Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 00:41:14

Αποστολέας Θέμα: Διαδικασίες και θεσμική κρίση για την επιλογή του προέδρου της Κομισιόν.  (Αναγνώστηκε 2263 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Μαΐου 2014, 22:06:19
Αναγνώστηκε 2263 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25/05/2014
του Αντώνη Τριφύλλη
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

            
Την Δευτέρα θα γνωρίζουμε τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δηλαδή την δύναμη των πολιτικών κομμάτων σε κάθε κράτος μέλος, που θα καταλάβουν της 751 έδρες. Η νέα διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προβλέπει τρία στάδια για την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αντίθεση με την μέχρι τώρα διαδικασία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο τον πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ψήφιζε για την επιλογή αυτή.

Με την νέα διαδικασία των Συνθηκών της Λισαβόνας, υπάρχει και ένα τρίτο στάδιο, που προηγείται των δυο άλλων. Δηλαδή , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλέγει και προτείνει με ψηφοφορία τον Πρόεδρο. ¨Έτσι, τα βήματα που ακολουθούν τις εκλογές είναι τα εξής. Επισημαίνουμε ότι υπάρχουν ακόμη δυο αξιώματα για τα οποία αποφασίζει το Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης , που μέχρι τώρα κατέχει ο Βαν Ρομπάι και ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για τα εξωτερικά θέματα , που σήμερα κατέχει η Λαίδη Άστον.

Σε δυο ημέρες από τις εκλογές συγκαλείται άτυπο Συμβούλιο Κορυφής, όπου θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και θα τεθούν στο τραπέζι τα προτεινόμενα πρόσωπα για τις τρεις θέσεις.

Τον Ιούλιο θα συγκροτηθεί το Κοινοβούλιο σε σώμα και θα σχηματιστούν οι πολιτικές ομάδες. Μέχρι σήμερα ήσαν πέντε (Λαϊκό, Σοσιαλιστικό και Φιλελεύθερο κόμμα καθώς και οι οικολόγοι πράσινοι και η Ένωση της αριστεράς). Υπάρχει ενδεχόμενο να σχηματιστεί και μια νέα ομάδα από τους εκπροσώπους της άκρας δεξιάς που αναμένονται ενισχυμένοι. Επειδή όμως δεν συμφωνούν οι τρεις τάσεις (νεοναζιστές, ευρωσκεπτικιστές και αντίπαλοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης) μάλλον είναι απίθανο να σχηματιστεί ομάδα. Το βέβαιο είναι ότι για να επιλεγεί ο προτεινόμενος πρόεδρος θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφίας, που καμία ομάδα δεν φαίνεται να διαθέτει. Οπότε θα αρχίσουν συνομιλίες για σχηματισμό συμμαχιών. Από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί το πρόσωπο που θα προταθεί. Η συμμαχία μεταξύ αριστερών ομάδων και μεταξύ συντηρητικών και φιλελευθέρων ακόμη κι αν υπάρξει δεν δίνει και πάλι την πλειοψηφία. Συνεπώς το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο μεγαλυτέρων ομάδων.

Στο επόμενο στάδιο , το φθινόπωρο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής θα αποφασίσει για τα τρία πρόσωπα και στη συνέχεια θα τα υποβάλει στο Κοινοβούλιο για έγκριση.

Η εμπλοκή στην θεσμική διαδικασία θα εκδηλωθεί αν το Συμβούλιο επιλέξει για Πρόεδρο της Επιτροπής, άλλο πρόσωπο από το αυτό που θα έχει προτείνει το Κοινοβούλιο στο πρώτο στάδιο.

Ήδη κυκλοφορεί η πληροφορία, ότι ο Κάμερον αρνείται κατηγορηματικά την υποψηφιότητα τόσο του Γιούνκερ όσο και του Σουλτς θεωρώντας τους υπέρμαχους της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και ο ξένος τύπος αναφέρει ότι η Μέρκελ θα λάβει σοβαρά υπόψη τις βρετανικές αντιρρήσεις ενόψει του πολιτικού αδιέξοδου που έχει περιέλθει ο βρετανός πρωθυπουργός με την δέσμευσή του για δημοψήφισμα το 2017 με ερώτημα για έξοδο ή παραμονή στην ‘Ένωση. Κι αυτό γιατί όχι μόνο δέσμευσε την Αγγλία με ένα δημοψήφισμα που αφορά ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, όχι μόνο το εργατικό κόμμα και το φιλελεύθερο κόμμα είναι ριζικά αντίθετο, αλλά και ο σύνδεσμος βρετανών βιομηχάνων δήλωσε ανοιχτά την αντίθεσή του. Πάρ΄ότι είναι ευρωσκεπτικιστές. Επιπλέον και παρά την άνοδο των αντιευρωπαίων του Φάρατζ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν για πρώτη φορά να προηγούνται, όσοι δεν επιθυμούν της έξοδο από την Ευρώπη.

Ήδη οι δυο υποψήφιοι και ο Ντελόρ προειδοποίησαν για θεσμική κρίση, σε περίπτωση που δεν υποδειχθεί αυτός που θα προτείνει το Κοινοβούλιο στην πρώτη φάση. Πολλοί μιλάν για παράταση της Επιτροπής Μπαρόζο πέρα από τον χρόνο σε αυτήν την περίπτωση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαΐου 2014, 22:11:04 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2090 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Νοεμβρίου 2010, 09:34:03
από Argirios Argiriou
9 Απαντήσεις
7013 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Δεκεμβρίου 2012, 00:33:09
από Harper
1 Απαντήσεις
3991 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2020, 00:05:53
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
3537 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Μαρτίου 2021, 00:32:07
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3525 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Οκτωβρίου 2021, 23:24:24
από Argirios Argiriou