Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Ενημέρωση κατάστασης Εργαστηριακού Τομέα (συμβεβλημένου με ΕΟΠΥΥ)

<< < (3/8) > >>

Ορθοπαιδικός:
   Η αυτόματη επιστροφή πλέον για το 2014 και σε ΥΑ, τώρα και σε ΦΕΚ:
    1. Η μηνιαία δαπάνη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για ιδιωτικές κλινικές, νο­σοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα αιμοκάθαρσης, κάθε άλλης ιδιωτικής ή ειδικού καθεστώτος μονάδας παροχής υπηρεσιών υγείας (κάθε είδους) ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστη­ρίων φυσιοθεραπευτών και των υπολοίπων συμβεβλη­μένων ιδιωτών παροχών υπηρεσιών υγείας, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που εγγράφονται στους οικείους Κωδικούς Αριθμούς Εξόδων (ΚΑΕ) 0673.01 (ιδι­ώτες πάροχοι κλειστής περίθαλψης) και 0671.01 (ιδιώτες πάροχοι ανοικτής περίθαλψης), για το 2014. Συγκεκρι­μένα ο προϋπολογισμός της δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το 2014, δεν μπορεί να υπερβεί για την κλειστή περίθαλψη το ποσό των 384.000.000 € (συμπεριλαμβανομένου του Φό­ρου Προστιθέμενης Αξίας) και για την ανοικτή περίθαλψη (διαγνωστικές εξετάσεις - πράξεις, φυσικοθεραπείες, αι­μοκαθάρσεις) το ποσό των 506.100.000 € (συμπεριλαμ­βανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας).
   Το υπερβάλλον ποσό αναζητείται εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους των ανωτέρω υπηρεσιών υγείας.
    2. Το ανωτέρω υπερβάλλον ποσό υπολογίζεται σε εξα­μηνιαία βάση και καταβάλλεται από τους ως άνω συμ­βεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, εντός μηνός από την έγγραφη ατομική ειδοποίησή τους, σε λογαριασμό τραπέζης που θα υποδείξει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σε περίπτωση απράκτου παρελεύσεως της ως άνω προθε­σμίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναστέλλει αυτοδικαίως και αζημίως ως προς αυτόν, τη σύμβαση του συμβεβλημένου παρόχου με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για το χρονικό διάστημα μέχρι την καταβολή του συνολικού οφειλομένου ποσού εντόκως από αυτόν (πάροχο) του ποσού ή την είσπραξη του κατά τις διατάξεις του Κώ­δικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).
   3. Ως βάση υπολογισμού του ποσού επιστροφής που αντιστοιχεί, ανά μήνα, σε κάθε συμβεβλημένο πάροχο χρησιμοποιείται ο μηνιαίος λογαριασμός που αυτός υποβάλει στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., έναντι των παρεχόμενων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του. Δεν αναγνωρίζονται και δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δαπάνες που υποβάλλονται σε αυτόν μετά την πάροδο είκοσι (20) ημερών από τη λήξη έκαστου ημερολογιακού μήνα.
   4. Το συνολικό ποσό της επιστροφής ("claw back") υπο­λογίζεται σε εξαμηνιαία βάση, στη βάση της διαφοράς ανάμεσα στην προϋπολογισμένη και την πραγματική δαπάνη, που προκύπτει από την αιτούμενη από τους παρόχους δαπάνη, αφού αφαιρεθούν τυχόν επιστροφές ("rebates"), τυχόν άλλες εκπτώσεις, σφάλματα και μη αποδεκτές δαπάνες κατά το χρόνο υπολογισμού.
   Το οριστικό ποσό της επιστροφής ("claw back") υπολο­γίζεται επί εκκαθαρισμένων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους συμβεβλημένους παρόχους, που δημιουργήθηκαν εντός του ιδίου έτους (2014).
   Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε πάροχο υπολογί­ζεται ανάλογα με το μερίδιο του στο σύνολο της τελι­κής δαπάνης της αντίστοιχης κατηγορίας παρεχόμενης υπηρεσίας, σταθμιζομένων των τυχόν μη αποδεκτών δαπανών.
    5.  Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δύναται να συμψηφίζει το παραπάνω πόσο με ισόποση οφειλή του προς τους αναφερόμε­νους στην προηγούμενη παράγραφο ιδιώτες παρόχους για την παροχή από αυτούς προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπη­ρεσιών υγείας. Ο συμψηφισμός αρχικά γίνεται μεταξύ των ως άνω επιστρεφόμενων ποσών και των οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας, που δημιουργήθηκαν εντός του ίδιου (2014) ή/ και του προηγούμενου έτους (2013).
    Ο οριστικός και τελικός συμψηφισμός γίνεται μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας και εκκαθαρισμένων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
   6. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ από 01-1-2014 και διάρκεια έως και 31-12-2014.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αθήνα, 30 Απριλίου 2014

Κάτωθεν το ΦΕΚ που έχει νόμους και για το clawbak φαρμάκων, αλλά και για τους κανονισμούς των νοσοκομείων Λέρου-Χίου...

md:
Αυτο σημαινει επιβολη claw back και rebate και στους αμιγως κλινικους ιατρους -χωρις πραξεις- που μεχρι τωρα εξαιρουνταν?

fanisgp:
επιτε'λους το πηραν αποφαση οι εργαστηριακοι κι απο δευτε'ρα τε'λος.να μην μπορει ο ε'λληνας να κανει την χοληστερινη του, ισως αποδειχτει χειροτερο κι απ την απαγο'ρευση του καπνισματος.....!!!!περιμενουμε με αγωνια τον σχολιασμο' απ τον μπα'μπη, τον αυτια' τον μαλλια' ,τον τρ'εμη μη'ν τρε'μης.........!!!!!!

GirousisN:
Εμπλοκή στην υγεία - σε επισχέσεις και οι Κλινικές

Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το «πανηγύρι» των επισχέσεων ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα και πάλι στον χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα να αναμένεται να δημιουργηθεί εμπλοκή για ακόμη μία φορά στους ασφαλισμένους.

Φυσικά τα εργαστήρια (κλινικοεργαστηριακοί γιατροί) και οι Ιδιωτικές Κλινικές που μπαίνουν και αυτές στον «χορό» από την ερχόμενη Τετάρτη 14 Μαίου, ενώ τα εργαστήρια από την Δευτέρα 12 Μαίου, είναι ίσως οι μόνοι που δεν ευθύνονται όπως και οι ασθενείς, καθώς ο βασικός υπαίτιος της κατάστασης δεν είναι άλλος από τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος επιμένει τόσο για την καταβολή του clawback όσο και για τον προϋπολογισμό- τον οποίο γιατροί και εργαστήρια χαρακτηρίζουν αυτοκτονικό.

Και όταν ο κλάδος λέει προϋπολογισμό στα όρια της αυτοκτονίας, αυτό που εννοεί πολύ απλά, είναι ότι ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ ο εν λόγω κωδικός αγγίζει τα 570 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 328 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 235 εκατ. ευρώ αφορούν στις Ιδιωτικές Κλινικές και τα 45 εκατ. ευρώ τις Νευροψυχιατρικές κλινικές. Ήδη όμως τους 4 πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ο προϋπολογισμός έφθασε τα 45 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για να σκάσει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Με τις επισχέσεις αυτό που θα συμβεί, είναι να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.


Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑυτο σημαινει επιβολη claw back και rebate και στους αμιγως κλινικους ιατρους -χωρις πραξεις- που μεχρι τωρα εξαιρουνταν?

--- Τέλος παράθεσης ---
   Στο ΦΕΚ δεν μιλάει για επισκέψεις οπότε όχι... Το κονδύλι των επισκέψεων και ο κωδικός είναι άλλος.
   Πάντως τίποτα δεν σε διασφαλίζει. Αν δεν φτάσουν για οποιοδήποτε λόγο τα χρήματα (πχ με την άυξηση σε 300 επισκέψεις) μπορεί να νομοθετηθεί (μια ΥΑ είναι) άμεσα ένα clawback με αναδρομικά δημοκρατική ισχύ.
   

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση