Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 22:46:42

Αποστολέας Θέμα: Παραίτηση του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη.  (Αναγνώστηκε 6505 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Ιουνίου 2014, 21:49:09
Αναγνώστηκε 6505 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Ιουνίου 2014, 22:01:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Ιουνίου 2014, 09:02:23
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν νομίζω ότι θα γίνουμε ούτε καν τις επόμενες δεκαετίες σοβαρό, δίκαιο και αξιοκρατικό κράτος.

Ο Θεοχάρης θα πρέπει να υποστεί πειθαρχική δίωξη εάν δεν έκανε την δουλειά του. Αν οι νόμοι είναι ασαφείς, άδικοι ή δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον μάλλον δεν φταίει αυτός που τους εφαρμόζει αλλά αυτός που τους βγάζει. Αναρωτιέμαι ποιος σοβαρός θα πάει να διεκδικήσει στο μέλλον μια τέτοια θέση...
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

7 Ιουνίου 2014, 00:02:09
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
6/6/14

Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Χάρη Θεοχάρη.


Η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη από την θέση του γγ Εσόδων ήταν η αιτία της καθυστέρησης του ανασχηματισμού, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου είχε συσσωρευτεί δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τρόικα είχε ειδοποιηθεί με κάθε μυστικότητα και είχε δώσει έπειτα από κάποιες διευκρινίσεις το «πράσινο φως» για την απομάκρυνσή του.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως «αν δεν λύναμε το πρόβλημα Θεοχάρη, με όποιον υπουργό Οικονομικών και αν τοποθετούσαμε θα είχαμε πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, στις προεκλογικές ομιλίες του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την παραίτηση Θεοχάρη κάνοντας λόγο για διόρθωση σφαλμάτων του παρελθόντος. Η σταγόνα της οργής κατά του κ. Θεοχάρη ξεχείλισε όταν έστειλε σε γερόντια παραμονές εκλογών σημειώματα με χρηματικά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.

Τελικώς ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να ζήτησε από τον κ. Θεοχάρη να δηλώσει παραίτηση επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, κάτι που ο πρώην γγ Εσόδων αποδέχτηκε αφού αρχικά προέβαλε κάποιες αντιρρήσεις.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Ιουνίου 2014, 08:15:17
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Η σταγόνα της οργής κατά του κ. Θεοχάρη ξεχείλισε όταν έστειλε σε γερόντια παραμονές εκλογών σημειώματα με χρηματικά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.
Η σταγόνα ξεχείλισε; Όταν ο αρθρογράφος δεν ξέρει σωστά τις εκφράσεις.
Φταίει λοιπόν γιατί το έκανε ή φταίει γιατί το έκανε προεκλογικά;
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Ιουνίου 2014, 08:28:14 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

7 Ιουνίου 2014, 11:29:39
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παράθεση
Η σταγόνα της οργής κατά του κ. Θεοχάρη ξεχείλισε όταν έστειλε σε γερόντια παραμονές εκλογών σημειώματα με χρηματικά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.
Η σταγόνα ξεχείλισε; Όταν ο αρθρογράφος δεν ξέρει σωστά τις εκφράσεις.
Φταίει λοιπόν γιατί το έκανε ή φταίει γιατί το έκανε προεκλογικά;

Μπράβο Διαμαντή που το επισήμανες!
Κι εγώ εκεί στάθηκα, αλλά είπα να μην το σχολιάσω, διότι μου φάνηκε τόσο εμετική η τοποθέτηση που δεν ήξερα τι να προτοπώ.
Το πρόβλημα δεν ήταν η πράξη, αλλά το timing.
Ουαί ημίν, υποκριταί.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Ιουνίου 2014, 12:22:07
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07-06-2014. Καθημερινή.

