Κε Κουναλάκη, για την "αντινεοπλασματική" δράση της αλκανίνης και σικονίνης, υπάρχουν μελέτες με πειράματα σε ζώα. Κάποιες από αυτές σας παραθέτω.
Η πρώτη και δεύτερη εργασία αφορούν τη δραστικότητα έναντι του καρκινώματος Walker στους αρουραίους, και στην P388 λεμφοειδή λευχαιμία στα ποντίκια.
Η τρίτη και τέταρτη αφορούν την αναστολή ανάπτυξης όγκου καρκινικών κυττάρων.
1. SB Katti, YN Shukia, JS Tandon, Indian J Chem 1979, 18B, 410.
2. SK Gupta, IS Mathor, Indian J Cancer, 1972, 9, 50.
3. U Sankawa, Y Ebizuka, T Miyazaki, Y Isomura, H Otsuka, S Shibata, M Isomata, F Fukuota, Chem Pharm Bull, 1977, 25,, 2392.
4. U Sankawa, H Otsuka, Y Kataoka, Y Iitaka, A Hoshi, K Kuretani, Chem Pharm Bull, 1981, 29, 116.
Οι εργασίες αυτές, αλλά και άλλες που έχουν γίνει για την αντικαρκινική τους δράση έχουν ένα επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό που έχει την πρώτη σημασία στη συνολική δράση των εκχυλισμάτων της Alkanna tinctoria. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επουλωτική, η αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή τους δράση. Πάντως με την αντινεοπλασματική τους δράση, έχουν ασχοληθεί περισσότερο οι της Άπω Ανατολής επιστήμονες.
Όσον αφορά στις εργασίες κλινικής αποτελεσματικότητας, όπως καταλαβαίνετε, ένας φαρμακοποιός δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρωτόκολλο. Ωστόσο όμως, υπάρχουν αντίστοιχα πρωτόκολλα για τις αλκανίνες και σικονίνες του καθηγητή Β. Παπαγεωργίου, που πρώτος ανέδειξε την αποτελεσματικότητά τους.
Τον έλεγχο του πιθανού μικροβιακού φορτίου και αλλεργιογόνων παραγόντων της Alkanderm τον έχω ξεκινήσει σε πιστοποιημένο εργαστήριο και σύντομα θα έχω τα αποτελέσματα. Η αεροστεγής συσκευασία της σε σωληνάρι διασφαλίζει την προστασία του προϊόντος.
Όσα αφορούν την ποιότητα των γαληνικών σκευασμάτων που γίνονται στα Ελληνικά φαρμακεία, έχουν την εγγύηση της φαρμακοτεχνικής επιστήμης και την αναγωγή τους στην Ελληνική Φαρμακοποιία. Σίγουρα, μεγάλο ρόλο παίζει και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο κάθε συνάδελφος στην υλοποίηση των απαραίτητων πρωτοκόλλων που ορίζονται για την κάθε περίπτωση. Ο έλεγχος και η λειτουργία των εργαστηρίων των φαρμακείων είναι στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υγιεινής.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά για το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για το θέμα που λέγεται, γαληνικά σκευάσματα στο ελληνικό Φαρμακείο. Καλό είναι αυτή κουβέντα να συνεχιστεί και να ακουστούν και οι απόψεις των μελών του forum, καταθέτοντας ο καθένας την άποψή του και την πρότασή του.
Οι καιροί οι δύσκολοι αντιμετωπίζονται με δράση και όχι μόνο με διαπιστώσεις που έχουν όμως και αυτές την αξία τους.