚ ομνύουν στη δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία. Που καταλήξαμε; Να έχουμε τον μεγαλύτερο τομέα ιδιωτικής υγείας στην Ευρώπη. Ενώ ομνύουμε δωρεάν δημόσια υγεία κατάφεραν σε 30 χρόνια να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα…Αυτό είναι υποκρισία» και συμπλήρωσε «Στα υπόλοιπα κράτη που δεν κάνουν δηλώσεις αλλά πράξεις η ιδιωτική υγεία περιορίζεται στο 15%. Γιατί; Το δημόσιο παρέχει υψηλές υπηρεσίες και ο πολίτης δεν τρέχει στην ιδιωτική».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Μαρτίου 2014, 15:15:41
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Άλλη μια μπαρουφολογία του λαλίστατου υπουργού μας . Αν η ΠΛΗΡΗΣ κάλυψη ενός ανασφάλιστου συμπολίτη μας κοστίζει 280Ε τον χρόνο, τότε η πλήρης κάλυψη των ασφαλισμένων (ας υποθέσουμε 8 -8,300,000) δεν πρέπει να κοστίζει κατ' αναλογία πάνω από 2,5 δις ευρώ και σίγουρα όχι πάνω από 10 δις που είναι ο προυπολογισμός του ΥΥΚΑ για το 2014... ;)     

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
6121 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαΐου 2013, 23:16:29
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
4472 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Δεκεμβρίου 2013, 21:33:13
από Μαραγκος Μ
0 Απαντήσεις
5894 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2016, 22:50:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4450 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαρτίου 2017, 00:46:26
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
16753 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2019, 11:44:56
από Gatekeeper