Το παρακάτω συντάχθηκε ως σχόλιο στο “ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος …Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος δεδομένων και χρηστών οδήγησε το υπουργείο Εσωτερικών στην έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για την αναβάθμιση της εφαρμογής. Πηγή χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ και η διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.”
Για ότι αφορά το ιστορικό της διαύγειας, είναι καλό να μαθαίνουμε από την πρόσφατη ιστορία της κάθε δράσης, και δεν πρέπει δημιουργείτε η εντύπωση ότι όλα αρχίζουν από το μηδέν.
Το βασικό συμπέρασμα είναι, ότι εάν δεν υποστηρίζεται έγκαιρα η εφαρμογή κάθε νόμου με επιχειρησιακό σχέδιο που αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες υποδομές και ανθρωπινό δυναμικό θα μένουμε με την απορία γιατί δεν εφαρμόζονται έγκαιρα οι νόμοι…
Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ εφαρμόστηκε έγκαιρα, αλλά η η συνέχεια της χάθηκε στις συνήθεις δαιδαλώδης διαδικασίες υλοποίησης των έργων πληροφορικής…
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Προεκλογικά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε τη προγραμματική θέση για την υποχρεωτική ανάρτηση κάθε απόφασης της κυβέρνησης στο διαδίκτυο. Για την επεξεργασία της τον Μάρτιο του 2009 συγκροτήθηκε με απόφαση του η Ομάδα Εθελοντών για την Διαφάνεια στο πλαίσιο της επιτροπής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ). Στο πλαίσιο υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος* ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για σύνταξη του νόμου για την διαφάνεια, τον Ιούλιο του 2010 ψηφίστηκε ο Ν.3861/10.
Ο ΝΟΜΟΣ
Με τον Ν.3861/10 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις», εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υποχρέωση ανάρτησης πράξεων και αποφάσεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο με κύριο στόχο να αποφέρει τη μέγιστη δημοσιότητα της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δράσης μέσω της ευρείας δημοσιότητας και της πρόσβασης στη πληροφορία που προοδευτικά θα μπορεί συντελέσει σε αλλαγή κουλτούρας σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Από την παρουσίαση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ στην εναρκτήρια συνάντηση της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ) διαπιστώθηκε ότι ο Ν.3861/10 είναι η πιο εκτεταμένη εφαρμογή διαφάνειας παγκοσμίως.
Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Οι διαδικτυακές εφαρμογές για την τεχνική υποστήριξη της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν την άνοιξη του 2010 με ανοικτό λογισμικό από την ομάδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ) με την τεχνική υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας( ΕΔΕΤ- Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ) και φιλοξενούνται έως και σήμερα σε υφιστάμενες υποδομές του «opengov private cloud» του ΕΔΕΤ. Παράλληλα από τον Μάρτιο του 2010 άρχισε να σχεδιάζεται από στελέχη του Υπουργείου έργο ώστε εξωτερικός ανάδοχος να αναλάβει να επεκτείνει και να υποστηρίξει την πιλοτική εφαρμογή. Το έργο αυτό, με Φορέα Υλοποίησης την ΚτΠ ΑΕ έως σήμερα δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται. Έτσι, έως και σήμερα η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, λειτουργεί με τις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν το 2010. Αν την άνοιξη του 2010 ξεκινούσε μόνο η διαγωνιστική διαδικασία χωρίς παράλληλα να ξεκινήσει υλοποίηση του πιλοτικού με αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, τώρα δε θα υπήρχε η ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ θα ήταν μόνο μια ιδανική ρομαντική ιδέα και όχι 7 εκατομμύρια δημοσιοποιημένες αποφάσεις 3.532 φορέων.
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ ήταν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της επιτυχίας του. Σε επίπεδο υπουργείων, συγκροτήθηκαν ομάδες διοίκησης έργου(ΟΔΕ) μέσω ανοικτής πρόσκλησης στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος. H προσέγγιση αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία, οριζόντια σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Στις ΟΔΕ κατά πλειοψηφία συμμετείχαν στελέχη τα οποία πραγματικά ενδιαφέρονταν για τη Διαφάνεια και εργαζόμενοι χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή συνέβαλαν στην καθολική εφαρμογή του νόμου σε χιλιάδες φορείς. Ο σχεδιασμός αυτός οδήγησε στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου αμέσως μετά από την ψήφιση του. Το τεχνολογικό μοντέλο ανάπτυξης του Προγράμματος Δι@ύγεια βασίζεται στην “ανοικτή αρχιτεκτονική” και στο “ανοικτό περιεχόμενο”. Με αυτόν τον τρόπο, ενδιαφερόμενοι πολίτες αλλά και επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν εφαρμογές προστιθέμενης αξίας χρησιμοποιώντας το ανοικτό περιεχόμενο του προγράμματος.
Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
Στην σελίδα των στατιστικών Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία για 3532 Φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 καταχωρήθηκαν 191,147 αποφάσεις, το 2011 3,080,315 & το 2012 3,642,017. Ο μεγάλος αριθμός αποφάσεων και η μεγάλη χρήση καθώς και το γεγονός ότι λειτουργεί με τις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν για να καλύψουν την 1η φάση λειτουργίας έως την ανάθεση του έργου από την ΚτΠ ΑΕ, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται καθημερινά προβλήματα.
ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ
Γύρω από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, έχει σχηματιστεί ένα δυναμικό οικοσύστημα. Αυτό περιλαμβάνει πάνω από δέκα χιλιάδες στελέχη της δημόσιας διοίκησης που την χρησιμοποιούν καθημερινά και ως εργαλείο τεκμηρίωσης, αλλά και πολίτες και επιχειρήσεις οι οποίοι αξιοποιούν τα δεδομένα του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ για να ενημερωθούν για αποφάσεις που τους αφορούν. Ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού που έχουν αναπτυχθεί αξιοποιώντας τα ανοιχτά δεδομένα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ) είναι:
H Yπερδιαυγεια
Η ΥπερΔι@ύγεια είναι μια μηχανή αναζήτησης που ψάχνει σε όλα τα έγγραφα που αναρτώνται στο πρόγραμμα Δι@ύγεια. Βασικά χαρακτηριστικά: Αναζήτηση στο περιεχόμενο των PDF που αναρτώνται στην Δι@ύγεια. Πρόσβαση σε αντίγραφα των τελευταίων εγγράφων που αναρτώνται στην Δι@ύγεια. (Πολύ χρήσιμη ειδικά όταν έχει μεγάλο φορτίο η Δι@ύγεια) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Το publicspending.gr
Με την επεξεργασία των δημόσιων δεδομένων της Διαύγειας και με την συσχέτιση με τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις από τα δημόσια δεδομένα του ΤAXIS(Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ), απεικονίζονται μεγέθη δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου που δημοσιεύονται στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος αποτελεί μια ερευνητική πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Πολυμέσων της Σχολής Η.Μ.Μ.Υ. του ΕΜΠ.
Πηγη: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος