Η Astra Zeneca προέβη σε διαμαρτυρία θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο (σύγκρουση συμφερόντων και αντιδεοντολογία) όταν ένας ΕΣΥτης είναι και εκπαιδευτής.
Απάντησε ο Ελεγεία.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΑΝΟΙXΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΓΕΙΑ
Προς : Πρόεδρο και Δ.Σ. του Σ.Φ.Ε.Ε.
Κοιν :
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Πρόεδρο και Εκτελεστική Επιτροπή του Κ.Ε.Σ.Υ.
Πρόεδρο ΕΟΦ
Πρόεδρο και Δ.Σ. ΠΙΣ
Δ.Σ. ΠΕΦ
Όλες τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες
Όλες τις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις
Αξιότιμοι κύριοι,
Γνωρίζετε σαφώς την έμπρακτη διάθεση της ΕΛΕΓΕΙΑ για αρμονική συνεργασία μαζί σας καθ’ όλα τα 28 έτη της παρουσίας μας στον Ελληνικό αλλά και Διεθνή Ιατρικό Χώρο. Πρόσφατα υπήρξε πανθομολογούμενη επιτυχία του 26ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής Ιατρικής, όπου σας υπενθυμίζουμε την απόλυτη συμμόρφωσή μας προς τις οδηγίες του ΕΟΦ και του ΣΦΕΕ (παρά το γεγονός ότι υπήρξαν παλινωδίες και γραφειοκρατικές παραδοξότητες στα πολλαπλά κείμενα που αναγκαζόμαστε να μελετήσουμε προκειμένου να συμμορφωθούμε).
Με έκπληξή μας λοιπόν, πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη κάποιας καταγγελίας της Φαρμακευτικής Εταιρείας AstraZeneca προς τον ΣΦΕΕ, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων και το Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής. Επικοινώνησα προσωπικώς προ τετραημέρου με τον κ. Χρυσοσπάθη, νομικό σύμβουλο του ΣΦΕΕ, ο οποίος μου επιβεβαίωσε μεν την πληροφορία, αρνήθηκε όμως να μας κοινοποιήσει το σχετικό έγγραφο λέγοντάς μου ότι το θέμα θα εξετασθεί στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΣΦΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 και μου εξήγησε ότι σε κάθε περίπτωση η καταγγελία δεν στρέφεται κατά της ΕΛΕΓΕΙΑ αλλά κατά άλλης Φαρμακευτικής Εταιρείας/μέλους του ΣΦΕΕ.
Επειδή έχουν εκφραστεί απόψεις, με απρέπεια όσον αφορά στη διαδικασία και με ιταμότητα όσον αφορά στην επιστημονική απαξίωση όλων των ιατρών του ΕΣΥ, έχω να καταγγείλω με τη σειρά μου τα εξής:
• Πρώτον η Φαρμακευτική Εταιρεία AstraZeneca (με την οποία συνεργαζόμαστε αρμονικά επί 25 έτη και που ήταν παρούσα στο Συνέδριό μας) και ακολούθως ο ΣΦΕΕ όφειλαν, στο βαθμό που το Συνέδριο της ΕΛΕΓΕΙΑ αναφέρεται ως παράδειγμα ιατρικής επιστημονικής εκδήλωσης με ομιλητές ιατρούς ΕΣΥ, να κοινοποιήσουν τη σχετική καταγγελία στο Δ.Σ. μας. Η δικαιολογία ότι η καταγγελία δεν στρέφεται προς εμάς δεν μας ικανοποιεί. Το αποστομωτικό παράδειγμα είναι: Αν καλούσε κανείς κάποιους επισκέπτες για να τους φιλοξενήσει στο σπίτι του, θα ήταν επιτρεπτό να καυγαδίσουν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ως πεδίο μάχης το σαλόνι του σπιτιού, εν απουσία μάλιστα του ιδιοκτήτη; Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι επιφυλασσόμεθα για την προώθηση του θέματος τόσο στο Πανευρωπαϊκό όργανό μας, όσο και στο αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό όργανο των Φαρμακευτικών επιχειρήσεων και στα κεντρικά της AstraZeneca.
