Τρεις προτάσεις για να περιοριστεί το “φακελάκι” στα δημόσια νοσοκομεία (από: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος).
Να προγραμματίζονται οι χειρουργικές επεμβάσεις με βάση τη σοβαρότητα του περιστατικού και όχι με τον αδιαφανή σημερινό τρόπο.
Αυτό προτείνει – μεταξύ άλλων – η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το “φακελάκι”.
Κάθε ασθενής θα εντάσσεται στην σειρά της λίστας χειρουργείου (για κάθε χειρουργική ειδικότητα) με μοναδικό κριτήριο την σοβαρότητα της περίπτωσής του.
Με τον τρόπο αυτό, κατοχυρώνεται έμπρακτα μια διαδικασία, με την οποία κάθε πολίτης θα κατανοήσει ότι η σειρά του στην λίστα θα καθορίζεται με αυτό το κριτήριο και όχι με το αν θα πληρώσει ή δεν θα πληρώσει.
Κανείς, έτσι, δεν αποκτά επιπλέον δικαιώματα επειδή πληρώνει.
Ως προς την προσωπική επιλογή γιατρού, οι υπεύθυνοι της Ένωσης θεωρούν πως, εάν η περίπτωση δεν απαιτεί κάποια ξεχωριστή εξειδίκευση, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος προσωπικής επιλογής.
Θεωρούν απαράδεκτο για ένα δημόσιο νοσοκομείο να καλλιεργείται η λογική ότι εξειδικευμένη αντιμετώπιση σημαίνει ταυτόχρονα και οικονομική επιβάρυνση!
ΓνώσηΤο ιδανικό – σημειώνουν – θα ήταν τα περιστατικά που προγραμματίζονται για χειρουργείο – μέσω των εξωτερικών ιατρείων – να κατανέμονται από επιτροπή μεταξύ των γιατρών της κλινικής με βάση την δική τους συλλογική γνώση και εμπειρία.
Η λίστα, δε, να διαμορφώνεται με αυτήν την λογική και όχι με την λογική “ο τάδε έχει τόσα χειρουργεία”.
Με άλλα λόγια, το τμήμα θα έπρεπε να κάνει την “επιλογή” των ασθενών ανά γιατρό με βάση αμιγώς επιστημονικά κριτήρια.
Οι γιατροί της Αχαΐας προτείνουν, επίσης, τα εξής:
Δεν νοείται ένταξη στην λίστα μετά από προσωπική συνεννόηση χειρουργού και αναισθησιολόγου και χωρίς έγκριση της επιτροπής.
Κάθε περιστατικό θα χαρακτηρίζεται ως “ψυχρό”, με μεγαλύτερη διάρκεια αναμονής τους τρεις μήνες ή ως περιστατικό για ταχύτερη αντιμετώπιση, με μεγαλύτερο όριο αναμονής τις 20 μέρες.
Ο κάθε γιατρός, στο τέλος κάθε εβδομάδας, να παραδίδει τη λίστα των ασθενών με χαρακτηρισμό για κάθε περιστατικό και ο προγραμματισμός γίνεται σε αυτή τη βάση.
Για κάθε γιατρό να υπάρχει συγκεκριμένη μέρα (ή μέρες) που χειρουργεί τακτικά περιστατικά.
ΚαθεστώςΣύμφωνα με την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας, το “φακελάκι” τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά καθεστώτος στα δημόσια νοσοκομεία.
Αναιρείται, έτσι, η βασική αρχή της λειτουργίας και ο σκοπός ύπαρξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που είναι η ισοτιμία στην πρόσβαση για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση.