Επανερχομαι στο θεμα του πιστοποιητικου θανατου και θελω να ρωτησω το εξης...
Γενικος γιατρος εφημερευει με αγροτικο σε ΚΥ.
Πεθαινει ενας παππους ,απογευματινη ώρα, σε χωριο που βρισκεται μιαμιση ωρα περιπου απο το ΚΥ.
Ο γενικός γιατρός δε στέλνει τον αγροτικό ,ούτε πηγαίνει ο ίδιος να πιστοποιήσει το θάνατο και φυσικά να δώσει πιστοποπιητικό, αλλά παίρνει τηλέφωνο τον αγροτικό ιατρό που είναι διορισμένος το ΠΙ (ο οποίος δεν εφημερεύει και χρειάζεται 2 ώρες και 45 λεπτα για να πάει στο συγκεκριμένο χωριό) να πάει να δώσει πιστοποιητικό, λέγοντας πως δε μπορεί να μείνει το ΚΥ για 3 ώρες χωρίς ασθενοφόρο.
Και ρωτάω...μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Δεν είναι οι εφημερεύοντες υπεύθυνοι και για τέτοια περιστατικά;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ο αγροτικός ιατρός υποχρεούται σε 24ωρη ετοιμότητα (για τις καθημερινές) για ότι συμβεί στην περιοχή ευθύνης του. Γι' αυτό άλλωστε και αμείβεται με ένα εξευτελιστικό ποσό ως επίδομα ετοιμότητας.
Αν μάλιστα βρίσκεται σε απόσταση 2 ώρες και 45 λεπτά από την έδρα του, αυτός δεν είναι αποδεκτός χρόνος αντίδρασης σε καθεστώς ετοιμότητας και μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένος αν κάποιος αποφασίσει να "κυνηγήσει" κάποια "στραβή" που θα συμβεί.
Το θέμα της διαμονής ή όχι του αγροτικού στην περιοχή ευθύνης του έχει συζητηθεί εκτενώς σε άλλες ενότητες (και δεν έχουμε βγάλει ουσιαστικό συμπέρασμα).
Επομένως, ο απουσιάζων αγροτικός (αν ήταν καθημερινή ημέρα) δεν έχει δικαιολογία για την μη μετάβασή του στην περιοχή ευθύνης του για την διαπίστωση του θανάτου. (Για την πιστοποίηση της αιτίας θανάτου δεν είναι υποχρεωμένος)
Αν ήταν συναδελφική η παραπάνω ενέργεια του εφημερεύοντος σηκώνει συζήτηση γιατί δεν ξέρουμε λεπτομέρειες.
Το πιστοποιητικό θανάτου υπογράφεται από τον θεράπων ιατρό εφόσον υπάρχει και από τον ιατροδικαστή σε οποιαδήποτε μορφή βίαιου θανάτου ή αγνώστου αιτιολογίας.
Τη διαπίστωση του θανάτου μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε κάτοχος άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.
Νομίζω Τάσο ότι στο έντυπο του πιστοποιητικού υπάρχει "κουτάκι" για το αν ο πιστοποιών είναι (ή δεν είναι) και θεράπων ιατρός. Επομένως πιστοποιητικό μπορεί να δώσει ο κάθε ιατρός. Άλλωστε το ξέρεις από πρώτο χέρι, λόγω ειδικότητας, για την βιομηχανία λευκών πιστοποιητικών έναντι αμοιβής.
Ένα ερώτημα που έχω είναι αν υπάρχει περιορισμός στην ειδικότητα του ιατρού που μπορεί να υπογράψει πιστοποιητικό θανάτου. Μπορεί κάποιος εργαστηριακός; Κάποιος του χειρουργικού τομέα;
Με την ευκαιρία, αν και το θέμα είναι μακάβριο, θα ήθελα να ρωτήσω τον Τάσο αν επιθυμεί να μας αναφέρει τυχόν "αστείες" αιτίες θανάτου που έχει δει να αναγράφονται σε πιστοποιητικά. Αν και υποθέτω ότι τέτοια περιστατικά δύσκολα θα φτάνουν στην ιατροδικαστική υπηρεσία και τις περισσότερες φορές "παραχώνονται" κυριολεκτικά!
Θυμάμαι στο πανεπιστήμιο στο μάθημα της ιατροδικαστικής μας είχε αναφέρει ο, μακαρίτης πλέον, καθηγητής Επιβατιανός ότι είχε αναφερθεί σε πιστοποιητικό ως αιτία θανάτου: "θάνατος"!!!!