Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Ιανουαρίου 2025, 07:08:59

Αποστολέας Θέμα: Στατιστικά για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα.  (Αναγνώστηκε 7464 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Απριλίου 2014, 22:04:40
Αναγνώστηκε 7464 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σχετικό άρθρο στην σελίδα 7:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Αυγούστου 2014, 17:48:20
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
23/08/2014. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
ΚΩΣΤΑΣ ΟΝΙΣΕΝΚΟ.


Χρειάζεται σχέδιο για πρόληψη αυτοκτονιών.

Οι περισσότεροι αποφεύγουν να μιλούν για την αυτοκτονία. Το δυσάρεστο, επισημαίνουν στελέχη της ΜΚΟ «Κλίμακα» που συγκεντρώνει όλα τα σχετικά στοιχεία και διατηρεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, είναι πως και οι επίσημοι φορείς αποφεύγουν να κάνουν τέτοιες συζητήσεις και κυρίως να αναπτύξουν και να θέσουν σε εφαρμογή ένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη της αυτοκτονίας. Αυτή η στάση, εκτός από το ανθρωπιστικό κόστος που προκαλεί –η κρίση έχει συμβάλει στην αύξηση των αυτοκτονιών σε όλη τη Νότια Ευρώπη– δημιουργεί και τεράστιο οικονομικό κόστος για το κράτος. Και στο ζήτημα της αυτοκτονίας, η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το συγκεκριμένο κόστος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Κλίμακας», είναι τεράστιο.

Δυσάρεστος υπολογισμός

Ο δυσάρεστος υπολογισμός έχει ως εξής: Σε κάθε αυτοκτονία, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, αντιστοιχούν 20 με 27 απόπειρες αυτοκτονίας. Το 2012 (τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ) είχαν καταγραφεί επίσημα 508 αυτοκτονίες. Αυτό, με βάση τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, αντιστοιχεί σε περισσότερες από 10.000 απόπειρες αυτοκτονίας κάθε χρόνο. Ο συγκεκριμένος αριθμός για τις απόπειρες προκύπτει και από άλλα στοιχεία της «Κλίμακας». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιεί η οργάνωση σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, περίπου 0,2% των εισαγωγών στα επείγοντα αφορούν απόπειρες αυτοκτονίας. Ανάγοντας το συγκεκριμένο ποσοστό στις περίπου πέντε εκατομμύρια εισαγωγές στα νοσοκομεία προκύπτουν περίπου 10.000 απόπειρες. Αρα, αυτός είναι ο αριθμός που δέχεται η οργάνωση μιλώντας για τις απόπειρες αυτοκτονίας κάθε χρόνο. Το 70% - 75% αφορούν δηλητηρίαση. Η «Κλίμακα» μελέτησε μια «ήπια» περίπτωση ατόμου που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας 83 παυσίπονα χάπια. Ο συγκεκριμένος ασθενής έμεινε επί 15 ημέρες σε μονάδα αυξημένης φροντίδας και ύστερα ακόμα 22 ημέρες σε ψυχιατρική κλινική. Το κόστος μόνο για τα άμεσα νοσήλια του συγκεκριμένου ασθενούς υπολογίστηκε σε 3.500 ευρώ. Σε αυτά δεν υπολογίζονται μια ακόμα σειρά από δαπάνες που έχουν να κάνουν με την απουσία του ασθενούς αλλά και συγγενικών του προσώπων από την εργασία, με το υπερδιπλάσιο κόστος ιατρικών εξετάσεων του ατόμου στις οποίες θα υποχρεωθεί να υποβληθεί στη συνέχεια, κ.ά.

Αυτά αφορούν μόνο τις δηλητηριάσεις. Τα άτομα που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας με διαφορετικό τρόπο, επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη της «Κλίμακας», μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο επιστημονικός διευθυντής της «Κλίμακας», Κυριάκος Κατσαδώρος, περίπου το 17% των ατόμων που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν καταλήγουν με κάποια λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή αναπηρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εργασιακή τους επάρκεια για το υπόλοιπο της ζωής τους, για τα προνοιακά επιδόματα, το κόστος φροντίδας κ.ο.κ.

Θα μπορούσε ωστόσο αυτή η κατάσταση να είναι διαφορετική; Οπως υποστηρίζει η «Κλίμακα», μέχρι και το 98% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και αποτραπεί, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει μια οργανωμένη πολιτική του κράτους. Για παράδειγμα, περίπου το 60% των ατόμων που πραγματοποίησαν απόπειρα αυτοκτονίας είχαν επισκεφθεί το τελευταίο εξάμηνο κάποια πρωτοβάθμια δομή υγείας, έχοντας συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν θορυβήσει τους ιατρούς για την πιθανότητα κατάθλιψης και να είχαν ληφθεί μέτρα. «Αν υπήρχε η κατάλληλη εκπαίδευση και οδηγίες θα μπορούσαν τόσο οι ιατροί να δουν αυτόν τον κίνδυνο, καθώς το 80% - 90% των ατόμων αυτών δίνουν σημάδια τα οποία μπορεί να διακρίνει ένας ιατρός, όσο και τα άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον του», σχολιάζει ο κ. Κατσαδώρος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Σεπτεμβρίου 2015, 14:54:46
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/10/2015 Ναυτεμπορική.

«Κώδωνας» κινδύνου για τις αυτοκτονίες από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

 Αύξηση των αυτοκτονιών άνω του 30% στην Ελλάδα καταγράφουν πρόσφατες έρευνες, με πολλαπλάσιες τις ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας -που αποτελούν όμως ομάδα υψηλού κινδύνου για προσεχή αυτοκτονία- σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία. ( Θα περίνενε βέβαια κανείς και κάποιο απόλυτο νούμερο).

Σε ανακοίνωση της, η εταιρεία αναφέρει ότι οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως ο ιδεασμός, η απόπειρα αυτοκτονίας και η αυτοκτονία, αποτελούν μείζον ψυχοκοινωνικό πρόβλημα, σύνθετο και πολύπλοκο που πήρε στις ημέρες μας διαστάσεις λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά έχει κυρίως συνδεθεί με ψυχική νοσηρότητα, ιδιαίτερα με την κατάθλιψη, αλλά και με κοινωνικούς παράγοντες όπως η παρατεινόμενη ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια που φαίνεται να πυροδοτούν τις συμπεριφορές αυτές.

Στην Ελλάδα, με την ανεργία να ξεπερνά το 25% (ενώ μεταξύ των νέων υπερβαίνει το 50%) και τη φτώχια να απειλεί το 1/3 του ενεργού πληθυσμού το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις τονίζουν οι επιστήμονες.

Όπως επισημαίνουν, οι προληπτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να εστιάσουν στη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, τις εστιασμένες παρεμβάσεις σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και στην οργάνωση εξειδικευμένων υπηρεσιών για άτομα με αυτοκαταστροφικές τάσεις και ενέργειες στα γενικά νοσοκομεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2015, 17:54:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Σεπτεμβρίου 2015, 00:11:49
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η παρακάτω ανάλυση του κ. Φουντουλάκη, μου φαίνεται πιο εμπεριστατωμένη από αυτή της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που δημοσίευση στο προηγούμενο post:

11/09/2015

Αυτοκτονίες και οικονομική κρίση: Ένα «αντίστροφο στίγμα» γεννιέται;


[spoiler]Γράφει για το HealthReport.gr ο Κωνσταντίνος Ν Φουντουλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ

Από το 2008 μια παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με σοβαρές συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας και με μεγάλο θύμα την ψυχική υγεία. Οι ψυχικά ασθενείς αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού και πιθανότατα εκτίθενται σε αυξημένες πιέσεις και κινδύνους κατά τη διάρκεια παρόμοιων κρίσεων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχει η ευρύτατα διαδεδομένη άποψη ότι οι οικονομικές κρίσεις και η λιτότητα αυξάνουν ειδικά τις αυτοκτονίες.

