Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Νοεμβρίου 2024, 11:03:51

Ψηφοφορία

Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, συμφωνείτε με:

Τη θέσπιση πλαφόν κατά απόλυτη τιμή
1 (3.7%)
Τη θέσπιση πλαφόν ανά ασθενή (κατά μέσο όρο)
2 (7.4%)
Τη θέσπιση πλαφόν ανά νοσολογική οντότητα (κατά μέσο όρο)
6 (22.2%)
Τον έλεγχο αυτής μόνο με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια
9 (33.3%)
Την απελευθέρωση αυτής κατά την κρίση του ιατρού
9 (33.3%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 27

Η ψηφοφορία έληξε: 6 Αυγούστου 2014, 20:28:32

Αποστολέας Θέμα: Πλαφόν Συνταγογράφησης (και παραπεμπτικών)  (Αναγνώστηκε 393168 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Αυγούστου 2014, 19:02:48
Απάντηση #225
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΦΕΚ Β' 2243/18-08-2014

Μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων.

Κάνει εντύπωση, για άλλη μια φορά, που προβλέπονται εξετάσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ (περίπτωση αντιπυρηνικών αντισωμάτων: Anti-SSA, Anti-Jo1, Anti-Sm, Anti-RNP, Anti-SSB, Anti-Scl70, Αντικεντρομεριδιακά αντισώματα). Εφόσον ακολουθούνται οι περιορισμοί του ΦΕΚ, θα πρέπει οι εν λόγω εξετάσεις να κοστολογηθούν ώστε να μπορούν να γίνουν μέσω ταμείου.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

20 Αυγούστου 2014, 00:20:45
Απάντηση #226
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

ΦΕΚ Β' 2243/18-08-2014

Μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης και εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων.

Κατάλαβε κανείς πως δουλεύουν τα όρια εξετάσεων παραπεμπτικού ανα ειδικότητα. Είδα πολλά 0,1,2 ... μέχρι 10 αλλά δεν κατάλαβα πως ακριβως θα λειτουργεί το σύστημα. Χωρίζει τις εξετάσεις σε 55 κατηγορίες (η 51η θα είναι μάλλον οι πιο κοινές) αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιες είναι αυτές...
    Προβλέπω νέες αγωγές. Φτωχέ Πατούλη πάλι θα τρέχεις....

20 Αυγούστου 2014, 02:39:30
Απάντηση #227
Αποσυνδεδεμένος

Kyroula

Μηπως αφορουν τις κατηγοριες που αναφερονται σε αυτο το εγγραφο ;

Οπότε υπάρχει αριθμητικό όριο ανά κατηγορία και ανά παραπεμπτικό για την συγκεκριμενη ημερομηνια και για 4 ημερες μετά όπως αναφέρει.Εικάζω...οπότε αν είναι έτσι,για εμένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία 11 με τις εξετασεις αιματολογικες-αιμοδοσιας-elisa που περιλαμβανει τις πιο κοινές εξετάσεις και ο αριθμός συνταγογραφησης που επιτρέπεται σε όλες τις ειδικότητες είναι μικρός.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Αυγούστου 2014, 02:59:48 από Kyroula »

20 Αυγούστου 2014, 13:35:45
Απάντηση #228
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Μηπως αφορουν τις κατηγοριες που αναφερονται σε αυτο το εγγραφο ;

...... εμένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία 11 με τις εξετασεις αιματολογικες-αιμοδοσιας-elisa που περιλαμβανει τις πιο κοινές εξετάσεις και ο αριθμός συνταγογραφησης που επιτρέπεται σε όλες τις ειδικότητες είναι μικρός.
   Αν είναι έτσι, είναι σφαγή. Πως θα δώσω προεγχειρητικό έλεγχο με 5 εξετάσεις. Επιστυημονικά κριτήρια επικαλούνται;  Ή μήπως θεωρούν ότι θα γίνοντι όλα στο νοσοκομείο; Και για τους π/θ 5 εξετάσεις μου φαίνεται προβλέπει.... Η πλάκα είναι ότι μοιάζει να έχετε δίκιο γιατί λείπει η κατηγορία 26 και 52 και στα δύο έγγραφα.... Και το 51 που είδα εγω όλο χαρά που είναι 10 ... ειναι οι φυσικοθαραπείες... Θα πέσει πολύ γέλιο.
    Αυτό για την αυτοπαραπομπή με έκπτωση 60% δεν το σχόλιασε κανείς (πιστεύω υπερβολικό αφού βάζουν και πλαφόν - κανένας έτσι δεν θα φθάνει το πλαφόνι...).

20 Αυγούστου 2014, 15:03:13
Απάντηση #229
Αποσυνδεδεμένος

samsok

η κατηγορια 11 επιτρεπει μονο 2 εξετασεις /ασθενη για γενικο ιατρο και δεδομενου οτι για την απλη γενικη αιματος χρησιμοποιουν διαφορετικο κωδικο για καθε δεδομενο(Hb,Hct,PLT,MCV,WBC κλπ) εγω θα πρεπει να διαλεξω κατι απο ολα αυτα????δεν μπορω δηλαδη να ζητω και αιματοκριτη και αιμοσφαιρινη και λευκα αλλα μονο 2 απο αυτα????
ειμαι και πλεονεκτης βλεπετε!!!
Οσο το κοιταζω τοσο περισσοτερες ομορφιες βλεπω......στους Γενικους ιατρους λοιπον απαγορευεται να συνταγογραφουν φυσικοθεραπειες(οι Π/Θ εχουν 5).
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Αυγούστου 2014, 15:11:51 από samsok »

20 Αυγούστου 2014, 15:16:03
Απάντηση #230
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Ένα παράδειγμα για να καταλάβω βρε παιδιά...

Στο (04)-Ακτινολογία, έχει "2" για τον Γ.Ι. Τί σημαίνει αυτό; Ότι στον ίδιο άθρωπο μπορώ να παραγγείλω μέχρι 2 ακτινογραφίες; Την ημέρα; Την επόμενη π.χ. μπορώ να του παραγγείλω άλλες δύο;
Ή μήπως σημαίνει ότι μπορώ να παραγγείλω 2 ακτινογραφίες όλες κι όλες μέσα σε μία ( ; ) μέρα, ανεξάρτητα από το πλήθος των ασθενών μου; Ή σημαίνει κάτι άλλο;
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Αυγούστου 2014, 15:17:48 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Αυγούστου 2014, 15:23:56
Απάντηση #231
Αποσυνδεδεμένος

samsok

Στο (04)-Ακτινολογία, έχει "2" για τον Γ.Ι. Τί σημαίνει αυτό; Ότι στον ίδιο άθρωπο μπορώ να παραγγείλω μέχρι 2 ακτινογραφίες; Την ημέρα; Την επόμενη π.χ. μπορώ να του παραγγείλω άλλες δύο;
Ή μήπως σημαίνει ότι μπορώ να παραγγείλω 2 ακτινογραφίες όλες κι όλες μέσα σε μία ( ; ) μέρα, ανεξάρτητα από το πλήθος των ασθενών μου; Ή σημαίνει κάτι άλλο;
αν καταλαβα καλα εννοει 2/ασθενη/ημερα (για την ακριβεια για 4 ημερες) ...αλλα μιλαμε για ΕΟΠΥΥ & Ελληνικο κρατος οποτε κραταμε και μια ....πισινη!

20 Αυγούστου 2014, 15:36:09
Απάντηση #232
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Να ενημερώσω ότι στην Χειρουργική Κλινική που εργάζομαι υπάρχει Τμήμα Μαστού και από χθες το άτομο που έχει επιφορτιστεί με την καταχώρηση των παραπεμπτικών (όχι ιδιαίτερα υψηλού κόστους: μαστογραφίες και υπέρηχοι) αντιμετωπίζει το φαινόμενο του να είναι ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ συγκεκριμένων ασθενών, όπερ μεθηρμηνεόμενον, έχει ξεπεραστεί το πλαφόν και το σύστημα ΑΥΤΟΜΑΤΑ δεν επιτρέπει την καταχώρηση άλλων εξετάσεων...

Άρχισαν τα όργανα ή the party begins ! ! !

20 Αυγούστου 2014, 15:50:18
Απάντηση #233
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ
Άρχισαν τα όργανα ή the party begins ! ! !

PURE CHAOS!
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Αυγούστου 2014, 16:31:27
Απάντηση #234
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Στην σελίδα 28025 (Παραρτημα Γ ) που γράφει "αριθμητικό όριο συνταγογράφησης ανά κατηγορία Ιατρικής πράξης από κάθε ειδικότητα",
κατάλαβε κανείς ποιες είναι αυτές η κατηγορίες Ιατρικών πράξεων; Που περιγράφονται;
Επίσης τι εννοεί στη στήλη των σχολίων με τα αρχικά "ΚΑΕ";
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Αυγούστου 2014, 16:35:10 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Αυγούστου 2014, 17:31:16
Απάντηση #235
Αποσυνδεδεμένος

Elisavet

αν καταλαβα καλα εννοει 2/ασθενη/ημερα (για την ακριβεια για 4 ημερες) ...αλλα μιλαμε για ΕΟΠΥΥ & Ελληνικο κρατος οποτε κραταμε και μια ....πισινη!

Ετσι ακριβως το καταλαβαινω και εγω.
Αλλα να ρωτησω και εγω: Αν γραψεις πχ 3 α/φιες,  ο γιατρος "ελεγχεται-εχει ευθυνη" που ξεπερασε το οριο των 2? ???Η "απλα" ο ασθενης πληρωνει την 3η? (Δεν ειναι απλα αλλα καταλαβαινετε το πνευμα μου)

20 Αυγούστου 2014, 17:33:23
Απάντηση #236
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Να ενημερώσω ότι στην Χειρουργική Κλινική που εργάζομαι υπάρχει Τμήμα Μαστού και από χθες το άτομο που έχει επιφορτιστεί με την καταχώρηση των παραπεμπτικών (όχι ιδιαίτερα υψηλού κόστους: μαστογραφίες και υπέρηχοι) αντιμετωπίζει το φαινόμενο του να είναι ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ συγκεκριμένων ασθενών, όπερ μεθηρμηνεόμενον, έχει ξεπεραστεί το πλαφόν και το σύστημα ΑΥΤΟΜΑΤΑ δεν επιτρέπει την καταχώρηση άλλων εξετάσεων...
   Η ΥΑ ειναι προχθεσινή και αποκλείεται (ε,σχεδόν) να έχει σχέση με το "φαινόμενο". Τι είναι οι ""ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ "". Η ΥΑ λέει ότι όταν οι εξετάσεις ξεπερνούν το όριο γίνονται (δωρεάν) στο ΠΕΔΥ (ε, λέμε τώρα...) ή στα νοσοκομεία αλλά όχι σε ιδιώτες (εμφανίζεται σχετική εκτύπωση). Δεν λέει ότι δεν μπορείς να εκδώσεις παραπεμπτικό. Κάτια άλλο συμβαίνει

.... δεδομενου οτι για την απλη γενικη αιματος χρησιμοποιουν διαφορετικο κωδικο για καθε δεδομενο(Hb,Hct,PLT,MCV,WBC κλπ) εγω θα πρεπει να διαλεξω κατι απο ολα αυτα????...
   Στη Λάρισα, εγώ τουλάχιστον, γράφω γενική αίματος και την κάνουν κανονικά. Μερικά εργαστηρια ξέρω βλέπουν και πλακάκι. Δεν ΄χω ζητήσει ποτέ Ht, Hb Λ-Τ κλπ. Μήπως είναι εύρημα των εργαστηρίων της περιοχής σας για να παίρνουν περισσότερα; (και μάλλον πρέπει να κοπεί). Θα ρωτήσω Μ/Β για να σιγουρευτώ πάντως.

Χα, αν τα πράγματα είναι έτσι γράφω μόνο 2 ακτινογραφίες για ιδιώτες. Το θεωρώ απαράδεκτο. Αντίθετα η μία μαγνητική δεν με πειράζει καθόλου...

20 Αυγούστου 2014, 17:54:22
Απάντηση #237
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι τα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων που περιγράφονται στο ΦΕΚ 22 43, 18/08/2014 κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Οι ξένες κατευθυντήριες οδηγίες στις οποίες βασίζονται είναι σοβαρές.

Έχω όμως ένα ερώτημα:

Από πότε η παρακολούθηση του Υποθυρεοειδισμού είναι δουλειά του Ειδικού Ενδοκρινολόγου, όπως υπονοείται στην σελίδα 28006;

Στην Σουηδία όπου εργάζομαι κατά καιρούς ως Γενικός Ιατρός, η παρακολούθηση του Υποθυρεοειδισμού είναι σχεδόν αποκλειστικά δουλειά των Γενικών Ιατρών.

Το ίδιο και στην Αγγλία:
BMJ, 27 March 2009.
Diagnosis and treatment of primary hypothyroidism,
………….
…………………….
Primary hypothyroidism or underactivity of the thyroid gland is common and is usually managed in primary care.
…………………………………..