• Δεύτερον επί της ουσίας: Γνωρίζουμε όλη την ατυχή διαδρομή της διαβόητης “αποκλειστικής απασχόλησης” των ιατρών του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Πρέπει εδώ να σημειωθεί η συνολική πραγματικά κατακρήμνιση των αποδοχών τους, η οποία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια είτε στη καθολική άρση αυτού του θεσμού, είτε στην αποχώρηση των ιατρών από το ΕΣΥ και την απαρέσκεια των νέων συναδέλφων να συμμετάσχουν σε αυτό (οι λίστες των Ελλήνων ιατρών/μεταναστών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο). Παραδειγματικά σας αναφέρω ότι όταν
το 1988 κρίθηκα Διευθυντής ΕΣΥ, συνέκρινα τις συνολικές μου αποδοχές με φίλο μου, βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και βρέθηκα καλύτερα αμειβόμενος από αυτόν. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε την ανάλογη σύγκριση σήμερα… Υπήρξε βέβαια συνέχεια στο θεσμικό πλαίσιο, εξαίρεση στο νόμο προκειμένου για “καλλιτεχνική ή συγγραφική δραστηριότητα,” απαγορευτική εγκύκλιος του ΕΟΦ και τελικά άρση της απαγόρευσης, πάλι από τον ΕΟΦ, τον Οκτώβριο του 2013 (αρ. πρωτ. 81952/20 Οκτωβρίου 2013/ΕΟΦ Γραφείο Προέδρου). Πραγματικά δεν γνωρίζω πώς και προς τα πού κινήθηκε με αλλεπάλληλες εγκυκλίους και ο ΣΦΕΕ, θεωρώ όμως ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο ιατρικός κόσμος της χώρας δεν μπορεί πια να σας παρακολουθήσει. Επαναλαμβάνω παλαιότερη πρότασή μου προς εσάς για δημιουργία συμβουλευτικού οργάνου, αποτελούμενου από εκπροσώπους των μεγαλύτερων νοσοκομειακών και έξω-νοσοκομειακών επιστημονικών εταιρειών της Ελλάδας. Να προσθέσω χαρακτηριστικά, ότι ειδικά και σε σχέση με τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική, σχεδόν όλο το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της υπηρετεί στο ΕΣΥ, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι διαθέτουμε συνολικά στις επτά Ιατρικές Σχολές της χώρας δύο μόνον Καθηγητές, έναν Τακτικό στην Κρήτη και μία Επίκουρη στα Ιωάννινα.
και έναν Lecturer στη Θεσ/νίκη;• Τρίτον και κυριότερον. Η καταγγελία του Γενικού της AstraZeneca προχωρεί παραπέρα σε σοβαρό ατόπημα. Ζητεί
απαγόρευση της συμμετοχής ως εκπαιδευτών των ιατρών ΕΣΥ όλης της χώρας, ακόμη και άνευ αμοιβής (honorarium). Επισυνάπτω:
…ΗΓΗΣΕΣΘΑΙ ΜΕΝ ΤΟΝ ΔΙΔΑΞΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ ΙΣΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΝ ΕΜΟΙΣΙ, ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΚΟΙΝΩΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ ΧΡΗΖΟΝΤΙ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΣ ΤΟ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΑΔΕΛΦΕΟΙΣ ΙΣΟΝ ΕΠΙΚΡΙΝΕΕΙΝ ΑΡΡΕΣΙ, ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕΙΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΝ ΤΑΥΤΗΝ, ΗΝ ΧΡΗΙΖΩΣΙ ΜΑΝΘΑΝΕΙΝ, ΑΝΕΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΞΥΓΓΡΑΦΗΣ.