Πώς οδηγήθηκε ο κ. Χ. Θεοχάρης στην παραίτηση.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

«Στο μόνο που δεν θα περιμένω και θα πάρουμε μέτρα άμεσα είναι να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο ο εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. Δεν μπορεί να κυνηγάμε τον κόσμο, ίδια τους επαγγελματίες φοροφυγάδες και ίδια τους απλούς ανθρώπους που δυσκολεύονται. Εδώ έγινε λάθος και θα το διορθώσουμε άμεσα: στους φοροφυγάδες θα είμαστε πιο αυστηροί. Αλλά σε αυτούς που αληθινά δεν μπορούν, θα δίνουμε ευκαιρίες και διευκολύνσεις. Ξέρω τι πρέπει να γίνει και θα γίνει με τον τρόπο τον σωστό».

Οσοι άκουσαν με προσοχή την προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στις 23 Μαΐου στο Σύνταγμα, δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι η τύχη του κ. Χάρη Θεοχάρη είχε κριθεί. Αλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε κρύψει την οργή του για αρκετές από τις πρωτοβουλίες του πρώην γεν. γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ειδικά κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές.

Κατασχέσεις και εγκύκλιοι

Βασικό σημείο κριτικής προς τον απελθόντα γραμματέα είναι η απουσία αναλογικότητας στο κυνήγι των οφειλετών του Δημοσίου. Οι γενικευμένες κατασχέσεις, ακόμη και πολιτών σε εμφανή αδυναμία, μπορεί να έφεραν αύξηση εσόδων, ωστόσο συνιστούσαν μείζον πλήγμα για την κυβέρνηση, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Παράλληλα, υπενθυμίζουν το πλήθος των εγκυκλίων, συχνά αλληλοακυρούμενων, που δημιουργούσαν εικόνα σύγχυσης της κυβέρνησης.

Ωστόσο, δύο είναι τα θέματα που καθόρισαν, μέσα στο τελευταίο δίμηνο, την τύχη του κ. Θεοχάρη, περιορίζοντας την -υπό κανονικές συνθήκες- πενταετή θητεία του σε μόλις 18 μήνες.

• Η ανακίνηση του ζητήματος της φορολόγησης των ξένων επενδυτών για τις συναλλαγές επί ελληνικών ομολόγων την περίοδο 2012-2013. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Αθήνα είχε βγει για πρώτη φορά ύστερα από πέντε έτη στις αγορές και τα επιτόκια δανεισμού αποκλιμακώνονταν. Η φορολόγηση των συναλλαγών ναι μεν προβλεπόταν σε ισχύοντα νόμο, ωστόσο στις εσωτερικές συσκέψεις που προηγήθηκαν επισημάνθηκε ότι πρέπει να επιδειχθεί προσοχή. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Θεοχάρη, επεσήμανε την ανάγκη να ληφθεί υπ’ όψιν η πρόσφατη έκδοση. «Χάρη, πρόσεξε με αυτή την εγκύκλιο», φέρεται ειπών ο κ. Σαμαράς. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο κ. Θεοχάρης προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου, χωρίς καν, όπως ισχυρίζονται όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, να συνεννοηθεί με τον γραμματέα του ΟΔΔΗΧ Στ. Παπαδόπουλο. Η εγκύκλιος μεταφράστηκε και διανεμήθηκε άμεσα από το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης προκαλώντας πανικό στη δευτερογενή αγορά με μαζικές ρευστοποιήσεις και σημαντική υποχώρηση των τιμών. Το Μαξίμου εξερράγη και η εγκύκλιος αποσύρθηκε νύχτα από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και «παραβίασε» την αυτονομία του γραμματέα.

• Η δημοσιοποίηση του διετούς επιχειρησιακού σχεδίου, που προέβλεπε μπαράζ ελέγχων, και το οποίο ερμηνεύτηκε από τα ΜΜΕ ως νέο πογκρόμ εναντίον των μικρομεσαίων. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δημιουργούσαν κλίμα μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανιζόταν με τον... αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό, το επιχειρησιακό πλάνο Θεοχάρη ερμηνεύτηκε ως δυνατότητα κατάσχεσης και ποσών από 1.000 ευρώ και κάτω, προκαλώντας έκρηξη στο Μαξίμου. Μέχρι και για... συμμαχία του με τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν κάποιοι, καθώς στα μάτια τους ο κ. Θεοχάρης έριχνε νερό στον μύλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν προκαλεί, συνεπώς, έκπληξη πώς υπήρξαν εισηγήσεις περί... παραίτησης του κ. Θεοχάρη ακόμη και πριν από τις εκλογές. Κατά τους φορείς αυτής της ιδέας, «ο Θεοχάρης μας κοστίζει τουλάχιστον δύο εκλογικές μονάδες». Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς τις απέρριψε κρίνοντας ότι μια βεβιασμένη κίνηση θα έστελνε εντελώς λανθασμένα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ηδη, όμως, η Αθήνα φρόντιζε τα μηνύματα για το τι επίκειται να αποστέλλονται στους κατάλληλους παραλήπτες εκτός Ελλάδας.

Η ανάγκη αλλαγής σελίδας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, παράλληλα με τις αλλαγές στην κυβέρνηση και σε άλλες θέσεις της κρατικής μηχανής, επαναβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές.

Στη συνάντηση της Τρίτης

Παρά το γεγονός ότι αρμοδίως διαψεύδεται, η αλλαγή φρουράς συζητήθηκε –μεταξύ άλλων, όπως τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος και η διαπραγμάτευση για το χρέος– και στη συνάντηση που είχε, την Τρίτη, στο Παρίσι ο κ. Γιάννης Στουρνάρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Παρόντες, από πλευράς ΔΝΤ, ήταν ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, ενώ από την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σταύρος Παπασταύρου.

Η εξασφάλιση της ανοχής - κατανόησης των εταίρων ήταν απαραίτητη καθώς η θέση που μέχρι την Πέμπτη κατείχε ο κ. Θεοχάρης συστάθηκε καθ’ υπόδειξιν της τρόικας, η οποία και επέμεινε όχι μόνον στην 5ετή θητεία του γραμματέα αλλά και, μάλιστα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων, στη μεταβίβαση προς αυτόν συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και ευρείας αυτονομίας. Αυτή η πτυχή των αρμοδιοτήτων Θεοχάρη (έλεγχος ΣΔΟΕ, ορισμός προϊσταμένων στις εφορίες κ.ά.) αποτελούσε άλλωστε διαχρονική αιτία τριβών μεταξύ ΓΓΔΕ και κυβέρνησης.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Γ. Στουρνάρας του ζήτησε να διευκολύνει την κυβέρνηση παραιτούμενος. Ο κ. Θεοχάρης επιφυλάχθηκε. Η τελευταία πράξη γράφτηκε στη μακρά σύσκεψη της Πέμπτης, όπου, πέραν του περιεχομένου της παραίτησης, συζητήθηκαν και όλες οι εκκρεμότητες της μεταβατικής φάσης μέχρι την επιλογή του διαδόχου του κ. Θεοχάρη. Στην ανακοίνωση παραίτησης, το ΔΝΤ επέλεξε να μη σχολιάσει ενώ η Κομισιόν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση εμμένοντας στη ανάγκη ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ.

Ο κ. Θεοχάρης αποχώρησε τύποις για «προσωπικούς λόγους». Παρά το εγκώμιο που του έπλεξε ο κ. Στουρνάρας, τα δάκρυα του πρώην γραμματέα, καθώς αποχωρούσε για τελευταία φορά από την οδό Νίκης, πρόδιδαν το μέγεθος της πίεσης στην οποία είχε βρεθεί αλλά και την πολιτική μοναξιά που ένιωσε κατά τους 18 μήνες στη θέση αυτή.

Συνάντηση Σαμαρά - Καραμανλή

Συνάντηση, στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κ. Καραμανλή με κεντρικό ομιλητή τον πρώην επικεφαλής των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη και, πλέον, πρύτανη της σχολής Νομικών και Διπλωματικών Επιστημών Fletcher του πανεπιστημίου Tufts κ. Τζέιμς Σταυρίδη, είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο προκάτοχός του στην ηγεσία της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κλειστού δείπνου που παρέθεσε, προς τιμήν του κ. Σταυρίδη, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Αχιλλέας Καραμανλής, στην οικία του. Παρά την κρίσιμη πολιτική συγκυρία, πηγές στο περιβάλλον των δύο ανδρών κάνουν λόγο για μία μάλλον κοινωνική επαφή, επιδιώκοντας έτσι να περιορίσουν τις όποιες πολιτικές προεκτάσεις. Στην ομιλία που προηγήθηκε το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Π. Μολυβιάτης, Στ. Δήμας, Ιω. Βαρβιτσιώτης, Δημ. Σιούφας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Ιουνίου 2014, 17:22:45
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
6/6/2014. Καθημερινή.
του Στέφανου Κασιμάτη.