Δηλαδή τι πρέπει να κάνει ο ασθενής που έχει υποθυρεοειδισμό και ζει στην Λήμνο. Να παίρνει το καράβι (5 ώρες δρόμο), και να έρχεται στον ιδιώτη Ενδοκρινολόγο στην Καβάλα για να του παραγγείλει π.χ. TSH; ( Δημόσιος Ενδοκρινολόγος δεν υπάρχει ούτε στην Καβάλα).

Έτσι θα φτιάξουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα;

Και μη μου πει κανείς ότι χρειάζεται να κάνουμε υπερηχογραφικούς ελέγχους σε όλους όσους έχουν υποθυρεοειδισμό, (αυτό κοντεύει να γίνει θεσμός στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους), γιατί όσοι έχουν εργαστεί στην Βόρεια Ευρώπη θα γελάσουν συγκαταβατικά.

(Αντίθετα πρέπει να πούμε ότι ο Υπερθυρεοειδισμός είναι όντως δουλειά ειδικού Ενδοκρινολόγου).
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Αυγούστου 2014, 21:24:00 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Αυγούστου 2014, 20:47:03
Απάντηση #238
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι τα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων που περιγράφονται στο ΦΕΚ 22 43, 18/08/2014 κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Οι ξένες κατευθυντήριες οδηγίες στις οποίες βασίζονται είναι σοβαρές....
    Για τα πρωτόκολλα (το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β) δεν θα διαφωνήσω ιδιαίτερα αλλά σίγουρα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και ιδιαιτερότητες της χώρας όπως αυτό που αναφέρετε. Εξάλλου μπορείτε να "παραβείτε" (να παραβούμε) το πρωτόκολλο αρκεί να είστε (είμαστε) έτοιμοι να το διακιολογήσουμε (επιστημονικά; ή τοπογραφικά). Η ΥΑ λέει: 
""Η μη τήρηση των κατευθυντηρίων οδηγιών από τους θεράποντες ιατρούς αποτελεί για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ένδειξη για τη διενέργεια στοχευμένου ελέγχου των παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές πράξεις που συνταγογράφησε ο συγκεκριμένος ιατρός, ο οποίος υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης. Επίσης και των ICD−10 που συνταγογραφήθηκαν από τον ιατρό και τα οποία κοινοποιούνται υποχρεωτικά από την ΗΔΙΚΑ στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο εν λόγω ιατρός υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης σε σχέση με τo ICD−10.""
   Βέβαια κανείς δεν θέλει να μπλέξει και να εξηγεί. Αλλά αν είναι πράγματι κάποιες φορές ανάγκη...
   Το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ το θεωρώ λογιστικό και απαράδεκτο σε πολλά σημεία...

21 Αυγούστου 2014, 15:58:20
Απάντηση #239
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Τα άνω (στο ΦΕΚ) πρωτόκολλλα-guidelines τα ανάρτησε ξεχωριστά ο ΕΟΠΥΥΥς ως Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  και διατάζει άμεση εφαρμογή τους:
21/08/2014     ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΕΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ
       Στα πλαίσια της σύννομης και αναγκαίας παραπομπής ασθενών για διαγνωστικές πράξεις και μέχρι την ολοκλήρωση των διαγνωστικών πρωτοκόλλων θεσπίζονται άμεσα οι κατευθυντήριες οδηγίες. Η μη τήρηση των κατευθυντηρίων οδηγιών από τους θεράποντες ιατρούς αποτελεί για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ένδειξη για τη διενέργεια στοχευμένου ελέγχου των παραπεμπτικών για τις διαγνωστικές  πράξεις που συνταγογράφησε ο συγκεκριμένος ιατρός, ο οποίος υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης. Ο εν λόγω ιατρός υποχρεούται να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα της διαγνωστικής πράξης σε σχέση με τo ICD-10

Το αρχείο δεν γίνεται επικόλληση... το επισυναπτω... Μάλλον όμως πρέπει να ανοιχτεί νέο θέμα.

Λέξεις κλειδιά: πλαφόν όριο Εμβόλια; 

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
4006 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Απριλίου 2009, 19:53:04
από Πατρωνάκης Μάνος
1 Απαντήσεις
5247 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιουνίου 2010, 22:57:47
από Γ.Κτιστάκης
2 Απαντήσεις