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΗΣ ΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΟΗΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΑΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΙΝ ΠΟΙΗΣΕΣΘΑΙ ΥΙΟΙΣΙ ΤΕ ΕΜΟΙΣΙ ΚΙΑ ΤΟΙΣΙ ΤΟΥ ΕΜΕ ΔΙΔΑΞΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΑΙΣΙ ΣΥΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙΣΙ ΤΕ ΚΑΙ ΩΡΚΙΣΜΕΝΟΙΣ ΝΟΜΩ ΙΗΤΡΙΚΩ ΑΛΛΩ ΔΕ ΟΥΔΕΝΙ…
Αν η παράθεση του σημαντικού αυτού τμήματος του Ιπποκρατικού Όρκου δεν σημαίνει τίποτε για τον Ολλανδό Γενικό Διευθυντή της AstraZeneca, θα ήθελα να γνωρίζω τι σημαίνει για εσάς αλλά και για όλους όσους κοινοποιείται η παρούσα επιστολή. Κυρίως, θα ήθελα να γνωρίζω την αντίδραση του Υπουργού Υγείας με τη δεδηλωμένη αγάπη και ενασχόλησή του με τα αρχαία κείμενα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτή περιορίζεται μόνον στον Πλάτωνα και στον Θουκυδίδη.
Δηλώνω προσωπικά ότι ως Διευθυντής ΕΣΥ από το 1988 έως το 2012 αλλά και ως Πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ, μέλος του Council της WONCAGlobal και της WONCAEurope,
έχω μιλήσει/διδάξει άπειρες φορές σε
άπειρες επιστημονικές εκδηλώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο,
από τη Στοκχόλμη ως στο Ντέρμπαν και από το Μόντρεαλ και το Ορλάντο ως το Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο. Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ, Διευθυντής ΕΣΥ ακόμη σήμερα, έχει αντίστοιχη διαδρομή και μάλιστα φέρει επάξια δύο τίτλους: Συμμετέσχε ως εκλεγμένος στο Δ.Σ. της EURACT (Ευρωπαϊκή Ακαδημία Εκπαιδευτών Γενικής Ιατρικής) και πέρσι η WONCAEurope (Πανευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση Γενικής Ιατρικής) τον εβράβευσε, απονέμοντάς του τον τίτλο του 5-star Doctor of Europe. Η Β΄ Αντιπρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ, Διευθύντρια ΕΣΥ επίσης, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EGPRN (Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνητών της Γενικής Ιατρικής) και παρουσιάζει αντίστοιχη σταδιοδρομία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιμελήτρια Α΄ Γενικής Ιατρικής από την Κρήτη είναι μέλος του Δ.Σ. του IPCRG (Παγκόσμιο Δίκτυο Ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για τα Αναπνευστικά Νοσήματα) και μόλις την περασμένη εβδομάδα ήταν Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου του εν λόγω Δικτύου (Athens-Hilton, 20-24 Μαΐου 2014) που το παρακολούθησαν άνω των χιλίων Γενικών Ιατρών και Πνευμονολόγων από όλο τον κόσμο. Σταματώ εδώ διότι ο κατάλογος των συναδέλφων είναι μακροσκελέστατος και σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στη διάθεσή σας. Να σημειωθεί τέλος ότι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ιατροί από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει και έχουν πάρει, ως φορείς αλλά και ως άτομα, αντίγραφο του Ιπποκρατικού Όρκου από την ΕΛΕΓΕΙΑ.
Ως Έλληνας ιατρός και Πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ, δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς καμία εξαίρεση, ότι ο Ιπποκρατικός Όρκος έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από οποιοδήποτε τωρινό χαρτί, όχι μόνο από εγκυκλίους του ΣΦΕΕ ή του ΕΟΦ, αλλά είναι σαφώς ισχυρότερος ακόμη και από Υπουργικές Αποφάσεις και άλλους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Παραινώ λοιπόν, όλους μου τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως ηλικίας, θεσμού τον οποίο υπηρετούν και ειδικότητας, να τηρήσουν τον Όρκο τους αδιαφορώντας για οποιαδήποτε συνέπεια, οποθενδήποτε προερχόμενη.
Με εκτίμηση,
- Ο -
Πρόεδρος