Θέματα Εργασίας > Εργασία στον ιδιωτικό τομέα (αυτοαπασχόληση)
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟΥ
Γ.Κτιστάκης:
Όταν πιστοποιείται θάνατος σε οποιονδήποτε χώρο (εκτός του νοσοκομείου -κλινικής)και ο ιατρός που τον πιστοποιεί δεν γνωρίζει τα αίτια, κανονικά πρέπει πρώτα να γίνεται ιατροδικαστική αυτοψία στον χώρο και μετά να μεταφέρεται για ιατροδικαστική εξέταση. Η μεταφορά του νεκρού ΔΕΝ είναι έργο των ασθενοφόρων.
anastasios theodoridis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑπό τη στιγμή που γίνεται η διάγνωση θανάτου, δεν μπορεί να εισέλθει στο ασθενοφόρο το σώμα. Όταν γίνεται ανεύρεση πτώματος από ασθενοφόρο του Κ.Υ. μαζί με ιατρό που κάνει επιτόπου διαπίστωση θανάτου γιατί τότε θα πρέπει να διακομισθεί με ασθενοφόρο και να μην καλέσει η αστυνομία νεκροφόρα ( μιας και δεν διαθέτει τέτοια οχήματα ο δήμος και η ιατροδικαστική υπηρεσία)? Στο εξωτερικό (Βόρεια Ιταλία) θυμάμαι μια περίπτωση που ήμουν παρών και ένα ασθενοφόρο χωρίς γιατρό πλησίασε και έκανε διαπίστωση θανάτου. Σας πληροφορώ ότι έμεινε το πτώμα εκεί υπό αστυνομική φύλαξη, μέχρι να έρθει όχημα του δήμου κατάλληλα εξοπλισμένο για την μεταφορά.
--- Τέλος παράθεσης ---
Όταν το πλήρωμα του ΕΚΑΒ φτάσει στο σημείο και διαπιστώσει το θάνατο, το πτώμα δεν διακομίζεται με το ασθενοφόρο. Καλείται ιατροδικαστής και το πτώμα μεταφέρεται με νεκροφόρα του γραφείου τελετών για νεκροτομή.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌταν πιστοποιείται θάνατος σε οποιονδήποτε χώρο (εκτός του νοσοκομείου -κλινικής)και ο ιατρός που τον πιστοποιεί δεν γνωρίζει τα αίτια, κανονικά πρέπει πρώτα να γίνεται ιατροδικαστική αυτοψία στον χώρο και μετά να μεταφέρεται για ιατροδικαστική εξέταση.
--- Τέλος παράθεσης ---
...Τα οποία όμως ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τη χρονική στιγμή (μεσάνυχτα, Σαββατοκύριακα, εορταστικά τριήμερα κ.λπ.) απαιτούν πολλές ώρες ή και μέρες ολόκληρες για να γίνουν, ή δεν γίνονται ποτέ, και έτσι αρχίζουν από τους πέριξ τα γνωστά "Ρε γιατρέ, βάλε μια υπογραφή να τον θάψουμε τον άνθρωπο να τελειώνουμε..." κ.λπ. κ.λπ.
D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος… και έτσι αρχίζουν από τους πέριξ τα γνωστά "Ρε γιατρέ, βάλε μια υπογραφή να τον θάψουμε τον άνθρωπο να τελειώνουμε..." κ.λπ. κ.λπ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό το τελευταίο προέρχεται από το γεγονός του ότι ταυτίζει ο κόσμος την έννοια «πιστοποιητικό θανάτου» με το «πιστοποίησέ μου το θάνατο» Και από τη μεριά του έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκαιο.
Του είναι ακατανόητο πώς ένας γιατρός που βλέπει ότι ο άλλος είναι νεκρός, δεν μπορεί να υπογράψει «ότι είναι νεκρός».
Η ευθύνη γι’ αυτό είναι δική μας γιατί επιμένουμε να μιλούμε (και να χαρακτηρίζουμε το σχετικό έγγραφο) –γιατροί και πολιτεία- ως «πιστοποιητικό θανάτου».
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πιστοποιητικό για το ότι ο άνθρωπος είναι νεκρός, και άρα «πιστοποιητικό θανάτου», αλλά πιστοποιητικό ΑΙΤΙΑΣ θανάτου».
Αυτό καλούμαστε να πιστοποιήσουμε υπογράφοντας το σχετικό πιστοποιητικό, που κακώς ονομάζεται και τιτλοφορείται «πιστοποιητικό θανάτου».
Αυτό, αν ήμασταν σοβαροί, έπρεπε να τιτλοφορείται, ότι είναι. Δηλαδή «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΙΤΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΥ»
Πολλές φορές, όταν αντιμετωπίζω τέτοιο περιστατικό, τους λέω: «Καμία αντίρρηση. Εγώ θα σου δώσω έγγραφο, υπογεγραμμένο και σφραγισμένο που να πιστοποιεί το θάνατο. Πιστοποιητικό θανάτου δηλαδή. Με αυτό όμως, δεν μπορείς να τον κηδέψεις, γιατί δεν φαίνεται η αιτία θανάτου και πώς να φαίνεται, αφού δεν την ξέρω για να την γράψω? Έτσι, κακώς επιμένεις να σου δώσω τέτοιο χαρτί. Σου είναι άχρηστο. Χρειάζεσαι πιστοποιητικό αιτίας θανάτου. Και τέτοιο, θα δώσει όποιος γιατρός παίρνει την ευθύνη να προσδιορίσει την αιτία θανάτου. Αν έχεις κάποιο γιατρό που ξέρει και δέχεται να υπογράψει από τι πέθανε, συνεννοήσου μαζί του. Αλλιώς θα το εκδώσει ο ιατροδικαστής, μετά από νεκροψία».
Όσο και αν φαίνεται περίεργο –γιατί στην εποχή μας τα αυτονόητα φαίνονται περίεργα?- οι άνθρωποι και καταλαβαίνουν, και συνεργάζονται πολύ συχνά μετά από αυτή την εξήγηση.
Όταν όμως τους λές «πώς να σου δώσω πιστοποιητικό θανάτου? Τον ξέρω?» με το δίκαιο τους τρελαίνονται και θέλουν –ή και το αποφασίζουν- να σε ξυλοκοπήσουν, γιατί είναι ακατανόητο το πώς ένας γιατρός που βλέπει πεθαμένο, δεν μπορεί να πεί ενυπόγραφα «ναι, είναι πεθαμένος», αφού περί αυτού νομίζουν ότι μιλάμε με το «πιστοποιητικό θανάτου».
Harper:
Προσωπικα κυριε Μιχάλη (σε συνεχεια των οσων αναφερατε) οταν με καλουν σε νεκρο(κα ιξερουμε όλοι ι ποσο φορτισμενες ειναι αυτες οι στιγμες για τους οικειους) τους εξηγω πως καμμια αντιρρηση να κανω ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ θανατου,δηλ να επιβεβαιωσω το θανατο ώστε να μη γινει καμμια περαιτερω ενεργεια ιατρικης πραξης-ανανηψης αλλά δεν μπορω να κάνω ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ να τους χορηγησω δηλ το επίσημο εκεινο έγγραφο που θα αναγραφει την αιτια θανατου και με το οποιο θα ξεκινησουν διαδικασιες ενταφιασμου.
Ειναι απο τις λιγες φορες που το εκνευριστικο συνηθως "παιζουμε με τις λέξεις" εχει αξια.Αλλο ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ και άλλο ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Παραδοξως η συντριπτικη πλειοψηφια το δεχεται καλα
Και κάτι ακόμη:Οι οικειοι απο την μικρη μου εμπειρια απαιτουν σεβασμο και ευγενεια.
Αν τα προσφερεις συνηθως δε δημιουργουν προβληματα
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση