Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Ιανουαρίου 2025, 06:52:59

Αποστολέας Θέμα: Δικαιώματα και υποχρεώσεις των Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου.  (Αναγνώστηκε 38137 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Οκτωβρίου 2008, 21:35:08
Αναγνώστηκε 38137 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τα παρακάτω δεν τα πήρα από κάποιο επίσημο site αλλά από το φόρουμ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα δημοσιεύω όμως παρόλες τις επιφυλάξεις μου για την νομική εγκυρότητά τους, γιατί μου δίνουν παρόλα αυτά την εντύπωση μιας καλής προσπάθειας να οριοθετηθεί η εργασία του Ιατρού Υπηρεσίας Υπαίθρου:



Δικαιώματα και υποχρεώσεις των Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου.

Α. ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Οι γιατροί, υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί ιατροί) που υπηρετούν στα Κ.Υ. τα Π.Ι. και στα Π.Π.Ι., υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά στην κοινότητα ή στον δήμο όπου είναι η έδρα του Κ.Υ., ή του Π.Ι. ή του Π.Π.Ι. σε πρωινή οκτάωρη απασχόληση, όπως και στην περιοχή ευθύνης τους σε τακτές και ισότιμα κατανεμημένες επισκέψεις που καθορίζονται από την εποπτεύουσα αρχή.
(Σχετ. το Υ4α/οικ.8972/6-8-96 έγγραφο του Υ.Υ.Π & Κ.Α και)
2. Οι αγροτικοί ιατροί των Περιφερειακών ιατρείων μπορούν να διαμένουν μέσα στα όρια ευθύνης του ιατρείου τους, εφόσον αδυνατούν να εξεύρουν κατάλληλη κατοικία στην κοινότητα διορισμού τους , μετά από έγκριση της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται. (Το Α3α/οικ.5518/28-3-90 εγκ.Υ.Υ.&Π.
4. Μετά το πέρας του ωραρίου στα αγροτικά ιατρεία διαμένουν είτε στην έδρα του Ιατρείου είτε στην περιοχή ευθύνης τους εφόσον υπάρχει στέγη που πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις διαμονής με εξαίρεση όσων συμμετέχουν σε πρόγραμμα εφημερίας της υπερκείμενης υγειονομικής μονάδας και μόνο για την ημέρα εφημερίας τους. Σε αντίθετη περίπτωση και μόνο με άδεια του εποπτεύοντος Νοσοκομείου (Ν.2071/92 άρθρο 23) δύνανται να διαμένουν και εκτός της περιοχής ευθύνης των. (Σχετ.το Υ4α/οικ.8972/6-8-96 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας)

Β. ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
1. Τα Κ.Υ, τα Π.Ι. και τα Π.Π.Ι παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες ισοτίμως, αδιακρίτως και ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ή όχι κάλυψής τους.
2. Οι γιατροί που υπηρετούν στα Κ.Υ, τα Π.Ι. και τα Π.Π.Ι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (Ε.Σ.Υ. Υπηρεσίας Υπαίθρου, αποσπασμένοι, κ.λ.π) λειτουργούν στα πλαίσια του σκοπού των Υγειονομικών μονάδων και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε πολίτη, χωρίς την είσπραξη οποιασδήποτε αμοιβής, πέραν από τον καθοριζόμενο μισθό και τα επιδόματα που τους καταβάλλονται.
3. Κάθε μορφή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηριακών εξετάσεων που εκτελούνται καθ' υπόδειξη των γιατρών του Κ.Υ. παρέχεται δωρεάν σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. (Σχετ.το Υ3β/οικ.387/25-1-1994 έγγραφο του Υ.Υ.Π & Κ.Α)
Συνεπώς οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ,σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1&15 του Ν.1397/83 που επανήλθαν σε ισχύ με τις διατάξεις του Ν.2194/94, σε όλο τον πληθυσμό της περιοχής ευθύνης του (μόνιμο και διερχόμενο) και όχι μόνο σε ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α και του δημοσίου. Επομένως δεν υπάρχει τυπικό έρεισμα για ξεχωριστή αμοιβή για παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους άλλων φορέων ούτε δικαιολογείται άρνηση παροχής των υπηρεσιών αυτών. (Σχετ.Η 251/95 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους)
4.Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.3487/55 (Φ.Ε.Κ.354/Α/55) οι αγροτικοί γιατροί των Π.Ι. και των Π.Π.Ι. υποχρεούνται να παρέχουν, καθʼόλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες καθώς και περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης ή ατυχήματος, τις υπηρεσίες τους στο Ιατρείο ή και κατʼ οίκον. .. (Σχετ.το Υ3α/οικ.1869/22-6-01 έγγραφο Υ.Υ.& Π.)
5.Οι αγροτικοί ιατροί (υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου ή με θητεία), οπουδήποτε και αν αυτοί υπηρετούν (Κ.Υ, Π.Ι. Π.Π.Ι) απαγορεύεται να ασκούν ιδιωτικό έργο. (Σχετ. το Α3α/16861/24-10-1989 έγγραφο του Υ.Υ.Π.& Κ.Α)