Το αυθεντικό και η απομίμησή του.


Ο διορισμός του Χάρη Θεοχάρη στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων έγινε μόλις στις αρχές του 2013. Εγινε, δε κατόπιν επίμονων πιέσεων από τους δανειστές, καθώς η σύσταση της συγκεκριμένης θέσης στον κρατικό μηχανισμό ήταν ένας από τους όρους που εκείνοι επέβαλαν ― μάλιστα ένας όρος από τους επαχθέστερους για το ίδιο το πολιτικό σύστημα, εξ ου η καθυστέρηση και η έκδηλη απροθυμία στην εκπλήρωσή του. Υποτίθεται ότι ο διορισμός του έγινε στο πλαίσιο της όποιας προσπάθειας για τον εξορθολογισμό του κρατικού μηχανισμού στον κρίσιμο τομέα των εσόδων. Για τον λόγο αυτό, θεσμοθετήθηκαν δυνατότητες για τον εκάστοτε κάτοχο του αξιώματος, οι οποίες διασφάλιζαν την ανεξαρτησία της λειτουργίας του από τις πιέσεις της κυβέρνησης. Ούτε ο πρωθυπουργός, ο εκάστοτε πρωθυπουργός, δεν είχε τη δυνατότητα να τον απομακρύνει. Προκειμένου να συμβεί αυτό, έπρεπε ή να τον τσακώσουν να κλέβει ή να παραιτηθεί οικειοθελώς.

Χθες συνέβη το δεύτερο ― αν και για λόγους ακριβείας θα ήταν καλύτερα να τεθεί το επίρρημα εντός εισαγωγικών, αφού η παραίτησή του ήταν «οικειοθελής» όσο και οι ομολογίες των κατηγορουμένων τον καιρό της σταλινικής «Μεγάλης Τρομοκρατίας» στην αλήστου μνήμης Σοβιετία. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο υπουργός Οικονομίας δεν ήταν σύμφωνος με την παραίτηση. Η σχετική δήλωση του Στουρνάρα είναι σαφής: «Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία, με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός. Ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις, θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο: τα έκανε όλα αυτά, επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας όλους του τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού». (Τι παραπάνω μπορούσε να πει ή να κάνει ο Στουρνάρας; Να διάβαζε ο ίδιος την ανακοίνωση με λυγμούς και αναφιλητά;).

Διαβάζεις την παραπάνω δήλωση και μένεις με την εξής απορία: γιατί να εξωθείται σε παραίτηση ένας κρατικός λειτουργός, που τον διακρίνει η ακεραιότητα και το αίσθημα ευθύνης, ο οποίος μάλιστα παρήγε σταθερά αποτελέσματα, πάντα ξεπερνώντας τους στόχους; Συγγνώμη, αλλά το ερώτημα δεν είναι ρητορικό ― είναι επί της ουσίας. Από την πλευρά του Μαξίμου, καταλογίζουν στον παραιτηθέντα έλλειψη «πολιτικής ευελιξίας». Με απλά λόγια, το γεγονός ότι ο Θεοχάρης ήταν ακέραιος και έφερνε αποτελέσματα είχε πολιτικό κόστος. Η συμβολή του στην επίτευξη πλεονάσματος εν τέλει δεν μετρά μπροστά στο πολιτικό κόστος. Και όλοι εκείνοι οι νομιμόφρονες, που ακολούθησαν τις συμβουλές του Δάνη Τζαμτζή, για να πληρώσουν πέρυσι φόρους τριών ετών μαζεμένους και πληρώνουν πια στο κράτος ενοίκιο για το σπίτι τους (λάθος, ζητώ συγγνώμη: ο Ευ. ο Βενιζέλος που επέβαλε το μέτρο το λέει «ασφάλιστρο»...) πόσο ***** πρέπει να νιώθουν για τις θυσίες τους; (Στη θέση των αστερίσκων βάζετε τον όρο της αρεσκείας σας...).

Ας τους αφήσουμε αυτούς όμως, διότι ούτως ή άλλως οι κυβερνώντες τους θεωρούν δεδομένους. Ας πάμε στην ίδια την κυβέρνηση, διότι ο σπασμωδικός χειρισμός της υπόθεσης υποδεικνύει σοβαρό πρόβλημα κατεύθυνσης. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέτει το κόστος της επίτευξης πλεονάσματος υπεράνω της ίδιας της επιτυχίας, ένα από τα δύο πρέπει να συμβαίνει: είτε βρίσκεται σε σύγχυση είτε αλλάζει πορεία.

Ελπίζω ότι δεν είναι το δεύτερο. Διότι στην περίπτωση αυτή είναι φανερό (ίσως όχι για την ίδια...) ότι η κυβέρνηση αυτοκτονεί. Υποχωρεί στο βασικότερο που θα έπρεπε όλοι να καταλάβουμε από την περιπέτεια της κρίσης: ότι αν θέλουμε ένα μεγάλο κράτος, που για ανθρωπιστικούς λόγους θα μπορεί να πληρώνει 600 καθαρίστριες για το υπουργείο Οικονομίας, αν δεν θέλουμε κανενός είδους περιστολή ενός τέτοιου κράτους, τότε θα πρέπει να μάθουμε να το πληρώνουμε από την τσέπη μας. Μεγάλο κράτος με τα λεφτά των άλλων είναι η συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή τη συνταγή, γιατί και οι ψηφοφόροι να ακολουθήσουν την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές; Γιατί να μη μείνουν στο σπίτι τους ή να μην προτιμήσουν το αυθεντικό από το ιμιτασιόν; (Κατόπιν ωριμοτέρων σκέψεων, υποψιάζομαι ότι το επιχείρημα αυτό πάσχει λιγάκι, διότι έχουμε το προηγούμενο της εκλογής του Κωνσταντίνου Β΄ του Ακάματου, επειδή τον λένε Καραμανλή...). Και κάτι ακόμη παρεμφερές. Ο Σαμαράς δεν ήταν που τόνιζε προεκλογικά ότι οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες; Επομένως, γιατί τώρα τις χαραμίζει ο ίδιος;

Η «παραίτηση» του Χ. Θεοχάρη προαγγέλλει και την αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, το όνομα του οποίου «θα προκαλεί συνειρμούς αξιοπιστίας». Τι θαυμάσια έκφραση! Πόσο ηχηρή και πόσο κενή ταυτόχρονα! Μα, γιατί να διώξεις έναν αποδεδειγμένα αξιόπιστο, όπως ο Στουρνάρας, προκειμένου να βάλεις στη θέση του κάποιον που απλώς «προκαλεί συνειρμούς αξιοπιστίας»; Ας περιμένουμε και πολύ σύντομα θα δούμε. Αφού, όμως, οι επιθυμίες της νεοκαραμανλικής γαλάζιας πασοκαρίας σταδιακά επιβάλλονται στον πρωθυπουργό, ας τολμήσω να μαντέψω το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Στουρνάρα. Να είναι ο Γιάννης Παπαθανασίου; Δεν φαντάζομαι να είναι τόσο κορόιδο, ώστε να αφήσει τα Ελληνικά Πετρέλαια. Μήπως ο Γιώργος Αλογοσκούφης; Αλλά αυτός πλήρωσε το τίμημα και έχει απομακρυνθεί διά παντός από την πολιτική. Οπότε, να ελπίζουμε ηρωικό comeback του Πάκη Παυλόπουλου;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Ιουνίου 2014, 20:24:37
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/06/2014. Το Έθνος.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ
Προσωρινός Γενικός Γραμματέας Εσόδων ο Γ. Χατζάκης

Νέος προσωρινός Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ορίστηκε με απόφαση του νέου Υπουργού Οικονομικών ο Γεώργιος Χατζάκης, ο οποίος είναι προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Ο κ. Χατζάκης θα παραμείνει μέχρι το διορισμό του νέου μόνιμου Γ.Γ.Δ.Ε. που θα επιλεγεί από την πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Ιουνίου 2014, 11:05:29
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
25/06/2014.

Bloomberg: Ο Θεοχάρης έφυγε γιατί πήγε να ελέγξει 300 πλούσιους Έλληνες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και το αρχικό άρθρο από το Bloomberg:


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Δεκεμβρίου 2014, 23:02:59
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
21/12/2014

Το γυαλί είχε ραγίσει επτά μήνες πριν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Φεβρουαρίου 2015, 08:27:49
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή. 08.02.2015
Χ. Θεοχάρης: «Παραιτήθηκα για να παραμείνω αξιοπρεπής»
συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζούλα.



Το σύτημα δεν με άντεξε γιατί δεν ήμουν κομματικός και με εξανάγκασε σε παραίτηση. Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού, διότι κατόρθωσε άθελά του να με κάνει βουλευτή».

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, ως βουλευτής του «Ποταμιού» πλέον, για πρώτη φορά δημοσιοποιεί τι ακριβώς συνέβη τον προηγούμενο Ιούνιο, όταν εξαναγκάσθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ανεξάρτητου γενικού γραμματέα Εσόδων. Αποκαλύπτει ότι ήδη πριν από τις ευρωεκλογές δεχόταν έντονες κυβερνητικές πιέσεις για «χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού», αλλά και ευθεία υπονόμευση από όσους πίστευαν ότι προκαλούσε προβλήματα στην κυβέρνηση. Η συνέντευξή του, όμως, έχει και ευρύτερη πολιτική σημασία. Διότι με την πείρα του επισημαίνει τι θα πρέπει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι θα όφειλε ήδη να έχει κάνει.

– Κύριε Θεοχάρη, έχουν ακουστεί πολλά για τον τρόπο που παραιτηθήκατε από γραμματέας Εσόδων και νομίζω δεν έχετε ποτέ απαντήσει ευθέως. Σας ανάγκασαν να φύγετε ή ήταν επιλογή σας;

– Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αποχώρησα μόνος όταν κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσα πλέον να προσφέρω όσα ήθελα και μπορούσα. Με άλλα λόγια, παραιτήθηκα όταν συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μια σαφής πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για χαλάρωμα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών ενόψει των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών που όλοι έβλεπαν ότι πλησιάζουν.
Από το Μαξίμου

– Αυτό έγινε με συγκεκριμένες εντολές από το Μαξίμου;

– Αν εννοείτε αν έλαβα κάποιο τηλεφώνημα, όχι. Αλλά από ένα σημείο και μετά, σε όλες τις συσκέψεις καταλάβαινα ότι η διάθεση ήταν να μην κάνουμε πια εντατικά τη δουλειά μας. Ολα τα μηνύματα που λάμβανα ήταν να μην εξαντλούμε την αυστηρότητά μας. Πότε για κάποιο φόρο, πότε για μια ρύθμιση. Εγώ διαφωνούσα με τη «λογική» αυτή και θα σας εξηγήσω γιατί. Οταν η διοίκηση κάνει τα στραβά μάτια ακόμη και για ένα νόμο, στέλνει ένα γενικότερο μήνυμα χαλάρωσης που το καταλαβαίνουν οι πολίτες. Με συνέπεια να χαλαρώνει όλο το σύστημα. Και δυστυχώς δικαιώθηκα. Διότι έξι μήνες μετά την αποχώρησή μου, η χώρα υποχρεώθηκε σε νέους και επαχθέστερους φόρους, ακριβώς γιατί οι στόχοι των προηγούμενων έπεσαν έξω.

– Ποια ήταν η αφορμή που καταλάβατε ότι γίνεστε ενοχλητικός στην κυβέρνηση;

– Νομίζω οι κατασχέσεις. Αυτοματοποιήσαμε τις διαδικασίες και κάναμε ευχερέστερο στις τράπεζες να ξέρουν ανά πάσα στιγμή ποιος είχε πραγματική αδυναμία να πληρώσει ένα δάνειο και ποιος προσχηματικά αρνιόταν να το πληρώσει. Αλλά και γενικότερα θα σας έλεγα ότι από ένα σημείο και μετά, όσες επιλογές μου είχαν κοινωνικό αντίκτυπο άρχισαν να προσκρούουν σε σοβαρές αντιδράσεις. Ξαφνικά δεχόμουν συστάσεις ή και έμμεσες επιπλήξεις και κυρίως διαπίστωνα μια συστηματική υπονόμευσή μου μέσω του Τύπου. Κάποιοι, δηλαδή, που εκτιμούσαν ότι εγώ είμαι που προκαλώ πρόβλημα στην κυβέρνηση άρχισαν να δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα εναντίον μου, μόνο και μόνο επειδή έκανα τη δουλειά μου. Το δε αστείο που συνέβαινε τότε, αλλά συνέβη και προσφάτως με τον κ. Σούρλα, είναι ότι επί της ουσίας μού καταλόγιζαν υπέρμετρο ζήλο. Διότι σας υπενθυμίζω ότι εγώ από τη θέση μου απλώς εκαλούμην να υλοποιήσω όσο αποτελεσματικότερα μπορούσα τους νόμους που ψήφιζε η Βουλή.

– Γιατί δεν κατονομάζετε ποια πρόσωπα σας εξώθησαν στην έξοδο;

– Γιατί, πιστέψτε με, από την εμπειρία μου κατάλαβα ότι το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η νοσηρή κομματική νοοτροπία. Τα κόμματα στην Ελλάδα θέλουν να κάνουν κουμάντο στα πάντα. Επιδιώκουν να έχουν λόγο από το ποιοι πρέπει να προσληφθούν μέχρι το ποιος θα προαχθεί ή μετακινηθεί και με ποιες αρμοδιότητες. Σας μιλώ ειλικρινά, το περιβόητο πελατειακό κράτος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα κι εγώ και το απέκρουσα όσο μπορούσα. Οταν είδα ότι οι πιέσεις πλέον με ξεπερνούσαν, παραιτήθηκα για να διατηρήσω την αξιοπρέπειά μου. Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Διότι το σύστημα, όπως απεδείχθη, δεν με άντεξε επειδή δεν ήμουν κομματικός, αλλά για τον ίδιο ακριβώς λόγο κατόρθωσε άθελά του να με κάνει βουλευτή του.

– Παρεμβάσεις για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες δεχθήκατε;

– Οχι, και το λέω ειλικρινά.

– Τότε ποιοι είναι αυτοί που απείλησαν να σας σπάσουν τα πόδια, όπως έγραψε η «Τέλεγκραφ»;

– Αυτό εγράφη καθ’ υπερβολήν. Είπα σε αυτή τη συνέντευξη ότι όταν είσαι υπεύθυνος για τα έσοδα αναπόφευκτα γίνεσαι θύμα ακόμη και απειλών από ανθρώπους ασταθείς, που στέλνουν, ας πούμε, ανώνυμα γράμματα και σου λένε ότι θα σου σπάσουν τα πόδια. Τις λίγες αυτές περιπτώσεις ανώνυμων απειλών που δέχθηκα, τις παρέπεμψα στην αστυνομία και δεν κρίθηκαν βέβαια σοβαρές.

– Αλήθεια, αισθανθήκατε ποτέ πόσο άδικοι ήταν πολλοί από τους φόρους που επιδιώκατε να εισπράξετε;

– Εννοείται. Και θα σας έλεγα ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αποφάσισα να μεταπηδήσω στην πολιτική. Δηλαδή να περάσω από την εκτέλεση άδικων αποφάσεων στην προσπάθεια διαμόρφωσης κάποιων πιο δίκαιων.

