Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 18:03:57

Αποστολέας Θέμα: Το άλλο «κούρεμα» του χρέους.  (Αναγνώστηκε 2563 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Φεβρουαρίου 2015, 09:36:46
Αναγνώστηκε 2563 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 06/02/2015
του Πάσχου Μανδραβέλη.



Την ώρα που η Ελλάδα εκστρατεύει με σημαίες και με ταμπούρλα για τη μείωση του χρέους της, άλλες χώρες το «κουρεύουν» σιωπηλά. Η Φινλανδία, χωρίς πολλά ταρατατζούμ και μεγαλοστομίες, αποφάσισε να ανταλλάξει ένα δισ. χρέους της με νέα ομόλογα που λήγουν το 2020 πετυχαίνοντας αρνητικό επιτόκιο (-0,017%). Οπως γράφει το Bloomberg, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης κερδίζουν από την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Το επιτόκιο των πενταετών ομολόγων της Γαλλίας ήταν 0,12% και του Βελγίου 0,196%, ενώ η Ολλανδία πούλησε χρέος με επιτόκιο 0,347%». Ολες οι χώρες είπαμε; Λάθος, υπάρχει και το μικρό γαλατικό χωριό που αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε πρόταση διεξόδου από την κρίση. Το κόστος των τριετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε χθες στην περιοχή του 20%!

Αλλοι «ασθενείς» της Ευρώπης όχι μόνο βγήκαν από την εντατική αλλά τρέχουν: η Ιρλανδία εξέδωσε στο τέλος του προηγούμενου μήνα έντοκα γραμμάτια 500 εκατ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε τη μεγαλοφυή κίνηση να μην πάρει την δόση των 7,2 δισ. με μέσο ετήσιο επιτόκιο 2,5% αλλά να ξεζουμίσει την εγχώρια αγορά (κανείς πλην των ημέτερων τραπεζών δεν αγοράζει) με την έκδοση εντόκων γραμματίων· τα εξάμηνα έχουν επιτόκιο 2,75%.

Μεγαλύτερο δε κόστος, το οποίο θα πληρώσουμε όλοι είναι η προσφυγή των τραπεζών στο Emergency Liquidity Assistance (ELA), επειδή η κυβέρνηση θέλει να κάνει τον καμπόσο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δεν προχωρά σε συμφωνία με τις χώρες της Ευρωζώνης ώστε να δανείζονται φθηνά οι τράπεζες. Το επιτόκιο του ELA είναι 1,55%, αντί 0,05% της κανονικής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Η διαφορά του 1,5% για π.χ. 10 δισ. σημαίνει επιπλέον ετήσιο βάρος 150 εκατ. Για όλους τους Ελληνες. Οπως ορθώς τόνισε ο καθηγητής κ. Γιάννης Τσαμουργκέλης «οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σταδιακά αυξανόμενο κόστος χρήματος... Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα μετακυλιστεί στην πραγματική οικονομία -και εκεί που έχουμε ακριβό χρήμα και η μόνη διέξοδος υπό τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας και ύφεσης γίνεται το φθηνό χρήμα σ’ όλη την Ευρώπη πια μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, στην Ελλάδα θα γίνει το ακριβώς ανάποδο, με αποτέλεσμα η συμπίεση των επιχειρήσεων να είναι τεράστια- και αυτό θα οδηγήσει σε πίεση για χαμηλότερες αμοιβές και σε πίεση για λιγότερες φορολογικές δαπάνες από τις επιχειρήσεις. Θα έχουμε περισσότερες πτωχεύσεις, περισσότερη ανεργία, λιγότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερες απαιτήσεις φορολογικής κάλυψης». (Αθήνα 9,84, 5.2.2015). Ποιος είπε ότι οι ιδεοληψίες, η αυταρέσκεια και οι μεγαλοστομίες δεν έχουν κόστος; Μόνο που για μια φορά ακόμη το κόστος θα το φορτωθούμε εμείς οι πολίτες, με περισσότερους φόρους και ακριβότερα προϊόντα.

Την ώρα λοιπόν που η Ευρώπη πραγματικά αλλάζει κι όλοι εκμεταλλεύονται το κύμα του φθηνού χρήματος που προσφέρει η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, στην Ελλάδα κάνουμε διαδηλώσεις για να ξαναδημιουργηθούν οι συνθήκες της εθνικής μας τύφλωσης. Το έχουμε ξαναζήσει, τη δεκαετία του 1990, με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και ξέρουμε την κατάληξή τους. Δυστυχώς, η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα ως φάρσα. Ενίοτε επαναλαμβάνεται σαν οικονομική τραγωδία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Φεβρουαρίου 2015, 13:43:09
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Πότε θα καταλάβει ο Πάσχος και η συζυγός του που απολαμβάνεί κι αυτή το δημόσιο χρήμα, ότι η τακτική του φόβου και της μιζέριας δεν πιάνει πια. ΔΕΝ το κατάλαβε από το εκλογικό αποτέλεσμα ίσως , αλλά δεν μπορεί να κάνει και λίγη υπομονή. Προτιμά πιθανότατα να συνεχίσει να δανείζεται η χώρα για να αποπληρώνει τα δάνεια που έχει ήδη πάρει. Εκτός από το βόλεμα των χρεοκοπημένων ΜΜΕ που συνεχίζει να υπηρετεί η παραπάνω πολιτική και άλλα συγκεκριμένα συμφέροντα, έχει αποδείξει το πλήρες και τραγικό της αδιέξοδο. Και αυτό είναι και το μεγάλο μας πρόβλημα : η παντελής έλλειψη ομοφωνίας και ομοψυχίας μπροστά στα κοινά προβλήματα.