Στην κλασσική δουλειά του το 1979 ο Brenner προτείνει ότι για κάθε 10% αύξηση στην ανεργία υπάρχει μια αύξηση 1.2% στη συνολική θνησιμότητα και αυτό περιλαμβάνει μια 1.7% αύξηση στην αυτοκτονικότητα. Κατά το παρελθόν οι διάφορες οικονομικές κρίσεις έχουν συνδεθεί με αύξηση της αυτοκτονικότητας, όπως κατά την μεγάλη ύφεση του μεσοπολέμου ή την κρίση στην ανατολική Ευρώπη και την Ασία τη δεκαετία του 90.



Επιπλέον υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις που αναφέρουν ένα παρόμοιο φαινόμενο όσον αφορά την παρούσα κρίση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, τα ποσοστά των αυτοκτονιών ποικίλουν εντυπωσιακά από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή και αυτό συμβαίνει για λόγους που δεν είναι γνωστοί και είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητο ιδίως με βάση το γεγονός ότι η γενική ψυχιατρική νοσηρότητα είναι κατά βάση παρόμοια ανεξαρτήτως έθνους φυλής ή κουλτούρας.

Αυτό δε σημαίνει ότι η αυτοκτονία μπορεί να συμβεί σε άτομα που δεν πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Η σχεδόν απόλυτη σχέση αυτοκτονίας και ψυχικής διαταραχής έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ψυχολογικής αυτοψίας.


Μέσες μεταβολές στα ποσοστα αυτοκτονικότητας και ανεργίας σε 29 Ευρωπαικές χώρες και στις ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι η αυτοκτονικότητα αυξάνεται πρίν την αύξηση της ανεργίας.

Οι όποιες εξαιρέσεις δεν είναι παρά αυτό ακριβώς: εξαιρέσεις και δεν επηρεάζουν τα νούμερα. Απόψεις που ακούγονται συχνά ότι απολύτως υγιή άτομα μπορεί να αυτοκτονήσουν σε σημαντικούς αριθμούς (ώστε να μεταβάλλουν τις στατιστικές) σαφώς δε βασίζονται σε δεδομένα και λειτουργούν παραπλανητικά δημιουργώντας ένα «αντίστροφο στίγμα»

Η αιτιοπαθογενετική σχέση μεταξύ ανεργίας και αύξησης της αυτοκτονικότητας δέχθηκε πρόσφατα σφοδρή κριτική καθώς φαίνεται ότι τόσο στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος) όσο και στις ΗΠΑ οι αυτοκτονίες αυξάνονται περίπου ένα έτος πριν αρχίσει να αυξάνεται η ανεργία.

Επίσης, όσον αφορά την Ελλάδα, η λεπτομερής ανάλυση των δεικτών αυτοκτονίας κατά φύλο και ηλικία δείχνει ότι στους άνδρες η αύξηση είναι εμφανής σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός των <14, 25-29, και >80. Στις γυναίκες είναι επίσης παρούσα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός των 40-54 και 65-69.

Όμως, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, η μεγαλύτερη αύξηση (σύγκριση πριν και μετά το έτος 2010) παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας 15-19 (149.18%), 20-24 (148.65%), 35-39 (86.24%) and 55-59 (60.74%). Σε σύγκριση η υψηλότερη αύξηση στους άνδρες αφορά την ηλικιακή ομάδα 55-59 (61%).

Τα δεδομένα αυτά δεν συνάδουν με την υποτιθέμενη αλληλεπίδραση ανδρικού φύλου παραγωγικής ηλικίας και ανεργίας. Άλλωστε στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονικότητας παρατηρείται στην Κρήτη που έχει από τα πιο μάλλον χαμηλά σχετικά ποσοστά ανεργίας, ενώ τα Ιόνια νησιά έχουν το ίδιο ποσοστό αυτοκτονικότητας με τη Στερεά Ελλάδα που έχει διπλάσιο ποσοστό ανεργίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι πρόσφατα παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιπτώσεων αυτοκτονίας που αποδίδονται σε οικονομικά προβλήματα στην Ιταλία. Η Ιταλία είναι ίσως η μόνη χώρα που καταγράφει τον παράγοντα αυτό.

Ωστόσο οι συνολικές αυτοκτονίες στη χώρα παρέμεναν σταθερές και απλά παρατηρήθηκε μεταβολή της απόδοσης της αιτίας από συναισθηματικά σε οικονομικά αίτια, προφανώς ως επίδραση της επικαιρότητας.

Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι εκείνοι οι άνθρωποι που πρόκειται να χάσουν τις δουλειές τους στρεσάρονται μήνες πριν αυτό συμβεί. Όμως ο φόβος της ανεργίας είναι διαφορετικός από την ανεργία αυτή καθαυτή.

Μια τέτοια υπόθεση προτείνει ότι αυτοκτονίες εργαζομένων και όχι ανέργων ευθύνονται για την αύξηση των ποσοστών. Το γεγονός ότι υπάρχει μια ασταθής αύξηση της αυτοκτονίκότητας ακόμα και σε ευημερούσες χώρες με χαμηλή ανεργία (πχ Νορβηγία) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιες άλλες μεταβολές στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον θα πρέπει να ενοχοποιηθούν.

Πιθανότατα τέτοιο παράγοντες να είναι η εφαρμογή ευέλικτών μορφών εργασίας αλλά κυρίως η ανάπτυξη ενός αυστηρού εργασιακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο η ευάλωτη ομάδα των ατόμων με ψυχική νόσο δε μπορεί να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει.

Αν αυτή η υπόθεση αποδειχθεί σωστή, τότε η ευημερία ως γενική κατάσταση και η μείωση της γενικής ανεργίας πιθανότητα δε θα συνοδευτούν και με μείωση της αυτοκτονικότητας. Η μείωση αυτή απαιτεί στοχευμένες δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και ειδικά των ψυχικά ασθενών που δέχονται δυσανάλογα υψηλή πίεση από την κρίση.

Δυστυχώς οι ευρύτατα διαδεδομένες δράσεις των ομιλιών, επιμορφώσεων συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων (gatekeepers), τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας κτλ δεν έχουν αποδώσει πραγματικά και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς σήμερα υπάρχει μια διεθνής συζήτηση που περίπου υπονοεί ότι κάθε άνθρωπος κινδυνεύει να αυτοκτονήσει λόγω της οικονομικής κρίσης, χωρίς να πάσχει από ψυχική νόσο, απλά εξαιτίας της υψηλής πίεσης που μπορεί να δεχθεί. Αυτό έχει ώς συνέπεια το συμπέρασμα ότι γενικά μέτρα θα μπορούσαν να αποδώσουν αντί για ειδικά και στοχευμένα.

Η γενική μείωση της ανεργίας αρκεί και δε χρειάζονται στοχευμένες υποστηρικτικές δράσεις. Η προσέγγιση αυτή αποτελεί απλά ένα «αντίστροφο στίγμα».

Ενώ το συνηθισμένο στίγμα που συνοδεύει την ψυχική νόσο τονίζει το «άρρωστο» και περιθωριοποιεί τον ασθενή, το αντίστροφο στίγμα τείνει να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα του ασθενούς σε στοχευμένη και ειδική φροντίδα, καθώς ουσιαστικά του αρνείται τη θέση του «ασθενούς» αυτή καθαυτή.

Με αυτό τον τρόπο ένα ψυχιατρικό πρόβλημα βαφτίζεται ως οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικό και αντιμετωπίζεται με αντίστοιχα αλλά ακατάλληλα μέτρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι ακριβώς ο τύπος του αποκλεισμού μέσω της κοινοτυποποίησης (banalization) που οδήγησε σε άλλες χώρες μεγάλους αριθμούς βαριά ψυχικά ασθενών στις φυλακές ή άστεγους στο δρόμο αντί σε θεραπευτικά ιδρύματα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις τα ψυχιατρικά τους προβλήματα βαφτίστηκαν «κοινωνικά».

Κωνσταντίνος Ν Φουντουλάκης,

Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ,

kfount@med.auth.gr[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 12 Σεπτεμβρίου 2015, 00:17:24 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Οκτωβρίου 2016, 09:02:49
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/10/2016




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για την Ελλάδα, τουλάχιστον, τα στοιχεία δε νομίζω ότι είναι και τόσο αξιόπιστα. Λόγω του ότι η Ορθόδοξη εκκλησία δεν κάνει εξόδιο ακολουθία για τους αυτόχειρες πολλές αυτοκτονίες "περνούν'' στο ληξιαρχείο ως φυσιολογικοί θάνατοι.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Οκτωβρίου 2016, 09:04:24 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Μαΐου 2017, 21:45:29
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/05/2017

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Μαΐου 2017, 23:56:46
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Αντιγράφω από το (ενδιαφέρον) άρθρο:
"... Το 2000 αυτοκτόνησαν στην Ελλάδα 382 άνθρωποι. Το 2009 αυτοκτόνησαν 391. Και το 2010, στην αρχή της κρίσης, 377. Το 2011 είχαμε 477 αυτοκτονίες, το 2012 σημειώθηκαν 565, το 2013 αυτοκτόνησαν 533 και το 2014 καταγράφηκαν 565 αυτοκτονίες. Από τις 4,2 αυτοκτονίες ανά 100.000 πληθυσμού που είχαμε το 2011 (όσες και το 1985), φτάσαμε στις 5 το 2014. Από το 2012 καταγράφεται αύξηση 20%, στοιχείο που πιθανότατα συνδέεται με την κρίση."

Με βάση τα στοιχεία του άρθρου το 2014, σε σχέση με το 2010 (γιατί άραγε βάζουμε ως αφετηρία σύγκρισης το 2012;), οι αυτοκτονίες παρουσίασαν 48% αύξηση κατ΄ απόλυτη τιμή. Αυτό δεν πρέπει να μας απασχολεί;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

19 Μαρτίου 2018, 21:46:48
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/02/2018 Καθημερινή.
Του Γιάννη Παπαδόπουλου.


Ο οδηγός των 16 σελίδων που τυπώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 και μοιράστηκε στις φυλακές της χώρας προειδοποιούσε το σωφρονιστικό προσωπικό ότι «ο συντριπτικός αριθμός αυτοκτονιών τελείται σε φυλακές υποδίκων, στο ψυχιατρείο και στο νοσοκομείο κρατουμένων».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ως ενδείξεις αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς τη χρήση ναρκωτικών και την απομόνωση από τους άλλους, ενώ ως μία από τις επίφοβες περιόδους καθοριζόταν το διάστημα πριν από την αποφυλάκιση. Ολα αυτά τα στοιχεία φαίνεται, βάσει των μέχρι στιγμής ενδείξεων, ότι συγκεντρώνει και η πρόσφατη αυτοκτονία 32χρονου κρατουμένου στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού.

Το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου ο 32χρονος τοξικομανής και οροθετικός κρατούμενος εντοπίστηκε κρεμασμένος σε ειδικό χώρο απομόνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε οδηγηθεί εκεί από το ιατρικό προσωπικό, ενώ επρόκειτο να μεταχθεί σε γενικό νοσοκομείο. Σε λίγες εβδομάδες, μάλιστα, θα αποφυλακιζόταν.

Αυτή πάντως δεν ήταν η μόνη αυτοχειρία σε κατάστημα κράτησης το τελευταίο διάστημα. Ακολούθησε τα ξημερώματα της 5ης Φεβρουαρίου η αυτοκτονία 33χρονου στις φυλακές Αλικαρνασσού. Και εκείνος εντοπίστηκε κρεμασμένος στο κελί του. Αλλωστε, στον οδηγό για την πρόληψη των αυτοκτονιών στις φυλακές αναφέρεται ότι ο απαγχονισμός συναντάται στο 95% των περιστατικών. Οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν μέσα και σημεία πρόσδεσης που βρίσκουν στον χώρο του εγκλεισμού.

Το εγχειρίδιο

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το σχετικό εγχειρίδιο έχει διανεμηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης στις φυλακές. Το συνέταξε η Ολγα Θεμελή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνολικά 5.500 αντίτυπα του οδηγού είχαν τυπωθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για να χρησιμοποιηθούν από το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης ή ως ύλη σε εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Στον οδηγό αναφέρεται ότι η αυτοκτονία αποτελεί την πρώτη και πιο κοινή αιτία θανάτου στις φυλακές. «Ο δείκτης των αυτοκτονιών στη φυλακή είναι από τέσσερις έως και έντεκα φορές υψηλότερος από τον αντίστοιχο στον γενικό πληθυσμό», σημειώνεται. Ακόμη, σύμφωνα με τον οδηγό, διαπιστώνεται ότι «μερικές φορές η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά εκλαμβάνεται ως εκβιασμός, με αποτέλεσμα την υιοθέτηση εχθρικής στάσης απέναντι στον κρατούμενο».

Η συντάκτρια του οδηγού πάντως σημειώνει ότι «είναι προτιμότερο να νιώσει ο υπάλληλος ότι “εξαπατήθηκε” από μια χειριστική συμπεριφορά, παρά να αγνοήσει ή να υποτιμήσει τις απειλές ενός κρατουμένου». Τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες γύρω από τις δύο πρόσφατες αυτοκτονίες ερευνώνται. Οπως ανέφερε η δικηγόρος του 32χρονου Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα, ο θανών είχε προσφύγει το 2013 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μαζί με άλλους δώδεκα συγκρατούμενούς του κατά της Ελλάδας διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης.

Δικαιώθηκε, αποφυλακίστηκε το 2014, αλλά ως ασθενής αδυνατούσε να τηρεί τους περιοριστικούς όρους εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα που του είχαν επιβληθεί και οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή.

Υποπτος θάνατος

Ενας ακόμη πρόσφατος θάνατος, του κρατούμενου Μαλτέζου Σώζου, διερευνάται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Αυτή η περίπτωση όμως δεν αφορά αυτοκτονία. Ο 26χρονος βρέθηκε νεκρός στις 2 Φεβρουαρίου στο κελί του στις φυλακές της Λάρισας. Τις προηγούμενες ημέρες, όσο κρατείτο στις φυλακές του Μαλανδρίνου, είχε παραπονεθεί για πόνο στο δόντι και του χορηγήθηκαν παυσίπονα.

Στις 29 Ιανουαρίου οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου, όπου τον εξέτασε οδοντίατρος και έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί σε γναθοχειρουργό. Τελικά, μετήχθη στη Λάρισα (καθώς δεν υπήρχε αντίστοιχος γιατρός στη Φωκίδα), ενώ το ραντεβού του με αυτή την ειδικότητα προγραμματίστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης για τις 5 Φεβρουαρίου. Ο κρατούμενος όμως δεν πρόφτασε να εξεταστεί. Περίπου δύο ημέρες μετά τη μεταγωγή του βρέθηκε νεκρός. Εξέτιε ποινή 25 ετών για κλοπές και ληστείες. Στο Μαλανδρίνο βρισκόταν από τον Ιούνιο του 2017, ενώ το τελευταίο διάστημα υπήρχαν σκέψεις για να εργαστεί στο καφενείο της φυλακής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαρτίου 2018, 08:40:11 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
9435 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιουλίου 2013, 22:29:32
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
82567 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουνίου 2014, 21:21:32
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
82532 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2015, 11:52:07
από Ορθοπαιδικός
2 Απαντήσεις
5147 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Δεκεμβρίου 2018, 00:24:01
από Argirios Argiriou
10 Απαντήσεις
35677 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2023, 22:33:47
από Argirios Argiriou