– Λαθρεμπόριο καυσίμων, ξένες καταθέσεις, λίστες Λαγκάρντ, αποφυγή ΦΠΑ. Τελικά τι απ’ όλα προκαλεί τη μεγαλύτερη τρύπα;

Το λαθρεμπόριο του καπνού είναι, πιστεύω, η μεγαλύτερη πληγή σήμερα. Πιο μεγάλη και από τη λαθρεμπορία των καυσίμων, που την θεωρώ υπερτιμημένη ως προς τα έσοδα που μπορεί να αποφέρει. Και για τις λίστες θα τόνιζα την ανάγκη να γίνεται έλεγχος συνεχώς και να μη μας απασχολούν μόνο τα προηγούμενα χρόνια. Διότι τα οφέλη π.χ. από τον έλεγχο και των 100 ατόμων μιας λίστας είναι πολύ λιγότερα από τη γενικότερη αποτροπή μιας παράνομης δραστηριότητας που μπορεί να δημιουργήσει ο τακτικός και δειγματοληπτικός έλεγχος της διοίκησης.

Λαϊκισμοί

– Τι θα συμβουλεύατε τη νέα κυβέρνηση με την πείρα σας;

– Να μη μεταφέρει, όπως βλέπω ότι προτίθεται, τον φορολογικό έλεγχο κοντά στην πολιτική εξουσία. Θα είναι λάθος. Επίσης, να μην προχωρήσει σε υπερσυγκέντρωση των ελεγκτικών μηχανισμών γιατί κι αυτό συνήθως δημιουργεί προβλήματα. Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, θεωρώ να ενεργοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών, όχι σήμερα, αλλά... χθες τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η αίσθηση των πολιτών ότι με τη νέα κυβέρνηση μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους όποτε θέλουν. Ηταν λάθος η αναβολή της καταβολής του ΦΠΑ. Αυτοϋπονομεύεται η κυβέρνηση, μοιάζοντας να αδιαφορεί επί του παρόντος για τα έσοδα και θα το συνειδητοποιήσει πολύ σύντομα. Οταν, δηλαδή, θα καταλάβει ότι στη φορολογία χρειάζεται τουλάχιστον ενάμισης χρόνος για να δεις αποτελέσματα από οποιαδήποτε δραστική αλλαγή αποφασίζεις. Δεν χωρούν λαϊκισμοί στη φορολογία γιατί όποιος τους επιχειρεί θα τους βρει σύντομα μπροστά του στα άδεια κρατικά ταμεία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Φεβρουαρίου 2015, 08:29:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Φεβρουαρίου 2015, 13:36:21
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Χ. Θεοχάρης: «Παραιτήθηκα για να παραμείνω αξιοπρεπής»
.....
 Διότι το σύστημα, όπως απεδείχθη, δεν με άντεξε επειδή δεν ήμουν κομματικός, αλλά για τον ίδιο ακριβώς λόγο κατόρθωσε άθελά του να με κάνει βουλευτή του.
...
– Αλήθεια, αισθανθήκατε ποτέ πόσο άδικοι ήταν πολλοί από τους φόρους που επιδιώκατε να εισπράξετε;
– Εννοείται. Και θα σας έλεγα ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αποφάσισα να μεταπηδήσω στην πολιτική. Δηλαδή να περάσω από την εκτέλεση άδικων αποφάσεων στην προσπάθεια διαμόρφωσης κάποιων πιο δίκαιων
   Είναι σίγουρος ότι το να είσαι βουλευτής είναι αξιοπρεπές στην Ελλάδα. Όποιος θέλει να είναι αξιοπρεπής φεύγει μακριά απο τη σαπίλα. Και η εκτέλεση άδικων αποφάσεων για ουκ ολίγο καιρό, τον κάνει πιο αξιοπρεπή; (όλοι βέβαια έχουν το δικαίωμα της μετάνοιας...)
    Επίσης γιατί εγώ δεν έγινα άθελα μου βουλευτής; Άκου άθελα...
    Νομίζω ότι ασχοληθήκαμε υπερβολικά με τον κ. Θεοχάρη._

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
4011 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Δεκεμβρίου 2009, 12:10:08
από Raptor
10 Απαντήσεις
7763 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Ιουλίου 2013, 16:50:07
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
14653 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Ιανουαρίου 2011, 15:30:57
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
5330 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Απριλίου 2012, 18:12:27
από tasath
2 Απαντήσεις
7062 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιουνίου 2014, 18:17:01
από Μαραγκος Μ