Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 15:14:41

Αποστολέας Θέμα: Η ασπιρίνη μπορεί ν μειώσει τ κίνδυνο γ καρκίνο παχ εντέρου έως κ 50%.  (Αναγνώστηκε 3052 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

27 Απριλίου 2014, 22:00:41
Αναγνώστηκε 3052 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η ασπιρίνη μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου εντέρου ακόμη και 50%,

Προσοχή όμως στις παρενέργειες του χαπιού

 

Η ασπιρίνη μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κίνδυνου εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 50%, ειδικά σε άτομα που είναι φορείς ενός συγκεκριμένου γονίδιου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

 

Η μελέτη

Από παλαιότερες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η τακτική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής του Καρκίνου, Σάνφορντ Μάρκοβιτς, διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους, αλλά μόνο για εκείνους που διαθέτουν ένα συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο.

Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Αντικαρκινικό Κέντρο Dana Farber, κατέληξαν στην συγκεκριμένη διαπίστωση μελετώντας ιατρικά αρχεία που αφορούσαν σε 128.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και 270 με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σε όσους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα ενός γονιδίου που ρυθμίζει το ένζυμο 15-PGDH, διαπιστώθηκε και μειωμένη κατά 50% πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, εφόσον έπαιρναν ασπιρίνη. Αντιθέτως, η ασπιρίνη δεν είχε κανένα όφελος για όσους είχαν χαμηλή εντερική δραστηριότητα του γονιδίου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τόσο το γονίδιο όσο και η ασπιρίνη επιδρούν στην παραγωγή των προσταγλανδινών, ουσίες που διευκολύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου στο παχύ έντερο. Το ένζυμο 15-PGDH, γενετικό αντίστοιχο της ασπιρίνης μειώνει την παραγωγή των προσταγλανδινών, άρα όταν στο άτομο συνυπάρχει το σωστό γενετικό υπόβαθρο και η χρήση ασπιρίνης, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρκίνου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο και η θνησιμότητα της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο έγκαιρα θα διαγνωστεί.

 

Προσοχή στις παρενέργειες

Από την αμερικανική μελέτη διαπιστώνεται ότι η ασπιρίνη μπορεί να προστεθεί στο «οπλοστάσιο» των μέτρων πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, αρκεί να εντοπίζονται όσοι μπορούν πράγματι να ωφεληθούν, δηλαδή όσοι έχουν στον οργανισμό τους ενεργοποιημένο το εν λόγω γονίδιο. Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν ένα γενετικό τεστ μέτρησης του 15-PGDH στο παχύ έντερο, ώστε να μπορούν οι κλινικοί γιατροί να λαμβάνουν εξατομικευμένες αποφάσεις σχετικά με την θεραπεία για κάθε ασθενή, με δεδομένο μάλιστα ότι η συχνή λήψη ασπιρίνης μπορεί να έχει παρενέργειες (όπως έλκος στομάχου).

Ο Δρ Μάρκοβιτς εξηγεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί σχετικά εύκολο αφού κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης ο γαστρεντερολόγος μπορεί εύκολα να παίρνει δείγμα από τον ιστό του εντέρου για να γίνει στη συνέχεια βιοψία και αναζήτηση του γονιδίου. Επίσης οι ερευνητές σχεδιάζουν μια νέα τυχαιοποιημένη προοπτική κλινική δοκιμή, προκειμένου να επιβεβαιώσουν σε βάθος χρόνου τα ευρήματά τους σχετικά με την επιλεκτική προστατευτική δράση της ασπιρίνης ανάλογα με το γενετικό υπόβαθρο. Ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πάρουν είτε ασπιρίνη, είτε εικονικό φάρμακο, ανάλογα με το αν διαθέτουν η όχι το γονίδιο, και στη συνέχεια θα συγκριθεί η συχνότητα της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις δύο ομάδες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: ασπιρίνη καρκίνος παχέως εντέρου 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3311 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2009, 13:41:13
από aterpos
0 Απαντήσεις
2626 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Φεβρουαρίου 2011, 18:43:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2328 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Σεπτεμβρίου 2015, 14:35:45
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
2078 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Οκτωβρίου 2024, 09:18:14
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1832 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Οκτωβρίου 2024, 00:28:37
από Δ. Κουναλάκης