Γ. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

1. Επισκέψεις στην περιοχή ευθύνης του ιατρείου ή της έδρας του Κ.Υ.
Οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου οφείλουν να επισκέπτονται μία φορά την εβδομάδα σε τακτές ημέρες και ώρες, που καθορίζονται με πρόγραμμα το οποίο θεωρείται από την εποπτεύουσα υπηρεσία και του οποίου αντίγραφο αναρτάται σε εμφανές σημείο του ιατρείου, στις κοινότητες και στους συνοικισμούς ευθύνης του Π.Ι,,του Π.Π.Ι ή του Κ.Υ, για την παρακολούθηση και εξέταση των ασθενών καθώς και την επίβλεψη και παρακολούθηση των θεμάτων δημόσιας υγείας και όταν καλούνται έκτακτα για επείγουσες περιπτώσεις. Στις υποχρεώσεις τους επίσης εντάσσεται και η παρακολούθηση των επιτόκων, μαίευσης και λεχωιδών. (Σχετ. το Α3α/οικ.1165/23-1-90 έγγραφο του Υ.Υ.Π & Κ.Α)

2. Επίσκεψη στο σπίτι – Φροντίδα ηλικιωμένων
Στις υποχρεώσεις του αγροτικού γιατρού, συμπεριλαμβάνεται και η παρακολούθηση των αρρώστων που βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης με την επίσκεψη «κατʼ οίκον» των ασθενών για την παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους, την αναγραφή φαρμάκων κ.λ.π. (Σχετ. το οικ.15950/9-10-89 έγγραφο του Υ.Υ.Π & Κ.Α)

3. Διαχείριση έκτακτων περιστατικών
Οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου πρέπει να διαχειρίζονται τα έκτακτα περιστατικά και το θέμα των διακομιδών σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υ.Υ, τις οδηγίες του ΕΚΑΒ και της Γενικής Δ/νσης του Π.ε.Σ.Υ.Π.
Για τα περιστατικά που χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης, υποχρέωση του ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου είναι η παροχή κάθε φύσης ιατρικής περίθαλψης και Πρώτων Βοηθειών καθώς και η μέριμνα για την διακομιδή του ασθενούς στην πλησιέστερη νοσηλευτική μονάδα (σχετ.το Α3α/οικ.1165/23-1-90 έγγραφο του Υ.Υ.Π.& Κ.Α.)
Όταν συνοδεύουν ασθενείς δικαιούνται αποζημίωσης που αντιστοιχεί στα έξοδα μετακίνησης, εισιτηρίων και ημερήσιας εκτός έδρας δαπάνης. Όταν συνοδεύουν περιστατικό βρίσκονται σε ενεργό εφημερία και συνεπώς δύναται να αποζημιωθούν με το αντίστοιχο ποσό και δεν δικαιούνται άλλη αποζημίωση.

4. Άσκηση προληπτικής ιατρικής.
Οι γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου υποχρεούνται να ενεργούν, όσον αφορά στα θέματα πρόληψης και προαγωγή υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες της υγειονομικής αρχής που υπάγονται και να επιδιώκούν την αγωγή υγείας των κατοίκων της περιφέρείας του στα θέματα αυτά, καθώς και την ενημέρωση τους σε θέματα προστασίας της μητρότητας και παιδικής ηλικίας. (Σχετ.το Α3α/1165/23-1-90 έγγραφο του Υ.Υ.Π)
Επίσης πραγματοποιούν εμβολιασμούς κάθε είδους, επιβλέπουν για την καθαριότητα, την ύδρευση και αποχέτευση της περιοχής ευθύνης του ιατρείου, προς αποφυγή δημιουργίας νοσογόνων εστιών.
Στα πλαίσια άσκησης προληπτικής ιατρικής, ο αγροτικός ιατρός καλείται να συμμετέχει και να υλοποιεί όσα προγράμματα οργανώνονται από το Αʼ Π.ε.Σ.Υ.Π. Ν. Αιγαίου. Πρέπει να υποστηρίζει το πρόγραμμα Ιατροκοινωνικής Φροντίδας, να συμπληρώνει το Ερωτηματολόγιο Καταγραφής Τροχαίων Ατυχημάτων, να υποστηρίζει το πρόγραμμα του Καπνίσματος και γενικώς πρέπει να ενημερώνεται και να δραστηριοποιείται στα οργανωμένα προγράμματα πρόληψης της Γενικής Διεύθυνσης του Αʼ Π.ε.Σ.Υ.Π Ν .Αιγαίου και της υγειονομικής μονάδας στην οποία ανήκει.
Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, κάθε αγροτικός γιατρός πρέπει να εξετάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής του, να συμπληρώνει τους φακέλους υγείας και να αξιολογεί αυτούς που έχουν ειδικές ανάγκες. Οφείλει δε να επικοινωνεί με τον υπεύθυνο ιατρό της μονάδας που ανήκει.

5. Σχολική Υγεία
Ο ιατρός του Π.Ι οφείλει να μερινά και να αναλαμβάνει δραστηριότητες πρόληψης και προαγωγής της υγείας στο σχολικό περιβάλλον. Ειδικότερα υποχρεούται να οργανώνει, να συντονίζει και να συμμετέχει σε προγράμματα εμβολιασμών, να επιλαμβάνεται προβλημάτων υγιεινής στο χώρο του σχολείου, να διενεργεί με προσοχή την περιοδική εξέταση των μαθητών και να διοργανώνει και να συμμετέχει σε δραστηριότητες ενημέρωσης των μαθητών και των γονέων τους σε θέματα υγείας.

6. Εκτέλεση αστιατρικών επιθεωρήσεων συνοδεία αστυνομικών οργάνων.
7. Χορήγηση αδειών για την λειτουργία καταστημάτων, βάσει των κειμένων διατάξεων, εφόσον λόγω απόστασης δεν υπάρχει ευχέρεια για την επί τόπου μετάβαση Νομίατρου.

8. Τήρηση βιβλίων.
Στα Π.Ι και Π.Π.Ι όπου εργάζεται ο αγροτικός ιατρός υποχρεούται να τηρεί σχολαστικά και να ενημερώνει καθημερινά τα παρακάτω βιβλία.
α. Βιβλίο πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων
β. Βιβλίο ασθενών στο οποίο καταγράφει όλα τα στοιχεία της νοσολογικής κίνησης για τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά που αντιμετωπίζει. Στο βιβλίο συμπληρώνεται πάντα το ονοματεπώνυμο του ασθενούς, η ημερομηνία εξέτασης, η διάγνωση, η συσταθείσα θεραπευτική και λοιπή αντιμετώπιση.
γ. Βιβλίο Εμβολιασμών όπου καταγράφεται κάθε παιδί με αύξοντα αριθμό ο οποίος σημειώνεται και στο βιβλιάριο υγείας του. Κρατείται χρονοδιάγραμμα εμβολίων του παιδιού καθώς και τα προσωπικά του δεδομένα.
δ. Βιβλίο κατοίκων στο οποίο καταγράφει όλους τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής και συμπληρώνει στοιχεία για το ατομικό και ιατρικό ιστορικό και την ενδεχομένη θεραπεία που λαμβάνουν.
ε. Βιβλίο Αστιατρικών επιθεωρήσεων.
στ. Βιβλίο επιτόκων και τοκετών.
Οι γιατροί υποχρεούνται επιπλέον να συμπληρώνουν μηνιαία και να αποστέλλουν στην μονάδα υγείας από την οποία εποπτεύονται ή στην Κεντρική υπηρεσία του Π.ε.Σ.Υ. το έντυπο των διακομιδών και το έντυπο κίνησης του ιατρείου καθώς και κάθε άλλο έντυπο που τους ζητηθεί από την Κεντρική Υπηρεσία του Π.ε.Σ.Υ. σχετικά με την καταγραφή στοιχείων.
Για την τήρηση των βιβλίων και των εντύπων καθώς και τον τρόπο λειτουργίας τους ο ιατρός βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, τον Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και τον ιατρό που έχει ορισθεί από τις ανωτέρω μονάδες ως υπεύθυνος.

9.Πειθαρχική Ευθύνη
Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ιατρός υπηρεσίας υπαίθρου ελέγχονται ποσοτικά και ποιοτικά από τον Διευθυντή της υπερκείμενης υγειονομικής μονάδας (Νοσοκομείου ή Κ.Υ.)

10. Χορήγηση αναρρωτικών και κανονικών αδειών
Ο αγροτικός γιατρός δικαιούται κανονική άδεια 20 εργασίμων ημερών αφού συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας και συνεχίζει να υπηρετεί στη θέση που προσλήφθηκε. Δεν μπορεί να χορηγηθεί σε αγροτικό ιατρό κανονική και αναρρωτική άδεια εφόσον τη ζητήσει σε χρονικό διάστημα που έχει λυθεί πλέον η υπαλληλική σχέση του, μετά την πάροδο του ετήσιου χρονικού διαστήματος, αφού δεν ανανεώθηκε η θητεία του. (Σχετ.το ΔΙΔΑΔ/Φ.51/173/21804/17-8-94έγγραφο του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης).
Ο γιατρός δεν μπορεί να απουσιάσει από τα καθήκοντά του χωρίς την άδεια της προισταμένης του αρχής η οποία οφείλει για όσο διάστημα απουσιάσει να τον αντικαταστήσει από άλλον (εφόσον υπάρχει η δυνατότητα) ή να αναθέσει σε γιατρό όμορου ιατρείου την εξυπηρέτηση του ιατρείου και της περιοχής ευθύνης του απουσιάζοντος ιατρού. Διευκρινίζεται ότι κάθε κανονική ή αναρρωτική άδεια δεν υπολογίζεται σαν μέρος της 12μηνης υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου.(Σχετ.το Α3α/οικ./1165/23-1-90 έγγραφο του Υ.Υ.& Π.)

11. Στις υποχρεώσεις των αγροτικών ιατρών συμπεριλαμβάνεται και η συνταγογραφία για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής στο ενιαίο συνταγολόγιο.
Οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν σύμφωνα με τις κανονιστικές διατάξεις που αφορούν τη χορήγηση φαρμάκων όπως αυτές εκδίδονται από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας & Πρόνοιας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του ΕΟΦ. Ειδικά για τα οξέα περιστατικά συνταγογραφούν μόνο ένα εμβαλάγιο ανα ιδιοσκεύασμα και αν απαιτηθεί συνέχιση της θεραπείας, θα εκδίδουν νέα συνταγή. Για τα χρόνια περιστατικά θα συνταγογραφούν μόνο με βάση τη γνωμάτευση του ιατρού ειδικότητας και τα αναφερόμενα σ' αυτή ιδιοσκευάσματα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της νόσου. Επί της συνταγής ο αγροτικός γιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει το ονοματεπώνυμο και την ειδικότητα του γιατρού που εξέδωσε τη γνωμάτευση και την ημερομηνία έκδοσής της. (π.χ. "Γνωμάτευση του καρδιολόγου (ονοματεπώνυμο) της 1/3/2000") (Σχετ. Π.Δ. 67/2000(Φ.Ε.Κ 58/Α)άρθρο 2 παρ.13

12.Σύμφωνα με το άρθρο 145 του Ν.2071/92 οι ιατροί που ασκούν το ιατρικό επάγγελμα στην περιοχή ιατρικού συλλόγου με οποιαδήποτε μορφή και σχέση εργασίας ή κατέχουν θέση που απαιτείται πτυχίο ιατρικής, υποχρεούνται όπως εντός μηνός από της εγκαταστάσεώς τους, εγγραφούν στα μητρώα του οικείου και μόνο ιατρικού συλλόγου. Η μη συμμόρφωσή τους αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα και διώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Σχετ. το Α4/5390/19-10-1992 έγγραφο του Υ.Υ.Π &Κ.Α Δ /νση Επαγγελματιών Υγείας).

13.Οι αγροτικοί γιατροί οφείλουν να γνωρίζουν ότι με τα τηλεφωνικά τέλη των Π.Π.Ι. και των Π.Ι. θα καλύπτονται από το Νοσοκομείο μέχρι ενός ορισμένου ποσού το δίμηνο και σε περίπτωση υπέρβασης του παραπάνω ποσού η διαφορά θα παρακρατείται από τις αποδοχές του γιατρού ή γιατρών που υπηρετούν σʼ αυτά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

14. Οι αγροτικοί γιατροί οφείλουν να χρησιμοποιούν και αξιοποιούν τα ʽʼ Συστήματα Ηλεκτρονικής Υγείας ʽʼ που ενδεχομένως είναι εγκατεστημένα στη μονάδα υγείας που υπηρετούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.ε.Σ.Υ.

15. Αυτονόητο είναι όλα τα προαναφερθέντα δεν αναιρούν ούτε τροποποιούν δικαιώματα ή υποχρεώσεις των αγροτικών ιατρών που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Οκτωβρίου 2008, 22:25:30
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Όπως επισημαίνει κι ο κος Αργυρίου, τα παραπάνω δεν προέρχονται από επίσημο site Κι ο ίδιος άλλωστε σημειώνει τις επιφυλάξεις του!
Συνιστώ έντονη επιφύλαξη για την ορθότητα όσων περιέχονται στο παραπάνω κείμενο.
 Όπως είχα δηλώσει σε ανάλογο κείμενο που είχε αναρτηθεί σε άλλη ενότητα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  μοιάζει με ένα συνονθύλευμα νόμων και υπουργικών αποφάσεων που έχουν φτιαχτεί την εποχή των ΠΕΣΥΠ με σκοπό ουσιαστικά το «ψάρωμα» των αγροτικών.
Βλέπω μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα
Βλέπω αναφορές σε νόμους του 1955 !
Παράθεση
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν.3487/55 (Φ.Ε.Κ.354/Α/55) οι αγροτικοί γιατροί των Π.Ι. και των Π.Π.Ι. υποχρεούνται να παρέχουν, καθʼόλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες καθώς και περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης ή ατυχήματος, τις υπηρεσίες τους στο Ιατρείο ή και κατʼ οίκον.
Τι απ’ αυτά συνεχίζει να ισχύει άραγε και τι έχει αλλάξει; Μήπως παρατίθενται μόνο όσοι νόμοι και υπουργικές αποφάσεις «συμφέρουν» όποιον το σύνταξε, ακόμη κι αν κάποια έχουν καταργηθεί ή αλλάξει; (Στο σκεπτικό: «ποιος θα κάτσει να το ψάξει;» )

Για δείτε ένα «ενδιαφέρον» σημείο απ’ όσα αναφέρονται παραπάνω και είναι ίσως το μόνο δικαίωμα που κατόρθωσα να βρω στο έγγραφο:
Παράθεση
Όταν συνοδεύουν περιστατικό βρίσκονται σε ενεργό εφημερία και συνεπώς δύναται να αποζημιωθούν με το αντίστοιχο ποσό και δεν δικαιούνται άλλη αποζημίωση.
Άραγε οι αγροτικοί που συνοδεύουν με ασθενοφόρο περιστατικά από τα χωριά τους στο νοσοκομείο το γνωρίζουν; Το έχει εφαρμόσει κανείς;
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Οκτωβρίου 2008, 22:30:11 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

25 Οκτωβρίου 2008, 11:08:32
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Επισυνάπτω τα προαναφερθέντα ως σύμβαση εργασίας των Αγροτικών εν καιρώ Π.Ε.Σ.Υ.Π.

25 Οκτωβρίου 2008, 15:15:02
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Τα αναφερθέντα είναι clopy-right από το βιβλίο του πάλε ποτέ ΠεΣΥΠ Στερεάς (έπρεπε να αναφέρουν την πηγή) και όντως εκεί περιγράφονται με αυτό τον τρόπο.
(Το Ν. Αιγαίο –για την ιστορία- αντέγραψε τα εν λόγω κείμενα σε εγκυκλίους του με την άδεια του τότε Προέδρου του ΠεΣΥΠ Στ. Ελλάδας και συναδέλφου της –οδοντιάτρου)
Οι διατάξεις που διέπουν τους αγροτικούς έχουν αφετηρία όντως το 1955. Ποιος ενδιαφέρθηκε ποτέ να αποκτήσουν ένα σύγχρονο εργασιακό καθεστώς?
Όσο για την ενεργό εφημερία επί κλήσεως για διακομιδή, όντως νομικά υφίσταται, αλλά στην Ελ κάθε νόμος δεν σημαίνει ότι εφαρμόζεται κιόλας !!!
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

3 Σεπτεμβρίου 2009, 15:30:46
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τα αναφερθέντα είναι clopy-right από το βιβλίο του πάλε ποτέ ΠεΣΥΠ Στερεάς (έπρεπε να αναφέρουν την πηγή) και όντως εκεί περιγράφονται με αυτό τον τρόπο.
(Το Ν. Αιγαίο –για την ιστορία- αντέγραψε τα εν λόγω κείμενα σε εγκυκλίους του με την άδεια του τότε Προέδρου του ΠεΣΥΠ Στ. Ελλάδας και συναδέλφου της –οδοντιάτρου)
Παράθεση
Στα πλαίσια άσκησης προληπτικής ιατρικής, ο αγροτικός ιατρός καλείται να συμμετέχει και να υλοποιεί όσα προγράμματα οργανώνονται από το Αʼ Π.ε.Σ.Υ.Π. Ν. Αιγαίου. Πρέπει να υποστηρίζει το πρόγραμμα Ιατροκοινωνικής Φροντίδας, να συμπληρώνει το Ερωτηματολόγιο Καταγραφής Τροχαίων Ατυχημάτων, να υποστηρίζει το πρόγραμμα του Καπνίσματος και γενικώς πρέπει να ενημερώνεται και να δραστηριοποιείται στα οργανωμένα προγράμματα πρόληψης της Γενικής Διεύθυνσης του Αʼ Π.ε.Σ.Υ.Π Ν .Αιγαίου και της υγειονομικής μονάδας στην οποία ανήκει.

Συνηθίζω κατά 99% να αναγράφω την πηγή των μηνυμάτων μου. Στο συγκεκριμένο απλά το θεώρησα περιττό, αφού αναφέρεται αρκετές φορές μέσα στο κείμενο.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

30 Αυγούστου 2018, 23:47:22
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επισυνάπτω σχετική εγκύκλιο από τις 09/08/2018 από την 5η ΥΠΕ.

Σχετικά σχόλια επίσης του συναδέλφων Γενικών Ιατρών στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook:


- Δεν τόλμησε να πεί βέβαια εντός του κειμένου ότι αυτά ισχύουν και για τους Γ.Γ.
Απλά το έβαλε στον τίτλο για ψάρωμα. Ας το βάλει εκεί που ξέρει.
Ο ΓΓ που κατέλαβε Περιφ. Ιατρείο, μετέτρεψε τη θέση σε θέση Επιμ. Β. ΕΣΥ και ως γιατρός ΕΣΥ την καταλαμβάνει.
Συνεπώς, μπορεί σε σχέση με το πότε και ποια ΠΙ καλύπτει να διέπεται από το πώς έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα κάλυψης του Π.Ι., αλλά, ως προς τα εργασιακά (που μένει, ποιες ώρες καλύπτει, κ.λπ) διέπεται από τις διατάξεις περί γιατρών ΕΣΥ.
Τελεία, Παύλα.

- Οι ΥΥΙ και μόνο, σύμφωνα με τον νόμο ή υπ. απόφαση (δεν θυμάμαι τι ήταν αλλά μπορούμε να το βρούμε) πρέπει να μένουν σε απόσταση μέχρι 35χλμ από την έδρα του ΠΙ.... Αυτό αλλάζει μόνο με του ίδιου επιπέδου απόφαση (υπ. απόφαση η νόμο) και με τίποτα άλλο. Αυτό βέβαια αναφερόταν τότε στους ΥΥΙ...

- Συμφωνα με το σχετικο εγγραφο του αναπληρωτη υπεαρχη ειδικευμενοι γιατροι εξισωνονται με αγροτικους γιατρους, καλουνται να αναρτησουν ενα χαρτι στο ιατρειο τους που αναγραφει ποιες ειναι οι υποχρεωσεις του αγροτικου γιατρου, συμφωνα με τις οποιες πρεπει να πηγαινουμε σε κατ οικον επισκεψεις οταν μας καλουν ακομη και εκτος ωραριου!! Καθε φορα βρισκεται κατι για να ζουμε μεσα στον εκφοβισμο ποτε αυτο ποτε η 8ημερη συνεχη εφημερευση στο ομορφο νησι της Αλλονησου...

- Δεν υπάρχουν γενικοι γιατροί σε θέση αγροτικού. Υπάρχουν επιμελητές επί θητεία και επιμελητές ΕΣΥ. Οπότε ο,τι και να λέει το κείμενο είναι μαλακίες.

- Είναι αντίθετο με το GDPR η ανάρτηση του προσωπικού τηλεφώνου . Ας δώσει η ΥΠΕ εταιρικό κινητό στους γιατρούς και κατόπιν το ξανανασυζητάμε.

- Ωραίο το κειμενάκι. Κανένα νόμο έχει να παραθέσει; Και μη μας πάει πίσω στο 1950!

- Ή ακόμη καλύτερα, στην περίοδο 1967-74.

- Στο ύφος ταιριάζει. Αν και τα αγροτικά και η υπηρεσία υπαίθρου ξεκινούν με νόμο του 1968 εδώ που τα λέμε! Αναφέρθηκα στο 1950 γιατί υπάρχει ένας νόμος τότε, με υπογραφή του Βασ. Παύλου, που λέει κάτι κουλά και μερικοί τον χρησιμοποιούν για ψάρωμα.

- Κόπι Πάστε παλαιότερου φιρμανιού στο οποίο δεν έκαναν τον κόπο να αλλάξουν το ωράριο από 8ωρο που ήταν τότε σε 7ωρο που είναι τώρα!

- Δλδ ο ίδιος ο οδοντίατρος που το υπογράφει αυτό, κάθεται 8 ώρες στο ΚΥ;

- Το 8ωρο (σύμφωνα μ' αυτόν) είναι για τους αγροτικούς και του γενικούς γιατρούς που κατέλαβαν θέση αγροτικού! Αμ πως!

- Αυτά που λέει το έγγραφο απορρέουν όντως από τη νομοθεσία. Νομοθεσία όμως που διέπει τους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου. Όχι τους επιμ. Β. Γ. Ι. των Π.Ι.
Εννοείται ότι θέλουν με νομικίστικα τερτίπια να σας κάνουν εργάτες γαλέρας. Σημασία όμως έχει όχι τι λέει η κάθε ΥΠΕ, αλλά ο Νόμος.
Για δές τε τι λέει η απόφαση διορισμού σας και ανατρέξτε στις υποχρεώσεις των γιατρών της κατηγορίας που ανήκετε με βάση το διορισμό σας.
Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες για τις κουβέντες.
Εκτός και δεν θέλετε να διεκδικήσετε αυτό που προβλέπει ο νόμος για να μη χαλάσετε καρδιές ή ισορροπίες.
Η απόφαση είναι δική σας.

- πρέπει να πατήσει σε νομικό πλαίσιο. ΚΑι τέτοιο πλαίσιο για αυτά που γράφει η απόφαση, δεν υπάρχει για τους Γ.Γ.

- Πάντως, η παλαιότητα ενός Νόμου, εφόσον δεν έχει καταργηθεί από μεταγενέστερους, του προσδίδει κύρος και ισχύ. Η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος διέπεται από Μεταξικό νόμο, του 1937!

- Πουθενά όμως δεν αναφέρεται ο νόμος του 1950 στις προκηρύξεις και διορισμούς των αγροτικών. Το νόμο του 1968 τον θυμάμαι να αναφέρεται παλαιότερα

- Παιδιά ο παλαιότερος νόμος ισχύει δυστυχώς, όντως. Για όσους καταλαμβάνουν θέση ΠΕ Ιατρών όμως. Δηλαδή τους του δημοσίου.
Εσείς διορίζεστε ως επιμελητές ΕΣΥ. Μην αφήνετε κανέναν να το αλλοιώσει. Έχετε τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα. Είστε Γιατροί ΕΣΥ και όχι ΠΕ Ιατρών. Διέπεστε από τη νομοθεσία περί γιατρών ΕΣΥ, που είναι διάσπαρτη σε πολλούς νόμους.
Υπάρχει πιθανότητα να μας επιβάλουν αυτά που έλεγε η παλιά νομοθεσία. Και το έλεγα, όσο οι Πάρεδροι δεν αναγνώριζαν τις διατάξεις του διορισμού σας σαν ΕΣΥτων και δεν σας πλήρωναν γιατί θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να μετατραπεί η θέση σε θέση γιατρού ΕΣΥ.
Αυτό όμως στην πορεία λύθηκε με νομοθετικές διατάξεις και συνεπώς η εκδοχή αυτή έχει εξαφανιστεί οριστικά.

- Δηλαδή Δημήτρη, ο νόμος του 1950 μπορεί να ισχύει για τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου;

- Βέβαια. ΙΣΧΥΕΙ. Άλλο που όλοι αναγνωρίζουμε πως είναι παλαιολιθικής εποχείς και δεν τον εφαρμόζουμε.
Επίσης είναι αντίθετος με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί χρόνου εργασίας, αφού ο χρόνος ετοιμότητας, λογίζεται ως χρόνος εργασίας.
Αφού όμως στο εθνικό δίκαιο, δεν αναιρέθηκε σαφώς, νομικά ισχύει. Αν και καταπίπτει δε δικαστική προσφυγή λόγω του Ευρωπαϊκού δικαίου.

- Γενικώς η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει με εχθρότητα τον ιατρό και τον θέλει άβουλο και ανίσχυρο υποχείριο της. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ελληνικός στρατός είναι ο μοναδικός στον κόσμο που δεν δίνει βαθμό στον κληρωτό ιατρό και τον αφήνει να υπηρετεί ως ...στρατιώτης.

- "Παρατηρούνται αποκλίνουσες συμπεριφορές"! Τι άλλο θα διαβάσουμε;
Επίσης κουβέντα για το ρεπό μετά από εφημερία! Θα μου πείτε, έχουν μείνει στο 8ωρο, το ρεπό μετά από εφημερία ήρθε πολύ μετά το 7ωρο!

« Τελευταία τροποποίηση: 30 Αυγούστου 2018, 23:55:15 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Οκτωβρίου 2019, 20:42:14
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εύστοχο σχόλιο συναδέλφου που δημοσιεύθηκε σε Ιατρική ομάδα του Facebook στις 11-101-2019:

Αυτό το έγγραφο με τίτλο «Δικαιώματα και υποχρεώσεις των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου» (ουσιαστικά γράφει μόνο υποχρεώσεις) ανακυκλώνεται εδώ και χρόνια γράφοντας αρκετές ανακρίβειες και αναχρονισμούς. Όλο και κάποιος καινούργιος θα ρθει στα πράγματα και θα το (ξανα)στείλει, όπως έγινε πρόσφατα. Ενδεικτικά:

Οκτάωρη εργασία ( έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια επτάωρη),

προϊσταμένη αρχή το νοσοκομείο (έχει καταργηθεί, υπαγωγή σε ΚΥ και ΔΥΠΕ μόνο),

αναφορά ότι δεν εξετάζουν μόνο ασφαλισμένους ΟΓΑ και Δημοσίου αλλά όλους και δεν πρέπει να αμείβονται για τους «άλλους» ασφαλισμένους (κάτι που γινόταν τη δεκαετία του ’80 και αρχές ’90),

αναφορά ότι δεν ασκούν ιδιωτικό έργο, επίκληση νόμου του 1955 (!!),

βιβλίο κατοίκων όπου καταγράφει όλους (!!!) τους μόνιμους κατοίκους,

βιβλίο αστιατρικών ελέγχων (που διενεργούνται μαζί με αστυνομικούς!),

βιβλίο επιτόκων και τοκετών (ορίστε; ),

συνταγογράφηση στο ενιαίο συνταγολόγιο (που καταργήθηκε εδώ και χρόνια).
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Οκτωβρίου 2019, 21:36:50
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Υπάρχει και σε ''νεότερη έκδοση'' Αργύρη, από εδώ:
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

12 Οκτωβρίου 2019, 11:54:16
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δλδ να καταλάβω, το συνεχές stand by μην σκάσει περιστατικό, τι είναι ; Δεν είναι εφημερία ετοιμότητας ; Υπάρχουν νησιά των 1000 κατοίκων με ΈΝΑΝ ιατρό που ΠΑΝΤΑ σκάει κάτι. Εκεί τι ακριβώς ισχύει ;
Δλδ οι αγροτικοί εφημερεύουν ΟΛΟ τον μήνα και πληρώνονται μόνο τα Σαββατοκύριακα ; Σε ποιόν παράλληλο πλανήτη ζούν αυτοί που τα επιβάλλουν αυτά ;
Αναρωτιέμαι σε ποιό δικαστήριο θα τα έλεγαν και στον δικαστή, ότι δλδ να εδώ η νομοθεσία του... 1955 για τα δικαίωματα και τις υποχρεώσεις τους.

Το πρόβλημα είναι απλό: οι κάθε λογής καρεκλοκένταυροι έχουν να αντιμετωπίσουν απ΄την μία τον εκάστοτε βλαχοδημαρχίδη και τις ψήφους τους και απ την άλλη έναν μεμονωμένο "γιατρουδάκο" που κοιτάει να γράψει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου και να τα ξεχάσει όλα.

Όσο αποδεχόμαστε τέτοιες ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ πρακτικές και δεν αντιδρούμε συλλογικά, δεν μας αξίζει κάτι καλύτερο.
IMHO πάντα

20 Απριλίου 2020, 11:49:17
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Blackchick


Γνωρίζουμε κάτι σχετικά με τις με τη μετακίνηση ειδικευμένου αγροτικού ιατρού από το ΚΥ στο νοσοκομείο όπου υπάγεται; Τί υποχρεώσεις έχει εαν μετακινηθεί σε τμήμα πχ ΜΕΘ; Πως εφημερεύει, σαν αγροτικός ιατρός ή σαν ειδικευμένος; Στις εφημερίες του οφείλει να συνεφημερεύει με επιμελητή;

20 Απριλίου 2020, 12:22:18
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Κανονικά σαν ανειδίκευτος (αγροτικός-ειδικεύομενος το ίδιο πράγμα ειναι)

Κατά τα αλλα, κι επειδη είμαστε στην Ελλάδα όπου ο αγροτικός αναλαμβλανει καθήκοντα μοναδικού γιατρού-παντολόγου, τπτ δεν θα με εξέπλησσε. Μόνο φροντίστε να είστε νομικά καλυμμένος, γιατί πχ ένας παρατασιακός ειδικεύομενος με τίτλο ειδικότητας, ΔΕΝ εφημερεύει σαν ειδικός σε ένα νοσοκομείο, οπότε αυτό ίσως απαντά στο ερώτημά σας.

Λέξεις κλειδιά: μετακίνηση 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
8004 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Νοεμβρίου 2017, 13:40:13
από Cox1411
3 Απαντήσεις
28657 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιανουαρίου 2019, 23:35:06
από GirousisN
7 Απαντήσεις
79848 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2019, 00:12:45
από Πατρωνάκης Μάνος
0 Απαντήσεις
22933 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2023, 17:21:09
από Αλκ
2 Απαντήσεις
22090 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιουλίου 2023, 10:22:39
από iceman