ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

Ποιες αιματολογικές εξετάσεις παραγγέλνω για ένα γενικό check-up.

<< < (3/6) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Εγώ πάλι δεν πιστεύω στο check-up. Ακόμη και ο αγγλικός όρος δηλώνει σκοπό που γίνεται.
Η ασθένεια είναι ζημιά. Το κομμωτήριο, το κέντρο διασκέδασης, το γρήγορο αμάξι δεν είναι. Ο επισκέπτης στο ιατρείο μας δεν έρχεται γιατί νιώθει την υγεία όπως την ορίζει ο WHO.
Έτσι το πρώτο βήμα είναι να καταλάβεις γιατί έρχεται και ζητά εξετάσεις ο υποψήφιος ασθενής σου.

Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν το check-up όπως το άλλαγμα λαδιών στο αμάξι. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ανασφαλείς ή που ψάχνουν κάπου να ρίξουν το φταίξιμο. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν αλλαγές πάνω τους. Υπάρχουν άνθρωποι που είδαν ένα ατυχές γεγονός στην υγεία του συγγενή, του φίλου, του γείτονα. Υπάρχουν κάποιοι που είδα ή διάβασαν κάτι.

Η δική μου άποψη είναι ότι πρώτα πρέπει να αποκρυπτογραφήσεις γιατί σου ζητάνε να γράψεις check-up. Αν δεν το κάνεις αυτό απέτυχες. Αν το κάνεις ξέρεις τι να ζητήσεις και τι θα διαχειριστείς όταν θα έρθουν τα αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα μείνει και ο αιτών το checkup και εσύ ευχαριστημένοι... Και φυσικά, η εξατομικευμένη ιατρική είναι η ουσία σήμερα. Αυτό έκανε ο μάγος της φυλής με πενιχρές επιστημονικές γνώσεις και μεγάλη επιτυχία και εκεί επιτυγχάνουν οι μεγάλοι επιστήμονες.

Δυστυχώς, υπάρχει και κάτι που μου το έλεγε ένας αγαπημένος μου αν και συχνά κυκλοθυμικός δάσκαλος μου: "Όταν παραγγέλνεις μια εξέταση σε ένα ασθενή, πρέπει να έχεις ήδη στο μυαλό σου το αποτέλεσμα. Αν δεν το ξέρεις μην την παραγγείλεις." Όταν το πρωτο-άκουσα μου φάνηκε χαζό. Σήμερα ξέρω ότι είναι η βασική αρχή στη προσωποποιημένη ιατρική στα check-up.

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ δική μου άποψη είναι ότι πρώτα πρέπει να αποκρυπτογραφήσεις γιατί σου ζητάνε να γράψεις check-up. Αν δεν το κάνεις αυτό απέτυχες. Αν το κάνεις ξέρεις τι να ζητήσεις και τι θα διαχειριστείς όταν θα έρθουν τα αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα μείνει και ο αιτών το checkup και εσύ ευχαριστημένοι... Και φυσικά, η εξατομικευμένη ιατρική είναι η ουσία σήμερα. Αυτό έκανε ο μάγος της φυλής με πενιχρές επιστημονικές γνώσεις και μεγάλη επιτυχία και εκεί επιτυγχάνουν οι μεγάλοι επιστήμονες.

--- Τέλος παράθεσης ---

Συμφωνώ απόλυτα. Προσπάθησα να το προσεγίσω σε προηγούμενη ανάρτηση αλλά το ανάλυσες πιο εύστοχα.

tsoukase:
Ως ειδικός (μπορεί να σφάλω) πιστεύω ότι η έννοια του checkup δεν υπάρχει. Οπως σωστά ειπώθηκε, μια παρακλινική εξέταση παραγγέλνεται με ένα κλινικό σκεπτικό με σκοπό να επιβεβαιώσει ή όχι μια κλινική υποψία. Ετσι όταν παραγγέλνουμε ένα chekcup είναι σαν να υποψιαζόμαστε κλινικά ότι ο εξεταζόμενος πάσχει από τις αντίστοιχες νόσους, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Ως μέθοδος πρόληψης επίσης δεν έχει νόημα γιατί απομακρύνει την πιθανότητα ενός ελάχιστου τμήματος από το φάσμα των παθήσεων (χολόσταση και παρόμοια είναι σπάνιες).

Ετσι, προσωπικά προτείνω και ακολουθώ μια "customized" πραγγελία checkup ανάλογα με το κλινικό προφίλ. Πχ. σε ελεύθερους ιστορικού και κάτω των 40 ετών δε συνιστώ καν. Το πρόβλημα με την περιττή παραγγελία εξετάσεων είναι η κακή νοοτροπία που εισάγεται στον κόσμο αλλά και στους γιατρούς (υπερβολική στήριξη στον παρακλινικό έλεγχο έναντι της κλινικής σκέψης). Αλλά από την άλλη είναι πολλά τα μικροβιολογικά εργαστήρια Αρη...

Zachariadis:
Να διευκρινίσω ότι το νήμα αναφέρεται συγκεκριμένα στις αιματολογικές εξετάσεις που παραγγέλνονται και εκτελούνται
στα πλαίσια «προληπτικού» ελέγχου και όχι στο concept αυτό καθεαυτό του "check up" που μπορεί εν δυνάμει να περιλαμβάνει και άλλες
παρακλινικές εξετάσεις αλλά οπωσδήποτε στηρίζεται κύρια ( αν όχι αποκλειστικά) στην αξιολόγηση του ιστορικού του ασθενή και την φυσική εξέταση.
Ανεξάρτητα απο το έναυσμα που οδηγεί τον άνθρωπο στον ιατρό για να του ζητήσει εξετάσεις προληπτικές ,κίνηση που πάντα
εμπεριέχει το στοιχείο της ανασφάλειας-αβεβαιότητας,ο ιατρός οφείλει να διελευκάνει (στο βαθμό που μπορεί) την πραγματική αξία που
αυτές θα έχουν για την αξιολόγηση-πρόγνωση της κατάστασης υγείας του και το σημαντικότερο να το επικοινωνίσει -μεταφέρει στον αιτώντα.
Ο ασθενής διαβλέπει στην επίσκεψη στον ιατρό για «προληπτικό έλεγχο», ενα είδος «επιβεβαίωσης» της καλής κατάστασης της υγείας του ,
ότι εκείνος ενδεχομένος δεν θα πάθει αυτό που έπαθε αιφνίδια ο συγγενείς-φίλος ή γείτονας του,ενα είδος «συμφωνίας» ότι θα εξακολουθεί να ζεί
και να προσφέρει στην οικογένεια του χωρίς σωματικούς περιορισμούς,ή ακόμα ( και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό σημείο) ενα είδος άλλοθι -εγγύηση,
ωστε να μπορεί να εξαλολουθεί να κάνει καταστρεπτικές επιλογές όπως π.χ το να καπνίζει χωρίς περίσκεψη αλλά με τις «ευλογίες» πλέον της επιστήμης...
Το «κίνητρο» του ασθενή είναι οπωσδήποτε σημαντικό να διευκρινιστεί,σημαντικότερο όμως θεωρώ ότι είναι ο ρόλος του ιατρού να ιεραρχήσει
την αξία των όποιων ελέγχων,εξετάσεων και εν τέλει επιλογών ζωής του ασθενή και να το επικοινωνίσει αυτό όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα στον ασθενή.
Ο ασθενής πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι πάρα πολύ πιό σημαντικό να κάνει προσπάθεια διακοπής καπνίσματος απο ότι να παρακολουθεί τα επίπεδα
της χοληστερίνης.Ότι θα προσφέρει στην υγεία και μακροζωία του πολύ περισσότερο απ ότι μια ετήσια δοκομασία κόπωσης.Να κατανοήσει ότι
ορισμένες «απλές»  επιλογές ζωής- η εφαρμογή των οποίων όμως μπορεί να απαιτήσουν πολύ μεγαλύτερες «θυσίες»,πολύ μεγαλύτερη «επένδυση» ψυχής-
προσφέρουν πολύ περισσότερο απ ότι μια απλή αιμοληψία,ενα καρδιογράφημα ή ένας υπέρηχος.
'Οπωσδήποτε αυτό προυποθέτει ό ίδιος ο Ιατρός να αποτελεί παράδειγμα.Προσωπικά θεωρώ το «δάσκαλε που δίδαξες...» κομβικό σημείο αποτυχίας
μια τέτοιας επικοινωνίας.Άν ο ίδιος ο ιατρός δεν είναι κοινωνός των επιλογών που μεταφέρει στον ασθενή,ο τελευταίος δύσκολα τις υιοθετεί.

Argirios Argiriou:
Κατάλληλος κωδικός ICD-10:

Z00.0

Γενική Ιατρική Εξέταση ( Εξέταση ατομικού προσυμπτωματικού ελέγχου (check-up) ΜΚΑ. Περιοδική εξέταση (ετήσια) (φυσική). Εξαιρούνται: Γενική εξέταση ατομικού προσυμπτωματικού ελέγχου για συγκεκριμένους υποπληθισμούς (Z10.-) στα βρέφη και στα παιδιά (Z00.1)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση