Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)
Πρέπει οι Γενικοί Ιατροί να φοβόμαστε τις ιδιωτ. εταιρ. παροχής Ιατρ. Υπηρεσιών;
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια να γίνει πράξη ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού και να καλύψει όλους τους Έλληνες είτε αυτοί είναι ασφαλισμένοι είτε είναι ανασφάλιστοι, δεν μπορούν να δώσουν 350.000.000 ;
--- Τέλος παράθεσης ---
Χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση, θεωρείτε όλες τι άλλες ειδικότητες δεν πρέπει να τις καλύπτει ένα ασφαλιστικό ταμείο; (αλλιώς τα χρήματα πολλαπλασιάζονται...). Τα νοσοκομεία δεν νομίζω ότι είναι σε θέση να δεχθούν όλες τις πιθανές παραπομπές.
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγώ θα συμφωνήσω και σε αυτό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓια 11.000.000 κατοίκους, αυτό σημαίνει 6000 γενικούς ιατρούς/παθολόγους/παιδίατρους το ελάχιστο. Υπάρχουν. Το κόστος θα ήταν (5000€ μισθός+250€ ΤΣΑΥ) επί 12 μήνες δια 2000 ασφαλισμένους, δηλαδή: 31.5€ το χρόνο ανά άτομο μέση τιμή ή κάτι λιγότερο από 350 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για 11.000.000 κατοίκους.
--- Τέλος παράθεσης ---
αλλά το ερώτημα μου μένει αναπάντητο. Πιστεύετε ότι ξέρετε τα πάντα και μπορείτε να καλύψετε 100% τον πιθανό ασθενή; Δεν χρειάζονται οι άλλες ειδικότητες καθόλου; Ότι δεν καλύπτεται στο νοσοκομείο; Αντέχει αυτό;
Μια λύση στα άνω θα ήταν να παραπέμπεται εσείς (οι οικογενειακοί) στον συμβεβλημένο ειδικό όταν χρειάζεται (έρχονται για κάποιους μίζες; ). Βέβαια έτσι το κρατικό κόστος αυξάνει....
--- Τέλος παράθεσης ---
Οι υπόλοιπες ειδικότητες σαφώς και χρειάζονται. Αλλά δεν θα πηγαίνει ο ασθενής σε 3 γιατρούς για την συνταγογραφία του μήνα. Αποκτά έναν ιατρό που έχει την ευθύνη του. Και είμαι πεπεισμένος ότι πολλοί οικογενειακοί ιατροί (είτε γενικοί ιατροί είτε παθολόγοι) δεν θα αντέχουν επιστημονικά αυτό το βάρος.
Όταν ένας οικογενειακός ιατρό κάνει παραπομπές πάνω από μια αναλογία σε σχέση με τον αριθμό ασθενών που έχει του αφαιρείται ποσό από το μισθό του. Παραπομπή σημαίνει ηλεκτρονική γνωμάτευση για τον ειδικό.
Εδώ φαίνεται πόσο σημαντική είναι καταγραφή των νοσημάτων του ασθενή και ο φάκελος ασθενή ώστε να μην φτάσουμε να έχουμε οριζόντια όρια.
Στα στατιστικά του ιατρείου μου ένα 20% των ασθενών με χρόνια αγωγή χρειάζεται στο δίμηνο να επισκεφτεί ειδικό. Αν λοιπόν από το σύνολο των 2000 ατόμων χρειάζεσαι 100-150 παραπομπές μέσο όρο το μήνα, αυτό είναι μια επιπλέον δαπάνη με σημερινές τιμές που αντιστοιχεί σε 1000-1500 ευρώ το μήνα και είναι άλλα 100 εκατ ευρώ/έτος για 11.000.000 πολίτες αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχουν καθόλου εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων. Αν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων πας με παραπομπή και δεν πληρώνεις 5€ τότε η αναμονή για ραντεβού θα πέσει στο μισό από ότι σήμερα. Ακούγεται βέβαια και η εξής περίπτωση: να καταργηθούν οι συμβάσεις τελείως, να υπάρξουν συμβάσεις μόνο για οικογενειακούς. Εάν ο οικογενειακός παραπέμψει σε ειδικό, αν ο ασθενής πάει σε εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου δεν πληρώνει τίποτα, αν ο ασθενής πάει σε ιδιώτη, να παίρνει 10€ πίσω καταθέτοντας την απόδειξη της επίσκεψης του ιδιώτη.
Δ. Κουναλάκης:
Μέσα στο όλο θέμα της λειτουργίας των φαρμακοποιών σκέφτομαι...... και συνεχίζω τα μαθηματικά των παραπάνω θέσεων μου:
Αν η φαρμακευτική δαπάνη το 2013 είναι κλειστός προϋπολογισμός στα 2371 εκατομμύρια ευρώ τότε τα 350 εκατομμύρια ευρώ, η δαπάνη των οικογενειακών ιατρών, αντιστοιχούν στο 14,8% της φαρμακευτικής δαπάνης όσο περίπου και το κέρδος (markup) των φαρμακοποιών (υπολογίζω ότι λόγω των ΦΥΚ κάποιες φορές το κέρδος (markup)τους είναι λιγότερο και όχι 18% που λένε για το 2013). Η μεγάλη διαφορά βέβαια είναι ότι ο οικογενειακός ιατρός δεν αποφασίζει ποιος οικογενειακός ιατρός θα τον διαδεχθεί για να μεταπουλήσει την πελατεία, την θέση και όλα τα συναφή. Αντιθέτως θα πληρώσει και αποζημίωση στην γραμματέα που θα "απολύσει" κατά την αποχώρηση του.
Βέβαια όλα μπορεί να αλλάξουν και για τους δύο κλάδους....
Argirios Argiriou:
Μου απαντάει (μάλλον εύστοχα) συνάδελφος ιδιώτης Γενικός Ιατρός στην παραπάνω ανάρτηση που την ανέβασα πρόσφατα και σε Ελληνική Ιατρική ομάδα στο facebook:
Αργύρη μου ενώ συμφωνούμε διαφωνώ με την τιμή. Δεν θα το αναλύσω ιδιαίτερα γιατί τα λέμε συνέχεια μεταξύ μας αλλά θα σου αναφέρω το εξής: άλλο το γαλακτομπούρεκο που φτιάχνει η γιαγιά μου και άλλο μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Πάντα θα υπάρχει διαφορά ποιότητας. Εάν ο κόσμος θεωρεί ότι ο ιατρός είναι coca-cola που έχει άλλη τιμή στο περίπτερο άλλη τιμή στο μπακάλικο και άλλη στο σούπερ μάρκετ αλλά το προϊόν είναι το ίδιο ας πάει όπου είναι πιο φθηνά. Προσωπικά αγωνίζομαι στο ιατρείο μου, ενημερώνομαι διαρκώς και προσφέρω αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε η αλυσίδα αλλά ούτε και ο ιατρός της αλυσίδας. Προσωπική μου άποψη πάντα
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση