Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 01:00:48

Αποστολέας Θέμα: Ερχεται η σειρά των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών (πχ ΕΛΕΓΕΙΑ κτλ)  (Αναγνώστηκε 61901 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Οκτωβρίου 2014, 21:15:56
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στα περισσότερα καταστατικά προβλέπεται ανανέωση του ΔΣ για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς εκλογές για λόγους ανωτέρας βίας. Εγώ λέω οτι κανένα μέλος του ΔΣ δεν πρέπει να έχει δικαίωμα σε τρίτη θητεία.
Θα δημιουργηθεί ένα νομικό πρόσωπο με ΦΕΚ και μόνο αυτό θα λαμβάνεται υπ' όψιν. Είπαμε -ίσως δεν έγινε αντιληπτό -ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ (ή "επιστημονισμός"? για να αποδίδει !!!
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

23 Οκτωβρίου 2014, 22:20:13
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στην Ευρώπη οι θεσμοθετημένοι φορείς των ειδικοτήτων είναι οι Επαγγελματικές ενώσεις των ειδικοτήτων και όχι οι «επιστημονικές» εταιρείες.
Το επιστημονικό κομμάτι, είναι ΚΟΜΜΑΤΙ των δραστηριοτήτων μίας επαγγελματικής ένωσης, αλλά όχι το μόνο. Ακόμη και ο τίτλος ειδικότητας δίδεται από την Ένωση.
Και είναι όντως θεσμοθετημένοι και ουσιαστικοί συνομιλητές με την πολιτεία και το υγειονομικό σύστημα.
Οι δε ενώσεις δημιουργούν τον «ΠΙΣ». Εμάς όμως με τις δημιουργημένες «ισορροπίες» δεν μας βολεύει κάτι τέτοιο. Και οι Έλληνες, όταν δεν τους βολεύει κάτι, μπορούν να νεωτερίζουν και να πρωτοτυπούν.
Επειδή εδώ δεν θέλουμε να χαλάσουμε το βολικό μοντέλο του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ !! ΠΙΣ , προσπαθούμε να νεωτερίσουμε και πάλι κάνοντας και πάλι ΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ, αλλά αυτή τη φορά με ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ..

Όπως όμως και να εξελιχθεί κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε μία ομάδα να κάνει οποιαδήποτε «εταιρεία» «επιστημονική» ή μη, όπως αυτές που ξέρουμε σήμερα (λιπιδολογίας, νόσου Χ, Ψ, Ω).

(Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι η UEMO (ΤΟ ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΟ της UEMS για τους οικογενειακούς γιατρούς) που είναι ο επίσημος συνομιλητής της Ε.Ε. δεν δέχεται σα μέλη του τους εκπροσώπους των εταιρειών αλλά των συνδικαλιστικών φορέων?
Γνωρίζετε επίσης ότι ο ΠΙΣ παλαιότερα αδιαφορούσε για το ποιόν πρότεινε ο Σύλλογος Γ.Ι. και αργότερα η Ένωση για την ελληνική αντιπροσωπία στην UEMO και έστελνε όποιον γούσταρε (λέγε με ημέτερο)?
Για όλα αυτά και άλλα πολλά μας βολεύουν να φτιάξουμε νομικά πρόσωπα εταιρείες –που δεν θα μας χαλάν τη σχετική σούπα- και όχι πραγματικές Ενώσεις των ειδικοτήτων.)



Η ύπαρξη επαγγελματικών ενώσεων, έπεται των κατοχυρομένων νομοθετικά επαγγελμάτων. Στην Ελλάδα, δε γνωρίζω τι συμβαίνει στην Ευρώπη και πώς διευθετείται  το σχετικό θέμα, νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα είναι αυτό του ιατρού με την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που εκδίδεται από τις επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών, τους ιατρικούς συλλόγους.

Οι επιστημονικές εταιρείες στην Ελλάδα, αναφέρονται για την ιατρική, στους επιστημονικούς κλάδους της ιατρικής, τις ειδικότητες.

Σε περίπτωση που υπήρχε νομικά κατοχυρωμένο επάγγελμα γενικού ιατρού, παθολόγου, νευρολόγου κλπ, θα μπορούσαν να υπάρξουν και οι αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις. Αυτό όμως έχει να κάνει με τη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς στην Ελλάδα, το πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι εκείνο που δίνει επαγγελματικά δικαιώματα και όχι η μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται αιτήματα απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, αλλά αυτό μάλλον συμβαίνει περισσότερο για κατόχους τίτλων μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που δεν υπάρχουν αντίστοιχες σπουδές σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή η είσοδος στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητα από μια και μόνο σχολή (π.χ. σύμβουλος απασχόλησης-επαγγελματικός σύμβουλος). Ακόμα όμως και σε αυτή την τελευταία περίπτωση, η συζήτηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο.

Επιπλέον, η ύπαρξη επαγγελματικών δικαιωμάτων και επομένως επαγγελματικών ενώσεων ειδικοτήτων και όχι ιατρών στην Ευρώπη, έχει να κάνει με το ότι οι βασικές σπουδές για το πτυχίο μπορεί να είναι περίπου τέσσερα εξάμηνα που συχνά ολοκληρώνονται με μια ενδιάμεση «προπτυχιακή εξέταση», ενώ οι κύριες σπουδές ολοκληρώνονται σε τέσσερα-έξι εξάμηνα με τελική εξέταση επαγγελματικής κατάρτισης (ειδικότητα). Κάτι τέτοιο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα πριν την αυτονόμηση της οδοντιατρικής σχολής τη δεκαετία του '60, που μέχρι τότε υπήρχε ως κατεύθυνση της ιατρικής σχολής.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Οκτωβρίου 2014, 23:19:12 από ΑΡΗΣ »
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
144 Απαντήσεις
74914 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Αυγούστου 2014, 19:57:19
από ΑΡΗΣ
15 Απαντήσεις
11695 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2012, 12:31:43
από EzeΤΡΟΛ
13 Απαντήσεις
10226 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαΐου 2016, 19:14:48
από ΑΡΗΣ
10 Απαντήσεις
11106 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Ιουλίου 2013, 12:44:49
από Denominator
7 Απαντήσεις
5328 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Νοεμβρίου 2015, 16:06:07
από Gatekeeper