Σχέδιο Ά. Γεωργιάδη για "φρένο" στην υπερσυνταγογράφηση
Ισοδύναμα μέτρα για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη εντός του προϋπολογισμού αναζητά τώρα το υπουργείο Υγείας, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή του ορίου στη συνταγογράφηση που είχε τεθεί στους γιατρούς από τις 15 Ιανουαρίου. Εν αναμονή της οριστικής απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής που έχει καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για την κατάργηση του πλαφόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζει μια σειρά από εναλλακτικές, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα αθρόας συνταγογράφησης από τους γιατρούς και η δαπάνη για το φάρμακο να μην ξεπεράσει τα 1,91 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνουν πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, το πιθανότερο είναι να τεθούν περιορισμοί σε ειδικότητες που συνήθως γράφουν τον μεγαλύτερο όγκο των συνταγών, όπως για παράδειγμα σε παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί μέσος όρος συνταγής ανά ειδικότητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ισοδύναμα μέτρα κρίνονται απαραίτητα, ειδικά φέτος, όπου ο προϋπολογισμός για το φάρμακο είναι ιδιαίτερα «σφικτός» και η τήρησή του αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για το υπουργείο Υγείας. Το πλαφόν εξάλλου αποτελούσε έναν τρόπο προκειμένου να αυξηθεί η χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία επειδή είχαν χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τα πρωτότυπα σκευάσματα, κρατούσαν σε χαμηλό επίπεδο τη δαπάνη που αντιστοιχούσε σε κάθε γιατρό.
Σύμφωνα με το πλαφόν που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών για κάθε γιατρό δεν επιτρεπόταν να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης που είχε σημειώσει κατά τη διάρκεια του 2013.
Η απόφαση για αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης προκαλεί ανησυχία, καθώς παρά το γεγονός πως το μέτρο εφαρμόστηκε για δύο μόλις μήνες, φαίνεται ότι ήταν αποτελεσματικό. Ενδεικτικό είναι το ότι πριν την επιβολή του πλαφόν, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε διαπιστώσει υπέρβαση περίπου 30 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, η οποία αν συνεχιζόταν θα έθετε τον προϋπολογισμό εκτός ορίων.
Αν και όλο το διάστημα που ίσχυε το πλαφόν υπήρξαν συνεχή παράπονα από τους γιατρούς πως υπερέβαιναν το επιτρεπόμενο όριο και άρα δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως ένα πολύ μικρό ποσοστό των γιατρών χορήγησαν περισσότερες συνταγές. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας που χειρίζεται την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τον προηγούμενο μήνα, από τους 43 χιλ. γιατρούς που συνταγογραφούν, μόλις 300 δεν τήρησαν το όριο. Ωστόσο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην αιτιολογία της απόφασης για αναστολή της ρύθμισης, έκρινε ότι τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος και πιθανής βλάβης της υγείας των πολιτών.
Πηγή:http://www.capital.gr/News.asp?id=1988636