Καλησπερα σε ολες/ολους! Σε χθεσινοβραδυνη συζητηση μετα απο ομιλιες συνεδριου, διαπιστωσα οτι μικρο μονο ποσοστο συναδελφων ανεφερε πως εφαρμοζει τον "περιορισμο" των εργαστηριακων εξετασεων, ως προς το αριθμητικο σκελος.
Οι περισσοτεροι γραφουν οσες πχ βιοχημικες κρινουν.
Αλλοι απλα ενημερωνουν τον ασθενη οτι ισως χρειαστει να πληρωσει "κατι παραπανω" απ' οτι παλιωτερα.
Μερικοι εφαρμοζουν το οριο των 9 βιοχημικων αν ο ασθενης ζητησει απλα "ενα προληπτικο ελεγχο", αλλα αν υπαρχει πραγματικο θεμα υγειας γραφουν κατα την κριση τους.
Αλλοι μενουν αυστηρα εντος κανονισμων.
Αντιθετα διαπιστωσα σχετικη ομοφωνια ως προς τον πιο "ποιοτικο" περιορισμο, δηλ FT4 και αντισωματα μονο ενδοκρινολογος, PSA συμφωνα με τις νεες οδηγιες κλπ
Γενικα τι κανετε εσεις? Μετρατε μια μια τις βιοχημικες μεχρι να φτασουμε στο οριο, και μετα τι? Λεμε στον ασθενη να φερει τα πρωτα για να γραψουμε και τα ...υπολοιπα???
Νομιζω εχει ενδιαφερον να ακουστει τι πρακτικη ακολουθειται
Κατ' αρχήν αναφέρω ότι υπάρχει μία
εκκρεμότητα ως προς το διαχωρισμό των εξετάσεων για την εκτέλεση των οποίων μπορούν να αποζημιωθούν ιδιώτες πάροχοι, μία διαδικασία δηλαδή που προβλέπεται από το ΦΕΚ 2243/τ.Β'/18-8-2014 (Αριθ. Υ9/οικ.70521 Απόφαση Υπουργού Υγείας, Άρθρο 3: ...Κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον συνταγογραφούντα ιατρό, το σύστημα ενημερώνει τον ιατρό για το κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου. Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους. Για τις εξετάσεις αυτές το παραπεμπτικό αναφέρει "δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο"....).
Προσωπικά θεωρώ ότι ως προς τους ιατρούς που εκδίδουν παραπεμπτικά δεν υπάρχει καμία ασάφεια, αφού μπορούν και οφείλουν τα το κάνουν σύμφωνα με το νόμο. Αντίθετα, οι γιατροί που εκτελούν παραπεμπτικά, στην περίπτωση παραπεμπτικού με υπέρβαση (τεκμαιρόμενη με βάση τα όσα αναφέρονται στο Παράρτημα Γ της ίδιας απόφασης και όχι ρητώς αναφερόμενη με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία που παρατέθηκε ανωτέρω), έχουν το εξής δίλημμα:
- Αν εκτελέσουν κανονικά όλες τις εξετάσεις, θεωρώντας ότι θα έπρεπε τα παραπεμπτικά να διαχωρίζονται όπως προβλέπεται από το Νόμο, προφανώς με ευθύνη της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (βλέπε αλγόριθμο Υπουργείου και εκτέλεση ΗΔΙΚΑ), κινδυνεύουν να μην πληρωθούν για τις υπερβάσεις.
- Αν εκτελέσουν μερικώς το παραπεμπτικό μέχρι τον αριθμό εξετάσεων που προβλέπεται από το Παράρτημα Γ, έχουν την ευθύνη της επιλογής: ποιες εξετάσεις να εκτελέσουν; Τις πρώτες κατά σειρά, τις ακριβότερες, τις φθηνότερες, τυχαία; Κι αν, όποιος κι αν είναι ο δικός τους αλγόριθμος, ο ασθενής αποφασίσει ότι δεν μπορεί να διαθέσει άλλα χρήματα, αλλά ωστόσο ο κλινικός τις έχει συστήσει, ποιος θα αναλάβει το κόστος της διελκυστίνδας σε περίπτωση αρνητικής τροπής στο περιστατικό;
Για τους πιο πάνω λόγους επέλεξα τα εξής:
1) Προσπαθώ να σέβομαι τα όρια του νόμου όσον αφορά τις προληπτικές εξετάσεις, κάνοντας κάποιες εξαιρέσεις όταν υπάρχει κλινική υποψία από ατομικό/οικογενειακό ιστορικό ή ασαφή συμπτώματα τα οποία ο ασθενής δεν αξιολογεί και για τα οποία δεν προσέρχεται. Εδώ επιτρέψτε μου να κάνω μία υποσημείωση: Όλοι οι μικροβιολόγοι στην πόλη μου (την Ξάνθη) - δεν ξέρω αλλού - δε δέχονται το PSA ως προληπτικό έλεγχο από Γ.Ι. και παθολόγο, παρόλο που το ΦΕΚ αναφέρει ως περιορισμό αναφορικά με την ειδικότητα (μόνο ουρολόγοι) μόνο την περίπτωση της επανεκτίμησης.
2) Όταν απαιτείται κλινικός έλεγχος που υπερβαίνει το όριο εξηγώ το ΦΕΚ στον ασθενή, κάτι που δεν παίρνει παραπάνω από 15-20 δευτερόλεπτα. Δηλαδή του εξηγώ ότι γράψουμε όλα όσα κρίνω ότι πρέπει να κάνει, αν δε θέλει να πληρώσει, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κρατικές δομές, ειδάλλως, ή πληρώνει ένα μέρος, ή περιμένει να δω ένα βασικό έλεγχο και μετά από τέσσερις ημέρες να εκδόσω συμπληρωματικό έλεγχο. Μάλιστα, σε περίπτωση που θέλει να πληρώσει, εκδίδω το παραπεμπτικό με τις ακριβότερες από όσες εξετάσεις επιτρέπονται και με υποσημείωση τις υπόλοιπες.
Καλό είναι, πάντως, να έχουμε γνώμες και από άλλους συναδέλφους, αφού το θέμα που έθιξε η συνάδελφος @Elisavet είναι πολύ σημαντικό από κάθε άποψη.