8 Φεβρουαρίου 2015, 14:57:03
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
να δανείζεται η χώρα για να αποπληρώνει τα δάνεια που έχει ήδη πάρει

Αν δεν μας αρέσει το επιτόκιο του 1.5% που μας δίνει η επάρατη Τρόικα, μπορούμε να δανειστούμε με έντοκα που έχουν επιτόκιο 6%, αλλά το κακό είναι ότι και αυτά θα πρέπει κάποτε να τα πληρώσουμε.
Επίσης, μπορούμε πάντα να σφυρίξουμε μια λεβέντικη πιστόλα και να μην πληρώσουμε καθόλου, αλλά δεν είμαι σίγουρος τί θα γίνει μετά. Ίσως αυτό να το έχουν μελετήσει καλύτερα οι μαυραγορίτες και όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω και να είναι πιο έτοιμοι γι΄αυτό το ενδεχόμενο.

Συμφωνώ ότι προς παραδειγματισμό πρέπει να πληρώσουν πολύ ακριβά, ίσως και με την εσχάτη των προβλεπομένων από το Νόμο ποινών όσοι πρώην Πρωθυπουργοί δανείστηκαν και σπατάλησαν πάρα πολλά, όπως οι Σημίτης και Καραμανλής. Ειδικά για τον δεύτερο και σε ότι μας αφορά, είχε φτάσει να δανείζεται 65 δις το χρόνο, από τα οποία τα 9.5 δις τα ξόδευε για φάρμακα, έχοντας στην ηγεσία του ΙΚΑ τον απίθανο τύπο με προφανή σύγκρουση συμφερόντων, φμφ Θεόδωρο Αμπατζόγλου, που άφηνε τη δαπάνη να εκτοξεύεται και έβγαζε λεφτά από αυτό. Επίσης ο ΓΑΠ που εξελέγη στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και αμέσως μετά ξόδευε αφειδώς εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτώντας ΜΚΟ κολλητών του με δράσεις για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, την αποναρκοθέτηση στη Συρία και τη διάδοση του χριστιανισμού στη Β. Κορέα.
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Φεβρουαρίου 2015, 15:20:35 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

10 Φεβρουαρίου 2015, 12:43:27
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πότε θα καταλάβει ο Πάσχος και η συζυγός του που απολαμβάνεί κι αυτή το δημόσιο χρήμα, ότι η τακτική του φόβου και της μιζέριας δεν πιάνει πια. ΔΕΝ το κατάλαβε από το εκλογικό αποτέλεσμα ίσως , αλλά δεν μπορεί να κάνει και λίγη υπομονή. Προτιμά πιθανότατα να συνεχίσει να δανείζεται η χώρα για να αποπληρώνει τα δάνεια που έχει ήδη πάρει. Εκτός από το βόλεμα των χρεοκοπημένων ΜΜΕ που συνεχίζει να υπηρετεί η παραπάνω πολιτική και άλλα συγκεκριμένα συμφέροντα, έχει αποδείξει το πλήρες και τραγικό της αδιέξοδο. Και αυτό είναι και το μεγάλο μας πρόβλημα : η παντελής έλλειψη ομοφωνίας και ομοψυχίας μπροστά στα κοινά προβλήματα.

Ως Έλληνας θέλω πολύ να κουρευτώ... Θέλω πολύ να μην πληρώνω εγώ χρέη και θέλω πολύ να μην πληρώνουν και τα παιδιά μου...
Δεν έχω καταφέρει ωστόσο να καταλάβω πως μπορεί κανείς να δανείζεται και να μην πληρώνει έτσι απλά χωρίς καν όρους ή προϋποθέσεις. Αν μπορεί, τότε σκέφτομαι ότι αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό πλάνο για όλα τα κράτη.
Κι ενώ από τη μία πλευρά (του φόβου) ακούει κανείς τα λογικοφανή (αν όχι λογικά) επιχειρήματα όπως αυτά του άρθρου, από την άλλη τι ακούμε; Ότι χώρες που έδωσαν χρήματα για μας δεν θα τα πάρουν ότι θα το δεχτούν γιατί η λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα νίκησε! Αν υπάρχει κάποιο λογικό επιχείρημα θα ήμουν εξαιρετικά πρόθυμος να το ακούσω και να το υποστηρίξω.
Δεν είναι βεβαίως επιχείρημα ότι όποιος τα λέει αυτά είναι φερέφωνο της Μέρκελ, γιατί όποτε έχω ακούσει πολιτική συζήτηση ουδέποτε ακούστηκε άλλο επιχείρημα. Δυσκολεύομαι να καταλάβω πως θα ωφεληθεί όλη η Ευρώπη αν χαριστούν χρέη στην Ελλάδα...
Λαμβάνοντας και υπόψη αυτά που γνωρίζω (δεν ξέρω κι αν είναι σωστά αφού ο καθένας παρουσιάζει τα στοιχεία που εξυπηρετούν την άποψή του) για το σημερινό και το παλιό μας (2009) χρέος πιστεύω ότι η ανένδοτη γραμμή έπρεπε να τεθεί τότε κι όχι τώρα.
Κάθε επιχείρημα ευπρόσδεκτο.
Μακάρι να βρεθεί λύση, αλλά τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι πάμε σε μία από τα ίδια (με μικρές παραλλαγές) κι αυτό θα είναι το καλό σενάριο.

Λέξεις κλειδιά: