06-05-2014SOS εργαστηρίων: ο προϋ/σμός του ΕΟΠΥΥ εξαντλείται.Προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο για εξετάσεις και παρακλινικές πράξεις διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, όπως καταγγέλουν οι γιατροί και συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σοβαρά τόσο ο κλάδος των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, όσο και η δημόσια υγεία.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκος, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης, πρότεινε “να χορηγηθεί κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ απο το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας προκειμένου να ενισχυθεί κατά 200 εκατ. ευρώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη”
(θα λυθεί έτσι το πρόβλημα;), ενώ κάλεσε τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς να σταθούν ως συνεργάτες στον αγώνα του ΠΙΣ και των παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας. “Κατανοούμε τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν, πιστεύουμε όμως ότι με την συμπαράταξη όλων των πολιτών θα διεκδικήσουμε εκείνη την περίθαλψη που τους αξίζει, που δεν τους περιθωριοποιεί και δεν τους εξαθλιώνει”, κατέληξε ο πρόεδος του ΠΙΣ.
Οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητούν:
1. Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ 2014 για τις Διαγνωστικές εξετάσεις στο επίπεδο του ΜΟ του ΟΟΣΑ (€570 εκ)
(είμαι περίεργος πως υπολογίζεται αυτός ο μέσος όρος)2. Κάθε παραπεμπτικό το οποίο θα εκτελείται να αμείβεται με το ισχύον σήμερα κρατικό τιμολόγιο και κάθε εξέταση που δεν καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, θα εκτελείται μόνο στις Δημόσιες Δομές.
3. Εφαρμογή Κατευθυντήριων Οδηγιών Συνταγογράφησης, μέσω Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων και ηλεκτρονική παρακολούθηση για την αποφυγή προκλητής ζήτησης.
4. Άμεση εξόφληση των οφειλομένων.
Ειδικότερα, όπως τονίστηκε,
η μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και παρακλινικές πράξεις τρέχει με άνω των 50 εκατ. ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να κινδυνεύει να εξαντληθεί.
( γιατί άραγε δεν μπαίνει πλαφόν και στις εξετάσεις; )Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή τις επισχέσεις που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαίου ο κλάδος των εργαστηρίων, η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι κάτι πέρα για πέρα φανερή, δημιουργώντας προβληματισμό και κλυδωνισμούς για την επόμενη ημέρα της υγείας και της περίθαλψης στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα,
η πρόβλεψη του 2013 για ΠΦΥ ήταν προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται δαπάνες για ΠΦΥ των ιδιωτικών κλινικών. Για το 2014 για την ΠΦΥ, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν 328 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κλινικών (οι ιδιωτικές κλινικές είχαν δαπάνη πάνω από 70 εκατ. ευρώ για ΠΦΥ το 2013).Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περίπου ένα δις ευρώ σε ιδιώτες για διαγνωστικά.
Αναλυτικά, όλα τα ταμεία οφείλουν τους τελευταίους 4 μήνες του 2011, υπάρχουν οφειλές ταμείων και από το 2010 ακόμη, όπως το ΤΣΑΥ που δεν έχει πληρώσει από τις αρχές του 2010, ο Οίκος του Ναύτου από τον 60 του 2011, ενώ όσα ταμεία εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 οφείλουν τις δαπάνες τους έως την ημέρα εισόδου τους στον ΕΟΠΥΥ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος τους ΠΑΣΙΔΙΚ Γ. Βουγιούκας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Απαιτείται ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2014 στον κωδικό των εργαστηριακών εξετάσεων, τουλάχιστον κατά 160 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της απεργίας των πρώην εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ”, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ Φ. Πατσουράκος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να υποστούν τις ίδιες περικοπές που υπέστησαν το 2013 με τον νόμο του clawback και με τον οποίο υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν 40% – 50% του κύκλου εργασιών τους για ιατρικές πράξεις που είχαν εκτελέσει”.
Εξάλλου αναφορικά με το πλαφόν συνταγογράφησης, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος στην συνέντευξη τύπου, επιβεβαίωσε ότι “ο Σύλλογος θα προσφύγει και πάλι στην Δικαιοσύνη προκειμένου να καταπέσει και η νέα προσπάθεια του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να επιβάλλει αντιδεοντολογικό και αντιεπιστημονικό πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων. Το αδιέξοδο της πολιτικής με τις λογιστικές αλχημείες του υπουργείου Υγείας με την προσπάθεια επαναφοράς του αντιδεοντολογικού και αντιεπιστημονικού μέτρου του πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και μετ ην άδικη και ισοπεδωτική απαίτησή του για clawback από τους παρόχους της ΠΦΥ οδηγούν τπν ΠΙΣ σε νέα πρόσφυγή στην δικαιοσύνη».
Η προσπάθειά μας, ανέφερε ο κ. Βλασταράκος, “στοχεύει στην υπεράσπιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασφαλισμένων και των ασθενών στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει στον υπουργό Υγείας, να επαναλαμβάνει τους γνωστούς σε όλους μας εκβιασμούς κατά του ιατρικού σώματος».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος