Άδοξο τέλος σε… ενέδρα γιατρού, για φακελάκι
18 Σεπτεμβρίου 2016 | 16:48 Docmed+
Πολίτης κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι του ζητήθηκε «δωράκι» από γιατρό, αλλά όταν του άφησε τα προσημειωμένα 500 ευρώ στο γραφείο του, αυτός αρνήθηκε να τα πάρει
Πληγή για το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει το «φακελάκι». Οι πολίτες αποκτούν, ωστόσο, αντανακλαστικά, καταγγέλλοντας όλο και πιο συχνά επίορκους γιατρούς. Ο εντοπισμός και η σύλληψη επ’ αυτοφώρω απαιτεί ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση: προσημείωση χαρτονομισμάτων, παρακολούθηση, έφοδο και χειροπέδες… Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παρανομίας και… δράσης , ξεχωρίζει ένα «είδος» νοσοκομειακού γιατρού αυτός που αρνείται το «φακελάκι». To «Έθνος τns Κυριακής» φέρνει σήμερα στο φως μία τέτοια περίπτωση, η οποία καταγράφηκε.
Αφορά διευθυντή xειρουργικής ειδικότητας σε μεγάλο νοσοκομείο Tns Aθήνας. Συγγενής ασθενούς άφησε στο γραφείο του «φακελάκι» με 500 ευρώ, περιμένοντας από τον γιατρό να τα πάρει.
Τα χρήματα ήταν προσημειωμένα και δύο αστυνομικοί περίμεναν έξω από το γραφείο να προχωρήσουν σε σύλληψη, npos έκπληξη του συγγενούς, ο γιατρός δεν τα δέχτηκε και η αστυνομική επιχείρηση είχε άδοξο τέλος. Τα έγγραφα της δικογραφίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι καταθέσεις δείχνουν πώς εκτυλίχθηκε η απίθανη αυτή υπόθεση. Η μαρτυρία του καταγγέλλοντος, του οποίου τη μητέρα είχε χειρουργήσει ο γιατρός, είναι χαρακτηριστική:
«…Ρώτησα τη γραμματέα εάν μπορεί ο γιατρός να με δεχθεί οτο γραφείο του. Αυτή μου είπε να περιμένω στον διάδρομο και φώναξε το όνομά μου. Μπήκα κατευθείαν στο γραφείο του. στο οποίο ήταν μόνος και καθόταν στην καρέκλα…
Μόλις μπήκα, μου είπε να καθίσω, όπως και έκανα. Για τη μητέρα μου, μου είπε ότι όλα πήγαν καλά και ότι έπρεπε να κάνει σε έξι μήνες μία αγγειογραφία. Μου είπε ότι σήμερα θα φύγει να πάει σπίτι τns. Εγώ τον ρώτησα εάν μπορεί να φάει και να πιει τα πάντα και αυτός μου απάντησε θετικά…
Τότε, εγώ του έβγαλα τον φάκελο με τα 500 ευρώ που είχαν προσημειωθεί και τον άφησα πάνω στο γραφείο του, λέγοντά* του “ορίστε γιατρέ μου”. Τότε, ο γιατρός μου είπε ότι δεν μου είχε ζητήσει χρήματα. Πήρα τον φάκελο με τα λεφτά που είχα αφήσει στο γραφείο του και βγήκα. Μετά, με τους αστυνομικούς ήρθα στην έδρα τns υπηρεσίας τους και παρέδωσα τα χρήματα που είχαν προσημειωθεί. Πραγματικά, δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν πήρε τα λεφτά ο γιατρός…».
Ο συγγενής της ασθενούς σημείωσε πως πριν γίνει η επέμβαση ο γιατρός τού είχε δείξει ότι θα έπαιρνε χρήματα: «Εγώ του είπα ότι θα του πηγαίνω κάθε χρόνο έναν τενεκέ λάδι και αυτός το δέχτηκε και μου είπε μάλιστα “ωραία, κλείνουμε σε αυτό”»…
Η διένεξη. Κατά τη διάρκεια ms νοσηλείας τns μητέρας του, ο καταγγέλλων είχε έρθει σε διένεξη με τον χειρουργό. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην κατάθεσή του, είχε δει τον γιατρό στον διάδρομο να μιλάει στον προϊστάμενο νοσηλευτή.
Τον πλησίασε και του ζήτησε να του μιλήσει, αλλά ο γιατρός τού απάντησε πως εκείνη την ώρα μιλούσε με τον νοσηλευτή. Ακολούθησε ένταση και φωνές μεταξύ συγγενούς και γιατρού και -όπως καταθέτει- από τον θόρυβο βγήκε η χειρουργημένη μητέρα του από τον θάλαμό της για να δει τι γίνετε.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
Έθνος τns Κυριακής
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΚάποιες παρατηρήσεις:
- Το να φέρουν στον γιατρό κάποιο δώρο (όχι χρήματα) ΔΕΝ είναι δωροδοκία, αυτός το εκλαμβάνει ως ένδειξη ικανοποίησης του ασθενή απ' την συνολική αντιμετώπιση. Στις περισσότερες Κλινικές που θα πάει κάποιος θα δεί γλυκά, κρασιά και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και... αρνιά
! Ό,τι έχει, θέλει, έχει αισθάνεται ευχαρίστηση ο καθένας, ουδείς ζητάει, αλλά ούτε έχει και ανάγκη.
Δεν είναι πρέπον -φρονώ- να τα επιστρέψει κάποιος πίσω, περισσότερο προσβλητικό θα το χαρακτήριζα, ούτε αποτελεί ένδειξη χρηματισμού, ενώ δεν έχει ανάγκη κάποιος τα γλυκά ή κάποιο μπουκάλι κρασί για να κάνει σωστά την δουλειά του, έλεος κάπου.
Συχνά δε τα παραπάνω γίνονται πάσα στο νοσηλευτικό προσωπικό, δεν κάθεται κανείς να τρώει ό,τι του φέρνουν !
Από που και ως που ο εν λόγω κύριος θεώρησε ότι ο θεράπων ιατρός ζήτησε φακελάκι επειδή συμφώνησε σε έναν τενεκέ λάδι, είναι πραγματικά απίθανο...
- το να μην θέλεις για τον χ-ψ λόγο να μιλήσεις σε συγγενή ασθενούς, είναι απολύτως δικαιολογημένο, και δεν το έχουμε κάνει μία ή δύο φορές. Ούτε αυτό είναι το παρασύνθημα "ακούμπα το παραδάκι για να σου μιλήσω καλύτερα..."
- ο θεράπων ιατρός (στον οποίο την είχαν στημμένη) αναγνωρίζει τον ασθενή ;
Γιατί πραγματικά θα είχε τρομερό ενδιαφέρον να το μάθαινε (αν δεν το κατάλαβε ήδη και ανέκρουσε πρύμναν!) και να τον τρέξει δικαστικώς, έτσι, γιατί τέτοιες πονηρές πρακτικές πρέπει να τιμωρούνται.
Δεν είναι νομικός, αλλά αυτό δεν θεωρείται "απόπειρα δωροδοκίας" ; ; ;